Przygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna - jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady.. Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?!:) Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się(...)nieskończoność można poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile - gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna, druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was:-) obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze
Zasmakuj Kuchniczego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda. Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy(...)ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa
królestwo garówFakt, że jak nigdy torcik zniknął w ciągu jednego dnia i zajmował się nim tylko Młody o czymś świadczy. Ja osobiście uważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro(...)ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm z ceramicznym dnem, jeśli używam zwykłej smaruję dno masłem i wykładam papierem do pieczenia wypuszczając go poza
Blondynka GotujeGorzka czekolada jest jedną z najzdrowszych czekolad. Jedząc tą czekoladę w przeciwieństwie do innych możemy schudnąć. Gorzka czekolada spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód i jak ustalili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze – zjemy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia. Oczywiście najistotniejsze jest(...)żeby czekolada była naprawdę gorzka. Jej zdrowotna wartość zależy od zawartości kakaowca. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, który jest bardziej zdradziecki niż cukier i jest dodawany do większości produktów spożywczych – w tym również czekolady. W PRZELICZENIU NA LICZBY: -100 g gorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana
Fit & Healthy Lifeteż upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia(...)złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje
moj przepis naTrufelki rumowe Trufelki rumowe Trufelki rumowe, to pyszne, delikatne w smaku pychotki, obtoczone czekoladą. Pod czekoladową warstwą znajduje się mięciutka- rozpływajaca się u ustach masa. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu- robi się je prawie tak szybko, jak szybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać(...)smak- wystarczy rum zastąpić kawą lub zapachem waniliowym. Smacznego!!! SKŁADNIKI: 250 g. serka mascarpone 2 łyżki rumu (ewentualnie zapach rumowy) 100 g. biszkopcików 80 g. ciemnej czekolady DO DEKOROWANIA: 100 g. ciemnej czekolady 50 g. białej czekolady Wykonanie trufelków: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. umieszczamy w szklanej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu
Domowe TortySkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści(...)Pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady we wgłębienia w formie silikonowej. Na spód nałożyć jej ciut więcej i boki dokładnie wysmarować. Włożyć do lodówki na kilka minut, do momentu aż czekolada całkowicie zastygnie (nie wkładać do lodówki gdy czekolada jest jeszcze ciepła). Gdy pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut
W kuchni u MonikiWędzenie to technika którą często wykorzystujemy do przygotowywania różnych ostrych potraw. Ale dlaczego nie dodać trochę dymu deserom lub słodkim przekąskom. Wędzona czekolada jest jednym z naszych ulubionych sposobów aby dodać deserom wyjątkowego i wyrazistego smaku. Pomyślcie o klasycznych ciasteczkach w kawałkami czekolady albo wędzonym sosie czekoladowym do lodów. Tak naprawdę możliwości mamy nieograniczone. Aby wędzić czekoladę trzeba utrzymać niską(...)zimnego dymu. Oddziela on źródło ciepła od obudowy wędzarni i jednocześnie wypełnia ją dymem. Alternatywnie można użyć samej wędzarni z ustawionym w możliwie najniżej pojemnikiem z lodem. Jeśli wybieramy czekoladę do wędzenia sugerujemy używać ciemną czekoladę ponieważ topi się ona w wyższych temperaturach. Do wędzenia czekolady polecamy używać brykiety z drzewa olchy lub jabłoni. Użycie brykietów typu Hickory spowodują
naRuszciesłodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :) Składniki: 500 ml śmietanki 30 % 250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 limonka (sok i skórka) 1 owoc kaki albo marakuja mięta do dekoracji Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymleka 2 szklanki mąki 1 duża łyżka masła szczyp ta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżeczki cukru garść malin (u mnie mrożone) 2 paski czekolady (u mnie mleczna ) Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, d odajemy jajko i mleko i miksujemy dokładnie. 2. Rozpuszczone i lekko przestudz one masło(...)wlewamy do masy i mieszamy. 3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy. 4. Smażymy placki z obu stron. 5. Podajemy z ulu bionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem , owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmi ksowałam słoiczek truskawek w cukrze ). Smacznego
Kuchnia domowa Animorelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.Pycha Skladniki na blaszke 250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej) 4 jajka L 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym 150 g masla 100 g brazowego cukru 2 lyzeczki cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki koniaku szczypta soli 80 g konfitury z moreli(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Jesli uzyjesz zwyklej gorzkiej czekolady,koniecznie dodaj drobno posiekana skorke pomaranczowa.Jej dodatek bardzo podnosi smakowitosc ciasta ,wyjatkowo komponuje sie z morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pełnoziarnistej) 190 g mleka 2 zółtka 50 g masła 50 g cukru 1 op,suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli białko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówki Wykonanie: przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki(...)minut poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek: 120 g mąki pszennej 120 g masła 2 jajka 90 g cukru 1,5 łyżeczki(...)dodanym. Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj. Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta. Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości
Słodko-Słony Świat Ilonysobie dogodzić. A, że kaszkę manną uwielbiam, więc nie mogłam dokonać innego wyboru. Przepis szybki i pyszny :) Składniki: szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 kostki startej mlecznej czekolady Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić i wsypać kaszkę, dokładnie zamieszać. Znów postawić na palnik. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilkę pogotować. Następnie przelać do garnka i posypać startą czekoladą
Moje pyszne gotowaniebardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody. Składniki: 100 g kruchych ciastek 100 g masła 500 g truskawek 200 g białej czekolady 400 g serka typu Philadelphia 25 g cukru 170 ml śmietany kremówki 2 łyżki gorącej wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: W blenderze kruszymy(...)łączymy je z roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę
upichcic