ciasto - 161133 przepisów (strona:145/10743)

(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 61

mojprzepisna.pl | (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem Czy u Was też rabarbar rośnie jak wściekły? U nas tak, na dobę chyba z 10 cm przybiera :). Dlatego korzystając z dobrodziejstw natury upiekłam specjalnie dla moich gości ciasto z rabarbarem. Czemu takie niezwykłe, w zasadzie tylko dlatego, że zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mieszankę mąk: pszennej z pełnego przemiału, ziemniaczanej i kukurydzianej(...)żeby przekonać się czy to w ogóle jadalne, powoli będę ograniczać pszenicę w naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może

moj przepis na
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 61

mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne? Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm: 500 gr mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 10 gr drożdży świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru

moj przepis na
Tarta z creme patissiere i truskawkami 63

mojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)łyżki zimnej wody Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto

moj przepis na
Tarta Truskawkowa Chmurka 73

mojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód(...)soli 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 95

Mojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca piekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże(...)garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać na średniej mocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą

moj przepis na
Pizza na Cieście z Lodówki 67

przygotować pyszną pizzę w domu? Czemu nie! Jaki jest sekret idealnej pizzy? Oczywiście odpowiednio dobrane składniki, które najbardziej wpływają na sam smak pizzy. Bardzo ważne jest także ciasto, powinno być delikatne, nie za cienkie, nie za grube. Wcale nie musicie posiadać specjalnego pieca, by przygotować pizzę na idealnym cieście. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pyszną pizzę na cieście(...)lodówki . Brzmi ciekawie, prawda? Ciasto na pizzę z lodówki jest kruche, chrupiące, a zarazem mięciutkie i delikatne. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Co do składników na wierzch pizzy, możecie je w dowolny sposób łączyć i dobierać wedle uznania. PRZEPIS NA PIZZĘ NA CIEŚCIE Z LODÓWKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Składniki na 2-3 pizzę o średnicy 30cm

Przepiski.pl
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 69

mojprzepisna.pl | (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem Czy u Was też rabarbar rośnie jak wściekły? U nas tak, na dobę chyba z 10 cm przybiera :). Dlatego korzystając z dobrodziejstw natury upiekłam specjalnie dla moich gości ciasto z rabarbarem. Czemu takie niezwykłe, w zasadzie tylko dlatego, że zamiast zwykłej mąki pszennej dałam mieszankę mąk: pszennej z pełnego przemiału, ziemniaczanej i kukurydzianej(...)żeby przekonać się czy to w ogóle jadalne, powoli będę ograniczać pszenicę w naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może

moj przepis na
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 69

mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne? Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm: 500 gr mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 10 gr drożdży świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru

moj przepis na
Tarta z creme patissiere i truskawkami 63

mojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)łyżki zimnej wody Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto

moj przepis na
Tarta Truskawkowa Chmurka 60

mojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód(...)soli 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 67

Mojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca piekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże(...)garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać na średniej mocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą

moj przepis na
Najprostszy strudel z jabłkami 47

Idealne ciasto, kiedy mamy mało czasu, a chcemy upiec aromatyczne, pyszne ciasto. Czas który potrzebujemy, to tylko 1 godzina, łącznie z pieczeniem :) Strudel z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :) Składniki: 450 g gotowego ciasta(...)oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blacie lub stolnicy (lekko posypanej mąką) - ułożyć 150 g ciasta francuskiego, układając jeden płat na drugim. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 x 35 cm. Ciasta położyć na blasze i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Pozostałe arkusze ciasta, ułożyć jeden na drugim

Świat Ciasta
Ciasto Popapraniec / Polish 'Popapraniec'Cake 70

Ciasto Popapraniec  Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)kilku wersji, moja jest na pojedynczym spodzie biszkoptowym z dodatkiem najlepszego domowego dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie łączy się ze smakiem kremu budyniowego.  Aby nasze ciasto z budyniem i kokosem udało się idealnie, pamiętajcie, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze. Budyń gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony należy dodawać

Lekcje w kuchni
Wegańskie ciasto z ciecierzycy. 71

Wegańskie ciasto z ciecierzycy. Kiedy myślimy o ciecierzycy jako głównym składniku ciasta to może wydawać nam się to absurdalne. Ale warto wiedzieć, że ciecierzyca jest o wiele bardziej wszechstronna w kuchni niż tylko dodatek do sałatek lub baza do hummusu . W rzeczywistości jest doskonałym substytutem mąki w wielu przepisach. Ciecierzyca pełna białka, błonnika, kwasu foliowego i manganu to pożywna potęga(...)Poza tym zdrowa ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny. Zaskakujące, ale niezwykle efektywne wykorzystanie ciecierzycy , moreli , kakao , orzechów i masła orzechowego tworzy tak smaczne i zdrowe ciasto . Wegańskie ciasto z ciecierzycy to mistrzostwo. Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje

Zdrowy Styl Joanny
Przepyszne ciasto Styropian, czyli sernik bez sera+FILM 106

Cześć, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-ciasto Styropian, znane też jako sernik bez sera. Robi się go bardzo szybko, jest puszyste i przepyszne. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się z kruchego ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, masy na bazie kwaśnej, gęstej śmietany, i ciasta. Polecam i zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI  *proporcje(...)małą blaszkę ok 25x25cm ***szklanka to u mnie zawsze 250ml*** CIASTO  -2 szkl mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do masy śmietanowej) -150g miękkiego masła lub margaryny -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 szkl cukru -cukier waniliowy MASA ŚMIETANOWA -750g śmietany kwaśnej 18% BARDZO GĘSTEJ, SZTYWNEJ -3/4 szkl cukru -4 białka z ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania