Ciasto francuskie jest ciastem praco i czasochłonnym. Kupne ciasto jest dobrym wyjściem, pod warunkiem że do jego przygotowania użyto masło, a nie inne tłuszcze (nie wnikajmy jakie). Jeżeli uda się nam kupić ciasto z masłem to ok, w innym przypadku, zdecydowanie polecam przygotowanie ciasta francuskiego w domu. Znany i podstawowy przepis jest dość trudny w wykonaniu, szczególnie dla niedzielnych kucharzy(...)chcę nikogo tu obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega
królestwo garówCiasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką Dziś ciasto bardzo klasyczne, ale jednocześnie łatwe. Ciasto to będzie również szybkie, jeżeli spełnimy kilka warunków. Pierwszy i najważniejszy: masło musi być miękkie, inaczej będziemy czekać na nie pół dnia. Dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki już dzień wcześniej. Jeżeli masło będzie miękkie to reszta pójdzie już szybko Kiedyś bałam się ciast ucieranych(...)Wpadłam w lekką panikę, bo nie wiedziałam co zrobić, czy ją podgrzać, czy lepiej schłodzić. Postanowiłam nie budzić ostatecznie rodziny, ponieważ godzina była bardzo wczesna. Dodałam mąki i wstawiłam ciasto do piekarnika. O dziwo ciasto wyszło pięknie i nie było żadnego zakalca. Za drugim razem sytuacja się powtórzyła i już wtedy się domyśliłam, że z ciastami ucieranymi tak to właśnie
RelaxtimeCiasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania, w przepisie nie ma żadnych udziwnień. Należy przygotować ciasto oraz ugotować budyń, a następnie składniki te połączyć z nadzieniem owocowym. Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. Do wypieku(...)możecie wykorzystać budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy, choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Składniki: CIASTO 375g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 500g rabarbaru 1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego
Smakołyki Berenikimojprzepisna.pl | Karpatka z kremem bawarskim Ciasteczko na życzenie mojego małżonka, który uwielbia ciasta z kremem. Ja natomiast zdecydowanie wolę zdrowsze wypieki, ale co tam, raz na jakiś czas warto zaszaleć. Ciasto składa się z klasycznego ciasta parzonego oraz kremu bawarskiego czyli kremu składającego się z budyniu i ubitej kremówki. Ciasto jest pyszne, mało słodkie, najlepsze następnego dnia. Składniki na blachę(...)Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąk 4 duże jajka (rozmiar L) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Można też wysmarować masłem i wyłożyć papierem, tylko że później może być ciężko odkleić ciasto od papieru. Można też formę posmarować masłem i wyłożyć matą teflonową, przyciętą do wymiarów dna formy, ja tak zrobiłam. Do garnuszka z grubym dnem wlać
moj przepis naRyziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczało i rumieniło się na złoto-brązowy kolor. Ryziok pieczono w tych samych dużych prostokątnych (25x35 cm) brytfankach, co chleb. Zarówno ciasto, jak i ryż, przygotowywane są z dodatkiem cukru(...)południowo-wschodnich krańcach Puszczy Sandomierskiej, na terenie gminy Raniżów zamieszkałej przez Lasowiaków, gospodynie domowe piekąc raz na kilka tygodni chleb, przygotowywały przy tej okazji inne specjały na bazie ciasta drożdżowego. Miało to swoje praktyczne uzasadnienie, ponieważ piec chlebowy był rozpalany tylko na tą okazję i wykorzystywano wówczas wszelkie jego możliwości, a dodatkowo ciepło, jakie dawał, sprzyjało wyrastaniu ciasta na drożdżach
Trzeci talerzMarlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą. Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed(...)wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce. Składniki na ciasto: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Wykonanie kremu: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawięc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO I) : 4 jajka +3 białka z masy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia(...)skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny Ciasto na pozostałe elementy (CIASTO II) : 3 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300g miękkiego masła 9 łyżek cukru cukier waniliowy 3 żółtka 4,5 łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej 750ml mleka 100g batoników o smaku kokosowym (Princessa
Czerwona PorzeczkaCiasto o intrygującej nazwie robiłam tylko raz i to spory czas temu. Robiłam je na imieniny mojej mamci, niestety zrobiłam i nie zdążyłam spróbować gdyż musiałam na drugi dzień wyjechać. Wiedziałam jednak, że ciasto wyszło pyszne i wszystkim smakowało. W końcu nadeszła ta wielkopomna chwila by ciasto powtórzyć. Jedynie co mnie powstrzymywało w zrobieniu tego ciasta to ogrom pracy przy(...)bynajmniej utkwiło mi w pamięci a patrząc na sam przepis, który jest dość rozległy w opisie, ciasto na wstępie ‚odstraszało’. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wcale nie wymaga aż tyle poświęcenia i zachodu jak myślałam. Wręcz przeciwnie jest przy nim mniej pracy aniżeli przy ciastach z pozoru wyglądających na łatwe, proste i szybkie Ciasto wygląda i prezentuję się wspaniałe. Bardzo ładnie
Made By Mom And SonCiasto to ukazało się w 2 gazetkach kulinarnych niestety z błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w drugiej także za mało napisała cukru :( ciasto z malinami Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)naturalnego 250 g świeżych malin + do dekoracji 8 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny Ponadto: tłuszcz do formy bułka tarta do obsypania formy maliny do dekoracji Blacha: 30x40 Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą
Bon Appetit MałgorzatyCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :) Składniki: 3 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać
Bon Appetit Małgorzatypołączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 3 łyżki cukru pudru Pianka budyniowa: 5 białek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) szczypta soli Dodatkowo: ok 500 g łodyg(...)rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku. 2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Kuchnia domowa AniPyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju aromat śmietankowy Ser: 50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy) 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki(...)cukru aromat śmietankowy Sposób wykonania: 1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat
Kuchnia domowa AniEfektowny i smaczny deser , p rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe! składniki (na 4 porcje) 500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek(...)małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce. Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek
Stare GaryCzyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r. Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje. składniki ciasto 500 g mąki 150 g masła 2 jaja 150 g cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru 1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczenia masło do posmarowania formy(...)kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia
Stare Garypowodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano. składniki ( 6 porcji) 500 g szparagów zielonych opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g) 100 g sera (użyłam camemberta) pęczek szczypiorku, posiekanego 6 plastrów szynki (użyłam serrano) 25 g parmezanu, startego łyżka oliwy czarny pieprz przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć(...)zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem i pieprzem, na to plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą
Stare Gary