ciasto - 161133 przepisów (strona:133/10743)

Dwa ciasta w jednym – sernik marmurkowy na spodzie marchewkowym 100

Uwielbiam sernik i przepadam za ciastem marchewkowym. Dlatego upiekłam to ciasto z serii dwa ciasta w jednym czyli ciasto sernikomarchewkowe. To ciasto wygląda jak sernik marmurkowy. Ciasto jest pyszne, wilgotne i idealnie pasuje na świąteczny deser. Jeśli lubicie sernik to polecam sernik matcha , który cieszy się dużą popularnością wśród mojej rodzinki. Jeśli lubicie marchewkowe ciasto to zawsze możecie upiec tort(...)marchewkowy z ananasem , a dla miłośników czekolady polecam czekoladowy tort marchewkowy . Ale wracajać do dzisiejszego ciasta to jest to ciasto, które można upiec w prostokątnej formie lub okrągłej, jeśli ciasto ma zastąpić tort. Dodatkowo polałam ciasto cytrynowym lukrem. Cytryna dodała mu świeżości. W tym cieście są trzy przyprawy korzenne: cynamon, kardamon i imbir. Możecie zastosować wszystkie lub jedynie cynamon. Uwielbiam

codojedzenia
Sernik w kruchym cieście 94

Sernik w kruchym cieście Nie wiem jak Wy, ale ja kocham serniki <3 Moja rodzina również podziela tą miłość. Dlatego z okazji moich urodzin co roku robię nie tort, a właśnie sernik Tym razem prosty sernik bez miksera w kruchym cieście. Nie sądziłam, że będzie aż tak dobry (robiłam to ciasto w nocy, gdy maluchy już spały ). Prosty przepis(...)pyszny efekt. Koniecznie spróbujcie. Taki sernik w kruchym cieście, to ciasto które sprawdzi się na wiele okazji lub po prostu będzie pysznym deserem do ulubionej kawy lub herbaty Ten sernik w kruchym cieście śmiało możecie przygotować bez miksera (ja tak zrobiłam). Wystarczy zagnieść ciasto, a składniki na masę serową dobrze wymieszać. To pyszne i proste ciasto, które uda się każdemu

Słodkie okruszki
Pizza na zakwasie 68

Sekrety dobrej włoskiej pizzy można zgłębiać całe życie, a ja po wielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy(...)Dodaj do koszyka Wiem, że wiele/wielu z Was już spróbowało tego przepisu, a jeśli jeszcze nie to zapraszam koniecznie tu: włoska pizza na cienkim cieście . Dziś mam dla Was natomiast inny przepis, idealny dla fanów pieczywa na zakwasie. Ten przepis szczególnie sprawdza się przy przygotowaniu pizzy w typie neapolitańskim, z nieco większymi brzegami i cienkim plackiem w środku. Brzegi

nietylkopasta.pl
Sernik w kruchym cieście 104

Sernik w kruchym cieście Nie wiem jak Wy, ale ja kocham serniki <3 Moja rodzina również podziela tą miłość. Dlatego z okazji moich urodzin co roku robię nie tort, a właśnie sernik Tym razem prosty sernik bez miksera w kruchym cieście. Nie sądziłam, że będzie aż tak dobry (robiłam to ciasto w nocy, gdy maluchy już spały ). Prosty przepis(...)pyszny efekt. Koniecznie spróbujcie. Taki sernik w kruchym cieście, to ciasto które sprawdzi się na wiele okazji lub po prostu będzie pysznym deserem do ulubionej kawy lub herbaty Ten sernik w kruchym cieście śmiało możecie przygotować bez miksera (ja tak zrobiłam). Wystarczy zagnieść ciasto, a składniki na masę serową dobrze wymieszać. To pyszne i proste ciasto, które uda się każdemu

Słodkie okruszki
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 92

Zawijanka z makiem, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Świąteczny makowiec w bogatej wersji, spora ilość masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijana rolada makowa z bakaliami(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 rolady Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE 30 g 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant

ProstePesto.pl
Biszkopt z masą jogurtową 133

Ciasta biszkoptowe to jedne z najprostszych wypieków. Dają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim(...)moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe na jego bazie desery przygotowuje bardzo często. To co przemawia za ich sukcesem jest głównie prostota i łatwość. Biszkopt z masą jogurtową to doskonały deser do kawy. Polecam ! Składniki: ciasto biszkoptowe 250 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa jogurtowa I 300 ml jogurtu naturalnego

Ciasta z tradycjami
Łatwa pizza neapolitańska – prosty przepis 175

przez 20 minut, a dopiero potem wsuwamy pizzę (jeśli nie mamy łopatki, to na desce do krojenia lub z dużego, płaskiego talerza. Łatwa pizza neapolitańska – z domowego piekarnika (ciasto) – 3 porcje: 500 g mąki typu 00 350 ml wody w temp. pokojowej (najlepiej źródlanej) mniej niż ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli opcjonalnie: semolina durum(...)bazylii, włoskiej szynki) Do dużej miski (lub najlepiej zamykanego pojemnika) wlewamy wodę i dosypujemy suche drożdże. Dokładnie mieszamy (np. łyżką), aż się rozpuszczą. Dodajemy połowę mąki i mieszamy – ciasto powinno być jednolite. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i sól (cały czas mieszając łyżką lub wyrabiając ręką) – soli nie dodajemy od razu na początku, ponieważ źle działa na drożdże. Ciasta

Poezja smaku
Bułeczki pizzowe z dipem serowym i salami pepperoni 85

Uwielbiam przepis od pierwszego kęsa puchatej, świeżo upieczonej bułki. Bułeczki z drożdżowego ciasta na pizzę, pieczone w naczyniu żaroodpornym z dipem 4 sery. Pomimo serowego sosu, całość jest przyjemna i nietłusta. Dodatek dobrego jakościowo salami pepperoni uzupełnia całość. Przepis może wydawać się pracochłonny, jednak przy nabraniu wprawy robi się praktycznie sam. Po zarobieniu ciasta pizzowego, ciasto drożdżowe wyrasta samo przez(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 12 bułek Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie 310 kcal Odrywane bułeczki z ciasta pizzowego pieczone z dipem 4 sery i salami pepperoni. Puchate bułki z sosem serowym. Składniki: BUŁECZKI PIZZOWE 300 g mąki pszennej 125 ml ciepłej wody 25 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży

ProstePesto.pl
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 102

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych(...)jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków! Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Pasta kakaowo-cynamonowa: 4 łyżki płatków migdałowych

Kuchnia MagdaLeny
Chleb wiejski z otrębami 89

francuskim. Metoda polega na przygotowaniu zaczynu z równych części mąki i wody z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn taki pracuje przez kilkanaście godzin, aby nabrać odpowiedniej mocy. Poolish dodany do ciasta właściwego nadaje pieczywu maślano-orzechowy smak, przedłuża również jego świeżość, a to wszystko za sprawą kwaśnego, mocnego zaczynu, który fermentuje ponad 12 godzin. Chleb wiejski z dodatkiem otrąb i mąki(...)letniej około 27 st C 0,5 g świeżych drożdży co odpowiada połowie wielkości orzeszka laskowego lub 0 2 g suchych drożdży czyli odrobina na czubku łyżeczki Składniki na ciasto właściwe 200 g mąki pszennej białej może być mąka chlebowa lub tortowa 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 140 g wody o temperaturze około 40 st C 10 g soli morskiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 86

Jeśli nie macie go w swojej lodówce, to szczegółowy przepis przygotowania zakwasu znajdziecie tutaj . Jeśli jednak posiadacie już ten cenny składnik, pamiętajcie o dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa(...)witaminy . Witaminą, która występuje w największym stężeniu jest witamina B6, B1, B2 poza witaminami znajdziemy mnóstwo minerałów wapń, żelazo, miedź, cynk, potas, magnez . Melasy głównie używam jako dodatek do ciast, pieczywa, ale najczęściej do przygotowania pierniczków . Melasa pozyskiwana jest z buraków, trzciny cukrowej, morwy, daktyli… Dzięki jej dodatkowi kolor chleba jest ciemnokawowy, a smak lekko karmelowy. Przygotowanie chleba Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
KOCIE ŁAPKI 97

żółtek 375 g margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego dodatkowo - 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek Przygotowanie: Ciasto -   margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek(...)wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto podzielić na 3/4 i 1/4 części, do 1/4 części ciasta dodać 2  łyżki kakao i wyrabiamy ciasto do momentu, aż kakao dokładnie rozprowadzi się po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto kakaowe

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem 775

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem – Zapraszam na nowe, kruche ciasto z rabarbarem, serem i kruszonką. Bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, pyszne. Część rabarbaru zastąpiłam truskawkami i powstało wspaniałe połączenie. Jeśli nie mamy truskawek można użyć samego rabarbaru. Ciasto jest proste w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g schłodzonego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: 30g zmielonych herbatników Nadzienie: 500ml mleka 1 budyń

Mała Cukierenka
Kulicze 145

Kulicz jest słowiańskim ciastem wielkanocnym, którego korzenie sięgają Rusi Kijowskiej. Jest spożywany w takich krajach jak Rosja, Białoruś, Ukraina, Rumunia, Gruzja, Mołdawia, Macedonia Północna i Serbia. Kulicz reprezentuje nie tylko Wielkanoc, ale też wiosnę. Wg przepisu zamieszczonego na You Tube przez Sergey'a Kirillov'a:  https://youtu.be/dSosolOdztg Uwagi: Moje foremki papierowe mają średnicę 14 cm, a wysokość(...)Wszystkie składniki ciasta najlepiej jest schłodzić kilka godzin wcześniej w lodówce. Im mocniejszej mąki użyjemy, tym ciasto będzie mogło wchłonąć więcej mleka i w rezultacie będzie bardziej puszyste. Można spróbować z mąkami o wysokiej zawartości białka ponad 13%, typu strong, super strong, Manitoba itd. 1. Stare ciasto na mleku (przygotować 1-2 dni wcześniej): 140 g mąka pszenna

Przepisy na domowy ser i chleb
Przepis na pizze II 116

pozwalamy im dłużej wyrastać. Drugą dość kontrowersyjną zmianą jest brak dodatku cukru. W pizzowym szale zakupiliśmy również kamień do pizzy 😉 Dzięki tym zabiegom pizza smakuje jak z pizzeri. Ciasto jest o niebo lepsze gdy pozwolimy mu dłużej wyrastać. Do poniższego przepisu możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suszonych. Polecam zrobić większą ilość ciasta, zawsze możecie je schować do lodówki(...)przechowywać maksymalnie 48h. Z doświadczenia wiemy, że później ciasto kiepsko wyrasta i traci swoje właściwości. Bardzo się cieszę, że w końcu mogę dodać ten przepis na bloga i porzucić porozrzucane wszędzie wersje przepisu na pizze 😉 Przepis na pizze Składniki 4/5 szklanki wody (200 ml) o temperaturze około 45 stopni* 2 łyżeczki soli (12 g) 12 g świeżych drożdży

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania