Ciasto francuskie

6
  • Ciasto francuskie
  • Ciasto francuskie

    Przepis na : deser

    Opis Ciasto francuskie: Ciasto francuskie to jedno z najbardziej delikatnych ciast. Po upieczeniu składa się z szeregu cienkich warstewek, zwanych listkami. Powstają one dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania ciasta – połączeniu ciasta podstawowego z ciastem maślanym. Zagniatanie i wałkowanie ciasta francuskiego powtarza się kilka razy. Przed pieczeniem należy je schłodzić, natomiast pieczenie odbywa się w wysokiej temperaturze – 250 stopni. W zbyt chłodnym piekarniku masło się... Czytaj dalej na blogu FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne


    Tematycznie do tego przepisu

    • Jajka faszerowane - najlepsze przepisy
      Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

      Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

    • Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?
      Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

      Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

    • Jak uratować przesoloną zupę?
      Jak uratować przesoloną zupę?

      Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

    • Jak sprawdzić czy jajka są świeże?
      Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

      Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

    Inne przepisy z FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

    Dodaj komentarz