Dzień dobry! Dzisiaj mamy szczególny dzień... dzisiaj jest Dzień Czekolady ! Nie można przejść obojętnie wobec takiego święta, więc wpadłam na pomysł zaproszenia moich czytelników, zarówno tych blogujących jak i nie, do wspólnego upieczenia pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek wg. przepisu Sigrid Verbert, znalezionego w jej książce "Smakowite prezenty".\ Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz, w środku lekko miękkie, o konsystencji(...)brownie. Kilka osób już je upiekło i nieco odbiegały od wyglądu moich, więc pamiętajcie, że rodzaj użytej czekolady może mieć na to wpływ. Jeśli zdecydujecie się upiec te ciasteczka to zapraszam Was do pokazania ich na wydarzeniu na Facebooku . Gorąco zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćekologiczny, co gwarantuje, że surowce pochodzą z upraw ekologicznych. Blog nawiązał kolejną współprace w ramiach przygotowania przepisów z wykorzystaniem produktów tej marki. W paczce znalazło się: ekologiczny baton z czekolady kokosowej bez dodatku cukru ekologiczny baton z czekolady ciemnej bez dodatku cukru ekologiczny baton z czekolady mlecznej bez dodatku cukru ekologiczne draże czekoladowe ekologiczna malina liofilizowana w czekoladzie ekologiczne(...)orzeszki ziemne w czekoladzie ekologiczna skórka pomarańczy w czekoladzie ekologiczne rodzynki w czekoladzie ekologiczna wiśnia liofilizowana w czekoladzie ekologiczne chrupki kukurydziane w czekoladzie ekologiczna czekolada karmel z solą ekologiczna czekolada z orzechami laskowymi ekologiczna czekolada pomarańczowa na cukrze trzcinowym ekologiczna czekolada truskawkowa na cukrze trzcinowym ekologiczna czekolada kokosowa na cukrze trzcinowym ekologiczna Super krówka bananowa
Truskawkowa Fiestasłodycze zawsze muszą być niezdrowe? Trufle z dzisiejszego przepisu to nie do końca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka przykrywka dla porcji białka, zdrowego tłuszczu i magnezu! Zobaczcie sami– to wbrew pozorom szybki do zrobienia i elegancki deser. Nie potrzebujecie do nich foremek, wykładu z podstaw temperowania czekolady ani żadnych fikuśnych gadżetów. Orzeszki ziemne(...)dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie, ani zbyt wytrawne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Karo in the Kitchensłodycze zawsze muszą być niezdrowe? Trufle z dzisiejszego przepisu to nie do końca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka przykrywka dla porcji białka, zdrowego tłuszczu i magnezu! Zobaczcie sami– to wbrew pozorom szybki do zrobienia i elegancki deser. Nie potrzebujecie do nich foremek, wykładu z podstaw temperowania czekolady ani żadnych fikuśnych gadżetów. Orzeszki ziemne(...)dłoniach. Gotowe kulki układamy na desce i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny – przed dalszą pracą powinny się porządnie schłodzić. Polewa czekoladowa to nic innego jak rozpuszczona czekolada. Czekolada gorzka – jeśli jesteście koneserami wytrawnych słodyczy, mleczna – jeśli jesteście łasuchami. Połączenie obu według mnie było najbardziej trafne – trufle nie są ani za słodkie, ani zbyt wytrawne. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Karo in the KitchenMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania w samotny wieczór, na spotkanie z przyjaciółmi czy na romantyczną kolację we dwoje. Po trzecie są wyjątkowo smaczne, lekkie i bardzo czekoladowe. Ten przepis na muffinki z kawałkami czekolady pokocha każdy, nie sposób się(...)oprzeć, zawsze się udają i możemy je upiec ze składników, które zazwyczaj mamy domu. Ponieważ zabrakło mi tym razem papilotek, więc moje muffinki z czekoladą upiekłam w foremkach do babeczek. Prawda, że ładnie się prezentują ? Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą - składniki proporcje na około 10-12 muffinek jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 500ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto
Szalona Kuchnia EwelinyMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 500ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto
Szalona Kuchnia Ewelinyzałowała do nich rumu ;) Pamiętam, że byly pyszne! Ale ja mając wasne dzieci, wiem już z doświadczenia, że zakazane kuleczki smakuja najbardziej dlatego dla podkręcenia smku uzyłam prawdziwej czekolady od Manufaktura Czekolady Chocolate Story i olejku pomarańczowego. To połaczenie wyszło naprawdę niesamowite, a wszytsko za sprawą prawdziwej czekolady, pamiętajcie kakao to nie to samo! Szczególnie, że czekolada(...)Manufaktura Czekolady Chocolate Story jak sama nazwa mówi jest wyrabiana ręcznie w tradycyjny sposób, tak jak przed wiekami. Ciemny, intensywny, smak wydobyty jest z głębi ziarna kakaowca. W manufakturze wyrabiane są małe ilości czekolady, dzięki czemu każdej tabliczce możemy poświęcić wiele uwagi i troski. Jak się dowiedziałam są jedyną manufakturą w Polsce, która z ziaren kakaowca w magiczny sposób tworzy
Życie zaczyna się w kuchniprzygotowałam. Koniecznie zrób to ciasto jak najszybciej. Przepis na ciasto Kinder Country. Składniki na ciasto Kinder Country. 400 ml kremówki 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (po 100 g każda) 2 mleczne czekolady (po 100 g każda) 200 g herbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru, jednakże składniki są same(...)sobie słodkie, więc z niego zrezygnowałam. Sposób przygotowania ciasta Kinder Country Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuszcza się nieco trudniej niż mleczną. Najlepiej zrobić to na parze. Naczynie w której mamy czekoladę nie powinno dotykać gotującej się wody. Czekoladę należy zostawić aby sama się
Pani domowaPrzygotowywana czekolada na gorąco unosi w domu magiczny aromat czekolady, pachnie dzieciństwem i beztroską, wtedy żadna zima nam nie straszna - jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady.. Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?!:) Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się(...)nieskończoność można poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem po swojemu miło spędzić zimowy czas. Mam coś co dodatkowo umili Wam te chwile - gorącą czekoladę. Czemu na dwa sposoby? Bo jedna jest, powiedzmy klasyczna, druga z chili i cynamonem. Wybór należy do Was:-) obie wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze
Zasmakuj Kuchniczego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam że polewa będzie troszkę zbyt twarda. Przepis według „Nowoczesnej Kuchni Domowej” wydanej w 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy(...)ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa
królestwo garówFakt, że jak nigdy torcik zniknął w ciągu jednego dnia i zajmował się nim tylko Młody o czymś świadczy. Ja osobiście uważam, że to torcik mocno owocowy, bo przecież czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, więc traktują ją jako owoc, a tort przejawia mocne działanie antydepresyjne, bo po jednym kawałku poziom serotoniny osiąga nieprawdopodobnie wysoki poziom, ale to normalne, skoro(...)ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm z ceramicznym dnem, jeśli używam zwykłej smaruję dno masłem i wykładam papierem do pieczenia wypuszczając go poza
Blondynka GotujeGorzka czekolada jest jedną z najzdrowszych czekolad. Jedząc tą czekoladę w przeciwieństwie do innych możemy schudnąć. Gorzka czekolada spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód i jak ustalili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze – zjemy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia. Oczywiście najistotniejsze jest(...)żeby czekolada była naprawdę gorzka. Jej zdrowotna wartość zależy od zawartości kakaowca. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, który jest bardziej zdradziecki niż cukier i jest dodawany do większości produktów spożywczych – w tym również czekolady. W PRZELICZENIU NA LICZBY: -100 g gorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana
Fit & Healthy Lifeteż upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia(...)złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym… tort nie powstałby gdyby nie pomoc koleżanek z czatu Moich Wypieków – Pozdrawiam Was dziewczyny!!! Oczywiście nie powstałby również bez blogu Moje
moj przepis na