czekolada - 27946 przepisów (strona:20/1864)

Prawdziwie czekoladowa babka 267

czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za to jest pyszna, wspaniała czekolada! Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady . Babka wyszła niesamowicie pyszna. Polecam ją zarówno na zbliżające się Święta Wielkanocne(...)Dzień Kobiet. W końcu kobieta i czekolada, to… duet doskonały Prawda? A teraz kilka słów o wspomnianej Manufakturze Czekolady Manufaktura Czekolady , to polski zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Dzięki temu każda tabliczka, to niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. Nie używa się tam proszku kakaowego lub innych półproduktów. Polecam! 100% pysznie! Naturalnie

Słodkie okruszki
Czekolada na gorąco na dwa sposoby 144

Przygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna – jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady.. Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?! Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się w nieskończoność można(...)poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile – gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna , druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze na zewnątrz. Warto

Zasmakuj Kuchni
Wuzetka straciatella 712

Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 ml serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g czekolady gorzkiej Polewa: 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 85 g masła Przygotowanie: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli

KuchniaWeDwoje.pl
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 261

mojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku(...)ostatnich minut) ciasto od góry przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić

moj przepis na
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 290

tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej(...)robić to na obrotowej paterze), wyrównujemy i schładzamy przynajmniej przez 3-4 godziny. Do dalszej pracy krem musi być kompletnie schłodzony, stwardniały i bardzo, bardzo zimny. POLEWA Z KAPIĄCEJ CZEKOLADY Ta polewa i sposób zdobienia ciast szturmem zdobyła serca cukierników na całym świecie. Szczególnie dobrze wyglądają z nią torty w stylu „naked cake” lub z samym „crumble coat” (czyli ciasto

Karo in the Kitchen
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 165

gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ(...)pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 165

gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ(...)pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno

wesoła kuchnia
Ciasto czekoladowe z konfiturą i polewą czekoladową 222

Dziś namawiam Was na odrobinę rozpusty. :) Będzie czekolada i kakao.  Będzie łatwo. Będzie szybko. A co najważniejsze, będzie pysznie!  Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej.  Co jeszcze polubicie w tym przepisie?  Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań - bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego(...)apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku  (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe ciemnego

Garniec Magalie
Torcik czekoladowy bez pieczenia 1181

dość łatwo i szybko nie używając nawet piekarnika. Skruszone, owsiane ciasteczka, tworzą oryginalną, smaczną podstawę, na której znajduje się pyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy, który przypadnie do gustu większym i mniejszym wielbicielom czekoladowych smaków! Smacznego! SKŁADNIKI(...)czekoladowych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 500 g. serka mascarpone 250ml. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g. ciemnej czekolady (zawartość kakao 85%) DO OZDOBY: 50 g. ciemnej czekolady 100 g. białej czekolady 100 g. czekolady mlecznej Wykonanie torciku: PODSTAWA: Masło roztapiamy, przez delikatne podgrzanie w garnuszku. Ciasteczka przekładamy do miseczki

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 333

tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo tą pyszność podkreślają. Śmietanowe zdobienia(...)zrobione są ze śmietany bez dodatku cukru- również krem nie został dodatkowo dosłodzony- a jego słodki smak został delikatnie przełamany gorzką czekoladą- co sprawia, że tort ala Ferrero Rocher dostojnie podkreśla smak czekolady- ale zdecydowanie nie należy do zbyt słodkich tortów! W mojej rodzinie zdetronizował on Tort Snickers , który do tej pory uchodził za ulubiony Mam nadzieję, że tort

Domowe Torty
Pralinki Ferrero XL wersja De Luxe + film 201

każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem szybciutko ulepić kulki, bo czekolada w rękach topi się :) JA pralinki na spokojnie robiłam sobie dwa dni, jednego dnia przygotowałam ganache, które spędziło ponad 12 godzin w lodówce, gdyż musiało porządnie zastygnąć, a następnego(...)jakiś czas wpadałam do kuchni, roztapiałam czekoladę i tworzyłam warstwy wierzchnie :) Można je zrobić w nawet w 30 minut, bo czekolada szybko zastyga, ja miałam wtedy lenia i dlatego tyle mi zeszło z nimi :) Ganache orzechowe: 125 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 - 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej

Blondynka Gotuje
RODZAJE CZEKOLAD I ICH TEMPERATURA M. IN. ROZTAPIANIA 157

Gorzka to najbardziej aromatyczny rodzaj czekolady dostępny na rynku. Składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru. To czekolada o najwyższej zawartości miazgi kakaowej co najmniej 70%, spotykane są również czekolady o zawartości 95% miazgi.  Roztapiaj 48 - 49 stopni C Schładzaj 28 - 29 stopni C Podgrzewaj 30 - 32 stopni C Deserowa W jej skład wchodzi miazga kakaowa około(...)cukier oraz tłuszcz kakaowy Mleczna To czekolada najbardziej sprzedająca się na świecie .Czekolada taka zawiera najczęściej około 25 -40% miazgi kakaowej zaś najwięcej mleka w proszku i cukru około 50%. Dzięki mleku jest ona łagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka. Roztapiaj 45 - 47 stopni C Schładzaj 27 - 28 stopni C Podgrzewaj 29 - 31 stopni C Biała To najbardziej ulubiona czekolada

Ciastka - domowe słodkości
Czekolada plastyczna 181

ozdoby, że znają na takie rzeczy przepisy i żałowałam, że ja niestety nie potrafię. "Żałowałam"... celowo piszę w czasie przeszłym, ponieważ w niniejszym poście chciałabym wam pokazać przepis na czekoladę plastyczną, z której wyczarować można niemalże wszystko! Natchnienie zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv. Aż sama byłam zdziwiona, że to takie banalnie proste. Zdecydowałam się użyć czekolady plastycznej do zrobienia różyczek(...)doczynienia z plasteliną/modeliną/masą solną/ czy nawet mokrym piaskiem w piaskownicy może jak najbardziej użyć tej "czekoladowej plasteliny" do ozdoby. !! Taka uwaga zanim przejdę do przepisu - czekoladę plastyczną trzeba wyczuć. Szybko można ją rozgrzać w dłoniach i to do takiego stopnia, że nie będzie chciała z nami współpracować. Będzie się rozmaślać, przyklejać, ciągnąć i będzie trzeba

Jedzeniomania
Tort intensywnie czekoladowy 340

Tort intensywnie czekoladowy . Ciężki biszkopt w stylu brownie, krem custard z dużą ilością czekolady i polewa-ganache to smaki, którym czekoladoholik się nie oprze. A zaczęło się od kakao i czekolady, którą dostałam od Makro . Czekolady marki Horeca Select , sprzedawane są w 1-kg opakowaniach – tak więc jedna kostka odpowiada ok. 60 gramom – w sam raz, nie? Można(...)się tłumaczyć: „Zjadłam tylko jedną kostkę!”. Są to jednak kakao i czekolady głównie do zastosowań cukierniczych. Kakao nie jest odtłuszczone jak większość tych, które są dostępne w sklepach – ma ponad 20% tłuszczu kakaowego, a co za tym idzie wypieki mają prawdziwy, czekoladowy smak. Opakowanie ma fajne strunowe zapięcie – dzięki temu możemy je długo przechowywać. Czekolada zaś

Poezja smaku