czekolada - 27946 przepisów (strona:8/1864)

Tort podwójnie czekoladowy. 147

macie ochotę na naprawdę pyszne ciacho, polecam Wam ten przepis! Składniki na tort podwójnie czekoladowy:  na tortownicę 26 cm najlepiej dzień przed składaniem ciasta przygotować mus z gorzkiej czekolady i ciasto czekoladowe, następnego dnia masę z białą czekoladą i polewę MUS Z GORZKIEJ CZEKOLADY: 280 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki (30-36%)       Śmietanę podgrzewamy(...)niemal do wrzenia (do 80 stopni C) dodajemy połamaną w kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie za pomocą mątewki energicznie mieszamy do chwili, aż uzyskamy gładką masę. Studzimy, a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc. CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Czekolada plastyczna 97

Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę(...)żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku. Czekoladę rozpuścić. Do rozpuszczonej czekolady dodać miód i energicznie wymieszać. Czekoladę rozsmarować na papierze śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym. Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie. Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść. Różyczki z czekolady plastycznej Czekoladę cienko rozwałkować

Mama Gotuje
Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami 159

Klasyczny krem śmietanowy z białą czekoladą i poziomkami. Niezwykle prosty w przygotowaniu, delikatny, aksamitny i przepyszny...  bo jaki deser z dodatkiem poziomek mógłby takim nie być. Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Składniki: (ok. 6 porcji) 150 g poziomek + ok. 50 g na dekoracje 450 ml śmietanki 30% + 150 ml na dekorację 150 g białej czekolady(...)dekoracje Kremowy Deser z Białą Czekoladą i Poziomkami - Sposób przygotowania: 450 ml śmietanki podgrzewamy, a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Całkowicie studzimy i umieszczamy w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ubijamy śmietankę, dodajemy poziomki i chwilę miksujemy do otrzymania gładkiej masy.  Krem przekładamy do pucharków

Słodka Strona
Mak, powidła, biała czekolada... 126

zobaczyłam te gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam . Na zdjęciach udekorowane były mleczną czekoladą i lukrem, mi jednak bardziej pasowała tutaj biała. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują(...)mąki pszennej 75 g zimnego masła 25 g cukru 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 100 g suchego maku 2 łyżki śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 80 g białej czekolady 130 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 102

zazwyczaj za mocno owocowymi ciastami aż tak nie szaleje... Spód jest przyjemnie chrupiący i kakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu(...)malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa z jeżynami: 300 g jeżyn 200 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 150

zamówieniu pizzy na obiad. Niemniej, z przyjemnością oglądaliśmy całe mnóstwo zdjęć z wesela. Do całkowitego relaksu brakowało tylko czegoś słodkiego, i tutaj też poszłam na łatwiznę . Dyniowa biała czekolada, którą zobaczyłam na blogu Podniebienne pieszczoty , kusiła mnie od dawna. Sama w sobie biała czekolada na gorąco nie zdobyła mojego serca - smakowała jak bardzo słodkie, ciepłe mleko. Nic specjalnego, doprawdy(...)zupełnie nowe doznania. Smak białej czekolady jest bardzo wyraźny, do tego aromatyczne przyprawy i delikatna nuta dyni, która nadaje również ślicznego koloru. Góra bitej śmietany - i tak, moi drodzy, temu nie można się oprzeć! Szczególnie w chłodny, jesienny wieczór, gdy wiatr szaleje za oknami, a krople deszczu równomiernie stukają w szyby... Polecam Wam ogromnie, nie tylko po weselu. Dyniowa gorąca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus z czekolady 1941

Kolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.  Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje:4       Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 1 łyżeczka brandy, czekolada do dekoracji(...)jajami postawić nad garnkiem z gotującą się wodą, ubijać trzepaczką). Gdy masa zacznie się robić biała zdjąć miskę z kąpieli i dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym, domieszać śmietanę i brandy, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut).  Przybrać czekoladą

SzczyptaSmaQ
Truskawki w czekoladzie 151

Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam(...)zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć, a reszta zniknęła w tajemniczych okolicznościach :) Składniki: Gorzka czekolada Mleczna czekolada Około 25 truskawek* Wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa *ilość truskawek jest niestety rzeczą względną, gdyż zależy od ich wielkości :) Obie czekolady łamiemy na kosteczki i umieszczamy w miseczce. Następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. U nas było to 3 razy po 30 sekund

Kolizje Smaków
Czekolada na gorąco z wanilią i cynamonem 170

Święto Czekolady to doskonały pretekst żeby przygotować coś bardzo kalorycznego z czekoladą w roli głównej. Dzisiaj zatem polecam Wam aromatyczną czekoladę na gorąco, do której warto wracać również w zbliżające się już wielkimi krokami chłodne jesienne i zimowe wieczory. W towarzystwie dobrej książki będzie ona doskonałym sposobem na polepszenie nastroju :) Składniki na 2 małe filiżanki: 150ml(...)mleka 60ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady (najlepiej min 70% kakao) ziarenka z 1/3 laski wanilii 1/3 łyżeczki cynamonu *cukier - opcjonalnie, jeśli ktoś woli na słodko  2 łyżeczki płatków migdałów Przygotowanie: Mleko i śmietankę zagotować z cynamonem i ziarenkami wanilii. Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki i dołożyć połamaną na kostki czekoladę. Mieszać energicznie

Ze smakiem i z pasją
Pomarańcze w czekoladzie. 150

Wpadłam na pomysł, żeby przygotować sobie na święta pomarańcze w czekoladzie. Jedliśmy takie w Bratysławie i bardzo nam smakowały. Tyle, że moje nie są kandyzowane, a po prostu tylko ususzone... Suszone pomarańcze w czekoladzie. Składniki: 2 pomarańcze; 150 g czekolady mlecznej; 1 łyżka miodu; 2 łyżki mleka; opcjonalnie malutka szczypta chili. Przydadzą się również: sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa(...)suszarka do owoców i grzybów. Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód i mleko i ewentualnie chili. Plastry pomarańczy moczymy w czekoladzie i za pomocą spinaczy biurowych wieszamy na sznureczku. Pod spodem umieszczamy miskę lub folię

Miksturownik
Kruche ciasteczka z czekoladą 179

ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem kruche ciasteczka są z czekoladą i obsypane migdałami. Czekolada i migdały to super zestaw, bardzo lubię takie połączenie. Ciasteczka są śliczne, wyglądają apetyczne, są to idealne kruche ciasteczka. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu(...)składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Kruche ciasteczka z czekoladą i migdałami świetnie pasują do popołudniowej kawy. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Slodka pokusa - czekolada 138

pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto na kostce sie nie konczy. Nawet zakupy przegrywaja z czekolada. Kiedys zajadalam sie mleczna lub nadziewana, ale widze jak z czasem zmienia sie moj gust i dzis o wiele bardziej cenie sobie ta z duza zawartoscia kakao(...)Mieszkajac jeszcze niedawno na polnocy Francji czesto lubilam pojechac do Belgii, gdzie za kazdym razem ulegalam pokusie i kupowalam mala paczuszke czekoladek. Zawsze tez mam w domu tabliczke czekolady dobrej jakosci, bo moze nagle okazac sie mi bardzo potrzebna. Nie wyobrazam sobie by tego specjalu zabraklo w mojej kuchni. Tym razem potrzebowalam jej niewiele, choc moj tort w smaku jest

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki. 152

listopadowe pochmurne lub mgliste dni, na wszelkie smutki i na złe samopoczucie jak wiadomo najlepsza jest czekolada. Bo ona ma w sobie coś niezwykłego, coś co sprawia, że świat staje się lepszy, że problemy mniejsze, a ludzie weselsi. A gdy ta czekolada występuje jeszcze w miłym towarzystwie to czegoż chcieć więcej od życia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje(...)się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop  750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek

Przysmaki Karolki
CZEKOLADA - część I 106

Bardzo trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją za wspaniały smak i zapach. Warto nią się raczyć bez wyrzutów sumienia, nie tylko za jej smak, ale za to, że  dba o nasze samopoczucie i kondycję.  Historia czekolady - owoca kakaowca zaczęła się ponad 2500 lat temu w meksyku. Smak czekolady poznali Indianie, którzy przyrządzali ze zmielonych ziaren(...)Starożytne plemiona Olmeków natrafili na nasiona kakaowca. To oni odkryli wspaniały ich aromat. Po Olmekach byli Majowie, to oni wpadli na pomysł prażenia nasion, z którego przygotowywali napoje. tak czekolada była serwowana jako rarytas na uroczystościach takich jak: śluby, czy pogrzeby. Natomiast Aztekowie uważali, że jest to "nektar bogów". Popularność nasion kakaowca wciąż rosła, gdzie w pewnym momencie ziarna

Ciastka - domowe słodkości
Domowa bombonierka / mini bounty w gorzkiej czekoladzie 168

trzech razy sztuka... więc mam dla Was trzecią propozycje czekoladek do domowej bombonierki :) Tym razem coś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja! Jeśli lubicie batoniki bounty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki białej czekolady 4 łyżki mascarpone 2-3 łyżki wiórków kokosowych skorupka 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego(...)roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki

DefinicjaSmaku
Domowy batonik Bounty 111

wiórków kokosowych  70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru  30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady Czekolada-polewa: 250 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej Uwaga: 1. Ja użyłam mix czekolady mlecznej i gorzkiej, ponieważ czekolada gorzka jest zdrowsza od mlecznej i posiada więcej kakao(...)zawierającego magnez, jeśli jednak chcecie użyć samej mlecznej czekolady potrzebujecie jej łącznie: 400 g. Dodatkowo potrzebne będą: 3 małe rondelki bądź garnuszki szpatułka do mieszania czekolady łyżka do mieszania masy i nakładania batoników 2 talerzyki bądź blaszki folia aluminiowa bądź pergamin- ja osobiście użyłam tym razem folii aluminiowej  łyżka/widelec/ szpatułka do pomocy przy obtaczaniu batoników w czekoladzie Przygotowanie

KreatywnePiny
Muffinki z Kawałkami Czekolady 165

Klasyczne muffinki z kawałkami czekolady. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne jako dodatek do porannej kawy. Muffinki z Kawałkami Czekolady - Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 150 g cukru duże jajko 1,25 szklanki mleka 85 g roztopionego masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) Muffinki z Kawałkami Czekolady(...)Sposób przygotowania: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę posiekać na kawałki.  Mąkę i cukier przesiać. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w jednym naczyniu, a wszystkie mokre w drugim. Następnie wszystko połączyć i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki przygotowana masą do ok. 2/3 pojemności, a następnie posypać posiekaną na kawałki czekoladą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut

Słodka Strona
Cynamonowiec przekładany kremem z białej czekolady 147

dlaczego akurat krem ? W domu panuje przewaga osób które uwielbiają ciasta z krem. Zrobiłam mały eksperyment ciasto cynamonowe jest bardzo intensywne. Potrzebowałam czegoś delikatnego i pasującego. Spróbowałam z białą czekoladą . Rezultat jest taki, że ciasto rozpływa się w ustach  i smaki idealnie ze sobą współgrają .   Ciasto: 100 g zmielonych orzechów  230 g mąki pszennej  1 łyż(...)śmietanki kremówki 30 % ·          2 tabliczki białej czekolady ·          2 fixy do bitej śmietany ·          2 łyż cukru pudru   Czekoladę umieścić w rondelku połamaną na kostki, zalać śmietanką . Gotować do momentu rozpuszczenia czekolady. Pozostawić do ostygnięcia

Wypieki Uli
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 201

Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył ; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak. SKŁADNIKI:   300g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki  1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw(...)dekoracji)resztę pokrój w cienkie paseczki                          WYKONANIE: Czekoladę wrzucamy do miski i stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą .  Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła .  Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy

Gorący kąsek
Szwajcarska czekolada :) 149

Jeśli Szwajcaria kojarzy się z czymś słodkim to z czekoladą. Lektura o zwyczajach i potrawach Szwajcarów pokazała, że są jeszcze torty. Dużo tortów z dodatkami wszelakich owoców, orzechów, karmelu i czekolady. Nie umiem piec tortów wymyślnych. Ale postanowiłam połączyć dużo czekolady, karmel, owoce i ser. Moja wersja czekoladowego tortu Potrzebujemy: dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady 200g masła 5 jajek ½ szklanki(...)dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem

ladykitchen
Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi 135

Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka cukru(...)wierzch: 2 opakowania śmietanki 30% 150 g orzechów arachidowych tabliczka białej czekolady pół szklanki cukru czubata łyżka mąki ziemniaczanej      Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy i zostawiamy w spokoju.       Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy

sama złodycz
Pikantna gorąca czekolada po aztecku 151

Połączenie gorzkiej czekolady oraz aromatycznych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej oraz czarnego pierzu. Prawdopodobnie najstarszy znany przepis na gorącą czekoladę. Pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 4 porcje: 1 l mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru muscovado 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej 1 łyżeczka czarnego mielonego pierzu 100 ml śmietany kremówki do dekoracji(...)cynamon i gałka Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać posiekaną czekoladę, cukier oraz przyprawy.  Wymieszać wszystko małą ubijaczką, aż czekolada się rozpuści. Podgrzewać minutę i zdjąć z ognia.  Dodać śmietankę i ponownie wymieszać.  Przelać do kubków, oprószyć cynamonem oraz gałką muszkatołową i podawać

wyzwania kuchenne