Chleb mieszany z suszonymi figami 276przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie pomyłki wychodzą na dobre wypiekom. W tym przypadku zmieniłam długość wyrabiania - chleby z dodatkiem mąk bezglutenowych lub o niskiej jego zawartości nie powinny być długo wyrabiane. Inspiracją na ten chleb jest przepis z książki " Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein. Zmieniłam(...)dodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk. Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie. Oto moja wersja : 1i1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 ( przesianej) 1 szklanka mąki żytniej typ 720 łyżeczka drobnej soli łyżeczka cukru
apetytnapieczenie
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 190styczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu(...)dozgonnie wdzięczna! Dziękuje :* Cóż to była za radość! Pierwsze dokarmianie, podpatrywanie, okrzyki radości z pierwszych wypuszczanych bąbelków powietrza :) A jaka radość z pierwszego upieczonego chleba! Coś wspaniałego! Kto nie piekł ogromnie zachęcam, aby spróbował! Choć raz! A z pewnością wpadnie jak śliwka w kompot i pierwszy raz nie będzie ostatnim ;) Mam cały folder przepisów na chleby, które
Plate of Joy
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 299Ponieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie(...)Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna , ale nadaje fajny posmak i ładny kolor - jest do kupienia w Danube
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowy chleb 187Mój pierwszy dyniowy chleb. Nie wyobrażacie sobie, jaka byłam zdziwiona, jak zjadłam jeszcze ciepłą jego piętkę. Smak obłędny! i ta chrupiąca skórka! Ten piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po mieszkaniu! Ahhhh. Teraz pozostaje mi zrobić zapasy puree z dyni, abym mogła sobie, ten chlebek, piec w mroźną zimę. Dynia nie jest tutaj wyczuwalna. Dzięki niej chleb zachowuje dużej świeżość(...)dłużej w domu wytrzyma - u mnie po pół godzinie od pieczenia, nie było już połowy bochenka ;) 'dyniowy chleb' Składniki: - 500g mąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął
CookYourself
Chleb żytni razowy 208już wcześniej wspominałam, bardzo interesuje i ciekawi mnie pieczenie chleba. Uwielbiam chleb, a jak mogę zjeść kromkę ciepłego chleba, to od razu mi się polepsza humor. W niedziele oczywiście nie mamy dostępu do kupnego świeżego chleba, więc jak tylko mam możliwość i czas to sama piekę. Uwielbiam kupny chleb razowy i w związku z tym, że mój zakwas dobrze się(...)miewa postanowiłam zaryzykować i sama upiec taki chlebek. Minus przygotowywania tego chleba jest taki, że długo trzeba czekać, ale warto. Składniki: zaczyn: - 90 g wody; - 90 g mąki żytniej (typ 2000); - 60 g zakwasu żytniego ciasto właściwe: – cały zaczyn; - 210 g wody; - 240 g mąki żytniej (typ 2000); - 20 g melasy lub miodu; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Zaczyn należy
dom-agi.pl
Chleb orkiszowy ubijany 231miesiącu, w lutowej piekarni Amber razem z innymi blogerkami pieczemy ubijany chleb orkiszowy. Przepis ten wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Chleb w smaku przypominał mi lekko ciabatę, cudnie pachniał, i muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie(...)wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie, myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-). Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki: 420 g mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej 5 g świeżych drożdży 10 g soli ok. 400 g wody
Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDZ 191żytni chleb 6 kromek(...)WYKONANIE Ilość chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości kromek. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość pieprzu. Całość wymieszajcie. Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż uzyskacie drobne
w mojej kuchni
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 420mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb. Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki. A ja życzę Wam, abyście w ten Nowy Rok weszli z uśmiechem i marzeniami, które(...)Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem
Kulinarne przygody Gatity
Chleb z San Francisco na zakwasie 286Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczela sie 3 lata temu.Nieprzerwnie trwa do dzisiaj.W tym czasie ani razu nie odwiedzilam zadnej piekarni.Jem chleb tylko z wlasnego wypieku.Skonczyl sie tez problem z wyrzucaniem pieczywa.To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5-ty dzien wciaz smaczne i jadalne. Nazwa dzisiejszego chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis(...)przypadek.Wlasnie San Fransisco slynie z najlepszego zakwasu.Nie wiadomo,czy to zasluga tamtejszego klimatu,czy uzdolnionych piekarzy.Jednak USA chlubi sie bielutkim,bardzo puchatym chlebem.Dla mnie takim bulkowcem raczej.Na szczescie chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek maki razowej .Dzieki temu dluzej zachowuje swiezosc,a dodatek razowej maki podnosi jego walory zdrowotne.Jest to moj faworyt.Pieklam go niezliczona ilosc razy,w roznych konfiguracjach makowych.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 344Kiedyś już piekłem chleb bez mąki . Teraz za sprawą Amber , która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą
Grahamka, weka i kajzerka
Krótka wielkanocna przypominajka 248kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny(...)zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe
Kulinarne przygody Gatity
Chleb z garnka 359kilku dni z rzędu piekę chleb z garnka, zmieniałam tylko rodzaj drożdży (świeże lub suszone), oraz zmniejszałam ilość wody. A wszystko dlatego, że Piotrkowi ostatnio zdarza się zapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki(...)domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytnio-gryczany bez zagniatania 30Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości - trzeba czekać, czekać i czekać, a potem jeszcze trochę poczekać, zanim będziemy mogli cieszyć się pysznym wypiekiem. Dziś opcja dla
Z notatnika dietetyka
Chlebek twarogowy z siemieniem lnianym 59owsiane , jajka, siemię lniane, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką przez moment, aby składniki się wymieszały, po czym wyrabiamy dłonią celem uzyskania dobrze wyrobionej masy. Masę na chleb przekładamy do metalowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko przyklepujemy dłonią. Kolejno, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 40 minut bądź(...)chia. Twaróg należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed robieniem chlebka. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Lubisz pieczywo z ziarnami ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chleb bez mąki . Chlebek twarogowy z siemieniem lnianym The post Chlebek twarogowy z siemieniem lnianym appeared first on MeCooks Blog
MeCooks
Stollen – świąteczny słodki chleb niemiecki 133Stollen to słodki chleb niemiecki , tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce(...)jest wyśmienity. Zachęcam Was zatem do sięgnięcia po poniższy przepis na stollen i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Stollen – świąteczny chleb niemiecki Składniki na stollen. 350 mąki pszennej chlebowej + ekstra 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 300 g marcepanu 7 g drożdży instant 50 g migdałów blanszowanych 100 g wiśni kandyzowanych
MeCooks