dyni również zrobiłam muffinki! Dynia,… ZOBACZ PRZEPIS PIERNIKOWY DESER z malinami Kiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany?… ZOBACZ PRZEPIS Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) Na gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami
Via Gustopowiedziałam, żeby zapomniał. Ale, ale … ciastka będą dobrym pomysłem. Jakieś zimowo-świąteczne, ale nie piernikowe. Sporo ludzi pyta o ciastka na święta, które nie mają nic wspólnego z pierniczkami. Proszę bardzo, oto one. Nie wiedziałam na początku jak ugryźć temat ciastek, bo jak wiecie jestem deserowym beztalenciem. Mam na szczęście stare babcine książki kucharskie (z lat 70), które nigdy
Kardamonovyprzygotowania nie potrzebujemy wielu… ZOBACZ PRZEPIS PIERNIKOWY DESER z malinami Kiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany?… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK przepis na desery i ciasta z malinami Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Desery i ciasta
Via Gustocynamon rolls.Mówiąc serio i… ZOBACZ PRZEPIS PIERNIKOWY DESER z malinami Kiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany?… ZOBACZ PRZEPIS Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) Na gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami
Via Gustoprzygotowania nie potrzebujemy wielu… ZOBACZ PRZEPIS PIERNIKOWY DESER z malinami Kiedy przychodzi czas na maliny, przychodzi i czas na desery! Może dobrą propozycją jest połączenie malin, pierniczków i bitej śmietany?… ZOBACZ PRZEPIS TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na… ZOBACZ
Via Gustowałka - jest dość wilgotne. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Po 5 minutach studzenia przekładamy pierniczki z blaszki na talerz, przestudzone troszkę stwardnieją. Przechowywane w słoju przetrwają tydzień albo i dłużej. Smacznego
Kronika Piekarnikaprzesiany przez sitko cukier puder. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ucieramy drewnianą pałką, uważając żeby nie napowietrzyć zbyt mocno lukru ponieważ zrobią się bąbelki, które będą utrudniały lukrowanie pierniczków. Lukier możemy podzielić na części i dodać barwnik spożywczy. Ilość cukru pudru będzie zależała od wielkości białka dlatego dodajemy go stopniowo regulując tym samym gęstość lukru. W razie gdyby okazał
To co lubię - gotuję i polecamczekoladowych cukierków. ? Do otwarcia wieczka kuferka skleić po 2 listewki, aby je wzmocnić. Wieczka nie przyklejamy do skrzynki, tylko uchylamy na listewkach. U mnie kuferek leży sobie zamknięty z pierniczkami w środku
To co kochampapierze do pieczenia i nie przesuwać wyciętych form, bo wypaczą się kształty. ? Ciemne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć według formy 3 trójkąty równoramienne i małe pierniczki – choinki, gwiazdki do ozdoby. ? Tak samo zrobić choinki i ozdoby z jasnego ciasta, ale już wyciąć trójkąty o innych rozmiarach. ? Resztę ciasta ciemnego i jasnego połączyć razem bez zagniatania
To co kochamsłodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: ? 4 białka ? 250 g cukru kryształu ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana ? 1 szklanka śmietany 30% ? 2 łyżki cukru pudru Owoce ? 1 mały granat
To co kochamroku dzień, odsunie na zawsze Wasze troski w cień. I niech się śmieje do Was świat, blaskiem szczęśliwych i długich lat. W prezencie od nas skromna choinka pierniczkowa. Pierniczki upieczone z przepisu na Piernik staropolski
To co kochamnaszej wiary, pragnę złożyć Wam życzenia w dniu Bożego Narodzenia. Niech ta gwiazdka betlejemska, co przyświeca nam o zmroku doprowadzi Was do szczęścia w nadchodzącym Nowym Roku. Przepis na pierniczki pochodzi z Piernika staropolskiego
To co kochamSzczęście nadaje sens życiu, To magia w sercu zaklęta. Nie pozwól mu zostać w ukryciu, Podaruj je bliskim na święta! Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski
To co kochamtylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki
To co kochammożna jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny
To co kocham