Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm. Składniki Śliwki ok. 20 sztuk Jajka 5 sztuk […] The post Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Można dać dowolne owoce :) Bardzo często robię takie ciasto z brzoskwiniami, czy też czereśniami.
Prawie smak dzieciństwa… Moja mama zawsze takie robiła :)
Anioły zapraszają do siebie, też znajdziesz parę słodkości: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)
Można :) tylko po obraniu odsącz je trochę z soku i otocz z jednej strony mąką, by nie zatopiły się w cieście :)
Własnie moja siostra JEDNOROŻEC robi to ciasto ciekawa czy nie wyjdzie z zakalcem ;D . ! ^_^
Może za często otwierałaś piekarnik? Polecam również sprawdzanie ciasta patyczkiem, czy nie jest jeszcze wilgotne oraz odsączanie owoców z nadmiaru soku… a jeśli lubią puszczać soki, to otoczyć je w mące przed nałożeniem na ciasto
Łatwe, szybciutko się robi…ale ciasto samo w sobie jest zwyczajnie niesmaczne. Nie wiem, może gdyby zamiast oleju dać rozpuszczone masło?-może coś by to pomogło. Gdyby nie to, że dałam bardzo dużo śliwek, które ‚zabijają’ smak tego nieszczęsnego ciasta, nikt by go chyba nie ruszył. Muszę poszukać innego przepisu :) Pozdrawiam
Ja mam pytanie: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, aby ciasto nie wyszło za cienkie???
Ja mam pytanko: jakich wymiarów mniej więcej powinna być blacha, żeby ciasto nie wyszło za cienkie???
tak jak pisałam wyżej, używałam małej formy 25×37 lub może być też użyta okrągła o średnicy 28-29cm
Są różne gusta i guściki :) U mnie w rodzinie już od kilku lat na bazie tego wilgotnego biszkoptu robi się ciasta z owocami i każdemu smakuje :)
Wyciągnęłam chwilę temu z piekarnika. Ciasto puszyste, a jednocześnie wilgotne. Właśnie zajadam się nim przy kawie. Polecam :)
Posypałam ciasto dodatkowo cukrem pudrem. Dzieciom tak smakowało, że na jutro zostało tylko kilka kawałków.
Zamiast ze śliwkami, zrobiłam z brzoskwiniami, w okrągłej formie. Podawałam z bitą śmietaną i było pycha!
Bardzo smaczne i bardzo proste ciasto. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie. Ciasto pięknie wyrosło, jest idealnie słodkie, ale zarazem kwaśne (od śliwek). Rewelacja. I w końcu nie wyszedł mi zakalec!!!
Ciasto pierwsza klasa, wszyscy się mega zajadali.Śliwki pokroiłam na ćwiartki i również posypałam cukrem waniliowym.Dzieki za przepis,w sobotę robię następne:)
Miło mi będzie jeśli podeślesz zdjęcie ciacha na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) i będę mogła je umieścić w folderze ‚zdjęcia potraw czytelników’
ciasto pełna rewelacja! wielkie,puchate i taki zapach w domu… Dziękuję za przepis,zapisany już na stałe w moich sprawdzonych przepisach. Dla następnego pokolenia:)
Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu :) Przypominam o przesyłaniu fotek potraw na maila: slodka_babeczka@wp.pl :)) Będzie mi miło :)
Właśnie wyjęłam z piekarnika i oczywiście już spróbowałam – pyszne!Co prawda stosuję dietę bezglutenową, więc w moim wykonaniu z mąki orkiszowej wyrósł trochę mniej niż na zdjęciu. Nie zmienia to jednak faktu, że wyszedł bardzo smaczny :) Może tylko ociupinkę za słodki. Ale to moje zdanie.Przepis bardzo polecam – placek szybki, prosty, aromatyczny i bardzo puszysty :)
Niestety, nie wyszło tak jak sobie je wyobrazłam. Już w trakcie robienia wydawało mi się, że trzy szklanki maki to za dużo.Nie ma zakalca, ale jest cięzki i ubity.
Jak widzisz na zdjęciach wyżej, mi placek nie wyszedł zbity, więc może to wina mąki (niektóre potrzebują więcej płynnych składników, bo mają różną wchłanialność), albo proszek do pieczenia mógł być zwietrzały i dlatego ciasto nie wyrosło.
Mmmm uwielbiam to ciSto przypomina mi smak dziecinstwa mmmniam od razu lece na zakupy po produkty hmmm mam nadzieje ze wyjdzie:)