dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami
Dzieje kuchennej Wiewióryrodziny D, miło było ;) Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :) Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór. Z racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej
More food, love and dreamsstewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki kakao naturalnego 2 garści zmielonych orzechów 150-200 g pierniczków np. z tego przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze(...)jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dalej chwile gotujemy. Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną
CzarnawisienkaJako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao(...)połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piernik ustawiamy na kratce, a kratkę na blaszce. 3. Ostudzoną glazurą polewamy piernik (możemy nią również ozdobić pierniczki z marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Gotowe! :) UWAGI: Aby wystarczyło polewy na wszystkie trzy pierniki z załączonego
My Culinary Artjuż czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego , aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt. Jak pamiętacie z tego ciasta postanowiłam upiec duży piernik, jak również małe pierniczki. Jak upiec małe pierniczki dowiecie się tutaj. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćJuż niedługo święta, a to zdecydowanie ostatni dzwonek, by zrobić pierniczki. Przepis jest prosty i zawsze się udają! Ogranicza nas tylko nasza kreatywność.Tak więc do dzieła! Przepis pochodzi ze strony /mojewypieki.pl/ Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając(...)miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy
Pudełko rozmaitościŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało(...)godziny do lodówki. Ciasto po wyjęciu wałkujemy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek. Pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 8-10 min (można piec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg). Pierniki
Zakręcony WidelecZbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników(...)dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 210 stopni około 9 minut. Po ostudzeniu dekorujemy je. Smacznego
Salonik smakówtych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta(...)kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :) Składniki na około 100 pierniczków: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 1 łyżka przyprawy do piernika , szczypta soli . Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennaPomiędzy owocami przyklejamy liście laurowe Na suszonych owocach przyklejamy kuleczki ziela angielskiego Na plastrach jabłek posmarowanych wcześniej klejem układamy papryczki i oprószamy przyprawą z kardamonem Do dekoracji możemy wykorzystać pierniczki, tak jak u mnie, na zdjęciu są przygotowane kilka dni temu pierniczki z lukrem królewskim
Moja smaczna kuchniakostki margaryny 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce. W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy(...)trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem przekładamy na blaszkę do pieczenia i wykrawamy pierniczki foremkami. Pieczemy około 5-7 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymuszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak są bardzo smaczne. W sam raz na Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu. Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko 200 g cukru 1/2 łyżeczki sody 330 g mąki 1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do piernika Lukier(...)odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia
Pasja Smakumiesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec piernik! Dzisiaj powiem Wam co nieco jak przygotować z niego pierniczki, w sobotę będzie post o pieczeniu dużego piernika. Tak - z tego ciasta możemy upiec też małe pierniczki! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy nie dłużej niż 10 min. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie. P ierniczki pozostawiamy do wystygnięcia
Moniki Smakołykipiernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: na spód: 200 g pokruszonych pierniczków z melasą 3 łyżki masła 2 łyżki cukru na masę: 650 g sera twarogowego szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka łyżka melasy szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy(...)piernika łyżeczka startej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone pierniczki z masłem i cukrem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy oraz boki do 1/3 wysokości. Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć
wyzwania kuchenne