chyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyNajpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w cytrynach to kolejny świąteczny przepis na bardzo pyszną i dekoracyjną przekąskę. Gwarantuję, że w takiej wersji śledzie na pewno przypadną Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – składniki: 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu 2 średnie cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)oleju rzepakowego 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie do momentu, aż nam będą odpowiadać smakiem. Jeżeli chcemy przyspieszyć moczenie to możemy co jakiś czas zmienić wodę. Następnie śledzie kroimy na kawałki około 2 cm. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę
Olcia gotuje!Najpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovychyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyŚledzie z oliwą i ziołami – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne. Potrawa idealna dla wielbicieli śledzi , na święta, post, środę popielcową i piątki a także na imprezy. Filety śledzia, cebula, ulubiony oliwa z oliwek, ocet winny i ulubione zioła – 5 prostych składników, dzięki którym stworzymy pyszne danie(...)PRZEPIS ŚLEDZIE Z OLIWĄ I ZIOŁAMI Składniki: pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju 3 cebule ulubione zioła – ja użyłam mieszanki przyprawowej do śledzi, w której skład wchodzi: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, papryka, pietruszka, bazylia, oregano, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia) – ok 3 łyżeczki pół szkl oliwy z oliwek 1/4 szkl octu winnego z białego wina
Dorota SmakujeŚledzie po kaszubsku. Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie(...)kaszubsku: składniki 8 solonych filetów śledziowych, wymoczyć około 2-3 godziny w mleku lub zimnej wodzie (w tym czasie 2-3 razy wymienić wodę lub mleko) marynata do śledzi: 300ml wody 150ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum
Moja Książka KucharskaŚledzie mają tak charakterystyczny smak i intensywny zapach, że aby przygotować z nich coś smacznego nie potrzebujemy zbyt wielu dodatków. Jednak obojętnie co to jest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie(...)jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi pieczarkami. Pomimo, iż już mam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem śledzi to przepis na śledzie po szlachecku zagości w mojej kuchni na dłużej. Śledzie po szlachecku to jedna z wielu propozycji na szybką oraz smaczną przekąskę. Takie śledzie po szlachecku sprawdzą
Danka Pichciwłasnych obserwacji wiem, że jest duża grupa ludzi, którzy nie przepadają za śledziami, ale nie dotyczy to mojej rodziny. Na moim stole ten rodzaj ryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy(...)bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają charakterystyczny, korzenny smak poprzez dodanie przypraw innych niż zazwyczaj
Danka PichciKolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku , czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją(...)świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny. Składniki na śledzie po sułtańsku 500 g filetów śledziowych a’la matjas 1 / 2 szklanki oleju 3 cebule 100 g rodzynek sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie
niecodziennikparyŚledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania(...)potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu
Księga-SmakuZdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków. Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem , gdyż były delikatne w smaku(...)Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami: 6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry 2 cebule
Kuchcik gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta(...)wykonania nie potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju
Księga-SmakuŚledzie z porem i żurawiną , to wspaniała propozycja na każda okazję. Szyba do przygotowania i naprawdę pyszna. Tak przygotowywane śledzie można jeść od razu po zrobieniu. Jednak śledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taką sałatkę śledziową można trzymać(...)słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Można też użyć śledzi solonych, ale wówczas
Słodkie okruszkiŚledzie z żurawiną. Przez lata jedyną wersją śledzi jakie moglibyście zobaczyć na moim stole były klasyczne śledzie w oleju z cebulką (u mnie zawsze w dużych ilościach) lub śledzie w śmietanie. Uwielbiam ich smak. Pamiętam, że znikały zawsze ze stołu jako pierwsze. Nie wyobrażałam sobie by jakiś inny rodzaj śledzia czy też sałatka śledziowa mogła mi tak posmakować(...)czegoś innego, czegoś co na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasuje. I tak zaczęłam eksperymentować i poznawać nowe rewelacyjne połączenia smaków. Żałuję, że tak późno spróbowałam śledzi z żurawiną. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na każde święta, spotkania z przyjaciółmi większe bądź mniejsze przyjęcia. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia – śledzi i słodkiej żurawiny
Słodkie okruszkiŚledzie w sosie pomidorowym z jałowcem . Miałam nie wstawiać już świątecznego przepisu na bloga, ale pomyślałam, że nie mogę Was zostawić na Wigilię bez nowego przepisu na wigilijne śledzie. Jak się dzisiaj sprężycie to na Wigilię będziecie mieć pyszne śledzie w sosie pomidorowym! Tutaj znajdziecie zbiór naszych najlepszych przepisów na śledzie. Ten przepis to moja wariacja na śledzie po kaszubsku(...)Składniki na duży słoik o poj. 1 litra. 6 płatów śledzia 2 cebule średnie 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru 10 ziaren jałowca do smaku sól i pieprz Ja przygotować pyszne śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem? Śledzie zalewamy zimną wodą, odmaczamy z soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie – jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą ;) Ja należę zdecydowanie do tych, którzy śledzie mogliby jeść i jeść, zmieniając tylko formę ich podania :) Tak więc na Święta Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra, nie może ich u mnie zabraknąć :) Często także w ciągu roku pokuszę się o sałatkę śledziową, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. Więc gdy tylko ostatnio w oczy(...)rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :) Śledzie
Kulinarne PrzebojeŚledź dla zdrowia, inteligencji i urody! Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście: Śledzik z cebulką oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego(...)oraz na regeneracje mięśni, skóry w czym pomagają również takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ? Składniki: 500g śledzi (filety) 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g) 150g suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki koperku czarny pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZapraszam na relacje z bardzo fajnych warsztatów ze śledziem marki Seko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko , a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było(...)prawdziwą radością. Spotkanie 20 blogerek kulinarnych odbyło się w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie na Mińskiej. Poza przedstawicielami firmy Seko którzy wprowadzili nas w świat śledzie, była również urocza prowadząca warsztaty Samar Khanafer i to własnie z jej przepisów przygotowaliśmy 10 odsłon śledziowych przekąsek. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką -miałam okazję przygotowywać akurat
Życie zaczyna się w kuchniZbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki(...)śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie(...)Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki 1 mała cebula
Kulinarne przygody Gatityśmietanie Po 2 dniach śledzie są idealne do zjedzenia! Składniki : 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej 1 i ½ średnich główek cebuli Koperek ( ilość wedle uznania ) 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe ) Sól morska pieprz Mleko ( do zamoczenia śledzi ) S os : 500 g śmietany ( używam 18% ) 3 łyżki majonezu ( nie czubate ) Przygotowanie(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem aby całe się pokryły i odstawiamy 4-6 h aby straciły słoność. Cebulkę siekamy drobno i obficie posypujemy solą, zostawiamy na 3h. Ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneChciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie(...)śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyjednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe(...)całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy
Wypisz Wymalujkostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze
Świat Domowej KuchniPyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki. składniki: 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal 3 ogórki gruntowe 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę
Monia miesza i gotujeSałatka Wigilijna -prosta, smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniłyżka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego Płaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały
Monia miesza i gotujeroku staram się postawić na świątecznym stole śledzie w nowej odsłonie. Były już pikantne śledzie w daktylach z migdałami , śledzie z suszonymi grzybami i żurawiną , które pokochała nawet moja niejedząca wówczas śledzi siostra. Dziś przychodzę podzielić się z Wami śledziami przyrządzonymi na styl skandynawski, czyli marynowane w słodko-octowej zalewie. Garść idealnie dobranych przypraw nadaje śledziom lekko korzenny posmak, który(...)świetnie łączy słoność śledzia ze słodkim posmakiem marynaty. Do tego jeszcze piórka chrupiącej czerwonej cebuli lub szalotki i gałązki świeżego koperku, który dodaje kolejnej warstwy aromatu. Oryginalnie w przepisie wykorzystuje się jagody jałowca ale akurat ich nie miałam, więc zastąpiłam gwiazdką anyżu, co również świetnie się sprawdziło, jeśli chodzi o smak :) Jeśli ktoś lubi przełamane smaki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam serdecznie i zapraszam na obłędnie😊 pyszne śledzie w sosie salsa. Śledziki są naprawdę bardzo smaczne, więc polecam je przygotować, bo warto. Mówię to ja babcia Ewa 😊 wiem że przepis jest dość znany ale może ktoś jeszcze nie robił takich śledzi i przepis mu się przyda. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g solonych śledzi(...)laurowy 2 łyżki sosu sojowego około 2 łyżek soku z cytryny do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, słodka olej do smażenia opcjonalnie cukier Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie w sosie salsa Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia
Uwaga Babcia GotujeŚledzie na święta Śledzie na wigilię lub imprezę Śledzie jak sama potrawa ma wiele zastosowań, mogą być jako przekąska, zakąska, przegryzka, przystawka... Śledzie mogą być na śniadanie, obiad i kolacje... Oraz na imprezę lub na święta! i na dodatek są zdrowe. Dziś przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i koperkiem. W wielu domach śledzie na święta, to tradycja(...)jedną z opcji mogą być właśnie śledzie w śmietanie. Link do filmu z przepisem 245 - Przepis na ŚLEDZIE W ŚMIETANIE na przekąskę, zakąskę lub na ŚWIĘTA! Składniki: 350g płatków śledziowych 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 łyżka octu jabłkowego/winnego lub spirytusowego 1 łyżka koperku 300ml gęstej śmietany 12% lub 18% pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŚledzie marynowane w musztardzie Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie i kremowe. Polecam przepis na świąteczne śledzie w musztardzie, bez dodatku majonezu! Śledzie w musztardzie — składniki 4 solone filety śledziowe 1 mała cebula 2 łyżki musztardy kremskiej(...)miodowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Przygotowanie świątecznych śledzi w musztardzie bez dodatku majonezu Przygotowanie śledzi marynowanych w musztardzie zaczynamy od namoczenia płatów solonych śledzi przez 2 do 3 godzin w zimnej wodzie , z dodatkiem odrobiny mleka. Następnie filety osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki (ok. 3 cm). Cebulę
Gotujemy i jemyŚledzie marynowane w musztardzie Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier sprawiają, że śledzie stają się mięciutkie i kremowe. Polecam przepis na świąteczne śledzie w musztardzie, bez dodatku majonezu! Śledzie w musztardzie — składniki 4 solone filety śledziowe 1 mała cebula 2 łyżki musztardy kremskiej(...)miodowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Przygotowanie świątecznych śledzi w musztardzie bez dodatku majonezu Przygotowanie śledzi marynowanych w musztardzie zaczynamy od namoczenia płatów solonych śledzi przez 2 do 3 godzin w zimnej wodzie , z dodatkiem odrobiny mleka. Następnie filety osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki (ok. 3 cm). Cebulę
KorniszonkiŚledzie w sosie samuraja Mam dziś dla was przepis na przepyszne śledzie! Pokazywałam ostatnio jak przygotować sos samuraja . Oryginalnie pochodzi z Belgii i został stworzony do frytek. To pikantny sos na bazie majonezu, naprawdę smaczny! Idealny do sałatek, jajek, wędlin, kanapek, burgerów i wrapów. Ja postanowiłam przygotować w nim śledzie i genialne wyszły – polecam! Na blogu znajdziecie(...)takie przepisy jak Kanapka z jajkiem na wypasie czy Wege burgery z soczewicą . PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE SAMURAJA Składniki: 500g śledzi 3 duże cebule 1 szklanka majonezu 2 łyżeczki (lub więcej) sambal oelek lub harissy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić śledzie w sosie samuraja: Zaczynamy
Dorota SmakujeŚwiąteczne śledzie po cygańsku to pyszna propozycja na śledzia z warzywami w słodko pikantnym sosie. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 600g filetów śledziowych solonych 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1 łyżka musztardy 8 łyżek ketchupu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki oleju szczypta pieprzu(...)szczypta papryki ostrej 1. Do wysokiego naczynia dodajemy ketchup, musztardę olej, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. 2. Śledzie płuczemy i moczony kilka godzin. Kroimy w grubszą kostkę ogórki i wcześniej wymoczone śledzie. Dodajemy do naczynia z sosem. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do naczynia. 3. Dokładnie wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki żeby się przegryzło. Gotowe
karolgotujeŚledzie w sosie słodko kwaśnym Zaczął się grudzień więc czas na blogu prezentować przepisy i inspiracje na święta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy, świąteczny przepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w tej odsłonie, lekko orientalnej. Można pójść(...)skróty i użyć gotowego sosu ale koniecznie wypróbujcie domową wersję sosu słodko – kwaśnego. Zajrzyjcie też do postu Śledzie – przepisy gdzie zebrałam wszystkie śledziowe receptury z bloga. PRZEPIS ŚLEDZIE W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Składniki: 500g śledzi solonych lub w oleju 2 cebule 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 szt ziela angielskiego 100 ml oleju 100g koncentratu pomidorowego
Dorota SmakujeŚledzie uwielbiam pod każdą postacią. Dziś chciałam wam pokazać moje przepisy właśnie na nie. Zebrałam w jednym miejscu 12 moich sprawdzonych sposobów ( plus bonus ) na pysznego śledzika nie tylko na święta. Oglądajcie, wybierajcie, przygotujcie i kosztujcie. Może któreś z nich staną się właśnie i waszym numerem jeden :) Poniżej zamieściłam zdjęcia i nazwę potrawy. Po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekierowani(...)mojego, pełnego przepisu na blogu. Polecam :) Błyskawiczna sałatka śledziowa. (klik) Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami. (klik) Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. (klik) Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. (klik) Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. (klik) Śledzie w oleju, tradycyjne z cebulką. Błyskawiczny przepis
Kuchnia z widokiem na ogródStali czytelnicy bloga wiedzą doskonale, że jestem wielką fanką śledzi. Przed Świętami królują na blogu w wielu wersjach i zalewach, robiłam już propozycję na słono, ostro, słodko, w śmietanie czy w czosnku. Ale po śledzie sięgam też przy okazji dań obiadowych czy kolacyjnych. Z domu rodzinnego pamiętam śledzie w śmietanie podawane z ziemniakami w mundurkach, sama robiłam na przykład śledzie(...)smażone z salsą mango. Dziś postanowiłam sięgnąć po danie znane mi z podróży do Holandii i śledzie w bułce hot dogowej z dodatkami. Do przygotowania tego przepisu zachęciła mnie marka Kapitan Navi, producent śledzi w naturalnych zalewach i ciekawych marynatach. Jakość śledzi najłatwiej ocenić po śledziach w solance a’la matias, dokładnie tych których użyłam do zrobienia mojego dzisiejszego
nietylkopasta.plCzas czytania: 2 min Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem nasion kolendry, cebuli i cytryny. Po dobie kąpieli w marynacie śledź jest gotowy do jedzenia, to naprawdę błyskawiczny przepis! Podajemy go z cebulką z marynaty polanego bardzo dobrej jakości olejem może, to być olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz(...)świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika ze śledziami dodajemy również plastry cytryny;) Idealny śledzik na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Koniecznie spróbujcie! Print Śledzie
SprawdzonaKuchnia.plJakie one są pyszne. O czym piszę, zapytacie? O moim smakowym odkryciu, czyli śledziach z żurawiną . Lubię połączenia słodkiego z kwaśnym i słonym, ale takiego efektu się nie spodziewałam. Gdybym go przewidziała, kupiłabym więcej filetów śledziowych, a nie tylko 4 sztuki, które w większości zjadłam sama w dwa dni. Z pewnością śledzie z żurawiną zagoszczą na naszym świątecznym stole(...)razem zrobię ich zdecydowanie więcej, aby goście mogli się w nich rozsmakować. Udostępnij Składniki na śledzie z żurawiną 4 filety śledziowe a’la Matjas 150 g suszonej żurawiny 4 szalotki 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy pieprz olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie zalać zimną wodą, w zależności od zasolenia ostawić na jedną do kilku godzin. Jeśli są bardzo
niecodziennikparyŚledzie pod pierzynką – przepis Śledzie pod pierzynką inaczej nazywane rosyjską sałatką śledziową Szuba to jedna z najciekawszych sałatek śledziowych jakie do tej pory miałam okazje spróbować. Sałatka wykonana jest z gotowanych warzyw, które doskonale łączą się ze słonym śledziem. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ponieważ układana jest warstwami gdzie główną warstwą są gotowane buraczki które wspaniale kontrastują(...)innymi warzywami. Sałatkę najlepiej podawać w szklanym naczyniu, aby wszystkie warstwy były widoczne. Jeśli jesteś fanem śledzi a w dodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis. Śledzie pod pierzynką Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 2 buraki ćwikłowe, 4 jajka, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebula, 5 ogórków kiszonych, 100g sera żółtego, Sok z cytryny, Majonez, jogurt
Księga-SmakuŚledzie na Wigilię robi się różne w zależności od rejonu w jakim się mieszka, te najczęściej robione to z cebulą w oleju, ja za nimi nie przepadam i zawsze robimy zdecydowanie ciekawsze smaki. Co roku na naszej rodzinnej liście TOP ŚLEDZI znajdują się śledzie po cygańsku, są bardzo proste do zrobienia. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki to na pewno będą(...)smakować. PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU - 10 filetów śledzi (około 1 kg śledzi) - 4 średnie czerwone cebule, - garść rodzynek - garść suszonej żurawiny - słoiczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz świeżo mielony - ocet Śledzie namocz w wodzie, musisz je dobrze wypłukać z solanki, ja moczę śledzie w wodzie pół godziny, wylewam wodę, zalewam zimną wodą ponownie i pozostawiam na około
SMYKWKUCHNIPrawdziwy rarytas dla fanów śledzi. W wersji z suszonymi pomidorami i rozmarynem są lekkie, świeże i bardzo śródziemnomorskie. Jeżeli nie wiesz jak przyrządzić śledzie w tym roku - wypróbuj ten przepis. Spróbuj również innych przepisów na śledzie: Śledzie curry Śledzie w musztardzie Śledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych(...)occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do miski. Pomidory suszone kroimy drobno, a gałązki rozmarynu rwiemy. Śledzie, pomidory
CzarnawisienkaŚledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Przygotowuję je zarówno na Święta, jak i na Sylwestra czy też inne okazje. Proste w przygotowaniu, z dużą ilością cebuli. Śledzie w oleju z cebulą trzeba przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie, że muszą postać 24 godziny, aby wszystkie smaki ładnie przeszły. Śledzie(...)całości lub zwinąć w ruloniki. Ja lubię tą ostatnią wersję, bo ładnie prezentuje się na stole. A czy i u Was na świątecznym stole zawsze muszą pojawić się tradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz
Słodkie okruszkiCzas Przygotowania : 2,5 h Gotowe w : 2/3 dni Kilka a może i nawet kilkanaście lat temu pierwszy raz miałam okazje skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju(...)łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem. 4 W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyŚledzie lekko podwędzane w jałowcu. 2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem(...)położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy
królestwo garówprzepis na śledzie w occie estragonowym zaczęłam pisać… 2 lata temu. I zgubiłam go. Poza kilkunastoma notesami w których dla siebie spisuję przepisy, sposoby i uwagi, zdarza mi się coś zamącić w garze, spisać na luźnej kartce i… zwyczajnie zgubić. Kartki w dalszym ciągu nie znalazłam, ale coś mnie tknęło żeby zerknąć w zdjęcia, które robiłam odtwarzając przepis(...)zdjęciu znalazła się kartka i jestem w stanie ją rozczytać! Uratowani! W tym roku śledzie w occie będą na naszym wigilijnym stole. Estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych. W naturze porasta tereny śródziemnomorskie, część Azji i Ameryki Północnej. Nazwa zioła, pochodząca od łacińskiego słowa „draco” lub francuskiego „esdragon”, oznacza nie więcej niż „małego smoka” – taki kształt przybierają
Karo in the Kitchentypowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych a’la matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie(...)suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy na 2-3 cm kawałki (takie w sam raz na jeden raz) Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez co najmniej 20min
Księga-SmakuWreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny przepis na sylwestra. Kaszuby to jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce. Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz. Potrawy(...)kuchni kaszubskiej są podstawowym elementem tego regionu. Duże ilości ryb zasalane są w beczkach na zimę na postne dni. Natomiast wyjęte z solanki, dobrze wymoczone smakują jak świeże. Śledzie po kaszubsku bazują właśnie na zasolonej rybie – śledziu. Mam nadzieję, że nie możecie się doczekać ich smaku Polecam wam też moje inne przepisy z rybami w roli głównej, czyli sałatkę
Kuchennyviral.plCześć Śledzie najczęściej kojarzą się (przynajmniej mnie) z zakąskami, które przygotowuje się z marynowanych lub solonych ryb. Ale śledzie to nie tylko zakąski. Z tego gatunku ryb można także przygotować smaczny obiad na ciepło. W sprzedaży można przecież spotkać także świeże śledzie (tuszki lub filety), które są jednak mniej popularne niż śledzie solone. Przykładem na taki właśnie obiad są śledzie(...)smażone w cieście. Przepis na to danie znalazłam na stronie 21 gazetki Śledzie na 100 sposobów – Gotuj z LAMAREM nr 9 wydawnictwa LAMAR. Takie śledzie idealnie wpasowują się w okres Wielkiego Postu. W końcu w tym okresie roku na polskich stołach przed laty królowały obok żuru właśnie śledzie Śledzie smażone w cieście Przygotuj łyżkę, miski, trzepaczkę, patelnię, papierowe ręczniki, ewentualnie
blog.moje-pasje.infoŚledź w śmietanie to nieodzowny element „wystroju” każdego stołu wigilijnego, imieninowego, urodzinowego czy imprezowego. Jeśli przy stole zasiada starsze pokolenie, to nie unikniecie „śledzika”. Jak wiecie, ja śledzie kocham. Kocham miłością pierwszą i jedyną. Z cebulą, śmietaną, olejem, ze wszystkim. Są takie dni, kiedy myśl o śledziu wzbudza we mnie myśli mordercze i samobójcze jednocześnie, bo w lodówce(...)złość nie ma i rozpacz moja jest bezdenna. Lubię do śledzi dodawać różne, fajne rzeczy i kombinować smakowo. Jedno jest pewne-wszelkie filety śledziowe moczę w mleku kilka godzin. Są delikatniejsze. Dziś pokaże wam moją wersję śledzi w śmietanie. Wierzcie mi, warto zrobić i spróbować i przekonać się, że śledź jest dobry i śledź to fajny smak. Zrobienie tych śledzi
ladykitchenŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No i w końcu się udało . Połączenie korzennych przypraw , śledzia , octu i cukru , daje niesamowity efekt , egzotycznej i pysznej potrawy . Smakują wyśmienicie , a pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie
Ogrodnik w podróżyZebrałam dla Was moje ulubione przepisy na śledzie, część z nich na pewno przygotuję w tym roku. Śledzie na słodko, ostro, sałatki z różnymi dodatkami. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Jak dla mnie najsmaczniejsze są śledzie z pieczarkami, ze śmietaną i chrzanem i w occie :) 1. Śledzie w occie - to taki śledziowy klasyk, który w mniej lub bardziej ostrej(...)wersji występuje w wielu domach. Moja propozycja to śledzie niezbyt octowe, łagodne, z delikatną goździkową nutą. Przepis znajdziecie tutaj KLIK 2. Śledzie z pieczarkami i pomidorami - zdecydowanie moje ulubione. O zdecydowanym, wyrazistym smaku, najlepsze kolejnego dnia po przyrządzeniu. Przepis znajdziecie tutaj KLIK 3. Śledzie w śmietanie i z chrzanem - bardzo lubię te śledzie ze względu na ostry, chrzanowy smak
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo(...)miodu 2 łyżki oleju roślinnego 3 goździki 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać miód, musztardę, rodzynki, cebulę, kulki ziela angielskiego, cynamon, sok i startą skórkę
UgotowaćNajłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją dłużej? Składniki: około 6 płatów śledzi ala matijas (najlepsze(...)ziaren ziela angielskiego firmy Prymat sok z jednej cytryny 2 łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie) czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe
potrawyregionalneŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy(...)ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo
potrawyregionalnePrzepis tradycyjny, stary jak świat idealny na zbliżający się postny piątek i gdy mamy ochotę na coś kwaśnego. Ja uwielbiam mojej mamy smażone filety ryby w
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam
Bernika - moj kulinarny pamietnik