jeszcze sporo. Więc mimo trudnych dni, nie poddawajcie się złym nastrojom i z nadzieją powitajcie 2021 ROK, oby był dla wszystkich duuuużo lepszy!!! A teraz o ciasteczkach. Oprócz tradycyjnych pierniczków staropolskich upiekłam ciasteczka marcepanowe z przepisu kuzyneczki Oli oraz ciasteczka bezowe które znalazłam na blogu Marzyni. Wyglądały tak apetycznie, że musiałam je upiec, choć nadałam im charakteru bardziej
Gotuj Sam!patelni smażymy na oleju selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę. Wegeświęta Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj Artykuł Seleryba, czyli seler
WegePrzepisprzepis sprawdzony na 100%. W tym roku zrobiłam z córką znów pyszne i miękkie pierniczki. Nie muszą leżakować, gotowe są już po ostygnięciu, wystarczy przechowywać je w zamknięciu.Przepis znajdziecie na moim blogu: TUTAJWESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT
Kuchnia co dniaDelikatne, korzenne ciasteczka, czyli szwedzkie pierniczki. Można je piec na ostatnią chwilę. Nie wymagają leżakowania. Świetne do kawy. Obowiązkowo w kultowych foremkach ze sklepu Ikea 😉 W garnku rozpu
Bulliojedną świąteczną propozycję. A nóż komuś jeszcze wpadnie w oko? Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym są pyszne, krupiące i bardzo apetyczne. Możecie też je upiec z ciasta na pierniczki, jeśli Wam na przykład zostało i nie wiadomo co z nim zrobić 😁. Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego
Kulinarne przygody Gatityprzypasować wszystkim miłośnikom piernikowych smaków. A jeśli w te Święta nie chcecie poprzestać na pierniku w płynie, to zapraszam także do wypróbowania innych wypieków w podobnych smakach, z lukrowanymi pierniczkami i samym piernikiem na czele. Jeśli natomiast nie jesteście fanami piernikowego smaku, to zachęcam do zapoznania się z innymi świątecznymi przepisami , bo tutaj każdy może znaleźć coś dla siebie
Modern Cave GirlŚwięta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.Składniki:ciasto:- 2 żółtka- 100 g cukru pudru- 100 g masła- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)dodatki:- białko do posmarowaniaForemki: u mnie małe foremki z wyciskanym wzoremForma: blacha od piekarnikaPrzygotowanie:Wsypuję do miski mąkę
Kuchnia co dnianaszym śląskim stole wigilijnym pojawią się makówki i moczka (nie pytajcie mnie o przepis, bo najlepsze robi moja teściowa), ale znajdzie się też miejsce na dobry sernik i pierniczki (o ile dzieci ich nie zjedzą do Świąt). W tym roku Święta spędzamy "stacjonarnie", nie będzie więc warmińsko-mazurskich słodkości mojej mamy z murzynkiem babci Władzi na czele. Najważniejsze abyśmy wszyscy
Smakowity Blog Kulinarnymożna również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić . Więcej informacji jak przygotować ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Wegeświęta Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa Boczniaki po kaszubsku Więcej świątecznych przepisów znajdziesz tutaj Zobacz również #wegańskie #wegetariańskie #pierogi #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #kuchniapolska #BożeNarodzenie #czasochłonne(>60min) #domrożenia #mąka #kapusta #grzyby
WegePrzepistrochę jak hipermarkety, które w październiku zaczynają sprzedawać choinki. Przyprawa do piernika w połowie listopada. Tiaa. A jednak. Pierniki robi się z dużym wyprzedzeniem, aby miały czas skruszeć. Niektóre pierniczki też potrzebują czasu. Poza tym, taka mieszanka przypraw idealnie pasuje także do gorącej czekolady lub kakao. Polecam Wam zmielenie wszystkich składników w młynku do kawy, robiąc ją w moździerzu zajedziecie
KardamonovyZawsze mi się wydawało, że zrobienie tego deseru jest dość trudne. Moje pojęcie deserowe często jest mylne, bo w słodkościach bardzo mało siedzę. Pierniczki też wydawały mi się niezwykle trudną sztuką, a okazały się bardzo przystępne w produkcji. Uwielbiając kuchnie włoską, nie mogłam pominąć na kardamonowym, tej włoskiej śmietankowej galaretki. Cytrusy nadal smakują bardzo dobrze, dlatego przypałętał się pomysł zrobienia
KardamonovyCzasu do świąt coraz mniej a Wy nie macie jeszcze upieczonych pierników? Z pomocą przychodzą nam przepisy takie jak ten - pierniczki są miękkie praktycznie od razu po upieczeniu. Ja wykroiłam serduszka, ale kształty są dowolne:). 100g masła 100g płynnego miodu 400g mąki 120g cukru pudru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka L 1. Mieszamy
Szefowa kuchniBoże Narodzenie to magiczny okres dla wielu z nas. Strojenie choinki, pieczenie pierniczków i przebywanie w rodzinnym gronie. Wyczekujemy tego cały rok. Musimy jednak pamiętać, że nie dla wszystkich jest to radosny czas. Wręcz przeciwnie, może być to najtrudniejszy okres w ciągu roku. Jest wiele osób samotnych, ubogich, chorych, które nie są w stanie spędzać ... Czytaj dalej Artykuł Jak pomagać
Pink Envelopepieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków. Gorąca czekolada z tahini i cynamonem Składniki: 300 ml dowolnego mleka 4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić 1 łyżką kakao) 1 łyżeczka pasty tahini szczypta cynamonu opcjonalnie coś słodkiego
Cooking for Emily