Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny)

Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny)

Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny)

Focaccia barese, to wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej,  mąki z dwukrotnie zmielonej semoliny (pszenicy twardej durum) i gotowanych ziemniaków, dzięki którym jest niesamowicie miękkie i puszyste! Posypane pomidorkami koktajlowymi, pachnące oregano, czarnymi oliwkami i oliwą z pierwszego tłoczenia, jest prawdziwym włoskim przysmakiem! Focaccia z Bari jest sprzedawana w każdym zakątku apulijskich miast i jest spożywana o każdej porze dnia, od ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.