czekolada - 27946 przepisów (strona:20/1864)

Czekoladowe warsztaty w Krakowskiej Manufakturze Czekolady 103

Cześć! Jak pewnie wiecie 12 kwietnia obchodziliśmy światowy dzień czekolady. Z tek okazji Krakowska Manufaktura Czekolady postanowiła zaprosić kilkanaście krakowskich blogerek, aby wspólnie świętować ten bardzo słodki, czekoladowy dzień. Fot. Best Dressed Poland Wśród nich między innymi znalazłam się i ja, która czekoladę uwielbia i trudno się jej pohamować przed spałaszowanej całej tabliczki (a nawet i więcej!) na raz! Czytaj

Pora coś zjeść
Krem do tortu z pralinami Giotto 70

Krem do tortu z dodatkiem pralinek Giotto i białej czekolady. Krem jest bardzo prosty w wykonaniu i obłędnie pyszny. W środku delikatnie wyczuwalne są drobne kawałeczki orzeszków laskowych i wafelków z pralinek. Krem jest słodki, ale nie za słodki. Najlepiej połączyć go w torcie z chrupką czekoladowo – orzechową oraz kremem owocowym, np. kremem z czarnej porzeczki lub kremem(...)Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 420 g Przygotowanie 20 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 420 kcal Krem do przełożenia tortu z dodatkiem pralin Giotto i białej czekolady. Puszysty, o cudownej konsystencji. Tort Giotto. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 120 g 120 pralin Giotto 50 g 50 białej czekolady Milka 150 g 150 śmietany

ProstePesto.pl
Wegańska czekolada z daktyli. 122

Wegańska czekolada z daktyli. Czekolada – każdy jest jej fanem! Domowa czekolada z daktyli jest pełna superfoods, z pewnością ten deser zaspokoi apetyt na słodycze i czekoladę . Czekolada jest nie tylko łatwa do przygotowania ale jest bardzo zdrowa a do jej wykonania potrzebujemy: daktyli , kakao , jagód goji , pistacji oraz oleju kokosowego. Idealna przekąską na wynos, kolejnym atutem jest to, że czekolad(...)daktyli jest wegańska w 100% i jest bez glutenu oraz cukru. Niesamowicie pyszna, wegańska czekolada z daktyli z chrupiącymi pistacjami i zdrowymi jagodami , czekolada wypełniona pełnowartościowymi składnikami tworzy pyszną ucztę lub zdrową przekąskę . Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają

Zdrowy Styl Joanny
Prawdziwie czekoladowa babka 253

czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za to jest pyszna, wspaniała czekolada! Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady . Babka wyszła niesamowicie pyszna. Polecam ją zarówno na zbliżające się Święta Wielkanocne(...)Dzień Kobiet. W końcu kobieta i czekolada, to… duet doskonały Prawda? A teraz kilka słów o wspomnianej Manufakturze Czekolady Manufaktura Czekolady , to polski zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Dzięki temu każda tabliczka, to niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. Nie używa się tam proszku kakaowego lub innych półproduktów. Polecam! 100% pysznie! Naturalnie

Słodkie okruszki
Czekolada na gorąco na dwa sposoby 136

Przygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna – jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady.. Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?! Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się w nieskończoność można(...)poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile – gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna , druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze na zewnątrz. Warto

Zasmakuj Kuchni
Wuzetka straciatella 699

Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 ml serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g czekolady gorzkiej Polewa: 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 85 g masła Przygotowanie: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli

KuchniaWeDwoje.pl
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 251

mojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku(...)ostatnich minut) ciasto od góry przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić

moj przepis na
Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą 278

tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy o średnicy 18cm, do przekrojenia na trzy blaty. Ciasto szykujemy wcześniej(...)robić to na obrotowej paterze), wyrównujemy i schładzamy przynajmniej przez 3-4 godziny. Do dalszej pracy krem musi być kompletnie schłodzony, stwardniały i bardzo, bardzo zimny. POLEWA Z KAPIĄCEJ CZEKOLADY Ta polewa i sposób zdobienia ciast szturmem zdobyła serca cukierników na całym świecie. Szczególnie dobrze wyglądają z nią torty w stylu „naked cake” lub z samym „crumble coat” (czyli ciasto

Karo in the Kitchen
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 151

gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ(...)pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 151

gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ(...)pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno

wesoła kuchnia
Ciasto czekoladowe z konfiturą i polewą czekoladową 214

Dziś namawiam Was na odrobinę rozpusty. :) Będzie czekolada i kakao.  Będzie łatwo. Będzie szybko. A co najważniejsze, będzie pysznie!  Wiem, że takie przepisy lubicie najbardziej.  Co jeszcze polubicie w tym przepisie?  Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań - bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego(...)apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku  (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe ciemnego

Garniec Magalie
Torcik czekoladowy bez pieczenia 1167

dość łatwo i szybko nie używając nawet piekarnika. Skruszone, owsiane ciasteczka, tworzą oryginalną, smaczną podstawę, na której znajduje się pyszna czekoladowa masa (zrobioną na bazie serka mascarpone, śmietany i czekolady),a w elemencie ozdoby czekolada i jeszcze raz czekolada! To wszystko składa się na pyszny efekt końcowy, który przypadnie do gustu większym i mniejszym wielbicielom czekoladowych smaków! Smacznego! SKŁADNIKI(...)czekoladowych, owsianych ciasteczek (najbardziej polecane to ciasteczka Digestive) 100 g. masła 500 g. serka mascarpone 250ml. śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g. ciemnej czekolady (zawartość kakao 85%) DO OZDOBY: 50 g. ciemnej czekolady 100 g. białej czekolady 100 g. czekolady mlecznej Wykonanie torciku: PODSTAWA: Masło roztapiamy, przez delikatne podgrzanie w garnuszku. Ciasteczka przekładamy do miseczki

Domowe Torty
Tort ala Ferrero Rocher 328

tort ala Ferrero Rocher jest wyjatkowo dostojny i naprawde pyszny. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzeszków laskowych, przełożony kremem ala Ferrero Rocher (zrobiony na bazie śmietany kremówki, mlecznej oraz gorzkiej czekolady i nutelli) tworzy pyszną harmonię smaków-dobrze znaną wszystkim wielbicielą kuleczek Ferrero. Bita śmietana, delikatnie podprażone orzeszki i kuleczki Ferrero Rocher w elemencie ozdoby, dodatkowo tą pyszność podkreślają. Śmietanowe zdobienia(...)zrobione są ze śmietany bez dodatku cukru- również krem nie został dodatkowo dosłodzony- a jego słodki smak został delikatnie przełamany gorzką czekoladą- co sprawia, że tort ala Ferrero Rocher dostojnie podkreśla smak czekolady- ale zdecydowanie nie należy do zbyt słodkich tortów! W mojej rodzinie zdetronizował on Tort Snickers , który do tej pory uchodził za ulubiony Mam nadzieję, że tort

Domowe Torty
Pralinki Ferrero XL wersja De Luxe + film 195

każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem szybciutko ulepić kulki, bo czekolada w rękach topi się :) JA pralinki na spokojnie robiłam sobie dwa dni, jednego dnia przygotowałam ganache, które spędziło ponad 12 godzin w lodówce, gdyż musiało porządnie zastygnąć, a następnego(...)jakiś czas wpadałam do kuchni, roztapiałam czekoladę i tworzyłam warstwy wierzchnie :) Można je zrobić w nawet w 30 minut, bo czekolada szybko zastyga, ja miałam wtedy lenia i dlatego tyle mi zeszło z nimi :) Ganache orzechowe: 125 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 - 100 g gorzkiej i mlecznej czekolady (ja zwykle dodaję więcej gorzkiej) 25 g masła w temperaturze pokojowej

Blondynka Gotuje