Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Przepis na : deser

Opis Ciasto francuskie: Ciasto francuskie to jedno z najbardziej delikatnych ciast. Po upieczeniu składa się z szeregu cienkich warstewek, zwanych listkami. Powstają one dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania ciasta – połączeniu ciasta podstawowego z ciastem maślanym. Zagniatanie i wałkowanie ciasta francuskiego powtarza się kilka razy. Przed pieczeniem należy je schłodzić, natomiast pieczenie odbywa się w wysokiej temperaturze – 250 stopni. W zbyt chłodnym piekarniku masło się... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.