dawna zbierałam się do pieczenia drożdżowego. W końcu jest moje pierwsze w tym roku ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Lubicie drożdżowe ciasto z truskawkami. Ja przepadam. Jeszcze nie zdąży dobrze ostygnąć i już je podjadam. Zaczyna się się od tego, że odcinam brzegi…Kawałek jeden za drugim i ciasto znika w mgnieniu oka. Ciasto drożdżowe to moim zdaniem(...)najłatwiejsze ciasto. Znam je od dziecka. Obie babcie zawsze robiły drożdżowe do mleka…Dbały o wnuków. Dlatego pewnie mam taki sentyment do tego ciasta. Ciasto drożdżowe można upiec z truskawkami, a jak przyjdzie sezon to i z jagodami , porzeczkami, agrestem, rabarbarem czy śliwkami. To ciasto drożdżowe jest po prostu uniwersalne. Jak nie macie ochoty na owoce to można
codojedzeniamedal!!!. Tylko kto mi go przyzna 😃 Z tej ilości mąki i dodatków, otrzymamy 2 podłużne chlebki. Spokojnie możecie je upiec na blasze z piekarnika, albo użyjcie połowy składników. Ciasto do chlebów pieczonych z mąki białej pszennej, orkiszowej czy chleby mieszane pszenno – żytnie, które chcemy uformować w bochenek, powinno być dobrze wyrobione, odgazowywane w trakcie fermentacji / wstępnego wzrostu / i odpowiednio formowane(...)okrągły lub podłużny bochenek, przed ostatecznym rośnięciem ciasta. Od chwili połączenia składników, co najmniej 10 minut wyrabiamy ciasto ręcznie lub mechanicznie co trwa to nieco krócej. Ja wyrabiam ręcznie, ciasto powinno odchodzić od rąk i miski! To jest ważne! Potem w czasie 2,5 do 3 godzin, dwa razy odgazowywanie, czyli składanie ciasta banalnie proste a następnie formowanie w bochenek
Leśny ZakątekCiasto gruszkowo-imbirowe idealnie wpasowywuje się w dzisiejszą słoneczną pogodę. Ciasto gruszkowo-imbirowe Ciasta owocowe są najlepszymi ciastami do przygotowania w okresie letnim. W zależności od użytych owoców mogą być słodkie a jednocześnie delikatnie kwaskowate i orzeźwiające. Czekam z niecierpliwością na świeże truskawki, maliny, borówki. Będzie się działo Tym razem musiałam zadowolić się gruszkami. Ale to nic, bo je też(...)bardzo lubię i do tego ciasta były jak znalazł. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto gruszkowo-imbirowe. 23 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka soli 11,5 dkg brązowego cukru 1/2 łyżeczka gałki
mecooksWitajcie :) Lubicie ciasta za szpinakiem? Pieczecie takie ciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby(...)było tak wiosennie. Bardzo zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta. Myślę, że Wam posmakuje. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego od Hortex 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder
IzabelawkuchniWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny i prosty w przygotowaniu a dodatkowo efektownie wygląda. Do przygotowania baranka będziemy potrzebowali: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 jajka (rozmiar L) 210 ml letniego mleka 60 g roztopionego(...)mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy ciasto wstępnie się połączy, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam
Uwaga Babcia Piecze ChlebBabka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka(...)cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki) 8 g cynamonu(2 łyżeczki
Ciasta z tradycjamiBabka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka(...)cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje z kawą. Polecam ! Składniki: ciasto: 340 g mąki pszennej(2 szklanki) 250 g masła lub margaryny 200 g cukru(1 szklanka) 100 ml mleka(1/2 szklanki) 100 g powideł(4 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki) 8 g cynamonu(2 łyżeczki
Ciasta z tradycjamiziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej mąki. Ale przetestowaliśmy też mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka(...)razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych
Niedzielny kucharzTort jogurtowy z ananasem to delikatne ciasto na kruchym migdałowym spodzie z ciemnym biszkoptem przełożonym jogurtowym kremem z kawałkami ananasa. Rozpływa się w ustach Czas wykonania: Ilość porcji: Składniki: Kruche ciasto: 130 g mąki (1 szklanka) 40 g cukru (2,5 łyżki) 2 łyżki zmielonych migdałów (20 g) 1 żółtko 80 g masła / margaryny(...)pudru 3 łyżki żelatyny 1 puszka ananasów Dekoracja: 200 ml śmietany 30 – 36 % usztywniacz do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady 2 łyżki cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ulepić kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (wstawiając na 30 minut do lodówki). Biszkopt: Białka utrzeć z cukrem
KuchniaWeDwoje.plszklanki) 10 g kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą(...)Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią cześć ciasta. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Szarlotkę pieczemy przez około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego
Ciasta z tradycjamiTort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. var metaslider_8750 = function($) { $('#metaslider_8750').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText(...)timer_metaslider_8750, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8750, 1) : metaslider_8750(window.jQuery); }; timer_metaslider_8750(); Czas wykonania: 2 h (+ 3 godziny oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru (40 g) 1 cukier waniliowy szczypta soli 100 g margaryny Biszkopt: 5 jajek 125 g mąki pszennej
KuchniaWeDwoje.pl