Kiedy pierwszy raz upiekłam to ciasto, za oknem zaczynał prószyć śnieg. Pojedyncze płatki nieśmiało wirowały w powietrzu. Pomyślałam wtedy o Świętach, jak cudownie byłoby, gdyby w ten magiczny wieczór za oknem też padał śnieg, by przykrył białą kołderką ponure ulice i ogołocone z liści drzewa. Smakując swój wypiek pomyślałam też, a dlaczego by nie zrobić go właśnie na Święta? Przecież(...)łączy w sobie wszystko to, co lubię ja i moi bliscy. Cudowne orzechy, których drobinki tak przyjemnie chrupią, czekoladę, którą uwielbiam i Amaretto, które sprawia, że zwykłe ciasto staje się wyjątkowe. Poza tym doszukałam się jeszcze jednej zalety tego wypieku, a mianowicie: jego rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw
Przysmaki KarolkiKruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru(...)pudru Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o wymiarach 20 x 30 wysmarować masłem. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do malaksera i wyrobić. Ciasto jest dosyć miękkie i nie nadaje się do rozwałkowania więc należy nim wylepić przygotowaną foremkę ( może wydawać się go mało jednak w czasie pieczenia ładnie urośnie) Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Zabawa smakiemumieszczam swoje przepisy i dzięki Wam robię to z co raz większą przyjemnością. Mam nadzieję, że każdemu smakują moje potrawy :) Dzisiaj obchodzę swoje małe święto, dlatego też upiekłam ciasto. Początkowo miał być to tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku(...)Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki
Zgrabne GotowanieSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
Czerwona PorzeczkaCiasto na pizzę neapolitańską przepis Ciasto na pizzę neapolitańską Ciasto na pizzę neapolitańską czyli ciasto na pizzę długo dojrzewające z minimalną ilością drożdży gwarantuje, że Twoja pizza neapolitańska w piekarniku będzie pyszna, wspaniale wypieczona, po prostu najlepsza na świecie w warunkach domowych. Jak zrobić ciasto na pizzę włoską? Pizza neapolitańska oryginalny przepis Ciasto na pizzę neapolitańską 24 h , to przepis(...)charakterystyczną strukturę zapewnia jej długie dojrzewanie. Domowy przepis na pizzę neapolitańską w piekarniku ma to do siebie, że na delektowanie się pizzą trzeba niestety trochę poczekać, ale samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Pizza neapolitańska w piekarniku przepis Pizza neapolitańska w piekarniku upiecze się idealnie jeśli użyjesz kamienia do pizzy - to naprawdę świetny gadżet kuchenny, dzięki któremu każda pizza
Lekcje w kuchniMazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem podążając za internetową modą wykorzystałam nadzienie z dubajskiej czekolady. Upiekłam mazurka z „dubajskim” nadzieniem. I muszę przyznać, że to całkiem niezły pomysł :) Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła(...)cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, Nadzienie : 120 g ciasta kadayif - ciasto filo pocięte w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif, 200g pasty pistacjowej, 1 łyżeczka pasty tahini, 1 łyżeczka masła, 2 – 3 łyżki marmolady (u mnie pigwowa) Polewa : 35 g masła, 100 g czekolady deserowej, 20 ml śmietany 30%, Ciasto : mąkę, pokrojone masło, żółtka
królestwo garówprosta babka cynamonowa z rodzynkami jest przepyszna i niezwykle aromatyczna! Ciasto przygotujesz bardzo szybko, a potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. To przepis idealny na każdą okazję. Spis treści: Jakich rodzynek użyć do ciasta? Jak długo piec ciasto w keksówce? Przepis – babka cynamonowa Ile kalorii ma kawałek babki cynamonowej z rodzynkami? Zobacz również inne przepisy na babki Jakich rodzynek użyć(...)ciasta? Do ciasta takich jak babka, najlepiej sprawdzą się rodzynki sułtańskie. Możesz też użyć różnych rodzajów rodzynek dla uzyskania ciekawszego smaku. Pamiętaj, że przed dodaniem do ciasta rodzynki należy namoczyć w gorącej wodzie. Jak długo piec ciasto w keksówce? Ciasto w keksówce należy piec około 40 minut w 180°C. Ciasta, takie jak babka pieczemy do suchego patyczka – czyli
Via GustoSzukasz sprawdzonego przepisu na rurki? Oto dobry przepis na ciasto na rurki, które przygotujesz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Ciasto jest delikatne i idealnie kruche. Ile czasu piec ciasto na rurki? Kruche ciasto na rurki należy piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto powinno być złociste. Po upieczeniu należy odstawić rurki na około 10 minut(...)czasie wyciągnąć foremki i odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Jak przechowywać upieczone rurki? Ciasto na rurki po upieczeniu i wystudzeniu możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w suchym miejscu). Takie rurki bez nadzienia możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni. Czym można nadziać rurki? Do nadziania rurek możesz użyć dowolnego nadzienia. Oto kilka przykładów: bita śmietana krem budyniowy krem
Via GustoCiasto kruche bez jajek z dodatkiem ulubionych owoców to przepis na wspaniały deser do kawy, herbaty i świetny pomysł na coś pysznego. Ciasto jest delikatne i doskonale kruche , a dodatek owoców sprawia, że naprawdę trudno się mu oprzeć. Spróbujcie sami 🙂 Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 300 g (2 ¼ szklanki) maki tortowej 200 g masła(...)szklanki) cukru pudru 1 szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam szybko ciasto i dzielę je w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozwałkowuję na papierze do pieczenia tworząc okrąg o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm (!) tworząc niewielki rant z ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie
Słodki sentymentNiezwykle prosty przepis na ciasto banoffee , które jest połączeniem zmiksowanych herbatników z masą krówkową, grubymi plastrami bananów i bitą śmietaną. Po spróbowaniu kawałka, ciężko się Wam będzie od tego ciasta oderwać Ciasto banoffee polecam wszystkim tym, którzy lubią szybkie ciasta bez pieczenia . Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut i podawać można je niemalże od razu po zrobieniu. Zachęcam(...)sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto banoffee i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto banoffee Składniki na ciasto banoffee. Spód: 250 g herbatników maślanych 150 g płynnego masła Krem: 500 g masy krówkowej 3 banany 400 ml zimnej śmietanki kremówki (36%) 2 łyżki tartej czekolady mlecznej Ciasto banoffee Jak zrobić ciasto banoffee
MeCookspowinna wyglądać idealna jagodzianka? Nie wiem jak wy, ale w przypadku jagodzianek jestem zdecydowaną maksymalistką. Co oznacza tyle, że powinny mieć dużo soczystego nadzienia i równie sporo kruszonki. Jedynie ciasta nie powinno być w nich zbyt dużo – zdecydowanie preferuję te, w których ciasto jest pysznym dodatkiem, a nie głównym punktem programu, który przyćmiewa nadzienie. Właśnie dlatego ciasto na drożdżówki(...)się upchać w nich jak najwięcej owoców. Jeśli jednak preferujesz nieco inną wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby lekko zmodyfikować poniższy przepis na jagodzianki, zmieniając proporcje nadzienia i ciasta. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=683670&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=5981&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute
okolicepalnika.plCiasto Don Juan to pyszny i efektowny domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu na oleju nasączonego kawą, czekoladowego kremu budyniowego i cytrynowej pianki. Całość świetnie ze sobą współgra i tworzy wyjątkową kompozycję. Ciasto wychodzi wysokie, podzielne i bardzo smaczne. Będzie ozdobą stołu podczas świąt czy innych rodzinnych uroczystości, ale nic nie stoi(...)przeszkodzie, żeby umiliło zwykły szary dzień, jako deser do popołudniowej kawki. Składniki na ciasto Don Juan: Ciasto: 270 g mąki pszennej typ 450 lub 500 140 g oleju (użyłam rzepakowego) 120 g cukru 4 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego
e-PrzepisyKulinarnesmaczna. Pizza z patelni , na którą poniżej dzielę się a wami przepisem, wychodzi puszysta , ma chrupiący spód i ciągnący się ser żółty. Przygotowanie pizzy z patelni zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego . Jest to ciasto bez wyrabiania , wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką a następnie odstawić je do wyrośnięcia. Kolejno, wyrośnięte ciasto rozkładamy na patelni o grubym dnie, nakłuwamy(...)kilku miejscach wykałaczką po to, aby w trakcie pieczenia równo nam wyrosło, po czym nakłute ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Patelnię z ciastem wstawiamy na ogień i najpierw podpiekamy jego spód. Kolejno, ciasto przewracamy a na podpieczoną stronę wykładamy sos pomidorowy , ser żółty oraz wszystkie składniki, którymi wykładamy pizzę. Po ułożeniu na pizzy składników kontynuujemy pieczenie pizzy pod przykryciem
MeCooks