Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto sięgać po nią od czasu do czasu. Wszystko za sprawą właściwości czekolady, która poprawia nastrój, dodaje energii, doskonale wpływa na cerę i znajduje przy tym szerokie zastosowanie w kuchni. Dowiedz się więcej o walorach(...)tego cudownego produktu! Czekolada poprawia humor Podczas jedzenia czekolady w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny – hormonu szczęścia oraz endorfin, które działają pobudzająco. To sprawia, że czekolada stanowi doskonałą broń w walce z depresją i chorobami układu nerwowego. Już kilka kostek czekolady może sprawić, że łatwiej poradzisz sobie ze stresem i zauważysz poprawę nastroju, porównywaną przez niektórych ze stanem zakochania. Czekolada
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk(...)Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową. 2. Brownie piernikowe Składniki: 50 g migdałów 50 g orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny
Ciastka - domowe słodkościMiłośnik czekolady, może i tak bym powiedziała o sobie, ale nie byłaby to prawda, bo prawda to miłośnik gorzkiej czekolady. U nas w domu, to Luby zawsze wyjada wszystkie mleczne i smakowe czekolady, a ja no cóż, ja poszukuję zawsze unikatowych smaków gorzkich czekolad, to w nich odnajduję chwilę przyjemności i bogaty wachlarz smaków. To przy nich lubię zatopić się(...)ciepły sweter i z książką w dłoni celebrować chwilę. Od wielu lat sięgam po czekolady z linii Excellence Lindt. Co je wyróżnia? Do ich produkcji używane jest najwyższej jakości kakao, które stanowi tylko 5% całej światowej produkcji, dzięki czemu charakteryzują się one bogatym smakiem. Nie wiem czy wiecie, ale każda z linii czekolad Lindt Excellence, różni się smakiem, intensywnością
SMYKWKUCHNIAnna-Maria. Tym razem nie ustaliłyśmy nawet przepisu, a jedynie wybrały podstawowy składnik. Resztę zostawiłyśmy naszej inwencji i wyobraźni. W roli głównej piątego TU i TAM występuje - Gorzka Czekolada . Zapraszamy! "Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co się trafi." * Lubię to uczucie podekscytowania, gdy budzę się rano i otwieram oczy. Co dziś mnie czeka, czy będzie słodko(...)raczej gorzko... W życiu, jak większość z nas, nie przepadam za gorzkimi chwilami, ale w świecie czekolady gorzki smak wybieram częściej od słodkiego. Długo, za długo, nie mogłam się zdecydować czym zajmiemy się z Amber podczas naszego kolejnego wirtualnego spotkania. Wybór był równie trudny jak po otwarciu pudełka czekoladek - rozbiegane myśli, rozświetlone oczy i ten sam dylemat co zawsze
KUCHARNIAKażdy z nas chyba uwielbia czekoladę. Jedni sięgają najchętniej po tradycyjną tabliczkę, inni wolą czekoladowe trufelki czy pyszne czekoladowe wypieki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Z okazji dnia czekolady postanowiłam przyjrzeć się bliżej temu smakołykowi. Oto kilka faktów: 1. Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Biała czekolada natomiast nie zawiera proszku kakaowego(...)również niską zawartość masła kakaowego . 2. Słowo czekolada zawdzięczamy Majom, pochodzi od słowa chocola, które oznacza - pić czekoladę. 3. Czekolada początkowo spożywana była w formie napoju przyrządzonego z rozgniecionych nasion kakaowca i wody. Majowie uznawali ją za przysmak Bogów. W Europie czekolada pojawiła się w XVI, za sprawą hiszpańskiego podróżnika Hernán
Mania GotowaniaDomowa czekolada ma jedną ogromną przewagę nad taką kupioną w sklepie... dodajesz do niej dokładnie to, na co masz ochotę . Figi? Orzechy? Rodzynki? Migdały? Suszone owoce? Chilli? Czemu nie? Ja na przykład nie znoszę czekolad z bakaliami, bo nie lubię rodzynek... więc robię sobie wersję bez:) Wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Również to czy użyjesz czekolady gorzkiej, mlecznej(...)białej zależy tylko od Ciebie! Możesz też użyć trochę czekolady ciemnej, wstawić ją na kilkanaście minut do lodówki i kiedy już trochę stężeje dodać czekoladę białą. A nawet narysować wzorki, szlaczki, serduszko :) Czego chcieć więcej? A najlepsze jest to, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych foremek ! Wystarczy miękkie, plastikowe pudełeczko po jogurcie (kto powiedział, że czekolada nie może być okrągła
Kraina Tysiąca SmakówWachowicz w 2011 . Ale również znalazłam chwilę, by zajrzeć tam, gdzie wtedy się nie udało. Właśnie takim miejscem, gdzie niestety nie dotarłam dwa lata temu, jest PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL na Rynku Głównym w Krakowie. Gdy weszłam do środka, oszołomił mnie słodki zapach czekolady, wypełniający całe pomieszczenie. Elegancki przedsionek, gdzie znajduje się sklepik, prowadzi do przestronnej i bardzo jasnej, dwupiętrowej sali(...)smakiem. fot.: http://wedelpijalnie.pl/ Obsługa bardzo miła, w postaci młodych i uśmiechniętych ludzi, żwawo uwijała się po sali. Wraz z przyjaciółmi wzięliśmy do rąk karty i oniemieliśmy. Tyle rodzajów czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru. Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie
W kuchni Karmel-itkimoja rodzinka wyjada wszystkie słodkości jakie im przyrządzę…he, he. Tak dobrze nie mają. Co za dużo to nie zdrowo! Może skusicie się na zrobienie domowej czekolady? Domowa czekolada dlaczego? Jeśli już kupuję czekoladę to tą co zawiera przynajmniej 70% kakao. Najważniejsze żeby to była czekolada z ekologicznych surowców. Niestety nawet ta najbardziej bogata w kakao zawiera czasami jakieś(...)dziwne składniki. Mleczna czekolada w ogóle nie wchodzi w rachubę, bo tam znajdziecie mydło i powidło. Te najtańsze oczywiście są najgorsze! Czekolada jeśli zawiera te składniki, z których powinna dobra i smaczna czekolada się składać jest zdrowa. Oczywiście nie należy przesadzać z nią jak z każdą inna słodyczą, bo obok kwasów tłuszczowych i antyutleniaczy czekolada zawiera też cukry, chyba
codojedzeniaCzekoladowy tort z truskawkami Ten pyszny tort, to połączenie słodyczy ciemnej oraz białej czekolady, delikatnie przełamanej świeżością truskawek. Czekoladowy biszkopt, przełożony krem z białej czekolady oraz truskawkami, a w elemencie ozdoby białe i ciemne kropelki czekoladowe, bita śmietana oraz obtoczone w czekoladzie truskawki. Tęsknicie za latem?! Czekoladowy tort z truskawkami to takie pyszne i miłe wspomnienie lata. Czekoladowe kompozycje dodadzą(...)właśnie o to chodzi- dzięki temu fajnie przełamują słodycz kremu, którym przełożony jest tort.Zazwyczaj są też większe i twardsze- dlatego dobrze nadają się do obtoczenia ich w czekoladzie. Ja przygotowałam ten pyszny, czekoladowy tort w ramach rocznicy ślubu moich znajomych, ale jestem pewna, że pysznie się on sprawdzi w najróżniejszych okazjach… i bez okazji Pozostawiam Was z przepisem
Domowe TortyPrawdziwe domowe pieguski w dwóch rodzajach: ciemnych z kakao, mleczną i gorzką czekoladą oraz jasnych z białą czekoladą i bakaliami. Takich piegusków nie kupisz w żadnym sklepie, są niepowtarzalne. Drukuj Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Łatwe Porcje 50 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Domowe(...)ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami. Składniki: PIEGUSKI KAKAOWE 150 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów blanszowanych 80 g cukru trzcinowego, drobnego 1 jajko 100 g miękkiego masła 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku
ProstePesto.plZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady. Kto się przyłączy? Światowy Dzień Czekolady przypadający na 12. kwietnia to jedno z tych świąt, o którym pamiętają nieliczni. Tak jak Dzień Pluszowego Misia czy Dzień Przytulania, Światowy Dzień Czekolady wzbudza wiele kontrowersji(...)także i radość czy szczęście. Są zwolennicy i przeciwnicy, zresztą jak w każdym temacie. Czekolada zawiera związki, które powodują produkcję serotoniny i endorfin w naszym organizmie. Jednak, jak się okazuje, jest ich niewiele, a poczucie szczęścia nie ma większego związku ze składem chemicznym czekolady. Skąd to wiem? Pewien polski naukowiec, dr Jacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego przeprowadził badania
W kuchni Karmel-itkiczekolada może być bez cukru? Jak się okazuje TAK ! :) Cukier jest zastępowany dietetycznymi substancjami słodzącymi, niekiedy bezkalorycznymi takimi jak: stewia , ksylitol , erytrol i maltitol . Firmą zajmującą się sprzedażą takich bezcukrowych wyrobów czekoladowych jest Mercatare . W ofercie marki znajdują się produkty naturalne i ekologiczne, rekomendowane dla diabetyków jak i osób będących na diecie bezglutenowej. Oprócz czekolad znajdziecie także inne pyszne smakołyki(...)także organiczne herbaty, których krótką recenzje znajdziecie na samym dole tego wpisu. Czekolady z ksylitolem "Xucker" Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem bez dodatku cukru Nie będę ukrywać, że sięgnęłam po nią jako pierwszą ze wszystkich otrzymanych. Najbardziej mnie zainteresowała, a połączenie karmelu z solą było niezwykle przekonujące :) Czekolada mnie nie zawiodła, bo jest przepyszna. Intensywnie czuć karmel
Zdrowie na języku :PKażdy element tego pysznego, czekoladowego tortu, zawiera w sobie przynajmniej jeden rodzaj czekolady. Rozpływający się w ustach krem z białej czekolady- znajdziecie pomiędzy czterema czekoladowymi blatami biszkoptu, a w elemencie ozdoby: serduszka z mlecznej i białej czekolady oraz bita śmietana. Brzmi pysznie?! Zapewniam Was, że również tak smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła(...)wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 ml. śmietany kremówki 160 g. białej czekolady DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki ( na szklanke). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka mlecznej
Domowe TortyTemperowanie czekolady wydaje się trudne i dosyć przerażajace. Jednak z czasem robiąc kilka prób i błędów można zarówno zapamiętać samą technikę jak kroki. Nie oszukujmy się jednak za pierwszym razem ta sztuka nie każdemu się jednak udaje. Czym jest temperowanie czekolady? Temperowanie czekolady polega na podgrzaniu czekolady, schłodzeniu jej i znów podgrzaniu. Opis czynności wydaje się bardzo kłopotliwy jednak odpowiednie(...)wprawienie da efekty. Mnie też na początku wydawało się trudne i skomplikowane, jednak z czasem strach minoł. Jaką czekoladę wybrać? Rodzaj, jak i jakość czekolady ma ogromne znaczenie. Tak naprawdę od jakości czekolady zależy czy nam się nie rozwarstwi pod czas topienia. Temperowanie można wykonać zarówno na czekoladzie mlecznej, gorzkiej czy białej. Jednak na początku polecam temperowanie czekolady na bazie
Ciasta z tradycjamiwierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.” Miranda Ingram “W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” Nigella Lawson Czekolada… Któż z nas jej nie kocha. Poprawia humor, wspaniale smakuje, jest idealna na prezent, wywołuje uśmiech na twarzy, doskonała by pokazać uczucie. Ale nie każda czekolada ma w sobie tą moc. Na sklepowych(...)półkach znajdziecie mnóstwo tabliczek „czekolady”. Skąd ten cudzysłów? Wystarczy spojrzeć na skład, by od razu zobaczyć, że nie mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą. A czym cechuje się prawdziwa czekolada? Gdzie znaleźć wyjątkowe tabliczki, które zachwycą smakiem, zapachem, jakością? Tabliczki tworzone z ogromną pasją przez prawdziwych miłośników czekolady? Odpowiedź jest jedna! W niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba Piątkowskiego
Słodkie okruszki