Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami

Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami

Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami

Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm. Składniki Śliwki ok. 20 sztuk Jajka 5 sztuk […] The post Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Kulinarne Przeboje

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

PaulinkaPaulinka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasto ze śliwką, pieczenie, proste i szybkie ciasto, ciasto ze śliwką na szybko, szybkie ciasto, szybki ciasto, śliwka, proste i szybkie przepisy, mąka, cukier, puszyste ciasto, do pracy, czekolada, biała czekolada, jajko, sernik, proste ciasto, ciasto z bezami, ciasta tortowe, szybkie ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, bez pieczenia, ciasto z masa, sernik pieczony, ciasta z masa, lubię serniki, sernik bez pieczenia, sernik bez cukru

Inne przepisy z Kulinarne Przeboje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 3 sierpnia 2013 14:17:44

A jakie owoce zamiast sliwek?brzoskwinie??jabłka?

Słodka Babeczka, 3 sierpnia 2013 14:26:37

Można dać dowolne owoce :) Bardzo często robię takie ciasto z brzoskwiniami, czy też czereśniami.

Justyna Bąk, 3 sierpnia 2013 17:51:30

pysznie wygląda:)

kudels, 3 sierpnia 2013 18:21:14

moja mama robi takie z rabarbarem:)

Nemi, 4 sierpnia 2013 14:04:29

Poproszę kawałek, taki duuuży:)

Anioły w kuchni, 4 sierpnia 2013 17:28:57

Prawie smak dzieciństwa… Moja mama zawsze takie robiła :)
Anioły zapraszają do siebie, też znajdziesz parę słodkości: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)

Anonymous, 8 sierpnia 2013 12:25:46

Mniam mniam czy można zrobić taki z gruszkami ?????

Słodka Babeczka, 8 sierpnia 2013 13:27:29

Można :) tylko po obraniu odsącz je trochę z soku i otocz z jednej strony mąką, by nie zatopiły się w cieście :)

Anonymous, 10 sierpnia 2013 17:11:05

Własnie moja siostra JEDNOROŻEC robi to ciasto ciekawa czy nie wyjdzie z zakalcem ;D . ! ^_^

Anonymous, 13 sierpnia 2013 09:46:08

a mi wyszedł zakalec:(

Słodka Babeczka, 13 sierpnia 2013 12:12:01

Może za często otwierałaś piekarnik? Polecam również sprawdzanie ciasta patyczkiem, czy nie jest jeszcze wilgotne oraz odsączanie owoców z nadmiaru soku… a jeśli lubią puszczać soki, to otoczyć je w mące przed nałożeniem na ciasto

Anonymous, 16 sierpnia 2013 11:36:53

Łatwe, szybciutko się robi…ale ciasto samo w sobie jest zwyczajnie niesmaczne. Nie wiem, może gdyby zamiast oleju dać rozpuszczone masło?-może coś by to pomogło. Gdyby nie to, że dałam bardzo dużo śliwek, które ‚zabijają’ smak tego nieszczęsnego ciasta, nikt by go chyba nie ruszył. Muszę poszukać innego przepisu :) Pozdrawiam

L'ala, 16 sierpnia 2013 15:57:03

Ja mam pytanie: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, aby ciasto nie wyszło za cienkie???

L'ala, 16 sierpnia 2013 15:58:03

Ja mam pytanko: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, żeby ciasto nie wyszło za cienkie???

Słodka Babeczka, 16 sierpnia 2013 16:27:37

tak jak pisałam wyżej, używałam małej formy 25×37 lub może być też użyta okrągła o średnicy 28-29cm

Słodka Babeczka, 16 sierpnia 2013 16:38:05

Są różne gusta i guściki :) U mnie w rodzinie już od kilku lat na bazie tego wilgotnego biszkoptu robi się ciasta z owocami i każdemu smakuje :)

Kasia, 16 sierpnia 2013 18:09:26

Wyciągnęłam chwilę temu z piekarnika. Ciasto puszyste, a jednocześnie wilgotne. Właśnie zajadam się nim przy kawie. Polecam :)

Anonymous, 17 sierpnia 2013 00:41:32

Posypałam ciasto dodatkowo cukrem pudrem. Dzieciom tak smakowało, że na jutro zostało tylko kilka kawałków.

Anonymous, 17 sierpnia 2013 14:41:30

Zamiast ze śliwkami, zrobiłam z brzoskwiniami, w okrągłej formie. Podawałam z bitą śmietaną i było pycha!

Anonymous, 20 sierpnia 2013 00:07:25

Bardzo smaczne i bardzo proste ciasto. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Ciasto pięknie wyrosło, jest idealnie słodkie, ale zarazem kwaśne (od śliwek). Rewelacja. I w końcu nie wyszedł mi zakalec!!!

Anonymous, 22 sierpnia 2013 20:07:56

Ciasto pierwsza klasa, wszyscy się mega zajadali.Śliwki pokroiłam na ćwiartki i również posypałam cukrem waniliowym.Dzieki za przepis,w sobotę robię następne:)

Słodka Babeczka, 22 sierpnia 2013 20:19:11

Miło mi będzie jeśli podeślesz zdjęcie ciacha na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) i będę mogła je umieścić w folderze ‚zdjęcia potraw czytelników’

Anonymous, 22 sierpnia 2013 20:19:13

poprawka-cukrem pudrem oczywiście.

Anonymous, 28 sierpnia 2013 21:35:22

ciasto pełna rewelacja! wielkie,puchate i taki zapach w domu… Dziękuję za przepis,zapisany już na stałe w moich sprawdzonych przepisach. Dla następnego pokolenia:)

Słodka Babeczka, 28 sierpnia 2013 21:45:58

Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu :) Przypominam o przesyłaniu fotek potraw na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) Będzie mi miło :)

Anonymous, 21 września 2013 14:24:30

Właśnie wyjęłam z piekarnika i oczywiście już spróbowałam – pyszne!Co prawda stosuję dietę bezglutenową, więc w moim wykonaniu z mąki orkiszowej wyrósł trochę mniej niż na zdjęciu. Nie zmienia to jednak faktu, że wyszedł bardzo smaczny :) Może tylko ociupinkę za słodki. Ale to moje zdanie.Przepis bardzo polecam – placek szybki, prosty, aromatyczny i bardzo puszysty :)

Anonymous, 19 lutego 2014 17:43:10

Niestety, nie wyszło tak jak sobie je wyobrazłam. Już w trakcie robienia wydawało mi się, że trzy szklanki maki to za dużo.Nie ma zakalca, ale jest cięzki i ubity.

Słodka Babeczka, 19 lutego 2014 17:46:51

Jak widzisz na zdjęciach wyżej, mi placek nie wyszedł zbity, więc może to wina mąki (niektóre potrzebują więcej płynnych składników, bo mają różną wchłanialność), albo proszek do pieczenia mógł być zwietrzały i dlatego ciasto nie wyrosło.

Natasza, 29 marca 2014 13:06:52

Mmmm uwielbiam to ciSto przypomina mi smak dziecinstwa mmmniam od razu lece na zakupy po produkty hmmm mam nadzieje ze wyjdzie:)