pewno będzie moim stałym składnikiem koktajli . Z czystym sercem polecam w 100 %. Produkt znajdziecie klikajać w link ----- https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Aronia-Lio-Shake-50g/4032 MORWY TURECKIE W SUROWEJ CZEKOLADZIE ✔Słodki smak morwy i wytrawny surowej czekolady to bardzo ciekawe połączenie. Idealna przekąska zarówno dla dorosłych jak i dzieci. ✔Jestem osobą która nie lubi za słodkich przekąsek(...)jest dla mnie idealna. ✔Kiedy otworzyłam opakowanie od razu poczułam intensywny zapach czekolady. ✔Zawierają bardzo fajny,zdrowy i naturalny skład : ✔Czekolada 65% (ziarno kakaowca, cukier palmowy, masło kakaowe), morwy białe 35%.Zawartość kakao 60%. Jestem zachwycona. Również z czystym sumieniem polecam w 100 % . Link do produktu znajdziecie TU --- https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Morwy-tureckie-w-surowej-czekoladzie-70g/2046 CZEKOLADA GORZKA Z PIGWĄ
Gotowanie Patkitylko od nas samych zależy jakie składniki tutaj dodamy. Z poniższego przepisu możemy przygotować ciasto czekoladowe, kawowe, możemy dodać owoce. W ostatniej wersji dodałam resztki wina musującego i białą czekoladę. Do przygotowania okrągłej blachy ciasta ciasta potrzebujemy: – 3/4 szklanki wina musującego (użyłam resztki) – kostkę masła – 3/4 szklanki cukru – 1 proszek do pieczenia – 2 szklanki mąki
Szybko Tanio Smaczniekliknij Lubię to! Będzie mi bardzo miło :) Wracając do dzisiejszego przepisu... czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką. Ciekawy deser składający się z 3 cieniutkich płatków białej czekolady z delikatnym i puszystym za sprawą ubitego białka kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana czerwoną porzeczką i uwieńczona motylkiem z ciemnej gorzkiej czekolady. Takiego deseru nie znajdziecie nigdzie indziej(...)Polecam! Składniki: (na 4 wieżyczki) 200 g białej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 płaska łyżeczka żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody 1 białko małego jajka (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) 100 g czerwonej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Gdy lekko przestygnie
Nastoletnie Wypiekanieforemki, po zjedzeniu bombonierki, schowałam sobie pudełeczko i pomyślałam, że go wykorzystam na czekoladki. Dobrze się też złożyło , bo dostałam propozycję współpracy z Cukieteria.pl i wybrałam sobie czekolady do testowania(...)Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym Składniki : g orzka czekolada 150 g ajerkoniak - 20 ml biała polewa - 40 g frużelina jagodowa - 1 łyżka Przygotowanie : Do garnuszka wsypać 50 g czekolady, rozpuścić czekoladę nad parą wodną. Za pomocą pędzelka wysmarować czekoladą , dno i boki foremek, odstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą
Kuchnia DanusiKsiążka została napisana przez mistrzów ze szkoły cukierniczej Squires Kitchen, która to została założona w Anglii w 1987 roku. Oni właśnie przeprowadzają nas przez 6 działów : pieczenie i cukiernictwo, czekolada, podstawy sztuki cukierniczej i dekoracji, dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych, projekty mistrzów oraz ciasta i torty na zamówienie. Zacznijmy w takim razie od początku - Pieczenie i cukiernictwo! Pierwsza strona dokładnie(...)robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział to czekolada! Ponownie zaczynamy o potrzebnego sprzętu i produktów - np. skrobka do czekolady, suszarka/palnik czy chociażby marmurowa płytka. Zaczynamy od podstawy pracy z czekoladą i podstawowej, najważniejszej rzeczy - jak temperować czekoladę! Mamy
Plate of JoyNiedawno w ofercie Terravita pojawiła się nowość - czekolady gorzkie o zawartości 70% kakao. Nowa linia tabliczek Terravita została przygotowana z myślą o konsumentach, którzy dbając o zdrowie i dobrą kondycję świadomie wybierają czekolady o dużej zawartości kakao. Dobra jakość, wyjątkowy smak oraz niska cena, to zdecydowanie główne zalety czekolady. Wyrazisty, mocny smak czekolady podkreślają dobrze komponujące(...)się z nią dodatki i nadzienia. Linia czekolad o wysokiej 70% zawartości kakao to sześć pozycji: · Pełna, gorzka 70%- 90 g, · Gorzka 70% z pomarańczą- 90 g, · Gorzka 70% z crunchy i owocami
Mania Gotowaniakilku dnia marzyła mi się gorąca czekolada. Na takie mrozy to dla mnie idealny ciepły napój, który od razu poprawi mi humor. Zazwyczaj przyrządzam czekoladę na mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój(...)pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia 1 łyżka kakao szczypta prawdziwej wanilii cukier do smaku kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi
codojedzeniapieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej(...)gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada (kilka kostek) patyczki szaszłykowe lub specjalne patyczki do cakepops'ów Wykonanie ciasteczkowych kulek: Herbatniki zmielić (np. blenderem) lub pokruszyć na malutkie kawałki (uwaga, żeby nie był zbyt duże
Mania WypiekaniaDzień dobry! Jakiś czas temu dostałam paczkę czekolad deserowych do testowania. Jak sobie możecie wyobrazić był to najsłodszy i najpyszniejszy test jaki miałam okazję przeprowadzać ;) Zbliżają się święta, może zamiast innych słodyczy sięgniecie po te nieco zdrowsze? I dlaczego warto? :) W otchłaniach internetu można znaleźć całe mnóstwo zalet czekolady. Warto jednak pamiętać, że chodzi o czekoladę z wysoką zawartością(...)kakao, najlepiej 70% wzwyż. Wracając do Terravity, jak widzicie na zdjęciach na samym początku urzekają przepiękne opakowania, jak dla mnie to cudo po prostu. Sama czekolada jest intensywnie ciemna i bardzo kusząca ;) Na plus jest także cena czekolad, widziałam i myślę, że jak na czekoladę z 70% kakao jest bardzo przystępna. Do wyboru mamy 6 rodzajów czekolady Terravita. 1. Gorzka
Czerwona Porzeczkaowocami Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części, jedna jest truskawkowa z kremem z białej czekolady, druga jest malinowa z kremem z gorzkiej czekolady. Składniki na blachę 38 na 25 cm: Dzień wcześniej upiec biszkopt i zrobić dwa kremy. Biszkopt: 10 jaj 1,5 szklanki cukru(...)wysokości około 60 cm, ponownie wstawić do lekko uchylonego piekarnika, na całą noc. Nad ranem nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 600 gr białej czekolady u mnie Magnetik z Biedronki 600 ml śmietany 30 % Śmietanę podgrzać do wrzenia, odstawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, po minucie wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki
moj przepis naKilka dni temu kurier dostarczył mi bardzo miłą przesyłkę niespodziankę od BLOGmedia. Paczuszka zawierała 18 tabliczek czekolady Terravita z nowej linii zawierającej 70% kakao. Czekolady były w sześciu smakach, po trzy tabliczki z każdego rodzaju. Dzięki temu miałam okazję spróbować: czekolady gorzkiej 70% czekolady 70% z nadzieniem cytrynowym czekolady 70% z nadzieniem wiśniowym czekolady 70% z nadzieniem miętowym czekolady(...)kandyzowaną skórką pomarańczową czekolady 70% z crunchy, morelami i rodzynkami Uwielbiam czekoladą więc z zapałem zabrałam się za testowanie. Zaintrygowało mnie to, że tak wysoko kakaowe czekolady są nadziewane. Z reguły wybieram te mleczne lub ewentualnie deserowe. Wydawało mi się, że takie będą jak dla mnie za "mocne". I tu przyjemnie się zdziwiłam, bo nadzienia są tak doskonale skomponowane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 10dkg wiórek kokosowych 1 czekolada deserowa Polewa: 2 czekolady deserowe 2 łyżki masła Kulki kokosowe: 1 płat andruta 0.5 kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka(...)pieczenia i kakao. Dosypujemy siekane orzechy. Mieszamy. Pieczemy ok godziny w rozgrzanym do 200 st C. piekarniku. 3. Kremy: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Białą czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone
Kuchnia w czekoladzietraktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić kształt traktora, narysowałam sobie szablon - rzut mojego traktorka z boku i z góry(...)cytryny - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny - masa cukrowa : 9 g żelatyny 45 ml wody 75 g glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka
Mama GotujeBabeczki z galaretką w czekoladzie to połączenie puszystego biszkoptu, galaretki z dużą ilością truskawek oraz polewy czekoladowej. Swój kształt zawdzięczają przygotowaniu w formie na muffiny. Babeczki nie są zbyt słodkie, a dzięki dodatkowi owoców i galaretki, smakują świeżo, lekko i pysznie. Bardzo ciekawie prezentują się całe babeczki oblane czekoladą, ale dopiero po przekrojeniu (lub ugryzieniu) robią efektowne wrażenie, uwidaczniając całe(...)bogactwo smaków i kolorów. Z podanego przepisu można przygotować sześć babeczek. Biszkopt na spody upiekłam w formie o wymiarach 280x150x75. Babeczki z galaretką w czekoladzie Składniki: biszkopt 2 jajka 3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 5 łyżek (50g) mąki pszennej warstwa owocowa 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 200g truskawek polewa czekoladowa 80g czekolady mlecznej
Smakołyki Berenikipierwszy z nich. Bardzo prosty, szybki i efektowny torcik Cappuccino. Jest niezwykle lekki i puszysty. Przełożony bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej kawy i odrobiną czekolady. Jest malutki, zrobiłam go w formie o średnicy 15 cm. Idealny rozmiar tortu na świętowanie w gronie domowników. Przy tak prostym i subtelnym torcie istotna jest dekoracja, która sprawia(...)Pierwszą warstwę tortu posmarować bitą śmietaną o smaku waniliowym, następną posmarować kawową wersją. Górę i boki posmarować grubą warstwą waniliowej bitej śmietany. Całość posypać startą na drobnych oczkach czekoladą (u mnie mleczna, ale może być deserowa lub gorzka). Aby udekorować tort tak, jak na zdjęciu trzeba wcześniej przygotować czekoladową ozdobę. Potrzebne będą: grubsza folia (ja użyłam koszulki
Kulinarne Inspiracje