jest słonecznie, chociaż mroźno. Cieszę się, bo deszcz zawsze nadaje taki depresyjny klimat. A j akby tak zapytać kobiet, co najbardziej poprawia im nastrój, w większości przypadków odpowiedzią będzie "czekolada". O tym chyba każdy wie. A czy zaskoczę Was, jeśli powiem, że wcale nie chodzi o to, że "przecież każda baba lubi słodycze"? Owszem, to też może być jakiś(...)powód. Ale weźmy pod uwagę, że to przede wszystkim GORZKA czekolada pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ona słodkiego smaku nie ma, a mimo to kobiety właśnie ją wybierają częściej. Mniej tłuszczu i cukru, mniejsza kaloryczność, a więc i tyłek urośnie wolniej - to zazwyczaj główny powód. Gorzka czekolada skrywa jednak dużo więcej pozytywnych właściwości, które powinny przekonać nas do spożywania kilku kostek
KatsuumiCzekolada może być istotną częścią wielu posiłków. Jednak najczęściej myśląc o czekoladzie jako składniku potraw myślimy tylko o deserach. A tymczasem czekoladę można wspaniale sparować np. z mięsami. Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej(...)ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku i ma aksamitną konsystencję. A dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina w sosie czekoladowym do mięs wzbogaci ich smak i aromat a także wzmocni działanie ziół
naRuszcieŚwiatowy dzień czekolady... Czekoladki robiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza Składniki na 25 czekoladek: 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem) Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa(...)niej wrzucamy czekoladę. Wodę w garnku podgrzewamy i tym samym czekolada się topi. Lepiej garnek zdjąć z ognia zanim czekolada się stopi do końca, zapobiegnie to zważeniu się czekolady. Do każdego otworu na czekoladkę wkładamy łyżeczką trochę czekolady (pamiętając że ma się tam zmieścić jeszcze wisienka. Foremki chłodzimy w lodówce. Następnie na warstwę czekolady kładziemy wisienkę, którą zalewamy
IMPRESJA SMAKUbył piękny, słoneczny poranek a w kuchni pachniało drożdżowym ciastem. Dzisiaj upiekłam bułeczki z ciasta takiego jak na brioszkę, w formie ślimaczków nafaszerowanych czekoladą i pistacjami. Przepis z najnowszej, majowej, KUCHNI. Oczywiście bez zastrzeżeń się nie obyło. Dość miło pracuje się z tym ciastem ale jest pioruńsko tłuste. Nie wiem, może takie powinno być. Po upieczeniu bułeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryobiad, chciałam dzieciakom przygotować coś lekkiego przed emocjonującą wycieczka, o której niebawem więc usmażyłam gorę racuchów i radości było co niemiara! Na dodatek towarzyszyły im truskawki i wiórki gorzkiej czekolady
Dzieje kuchennej WiewióryCzytając "Spotkajmy się w kawiarni" miałam momenty zwątpienia. Chciałam odłożyć książkę i ruszyć do kuchni. Na szczęście w lodówce leżały moje ukochane orzeszki w czekoladzie więc poskromiłam swój apetyt. Przepis na te ciasteczka jest moja swobodna interpretacją tego na ciastka z nutellą. Kiedyś zrobię je wg oryginalnej receptury tymczasem zapraszam na moją, jakże smaczną, wariację. Dla mnie
Dzieje kuchennej Wiewióryniedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą! Składniki : 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży 2 łyżki masła 1 jajk o 4 łyżki cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania bułeczek krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy) Sposób przygotowania: 1. Do miski wle wamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukr
Kuchnia domowa Anipieczenia 1/2 szk cukru 16 g cukru waniliowego Masa : 3 budynie śmietankowe ( po 40 g ) 1 l mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g ) 50 g masła kolorowa posypka do ciast dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu 330 g dżemu wiśniowego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniLubię pomarańcze i lubię czekoladę. Pomyślałam więc, dlaczego by nie połączyć tych składników w cieście ? No i tym sposobem powstała pyszna babka. Nie wiem dlaczego, ale babki u nas znikają w mig. Zresztą inne ciasta też. A co do pomysłów to najlepiej jest nie planować tylko piec tak po prostu, najdzie ochota i do dzieła. Wtedy wypieki są najlepsze
Ewa w kuchnipuch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKOWO: 7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNO kilka wiśni z rumem ETERNO 100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie: Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą
Blondynka Gotujerówne blaty. Każdy blat posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, na który wykładałam krem porzeczkowy. Na koniec boki i wierzch tortu obsmarowałam naszym kremem. Boki obłożyłam wafelkami w czekoladzie, obwiązałam je niebieską wstążką. Na wierzch wysypałam cukierki M&M. Widzicie jak prosto? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeRewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Składniki: 350 g sera dwukrotnie zmielonego 300 ml śmietany kremówki 30% 2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru 50 g czekolady białej 50 g czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej biszkopt lub okrągłe biszkopciki Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) lekko przestudzamy. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy serowej. Rozdzielamy ją na trzy części. Do każdej z nich dodajemy czekolady
Słodka Stronapewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJabłkowa muffina z gorzką czekoladą*; truskawki, kawa orzechowa z mlekiem *w środku i na zewnątrz Nie lubię mżawki
More food, love and dreams