ciasto - 160568 przepisów (strona:127/10705)

Jabłka w cieście 318

dziurką, czyli z wydrążonym otworem w środku, ładnie to wygląda, a przy okazji pozbywamy się gniazdek nasiennych. Jabłek nie obieramy, gdyż w skórce jest najwięcej witamin. Jabłka w cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama smażyła takie jabłka w cieście dla mnie i mojej siostry na deser. Przepis jest prosty i warty wypróbowania dla tych, którzy poszukują pożywnej przekąski, szybkiego deseru(...)ciepło lub obiadu dla dzieci. Polecam! Polecam też mój przepis na tradycyjny kompot z papierówek , Mus jabłkowy na zimę czy też ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Jabłka w cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 133

rabarbar można uznać za otwarty. Uwielbiam rabarbar, więc czekałam już z niecierpliwością na ten moment. Moja pierwsza rabarbarowa propozycja jest raczej tradycyjna, ale właśnie na taką odsłonę miałam ochotę. Ciasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego(...)pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier puder

Mania Gotowania
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i gruszkami w kokilkach 202

Było dietetycznie to teraz zapraszam Was na coś słodkiego i czekoladowego, dla równowagi ;-)   Przepyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek i śliwek, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Sezon na gruszki i śliwki w pełni wiec zapraszam do wspólnego pieczenia.   Przepis na ciasto czekoladowe: 20dag masła 20 dag cukru 4 jaja 25 dag mąki pszennej 1 opakowanie cukru(...)Wykonanie: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę   Kokilki smarujemy masłem wykładamy do połowy ciastem , układamy ćwiartki śliwek, i ćwiartki gruszek, możecie w jednych kokilkach układać owoce naprzemiennie, lub jedne zrobić tylko z gruszkami a drugie tylko ze śliwkami, ja zrobiłam każdą wersje ;-). Przykrywamy pozostałym

SMYKWKUCHNI
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3001

Ciasto 3-bit bez pieczenia robi furorę w internecie. O ile się nie mylę, oryginalnie przepis na nie zamieściła w swojej książce siostra Anastazja. Ja jednak pamiętam to ciasto jeszcze z czasów liceum – robiłam je domownikom w okresie letnim, gdy było zbyt gorąco na rozgrzewanie piekarnika. Nazywało się wówczas „ciasto krówkowe”. Uwielbiałam je, potrafiłam zjeść sama pół(...)blachy – niestety nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm. Od wielu lat już go nie robiłam – to raczej ciasto z pół-produktów dla początkujących. Jestem jednak pewna, że znajdzie swoich zwolenników. Najlepsze jest, gdy kajmak zrobimy sami – gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego lub kupując już ugotowane mleko (np. produkuje takie Gostyń). Niestety dużo gotowych mas kajmakowych i krówkowych

Poezja smaku
Ciasto magiczne 3016

Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy(...)składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki

Poezja smaku
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 200

Ciasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Przepis z bloga Dorotus76 , lekko przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto bezowe: * 6 białek - robiłam z mrożonych, bo dopiero niedawno się dowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych * 100 g suszonych moreli - w oryginale(...)tarce, ale nie bardzo mi się chciało ścierać. Wymieszałam bardzo dokładnie z pianą, ale chyba przesadziłam  z mieszaniem (albo to przez tę czekoladę stopioną, a nie startą), bo ciasto nie wyszło takie całkiem bezowe, czyli chrupiące na zewnątrz, co zresztą w niczym mu nie ujęło;) Masę przełożyłam do tortownicy i piekłam ok. 50 min. Wyrosło, potem lekko opadło

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe ciasto z malinami 248

Dzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny(...)jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:   Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać

Ala piecze i gotuje
Torta di riso- Ciasto ryżowe 215

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}  Dziś zapraszam na wariacje na temat Torta di riso.  To włoskie ciasto ryżowe, a właściwie mleczny pudding ryżowy wywodzi się z Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały(...)regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.  Nie przepadam za ciężkimi i zbitymi ciastami, a tak ą strukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam wi ę c nadać mu lekkości dodając śmietanę i trochę serka ricotta, które w oryginalnym przepisie nie są obecne. W oryginalnym przepisie nie wszyscy ubijają białka, ale kolejno dodają całe jajka. Ciekawa jestem

Mia Cucina Sofieta
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 216

Ciasta drożdżowe nigdy nam się nie znudzą. Najpyszniejsze są drożdżowe placki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami.  Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania”  czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką.   Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód równomiernie

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 469

się właśnie zastanawiam, gdzie ja byłam, że tego ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota- dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach.  Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło(...)przeciągu 30 minut) Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Składniki na tortownicę 23cm: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki lub semoliny 200g zimnego masła/ margaryny 90g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię

Mia Cucina Sofieta
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 196

kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki 3 łyżki karobu w proszku 2/3 szklanki mąki pszennej   1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru(...)mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą

Symfonia Smaków
Gruszkowe ciasto do góry nogami 305

Zapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy  Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła(...)ubijamy na płynną masę, 5-7 min.  Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy. Po upieczeniu- odstawiamy ciasto do ostygnięcia

Smaki Edyty
Ciasto jabłkowe według mojej mamy 119

Przepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję !       Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka(...)pieczenia       Przygotowanie : Masło rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz

Magiczne Życie Marty
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową 405

łyskawiczne ciasto w przygotowaniu a efekt? W godzinę mamy pyszne czekoladowe ciasto, puszy ste, delikatne, intensywne w smaku, wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym smakiem dodanej konfitury (musi być to dobrej jakości kon fitura , inaczej nie będzie wyczuwal na a nada jedynie nieco wilgotności ). Piekłam to ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetn e ) . Pasuje też malinowa, morelowa(...)skwiniowa oraz powidła śliwkowe (takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;)     Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 50-60 min. Ciasto 125 g masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 615

Bardzo smaczne, lekkie ciasto, w sam raz na upalny dzień. Podawane zimne, prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!   Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC  | Czas pieczenia(...)Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com