pierniczki - 3630 przepisów (strona:118/242)

Pierniczki 242

sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji

Anioły w kuchni
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 205

Ciasteczka korzenne, pierniczki , pierniki itp.teraz na topie.. ...i u mnie po raz kolejny ciasteczka piernikowe ..tym razem w formie kwiatuszków..zajadane wraz z dodatkiem dżemu.. 40 dkg mąki  2 duże jajka  13 dkg cukru pudru  10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić]  10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao

Moje domowe kucharzenie
Piernik staropolski dojrzewający 432

rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 450) 3 całe jajka

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 200

razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga

Szefowa kuchni
Pierniczki katarzynki - domowe 198

kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką. SKŁADNIKI: - 20 dag miodu - 1 łyżeczka przypraw korzennych

Basia w kuchni
Korzenna przyprawa do piernika 223

składnikowa przyprawa jest też bardziej ekonomiczna dla naszego domowego budżetu. Ja robię dużą porcje, bo większość przeznaczam na świąteczne pierniki Staropolskie, a resztę używam do wypieku pierniczków i ciasteczek  korzennych. Składniki: 8 łyżeczek mielonych goździków 8 łyżeczek mielonego cynamonu 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 5 łyżeczek mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki mielonej

Apetyczna babeczka
Posypka cukrowa, serduszka 228

Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!.  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas   miksowania     barwnik spożywczy, dowolne kolory

Apetyczna babeczka
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 360

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym  cytrynowym  lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło  200 g cukier puder  1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy

głodny alergik
Kokosanki 486

Przy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to  kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Piernikowe trójkąciki 56

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez pierniczków. Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z użyciem gotowanych żółtek. Składniki: - 2 ugotowane żółtka - 150 g masła - 15 g cukru - 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 80 g miodu Przygotowanie: Żółtka przecieramy przez gęste sitko lub ścieramy na tarte o małych oczkach. Następnie dodajemy mąkę, cukier

Zainspirowana w kuchni
Karp z sosem piernikowym 65

klarowanego, 3 łyżki syropu klonowego, 2 ząbki czosnku. Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne: łyżka oleju rzepakowego, 2 szalotki, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5-6 małych pierniczków, 5 suszonych śliwek, 200ml domowego bulionu warzywnego , sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i suszone śliwki. 2. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotkę z liśćmi laurowymi

Z notatnika dietetyka
EKSPRESOWY PIERNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ 110

Mięciutki, wilgotny, i prosty do zrobienia - jak zresztą większość pierników 😎Tym przepisem kończę "piernikową działalność" na ten rok 😂 Myślę, że przepisów na pierniki i pierniczki jest już na blogu tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Składniki na ciasto: (foremka o długości 27 cm) 350 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka

Walijskie Pichcenie
Świąteczne ciasto marchewkowe – przepis 85

jednej części ciasta i przykryj drugą częścią. Górę świątecznego ciasta marchewkowego posmaruj pozostałym kremem i ozdób połówkami orzechów włoskich. Takie ciasto marchewkowe doskonale uzupełnia bożonarodzeniowe słodkie menu. Popularne pierniczki , piernik w czekoladzie czy babeczki piernikowe możesz w tym roku zastąpić nieco lżejszą opcją w postaci świątecznego ciasta marchewkowego o korzennej nucie. Artykuł Świąteczne ciasto marchewkowe – przepis pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Migdałowo - pomarańczowe ciasteczka dla Św. Mikołaja. Ciastka na Boże Narodzenie 66

Idealne aromatyczne kruche ciasteczka o smaku migdałów, pomarańczy z nutą miodu. Ciasteczka dla Św. Mikołaja w tej odsłonie mogą być super alternatywą dla tradycyjnych pierniczków, do ich wykonania również używamy miodu.  Ciasteczka są bardzo aromatyczne, mają ten wyjątkowy smak zimowego, świątecznego ciasteczka ze względu właśnie na dodatki w postaci otartej skórki pomarańczy czy miodu. Są dziecinnie proste do wykonania

SMYKWKUCHNI