czekolada - 27946 przepisów (strona:13/1864)

Tort śmietankowo - czekoladowy z wiśniami w galaretce 117

Tort śmietankowo - czekoladowy, to połączenie kakaowego biszkoptu z dwoma kremami: jednym z dodatkiem białej czekolady, a drugim z dodatkiem gorzkiej czekolady. Słodycz zaś przełamuje galaretka z wiśniami. Całość smakuje wybornie i ładnie się prezentuje. Jako dodatek polecam długą, cienką świeczkę i zimne ognie. Wszystkie dekoracje, czyli cyfry i piórka robiłam sama. Wykorzystałam w tym celu gorzką czekoladę i silikonowe formy(...)żelatyny 3/4 szklanki kompotu z wiśni opcjonalnie 1 kieliszek wódki Krem: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady 5-6 łyżek mleka posypka czekoladowa inne dekoracje cukiernicze WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze

Passions hobbies life
WARSZTATY CZEKOLADOWE W PRACOWNI CZEKOLADY E.WEDEL I PRZEPIS NA IDEALNY SUFLET 169

warsztatach. To właśnie z takich słodkich warsztatów wychodzę z głową przepełnioną nowymi pomysłami. Tak było i tym razem na słodkich warsztatach z marką E.W EDEL w warszawskiej Pracowni Czekolady przy ul.Szpitalnej 8 , zlokalizowanej w zabytkowej kamienicy imienia Emila Wedla. W miejscu tym dawniej mieściła się Fabryka Czekolady. Warsztaty odbyły się w niesamowicie zimny dzień o godzinie 18, a zlokalizowana drzwi(...)obok Pijalnia Czekolady tętniła życiem! Każdy stolik był zajęty, a każdy kąt wypełniały słodkości E.WEDEL. W powietrzu unosił się mój ukochany zapach! Nie był to zapach ulubionych perfum. Był to zapach czekolady! Warsztaty odbyły się w małym, kameralnym gronie – tak jak lubię. Dzięki takim małym grupom każdy ma okazję uważnie słuchać I każdy ma możliwość zadawania pytań oraz uzyskania

Ostra na Słodko
Czekoladowe ozdoby na ciasto i torty- porady,informacje 191

cukiernicza. Czy jest to czasochłonne? Nie, czas przygotowania zajmuje mniej niż 30 minut. Czy jest to trudne? Nie, wystarczą podstawowe umiejętności. Podstawowy przepis na czekoladowe ozdoby: Składniki 100 g czekolady Czekoladę rozpuszczamy. Studzimy. Jeszcze ciepłą cienkim strumieniem wylewamy na papier do pieczenia. Możemy tworzyć litery, esy floresy itp. Studzimy, a następnie chłodizmy w lodóce 15 minut. Ostrożnie oklejamy od papieru(...)pieczenia. Układamy na ciecie. Czekoladowe ozdoby z temperowanej czekolady : Składniki 200 g czekolady gorzkiej woda miska ew. termometr 75% podanej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.25% zostawiamy do temperowania. Do ciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić

Ciasta z tradycjami
Sernik potrójnie czekoladowy (na zimno) 416

Czekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte.  Składniki na 1 średniej długości keksówke: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 tabliczka białej(...)czekolady (100 g) 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 4/5 szklanki cukru pudru (około 100 g) 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany 30% (mocno schłodzonej!) 3-4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody kilka sztuk herbatników  Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Odłożyć na bok. Do misy miksera przełożyć twaróg

Ugotować
Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą 185

Dzisiaj jest Dzień Czekolady. Musiałam zatem zaprosić Was na coś czekoladowego. Swoim zwyczajem, coś prostego i szybkiego, ale bardzo smacznego. Czekolada jest znakomitym przysmakiem poprawiającym nastrój. Dobra, prawdziwa czekolada zawiera sporo magnezu, który bierze udział w większości procesów zachodzących w każdym organizmie.  Jeśli jesteście zmęczeni całym dniem, rozdrażnieni i ogólnie zniechęceni, to sięgnijcie po czekoladę. Musi to jednak być(...)prawdziwa czekolada i najlepiej gorzka, gdyż tylko taka zawiera sporą dawkę magnezu. Nie jestem zwolenniczką gorzkiej czekolady, wolę mleczną czy nadziewaną. Gorzka jednak jest idealna do przygotowywania np. sufletów, napojów czy sosów. Można ją także dodawać do mięsa, z którym ciekawie komponuje się smakowo. Z okazji "Dnia Czekolady" zapraszam na czekoladę do picia na gorąco.  Moja czekolada powstała bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pralinki z orzechami i karmelem 189

Robiliście kiedyś własne czekoladki? To baaardzo przyjemne zajęcie. Siekanie czekolady, podgrzewanie i ten zapach podczas topienia... Dla mnie to wręcz terapeutyczne zajęcie, które koi nerwy i pobudza zmysły. Na początek proponuję Wam bardzo proste do przygotowania czekoladki z gorzkiej czekolady, karmelu i orzechów laskowych. Nawet jeżeli wolicie mleczną czekoladę, nie polecam jej zamiany, bo nadzienie jest bardzo słodkie. Gorzka też(...)się na dwie drużyny - niecierpliwych (lub bez termometra cukierniczego) i ambitnych z termometrem. Pierwsza drużyna przygotowuje czekoladki w wersji szybszej. Druga drużyna zabiera się za wersję z uproszczonym temperowaniem czekolady. Ja polecam wersję z temperowaniem. Nie jest wcale taka trudna, a czekoladki pięknie błyszczą i wydają charakterystyczny trzask przy ugryzieniu. Składniki 16-18 czekoladek: 150 g ciemnej czekolady

Pełny talerz
Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami 240

całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki)** 1/4 szklaki wody 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu 1 łyżeczki kawy rozpuszczanej (instant) 2 łyżki kakao naturalne 1 szklanki śmietany 30% (schłodzonej(...)żółtka i białka oddzielnie), jajka mają być wyparzone 3 łyżeczki cukru (następnym razem spróbuje pominąć, bo dla mnie i męża tort mógłby być bardziej wytrawny) szczypta soli (nie dawałam) Czekoladę posiekać na kawałki, wsypać do garnuszka, dodać wodę, wódkę, kakao, kawę, wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej czyli: Postawić na większy garnek, w którym gotuje się woda, woda nie powinna

moj przepis na
Update! Czekolada jakiej nie znasz i Manufaktura Czekolady 169

pewnością większość z Was zna i miała okazję próbować wspaniałych czekolad  z Manufaktury Czekolady.  Podziwiam i darzę Manufakturę wielkim sentymentem podyktowanym miłością do prawdziwej, dobrej czekolady, dlatego ogromnie się cieszę, iż to właśnie Manufaktura Czekolady będzie partnerem najbliższych warsztatów. Razem z Pracownią Manualną zapraszam na:  Czekoladowe warsztaty kulinarne pod patronatem Manufaktury Czekolady /klik/ " Poznaj ciemną stronę czekolady(...)czyli czekolada jakiej nie znasz!” Podczas warsztatów będziemy łamać nie tylko kolejne tabliczki czekolady, ale przede wszystkim czekoladowe stereotypy. Będziemy smakować jedyne w Polsce czekolady produkowane ręcznie bezpośrednio z ziaren kakaowca przez najlepszych specjalistów z Manufaktury Czekolady. Odkryjemy smak czekolady w najbardziej zaskakujących i nietypowych połączeniach. Będzie ekstremalnie czekoladowo, choć nie za bardzo słodko. Poznamy wytrawną moc czekolady, nauczymy się

KUCHARNIA
Na chrupko. Z czekoladą 183

poprzednikami - bardzo przypadło mu do gustu maczanie ciasteczek w kawie czy kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością. I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu(...)najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami... Kakaowe biscotti z czekoladą i migdałami Składniki: (na 8-10 sztuk) 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki ciemnego kakao 70 g cukru 50 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka oleju 60 g całych migdałów bez skórki 50 g ciemnej czekolady (70%) Mąkę przesiać z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z rodzynkami w czekoladzie 211

Muffiny z rodzynkami w czekoladzie... Wilgotne, mocno śmietankowe. Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie. O pięknym aromacie. Przepyszne! Składniki: 150 g mąki pszennej; 110 g mąki ziemniaczanej; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 90 g białego cukru; Kilka kropel aromatu śmietankowego; 250 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 jajo(...)oleju; 130 g rodzynek w czekoladzie. Sposób przygotowania: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i rodzynki w czekoladzie. W drugiej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, olej i aromat śmietankowy. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać tj. tylko

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 193

Zamarzyły mi się ciasteczka, łatwe, szybkie w wykonaniu no i smaczne. Wybór padł na ciasteczka z białą czekoladą i migdałami znalezione na Domowych Wypiekach . Szybko zrobione, szybko zjedzone szkoda , że nie polałam polewą a'la biała czekolada :) Na około 40 sztuk: Składniki: 175 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka mleka(...)mąki łyżeczka ciemnego kakao 50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej) 100 g białej czekolady posiekanej rodzynki Wykonanie: Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasteczka mleczne z białą czekoladą 251

inspiracja Świeci słońce, piękna pogoda, delikatny wiatr. Idealny dzień na piknik. Ale co gdy nic nie przygotowane, a chęć na słodkości ogromna? Biała czekolada, mleko w proszku i chwila moment przepyszne, delikatne ciasteczka gotowe! Dosłownie chwila.. mi się moje delikatnie "podpiekły" :)) Składniki na 50 ciasteczek: 220 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka w proszku (u mnie sojowe) 2 jajka(...)czekolady mlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła Masło zmiksować z cukrami. Wbić jajka. Dodać pokruszone kostki czekolady. Wsypać proszek, mąkę i mleko w proszku. Nakładać łyżeczką na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 10 min w 180 stopniach. Uważać, gdyż ciasteczka łatwo spalić. Ciasteczka mleczne z białą czekoladą

Czarnawisienka
Gruszki w winie z czekoladą 212

coś słodkiego. Niestety nie mam możliwości upieczenia biszkopta więc o torcie nie było mowy ale za to udało mi się wypróbować nowy przepis na słodki deser. Jeżeli truskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z  czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu(...)laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów  dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną się przy gotowaniu. Najpierw należy obrać gruszki i pozbyć się środka. ( najlepiej zrobić to specjalną łyżką) Następnie do garnka wlewamy wino, dodajemy cynamon, cukier i  wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 238

cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów. Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego. Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia.  Zjecie ?   Składniki ( na 16-18 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych(...)szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek * 2 jajka * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 50 g gorzkiej czekolady *  2 łyżki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka

kolorowotorcikowo
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1547

naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny Na spód: 2 babeczki 1 łyżeczka(...)dodajemy jogurt grecki, mieszamy i wylewamy do foremki, w której był już przygotowany spód. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę. Powierzchnię deseru śmietankowego polewamy z 2 kostek gorzkiej czekolady i 1 łyżki śmietanki, posypujemy płatkami gorzkiej czekolady.   The post Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię