Kruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru(...)pudru Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Zabawa smakiemumieszczam swoje przepisy i dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku(...)Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki
Zgrabne GotowanieSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
Czerwona PorzeczkaCiasto kruche bez jajek z dodatkiem ulubionych owoców to przepis na wspaniały deser do kawy, herbaty i świetny pomysł na coś pysznego. Ciasto jest delikatne i doskonale kruche , a dodatek owoców sprawia, że naprawdę trudno się mu oprzeć. Spróbujcie sami 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 300 g (2 ¼ szklanki) maki tortowej 200 g masła(...)szklanki) cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam szybko ciasto i dzielę je w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozwałkowuję na papierze do pieczenia tworząc okrąg o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm (!) tworząc niewielki rant z ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie
Słodki sentymentNiezwykle prosty przepis na ciasto banoffee , które jest połączeniem zmiksowanych herbatników z masą krówkową, grubymi plastrami bananów i bitą śmietaną. Po spróbowaniu kawałka, ciężko się Wam będzie od tego ciasta oderwać Ciasto banoffee polecam wszystkim tym, którzy lubią szybkie ciasta bez pieczenia . Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut i podawać można je niemalże od razu po zrobieniu. Zachęcam(...)sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto banoffee i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto banoffee Składniki na ciasto banoffee. Spód: 250 g herbatników maślanych 150 g płynnego masła Krem: 500 g masy krówkowej 3 banany 400 ml zimnej śmietanki kremówki (36%) 2 łyżki tartej czekolady mlecznej Ciasto banoffee Jak zrobić ciasto banoffee
MeCookspowinna wyglądać idealna jagodzianka? Nie wiem jak wy, ale w przypadku jagodzianek jestem zdecydowaną maksymalistką. Co oznacza tyle, że powinny mieć dużo soczystego nadzienia i równie sporo kruszonki. Jedynie ciasta nie powinno być w nich zbyt dużo – zdecydowanie preferuję te, w których ciasto jest pysznym dodatkiem, a nie głównym punktem programu, który przyćmiewa nadzienie. Właśnie dlatego ciasto na drożdżówki(...)się upchać w nich jak najwięcej owoców. Jeśli jednak preferujesz nieco inną wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować poniższy przepis na jagodzianki, zmieniając proporcje nadzienia i ciasta. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=683670&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5981&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute
okolicepalnika.plCiasto Don Juan to pyszny i efektowny domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu na oleju nasączonego kawą, czekoladowego kremu budyniowego i cytrynowej pianki. Całość świetnie ze sobą współgra i tworzy wyjątkową kompozycję. Ciasto wychodzi wysokie, podzielne i bardzo smaczne. Będzie ozdobą stołu podczas świąt czy innych rodzinnych uroczystości, ale nic nie stoi(...)przeszkodzie, żeby umiliło zwykły szary dzień, jako deser do popołudniowej kawki. Składniki na ciasto Don Juan: Ciasto: 270 g mąki pszennej typ 450 lub 500 140 g oleju (użyłam rzepakowego) 120 g cukru 4 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego
e-PrzepisyKulinarnesmaczna. Pizza z patelni , na którą poniżej dzielę się a wami przepisem, wychodzi puszysta , ma chrupiący spód i ciągnący się ser żółty. Przygotowanie pizzy z patelni zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego . Jest to ciasto bez wyrabiania , wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką a następnie odstawić je do wyrośnięcia. Kolejno, wyrośnięte ciasto rozkładamy na patelni o grubym dnie, nakłuwamy(...)kilku miejscach wykałaczką po to, aby w trakcie pieczenia równo nam wyrosło, po czym nakłute ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Patelnię z ciastem wstawiamy na ogień i najpierw podpiekamy jego spód. Kolejno, ciasto przewracamy a na podpieczoną stronę wykładamy sos pomidorowy , ser żółty oraz wszystkie składniki, którymi wykładamy pizzę. Po ułożeniu na pizzy składników kontynuujemy pieczenie pizzy pod przykryciem
MeCooksLangosz to fast food w wydaniu węgierskim. Jest to cienki placek z ciasta drożdżowego , smażony na głębokim tłuszczu i podawany w najprostszej jego wersji z kwaśną śmietaną. Poza kwaśną śmietaną langosz bardzo często zawiera także czosnek oraz tarty ser żółty jako dodatek. Jeśli udajecie się na wycieczkę do Węgier, to na waszej liście jedzenia do spróbowania koniecznie powinien znaleźć się(...)tego smażonego węgierskiego placka w domu. Tak naprawdę placek ten jest mało skomplikowany zarówno pod kątem wykorzystanych składników jak i sposobu przygotowania. Przygotowanie placka langosz zacząć należy od zrobienia ciasta drożdżowego. Ja robię to ciasto z wykorzystaniem świeżych drożdży, chociaż można je zastąpić drożdżami instant. Najpierw rozpuszczam drożdże w letniej wodzie, mieszam z mąką i dostawiam do wyrośnięcia. Następnie łączę
MeCooksPrzepis na sernik na kakaowym spodzie i z pyszną kruszonką. Główna część tego prostego ciasta to kremowa masa serowa, którą wzbogaciłam powidłami śliwkowymi. Serniczek można porównać do uwielbianego sernika królewskiego, jednak dzięki powidłom posiada on jeszcze więcej smaku! Sernik z powidłami to doskonała propozycja do przygotowania jako ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto długo utrzymuje świeżość, więc serniczek można zrobić(...)sernik z bitą śmietaną PRZEPIS – SERNIK Z POWIDŁAMI Sernik z powidłami śliwkowymi Via Gusto Przepis na sernik na kakaowym spodzie i z pyszną kruszonką. Główna część tego prostego ciasta to kremowa masa serowa, którą… Drukuj Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 45 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na kruche
Via GustoWymieszaj w dużej misce cukier z wodą i drożdżami. Odstaw całość na 15 minut, a potem do rozczynu dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj dokładnie całość. Wyrób ciasto ręcznie lub w robocie. Powinno mieć całkiem gładką i jednolitą konsystencję. Podziel ciasto na kilka kulek, nasmaruj je cienką warstwą oliwy i pod przykryciem odłóż na 1,5 godziny(...)pomidorową. Ułóż na nich karczoszki, szpinak, rozdrobnione orzechy, plasterki czosnku i starty ser wegański. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz przez mniej więcej 20 minut aż składniki i ciasto się zarumienią. Udekoruj pizze listkami bazylii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .dairy-free-cls-1{fill:#7cb521;}.dairy-free-cls-2{fill:#c9baa6;}.dairy-free-cls-3{fill:#d4c4ad;}.dairy-free
ProstePesto.plDziś mamy dla was przepis na ciasto ze śliwkami , na kruchym cieście, z delikatną bezową pianką przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Proste, nieskomplikowane a jakie pyszne! Obowiązkowa pozycja do upieczenia w sezonie śliwkowym. Jeśli szukasz prostego i smacznego ciasta ze śliwkami i kruszonką, to będzie to najlepszy wybór. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS Składniki Ciasto kruche(...)Białka odstawić na bok w temperaturze pokojowej. 2. Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę, żółtka, cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto (rękoma lub robotem kuchennym). 1/2 ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki. 3. Resztą ciasta wylepić dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie
Przepiski.plTarta z jabłkami, chyba każdy z nas uwielbia ciasta z jabłkami. Smaczne, wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie i nie zapychające. Podane w postaci tarty, nie tylko smakują, ale i wyglądają pysznie. Dlaczego tarta z jabłkami? Ja bardzo lubię tarty . Są smaczne, szybkie. Najlepsze jest to, że można do nic naładować wiele zdrowych dodatków i pięknie udekorować. Wszystko zależy od waszego(...)widzi mi się. Ciasto kruche jest doskonałym nośnikiem wspaniałych dekoracji, ponieważ można przycinać je w różnorodny sposób, barwić itp. Po upieczeniu jest pyszne i tylko nieznacznie zmienia nadany mu kształt. Sposób przygotowania. Jak zauważycie w poniższym przepisie, ja zwykle podpiekam spód tarty przed włożeniem składników. Jest to dość kłopotliwe, ponieważ należy ograniczyć czymś brzegi tarty, żeby nam nie spływały podczas
SmartBake.plWreszcie doczekałam się tegorocznych jabłek. Papierówki to moje ulubione jabłka na ciasto. Są soczyste, kruche i lekko kwaskowate, typowe jabłka na ciasto. Niezależnie, czy piekę kruche ciasto , czy w piekarniku dochodzi szarlotka to papierówki zawsze się sprawdzą. Jabłka na ciasto Papierówki najczęściej obieram ze skórki. Ścieram na tarce lub kroję w ósemki i piekę muffinki . W tym cieście użyłam jabłek(...)pokrojonych w kostkę, podobnie jak w przepisie na cynamonki z jabłkami . Lubię też, kiedy ciasto ma mało ciasta, a za to dużo jabłek. Taki deser smakuje jak bajka. Dzisiaj proponuję proste ciasto babka, na maśle z orzechami, czekoladą i papierówkami. Jest to pyszne i wilgotne ciasto do popołudniowej kawy, którym niedawno raczyłam rodzinę. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Uwielbiam piec takie
codojedzeniaBezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast. To ciasto składa się z zaledwie kilku prostych składników, ale smaki i konsystencja cię zachwycą. Jabłka dodają naturalnej słodyczy, ale nie są przesłodzone, a mąka kokosowa nadaje mu delikatnie orzechowego aromatu. Dodatkowo dzięki miękkiej konsystencji biszkoptu i lekkiemu miękiszowi to bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami z pewnością(...)będzie hitem na każdym spotkaniu. To ciasto to również hit nie jednej kolacji. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc możemy je przygotować jako słodką kolację. Ten przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami to wilgotny, puszysty i całkowicie wolny od glutenu biszkopt na mące kokosowej połączony ze słodyczą jabłek. Ciasto to przygotujemy też ze zdrowym zamiennikiem cukru – erytrolem, wiec będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!