słodycze zawsze muszą być niezdrowe? Trufle z dzisiejszego przepisu to nie do końca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka przykrywka dla porcji białka, zdrowego tłuszczu i magnezu! Zobaczcie sami– to wbrew pozorom szybki do zrobienia i elegancki deser. Nie potrzebujecie do nich foremek, wykładu z podstaw temperowania czekolady ani żadnych fikuśnych gadżetów. Orzeszki ziemne(...)dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie, ani zbyt wytrawne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Karo in the KitchenMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się(...)oprzeć, zawsze się udają i możemy je upiec ze składników, które zazwyczaj mamy domu. Ponieważ zabrakło mi tym razem papilotek, więc moje muffinki z czekoladą upiekłam w foremkach do babeczek. Prawda, że ładnie się prezentują ? Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą - składniki proporcje na około 10-12 muffinek jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 500ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto
Szalona Kuchnia EwelinyMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 500ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto
Szalona Kuchnia Ewelinyzałowała do nich rumu ;) Pamiętam, że byly pyszne! Ale ja mając wasne dzieci, wiem już z doświadczenia, że zakazane kuleczki smakuja najbardziej dlatego dla podkręcenia smku uzyłam prawdziwej czekolady od Manufaktura Czekolady Chocolate Story i olejku pomarańczowego. To połaczenie wyszło naprawdę niesamowite, a wszytsko za sprawą prawdziwej czekolady, pamiętajcie kakao to nie to samo! Szczególnie, że czekolada(...)Manufaktura Czekolady Chocolate Story jak sama nazwa mówi jest wyrabiana ręcznie w tradycyjny sposób, tak jak przed wiekami. Ciemny, intensywny, smak wydobyty jest z głębi ziarna kakaowca. W manufakturze wyrabiane są małe ilości czekolady, dzięki czemu każdej tabliczce możemy poświęcić wiele uwagi i troski. Jak się dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowałam. Koniecznie zrób to ciasto jak najszybciej. Przepis na ciasto Kinder Country. Składniki na ciasto Kinder Country. 400 ml kremówki 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (po 100 g każda) 2 mleczne czekolady (po 100 g każda) 200 g herbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru, jednakże składniki są same(...)sobie słodkie, więc z niego zrezygnowałam. Sposób przygotowania ciasta Kinder Country Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuszcza się nieco trudniej niż mleczną. Najlepiej zrobić to na parze. Naczynie w której mamy czekoladę nie powinno dotykać gotującej się wody. Czekoladę należy zostawić aby sama się
Pani domowaczego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda. Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy(...)ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa
królestwo garówFakt, że jak nigdy torcik zniknął w ciągu jednego dnia i zajmował się nim tylko Młody o czymś świadczy. Ja osobiście uważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro(...)ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm z ceramicznym dnem, jeśli używam zwykłej smaruję dno masłem i wykładam papierem do pieczenia wypuszczając go poza
Blondynka GotujeGorzka czekolada jest jedną z najzdrowszych czekolad. Jedząc tą czekoladę w przeciwieństwie do innych możemy schudnąć. Gorzka czekolada spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód i jak ustalili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze – zjemy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia. Oczywiście najistotniejsze jest(...)żeby czekolada była naprawdę gorzka. Jej zdrowotna wartość zależy od zawartości kakaowca. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, który jest bardziej zdradziecki niż cukier i jest dodawany do większości produktów spożywczych – w tym również czekolady. W PRZELICZENIU NA LICZBY: -100 g gorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana
Fit & Healthy Lifeteż upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia(...)złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje
moj przepis naTrufelki rumowe Trufelki rumowe Trufelki rumowe, to pyszne, delikatne w smaku pychotki, obtoczone czekoladą. Pod czekoladową warstwą znajduje się mięciutka- rozpływajaca się u ustach masa. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu- robi się je prawie tak szybko, jak szybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać(...)smak- wystarczy rum zastąpić kawą lub zapachem waniliowym. Smacznego!!! SKŁADNIKI: 250 g. serka mascarpone 2 łyżki rumu (ewentualnie zapach rumowy) 100 g. biszkopcików 80 g. ciemnej czekolady DO DEKOROWANIA: 100 g. ciemnej czekolady 50 g. białej czekolady Wykonanie trufelków: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- tzn. umieszczamy w szklanej misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu
Domowe TortySkładniki: ( na 24 sztuki) 130g gorzkiej czekolady, 50g białej czekolady, czekolada na kanapki typu nutella, 24 wiśnie z soku lub kompotu. Przygotowanie: Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało wody) i pozostawić do momentu aż czekolada się rozpuści(...)Pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę czekolady we wgłębienia w formie silikonowej. Na spód nałożyć jej ciut więcej i boki dokładnie wysmarować. Włożyć do lodówki na kilka minut, do momentu aż czekolada całkowicie zastygnie (nie wkładać do lodówki gdy czekolada jest jeszcze ciepła). Gdy pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut
W kuchni u MonikiWędzenie to technika którą często wykorzystujemy do przygotowywania różnych ostrych potraw. Ale dlaczego nie dodać trochę dymu deserom lub słodkim przekąskom. Wędzona czekolada jest jednym z naszych ulubionych sposobów aby dodać deserom wyjątkowego i wyrazistego smaku. Pomyślcie o klasycznych ciasteczkach w kawałkami czekolady albo wędzonym sosie czekoladowym do lodów. Tak naprawdę możliwości mamy nieograniczone. Aby wędzić czekoladę trzeba utrzymać niską(...)zimnego dymu. Oddziela on źródło ciepła od obudowy wędzarni i jednocześnie wypełnia ją dymem. Alternatywnie można użyć samej wędzarni z ustawionym w możliwie najniżej pojemnikiem z lodem. Jeśli wybieramy czekoladę do wędzenia sugerujemy używać ciemną czekoladę ponieważ topi się ona w wyższych temperaturach. Do wędzenia czekolady polecamy używać brykiety z drzewa olchy lub jabłoni. Użycie brykietów typu Hickory spowodują
naRuszciesłodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :) Składniki: 500 ml śmietanki 30 % 250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 limonka (sok i skórka) 1 owoc kaki albo marakuja mięta do dekoracji Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy
Bon Appetit Małgorzatymleka 2 szklanki mąki 1 duża łyżka masła szczyp ta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżeczki cukru garść malin (u mnie mrożone) 2 paski czekolady (u mnie mleczna ) Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, d odajemy jajko i mleko i miksujemy dokładnie. 2. Rozpuszczone i lekko przestudz one masło(...)wlewamy do masy i mieszamy. 3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy. 4. Smażymy placki z obu stron. 5. Podajemy z ulu bionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem , owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmi ksowałam słoiczek truskawek w cukrze ). Smacznego
Kuchnia domowa Ani