czekolada - przepisów 24446

  1. Dzień Czekolady - Gotowanie z Blogiem Czekolady- suflety z solą morską.
    Dzień Czekolady - Gotowanie z Blogiem Czekolady- suflety z solą morską.

    drodzy dziś Dzień Czekolady! Mam nadzieję, że wszyscy z Was świętują. Ja świętuję już od wczoraj w świetnym towarzystwie - Aurora dziękuję ! W mojej kuchni było bardzo dużo, czekolady.  W towarzystwie pysznego sosu karmelowego autorstwa Aurory :)  Aurora Czekoladowa prowadzi Bloga Czekolady , dzieli się z swoimi czytelnikami ( jestem wierną fanką:) ) swoją miłością do czekolady, na każdym kroku można poczuć(...)miłość. Aurora zna cudowne właściwości czekolady a Wy? Gorąco zachęcam wszystkich do zajrzenia na Jej bloga.   Dziś cały post będzie poświęcony czekoladzie, bo jak się jej oprzeć szczególnie  tym wyjątkowym dniu dla każdego Czekoladoholika ? Jej aksamitny smak, to jak rozpływa się w ustach i każdy kęs wprowadza nas w coraz większą euforię.  Znalazłam dla Was świetny

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  2. Cudowne właściwości czekolady
    Cudowne właściwości czekolady

    Czekolada – nie bez powodu nazywana słodkim narkotykiem, potrafi uzależnić swoim smakiem i zapachem. I choć spożywana w nadmiarze bywa zgubna dla naszej sylwetki i zębów, warto sięgać po nią od czasu do czasu. Wszystko za sprawą właściwości czekolady, która poprawia nastrój, dodaje energii, doskonale wpływa na cerę i znajduje przy tym szerokie zastosowanie w kuchni. Dowiedz się więcej o walorach(...)tego cudownego produktu! Czekolada poprawia humor Podczas jedzenia czekolady w naszym organizmie wzrasta poziom serotoniny – hormonu szczęścia oraz endorfin, które działają pobudzająco. To sprawia, że czekolada stanowi doskonałą broń w walce z depresją i chorobami układu nerwowego. Już kilka kostek czekolady może sprawić, że łatwiej poradzisz sobie ze stresem i zauważysz poprawę nastroju, porównywaną przez niektórych ze stanem zakochania. Czekolada

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was!
    TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was!

    Anna-Maria. Tym razem nie ustaliłyśmy nawet przepisu, a jedynie wybrały podstawowy składnik. Resztę zostawiłyśmy naszej inwencji i wyobraźni. W roli głównej piątego TU i TAM występuje - Gorzka Czekolada . Zapraszamy! "Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co się trafi." * Lubię to uczucie podekscytowania, gdy budzę się rano i otwieram oczy. Co dziś mnie czeka, czy będzie słodko(...)raczej gorzko... W życiu, jak większość z nas, nie przepadam za gorzkimi chwilami, ale w świecie czekolady gorzki smak wybieram częściej od słodkiego. Długo, za długo, nie mogłam się zdecydować czym zajmiemy się z Amber podczas naszego kolejnego wirtualnego spotkania. Wybór był równie trudny jak po otwarciu pudełka czekoladek - rozbiegane myśli, rozświetlone oczy i ten sam dylemat co zawsze

    Przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA, prowadzonego przez KUCHARNIA Anna Maria.

  4. Tam gdzie pachnie czekoladą - Krakowska Manufaktura Czekolady
    Tam gdzie pachnie czekoladą - Krakowska Manufaktura Czekolady

    końca. Na szczęście to tylko początek, krakowska manufaktura przepełniona jest magią niemal tak samo jak bajkowa fabryka Williego Wonki. Otwieram drzwi. Stop. Na wejściu wita nas wodospad płynnej czekolady, a tuż obok miła Pani w białym kucharskim ubraniu samodzielnie wypełniająca czekoladowe formy. Bo wszystkie praliny, czekoladowe lizaki, kakaowe tabliczki są tu wyrabiane właśnie własnoręcznie. Sami możemy podejrzeć wytwarzanie słodkości(...)może chociaż tworzenie tak niesamowitych kształtów może być ciężką pracą, widać, że tutaj sprawia to wszystkim radość. Serca z białej czekolady, świeżutkie, dopiero co były wyjmowane z foremek, jeszcze chwila i trafią na półkę w sklepie, do którego wchodzimy następnymi drzwiami. Odkrywając Manufakturę czułam się jak Charlie ze złotym biletem: witryna i czekoladowe plansze, pierwsza wnęka i produkcja, którą widziałam

    Przepis pochodzi z bloga Pieczone Truskawki, prowadzonego przez pieczonetruskawki.

  5. 12 kwietnia – Dzień Czekolady
    12 kwietnia – Dzień Czekolady

    Każdy z nas chyba uwielbia czekoladę. Jedni sięgają najchętniej po tradycyjną tabliczkę, inni wolą czekoladowe trufelki czy pyszne czekoladowe wypieki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Z okazji dnia czekolady postanowiłam przyjrzeć się bliżej temu smakołykowi. Oto kilka faktów: 1.      Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Biała czekolada natomiast nie zawiera   proszku kakaowego(...)również niską zawartość   masła kakaowego . 2.      Słowo czekolada zawdzięczamy Majom, pochodzi od słowa chocola, które oznacza - pić czekoladę. 3.      Czekolada początkowo spożywana była w formie napoju przyrządzonego z rozgniecionych nasion kakaowca i wody. Majowie uznawali ją za przysmak Bogów. W Europie czekolada pojawiła się w XVI, za sprawą hiszpańskiego podróżnika Hernán

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  6. Domowa tabliczka czekolady z ulubionymi dodatkami
    Domowa tabliczka czekolady z ulubionymi dodatkami

    Domowa czekolada ma jedną ogromną przewagę nad taką kupioną w sklepie... dodajesz do niej dokładnie to, na co masz ochotę . Figi? Orzechy? Rodzynki? Migdały? Suszone owoce? Chilli? Czemu nie? Ja na przykład nie znoszę czekolad z bakaliami, bo nie lubię rodzynek... więc robię sobie wersję bez:) Wszystko zależy od Twojej wyobraźni!  Również to czy użyjesz czekolady gorzkiej, mlecznej(...)białej zależy tylko od Ciebie! Możesz też użyć trochę czekolady ciemnej, wstawić ją na kilkanaście minut do lodówki i kiedy już trochę stężeje dodać czekoladę białą. A nawet narysować wzorki, szlaczki, serduszko :) Czego chcieć więcej?  A najlepsze jest to, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych foremek ! Wystarczy miękkie, plastikowe pudełeczko po jogurcie (kto powiedział, że czekolada nie może być okrągła

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Tysiąca Smaków, prowadzonego przez 1000smakow.

  7. PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL - KRAKÓW, RYNEK GŁÓWNY.
    PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL - KRAKÓW, RYNEK GŁÓWNY.

    Wachowicz w 2011 . Ale również znalazłam chwilę, by zajrzeć tam, gdzie wtedy się nie udało. Właśnie takim miejscem, gdzie niestety nie dotarłam dwa lata temu, jest PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL na Rynku Głównym w Krakowie. Gdy weszłam do środka, oszołomił mnie słodki zapach czekolady, wypełniający całe pomieszczenie. Elegancki przedsionek, gdzie znajduje się sklepik, prowadzi do przestronnej i bardzo jasnej, dwupiętrowej sali(...)smakiem. fot.: http://wedelpijalnie.pl/ Obsługa bardzo miła, w postaci młodych i uśmiechniętych ludzi, żwawo uwijała się po sali. Wraz z przyjaciółmi wzięliśmy do rąk karty i oniemieliśmy. Tyle rodzajów czekolady do picia w życiu nie widzieliśmy! Gorzka, deserowa lub mleczna w różnych wariantach do wyboru.  Prócz tego, orzeźwiające białe czekolady na zimno z owocowymi smakami, liczne desery na bazie

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  8. Domowa czekolada-jak zrobić czekoladę
    Domowa czekolada-jak zrobić czekoladę

    moja rodzinka wyjada wszystkie słodkości jakie im przyrządzę…he, he. Tak dobrze nie mają. Co za dużo to nie zdrowo! Może skusicie się na zrobienie domowej czekolady? Domowa czekolada dlaczego? Jeśli już kupuję czekoladę to tą co zawiera przynajmniej 70% kakao. Najważniejsze żeby to była czekolada z ekologicznych surowców. Niestety nawet ta najbardziej bogata w kakao zawiera czasami jakieś(...)dziwne składniki. Mleczna czekolada w ogóle nie wchodzi w rachubę, bo tam znajdziecie mydło i powidło. Te najtańsze oczywiście są najgorsze! Czekolada jeśli zawiera te składniki, z których powinna dobra i smaczna czekolada się składać jest zdrowa. Oczywiście nie należy przesadzać z nią jak z każdą inna słodyczą, bo obok kwasów tłuszczowych i antyutleniaczy czekolada zawiera też cukry, chyba

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  9. Czekoladowy tort z truskawkami
    Czekoladowy tort z truskawkami

    Czekoladowy tort z truskawkami Ten pyszny tort, to połączenie słodyczy ciemnej oraz białej czekolady, delikatnie przełamanej świeżością truskawek. Czekoladowy biszkopt, przełożony krem z białej czekolady oraz truskawkami, a w elemencie ozdoby białe i ciemne kropelki czekoladowe, bita śmietana oraz obtoczone w czekoladzie truskawki. Tęsknicie za latem?! Czekoladowy tort z truskawkami to takie pyszne i miłe wspomnienie lata. Czekoladowe kompozycje dodadzą(...)właśnie o to chodzi- dzięki temu fajnie przełamują słodycz kremu, którym przełożony jest tort.Zazwyczaj są też większe i twardsze- dlatego dobrze nadają się do obtoczenia ich w czekoladzie. Ja przygotowałam ten pyszny, czekoladowy tort w ramach rocznicy ślubu moich znajomych, ale jestem pewna, że pysznie się on sprawdzi w najróżniejszych okazjach… i bez okazji Pozostawiam Was z przepisem

    Przepis pochodzi z bloga Domowe Torty, prowadzonego przez karina.

  10. ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA.
    ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA.

    Zapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady. Kto się przyłączy? Światowy Dzień Czekolady przypadający na 12. kwietnia to jedno z tych świąt, o którym pamiętają nieliczni. Tak jak Dzień Pluszowego Misia czy Dzień Przytulania, Światowy Dzień Czekolady wzbudza wiele kontrowersji(...)także i radość czy szczęście. Są zwolennicy i przeciwnicy, zresztą jak w każdym temacie. Czekolada zawiera związki, które powodują produkcję serotoniny i endorfin w naszym organizmie. Jednak, jak się okazuje, jest ich niewiele, a poczucie szczęścia nie ma większego związku ze składem chemicznym czekolady. Skąd to wiem? Pewien polski naukowiec, dr Jacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego przeprowadził badania

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Karmel-itki , prowadzonego przez Karmelitka.

  11. Czekolady bez cukru :)
    Czekolady bez cukru :)

    czekolada może być bez cukru? Jak się okazuje TAK ! :) Cukier jest zastępowany dietetycznymi substancjami słodzącymi, niekiedy bezkalorycznymi takimi jak: stewia , ksylitol , erytrol i maltitol . Firmą zajmującą się sprzedażą takich bezcukrowych wyrobów czekoladowych jest Mercatare . W ofercie marki znajdują się produkty naturalne i ekologiczne, rekomendowane dla diabetyków jak i osób będących na diecie bezglutenowej. Oprócz czekolad znajdziecie także inne pyszne smakołyki(...)także organiczne herbaty, których krótką recenzje znajdziecie na samym dole tego wpisu.  Czekolady z ksylitolem "Xucker" Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem bez dodatku cukru Nie będę ukrywać, że sięgnęłam po nią jako pierwszą ze wszystkich otrzymanych. Najbardziej mnie zainteresowała, a połączenie karmelu z solą było niezwykle przekonujące :) Czekolada mnie nie zawiodła, bo jest przepyszna. Intensywnie czuć karmel

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowie na języku :P, prowadzonego przez Zdrowie na języku.

  12. Czekoladowy tort zebra
    Czekoladowy tort zebra

    Każdy element tego pysznego, czekoladowego tortu, zawiera w sobie przynajmniej jeden rodzaj czekolady. Rozpływający się w ustach krem z białej czekolady- znajdziecie pomiędzy czterema czekoladowymi blatami biszkoptu, a w elemencie ozdoby: serduszka z mlecznej i białej czekolady oraz bita śmietana. Brzmi pysznie?! Zapewniam Was, że również tak smakuje! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła(...)wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 500 ml. śmietany kremówki 160 g. białej czekolady DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata z dodatkiem dwóch łyżeczek wódki ( na szklanke). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka mlecznej

    Przepis pochodzi z bloga Domowe Torty, prowadzonego przez karina.

  13. Temperowanie czekolady-praktyczne wskazówki
    Temperowanie czekolady-praktyczne wskazówki

    Temperowanie czekolady wydaje się trudne i dosyć przerażajace. Jednak z czasem robiąc kilka prób i błędów można zarówno zapamiętać samą technikę jak kroki. Nie oszukujmy się jednak za pierwszym razem ta sztuka nie każdemu się jednak udaje. Czym jest temperowanie czekolady? Temperowanie czekolady polega na podgrzaniu czekolady, schłodzeniu jej i znów podgrzaniu. Opis czynności wydaje się bardzo kłopotliwy jednak odpowiednie(...)wprawienie da efekty. Mnie też na początku wydawało się trudne i skomplikowane, jednak z czasem strach minoł. Jaką czekoladę wybrać? Rodzaj, jak i jakość czekolady ma ogromne znaczenie. Tak naprawdę od jakości czekolady zależy czy nam się nie rozwarstwi pod czas topienia. Temperowanie można wykonać zarówno na czekoladzie mlecznej, gorzkiej czy białej. Jednak na początku polecam temperowanie czekolady na bazie

    Przepis pochodzi z bloga Ciasta z tradycjami, prowadzonego przez Honorata.

  14. Mały ranking czekolad – okiem doświadczonej BezWęglowczyni
    Mały ranking czekolad – okiem doświadczonej BezWęglowczyni

    Często pytacie mnie, jaką czekoladę wybrać. Mając w sklepie ogromny wybór ciężko się zdecydować, a analiza składu wszystkich czekolad potrafi zabrać naprawdę wiele czasu. Specjalnie dla Was, przygotowałam pewien ranking czekolad, które warto kupić będąc na diecie ketonowej. Ja sama jestem na diecie ketonowej od kilku lat i musiałam analizować skład wielu produktów, żeby w końcu znaleźć te idealne(...)musicie tego robić, bo ja chętnie podzielę się z Wami doświadczeniem i uwagami. :-) Przy wyborze czekolady proponuję kierować się głównie ilością węglowodanów. Można też zwrócić uwagę na ilość tłuszczu, białka czy sam skład, np. czy jest wanilia, jaki jest rodzaj tłuszczu, itp. ale są to rzeczy drugorzędne. W końcu i tak nie jemy tej czekolady w szaleńczych jakich ilościach. ;) Mój

    Przepis pochodzi z bloga BezWegli.pl, prowadzonego przez BezWegli.pl.

  15. Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą
    Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą

    kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam  financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i  beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne(...)zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

Wybierz stronę :