Lubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc ciasto francuskie, schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię mieć.Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości(...)chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:)Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;) Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło Składniki: ciasto francuskie (schłodzone, zwijane) - 2 szt brzoskwinie w puszce - 1 puszka jajko - 1 szt (nie koniecznie) cukier puder - do posypania Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty (o długości boku mniej więcej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaGruszki, jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno dodałam przepis na jabłka w cieście francuskim, który zrobił furorę na FB-ku. Polecam Wam też przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jak już wcześniej napisałam ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, jabłka i gruszki również. Zawsze z tych składników można przygotować wspaniały i efektownie wyglądający deser- gruszki w cieście(...)gruszki można również podać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki obieramy, przecinamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję(...)wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim. Polecam Wam, bo ten deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy – 1 sztukaOlej – do smażeniaPieprz
Kulinarne Przebojedelikatnej ryby z aromatycznym porem w chrupiącym cieście może być propozycją nie tylko na codzienny obiad ale również na świąteczny stół… Zapraszam, oto pyszny dorsz w porach w cieście francuskim. Dorsz w porach w cieście francuskimSkładniki (4 porcje)500 g filetu z dorsza2-3 białe części pora3-4 łyżki masła2 opakowania ciasta francuskiego1 cytrynakoper (świeży lub mrożony)1 jajko2(...)Odstawić do przestudzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy
UgotujmyTo.plRóże z Ciasta Francuskiego i Salami to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na romantyczną kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości.Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 100-150 g cienko pokrojonego salami Róże z Ciasta Francuskiego i Salami - Sposób przygotowania(...)Schłodzone ciasto francuskie tniemy na pasy o szerokości ok. 4 cm. Pokrojone salami przecinamy na połówki tworząc "półokręgi". Salami układamy na cieście francuskim jak na załączonym zdjęciu i zwijamy w różyczki. Różyczki przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym
Słodka StronaSzaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim to smaczna przystawka idealnie nadająca się na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, pikniki itp. a także jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło.Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki(...)opakowanie ciasta francuskiegopo ok. 120 g oliwek czarnych i zielonychpatyczki do szaszłykówSzaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce "pasków ciasta" nabijamy na patyczki
Słodka StronaCiasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków. Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam. Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz(...)mleko kminek Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h) Grzyby dusimy w tej samej wodzie co się moczyły przez ok. godzinę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy
Słodka Stronasmaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta francuskiego400 g mrożonego(...)szpinakuduża cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania
Słodka StronaParówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny. Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego opcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku(...)plastrów sera żółtego jajko (do posmarowania ciasta) Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania: Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części. Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć
Słodka StronaNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich, którzy uwielbiają rybę, a nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Ten przepis możecie wykorzystać również jako przepis na pyszną, romantyczną kolację we dwoje :) Wygląd tego dania, nie wspominając o smaku jest nieziemski(...)całą pewnością przypadnie Wam do gustu… sprawdźcie :) Składniki ok. 350-400 g łososia 1 średniej wielkości por ciasto francuskie odrobina masła sól pieprz 1 jajko Łosoś z porami w cieście francuskim – przepis Pora myjemy, osuszamy i kroimy cienkie półplasterki. Następnie dusimy go na odrobinie masła aby zmiękł. Podczas duszenia doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2(...)ścieram na tarce.Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia.Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi
UgotujmyTo.plRoladki sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna. Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być(...)mocno schłodzone)dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)ser żółty w plastrachjajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania:Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy
Słodka StronaPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200g mozzarelli ok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy
Słodka StronaCiastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki: masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko(...)miękkiego masła cukier waniliowy opakowanie ciasta francuskiego cukier puder odrobina mleka Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy
Słodka Strona