Ciebie wersję podstawową i najbardziej klasyczną. Znajdziesz w niej ziemniaki, koniecznie ugotowane na parze, bo takie są najsmaczniejsze. A obok nich czerwoną cebulę, konserwowe ogórki i oczywiście śledzie. Do tej sałatki dodaję zawsze marynowane śledzie, które robię według tego przepisu → marynowane śledzie . Uważam, ze idealnie tu pasują i nadają sałatce charakteru. Natomiast można też do niej dodać zwykłe solone śledzie(...)tylko wcześniej warto je wymoczyć w mleku, żeby nie były za słone. Inne przepisy na śledzie na blogu Jeśli lubisz śledzie, to na moim blogu znajdziesz sporo przepisów z tymi pysznymi rybami w roli głównej: Marynowane śledzie z imbirem Świąteczne śledzie w 10 odsłonach Śledzie a la Bismarck Smażone śledzie Marynowany śledź na ostro z chili Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd
Kulinarne przygody GatityŚledź w oleju z ziołami i czosnkiem. Różnorodność przepisów na śledzie dziś jest niesamowicie wielka. Mogą być łagodne, ostre, słodkie, pikantne, kwaśne, na słodko, tradycyjne lub oryginalne... 👉 Jak zrobić śledzia w oleju z ziołami ❓ Agnieszka przybywa z nowym pomysłem i nowym przepisem oraz prezentuje jak zrobić śledzie w oleju i ziołach(...)już kwestia gustu! Musicie wypróbować i sami stwierdzić, czy śledzik w oleju i ziołach, to wasza ulubiona potrawa z listy TOP 10! Zapraszamy na przepis na ŚLEDZIE w oleju. Link do filmu z przepisem Przepis na ŚLEDZIE w oleju z ZIOŁAMI i czosnkiem -Idealny i PYSZNY ŚLEDZIK na święta - 401 Składniki: 300g płatów śledziowych
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezimnej wodzie przez 3-4 godziny. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć. Paprykę i grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy śledzie(...)cebulę, paprykę i grzyby. Dodajemy musztardy, olej i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Śledzie najlepiej przełożyć do słoika lub innego szczelnego pojemnika. Odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W lodówce można je przechowywać przez kilka dni. Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką Zobacz inne przepisy na przekąski ze śledzi: Śledzie w sosie
e-PrzepisyKulinarnekrótkiej przerwie wracam do Was z pysznymi i zdrowymi propozycjami w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Dziś naszym bohaterem jest śledź, czyli jedna z najbardziej popularnych i lubianych ryb w Polsce. Z reguły pojawia się on na naszym stole w postaci zimnych przekąsek. Do ich przygotowania używamy przeważnie śledzia solonego. Tym razem jednak chciałam Wam pokazać bardzo prosty(...)sposób na świeżego śledzia i to przygotowanego na ciepło. W takiej formie pojawia się dosyć rzadko na naszych talerzach, a szkoda, bo jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Zapraszam po przepis na grillowane śledzie z nutką tymianku. Grillowane śledzie Pyszny i zdrowy śledź Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne
Kulinarne przygody Gatitywasabi, to główni bohaterowie tego dnia. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną rybę. Marynowany śledź na ostro z chili będzie idealną przekąską nie tylko 16-tego stycznia, ale także w każdą sobotę Karnawału. Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki. Marynowany śledź(...)ostro z chili Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują
Kulinarne przygody Gatityjednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni. Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia. Ale ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają(...)mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami: żurawinowym, chrzanowym i tatarskim. Świąteczny śledź w trzech odsłonach Ryba na zdrowie Mięso ryb charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami żywieniowymi, obok wysokiej wartości odżywczej białek
Kulinarne przygody GatityŚledzie z pietruszkowym pesto to nasza tegoroczna propozycja na wigilijne śledzie. Jesteśmy ciekawi, czy przyjmiecie ją równie dobrze jak nasze śledziowe hity, czyli śledzie gajowego i śledzie po kaszubsku. Jednego jesteśmy pewni, kawałki zamarynowanego w soku i skórce z cytryny śledzia ozdobione pesto z pietruszki będą apetycznie prezentowały się na wigilijnym stole i posmakują wszystkim wielbicielom tej ryby. Udostępnij Śledzie(...)pietruszkowym pesto – składniki Śledzie: 500 g filetów śledziowych a’la Matjas skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz Pietruszkowe pesto: 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śledzie: Filety śledziowe namoczyć
niecodziennikparyjest z gotowanych warzyw, które doskonale łączą się ze słonym śledziem. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ponieważ układana jest warstwami gdzie główną warstwą są gotowane buraczki które wspaniale kontrastują z innymi warzywami. Sałatkę najlepiej podawać w szklanym naczyniu, aby wszystkie warstwy były widoczne. Jeśli jesteś fanem śledzi a w dodatku chcesz zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbuj ten przepis(...)Śledzie pod pierzynką Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 2 buraki ćwikłowe, 4 jajka, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 2 cebula, 5 ogórków kiszonych, 100g sera żółtego, Sok z cytryny, Majonez, jogurt naturalny grecki, musztarda, Sól, pieprz, natka pietruszki Śledzie pod pierzynką Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy ok 2-3h następnie wymieniamy wodę i moczymy
Księga-SmakuKolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Tym razem marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam! Marynowany śledź w oleju - przepis składniki(...)papryka pokrojony w paseczki por jajko ugotowane na twardo przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w bardzo cienkie półplasterki. Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy śledzi posypać przyprawami ( o ile używamy). Zalać octem tak, aby wszystko było przykryte, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ocet odlać, a śledzie
Stare Garyczosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni przekonałam się niejeden raz. Najwięcej walorów smakowych zawiera świeży czosnek, więc jeśli macie do niego dostęp polecam – śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim. Liście wydzielają silny aromat młodej cebulki z czosnkową nutą. Dlatego są znakomitym dodatkiem do różnych potraw, skutecznie zastępując tradycyjny czosnek i – w przeciwieństwie do niego – nie pozostawiając nieświeżego oddechu(...)miski. Oprószamy pieprzem cytrynowym – mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi, skrapiamy olejem – mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dopełniamy olejem (mają być przykryte), zamykamy i odstawiamy na dobę do lodówki. Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim, to p otrawa bardzo zdrowa, prosta i przez to niezwykła. Delikatnie wyczuwalny aromat czosnku niedźwiedziego wzbogacony aromatem pieprzu cytrynowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Śledzie
mojewypiekiinietylkoŚledzie to potrawa którą mogę jeść kilka razy w tygodniu i to za każdym razem podane w innej wersji. Tym razem mam dla Was przepis na śledzie w porach, który powstał dzięki inspiracji koleżanki Keto Syla. Nigdy wcześniej nie próbowałam połączenia z porem, ale okazało się trafione, ponieważ jest on nieco delikatniejszy w smaku niż cebula. Taka wersja śledzików bardzo(...)przypadła nam do gustu i zdecydowanie będę do niej wracać. Jest to prosta, smaczna i zdrowa przekąska ze śledziem w roli głównej zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki – śledzie w porach: 500 g śledzi typu matias 1 duży, gruby por (tylko jasna i biała część) – ok 70 g 100 g majonezu (patrz na skład
Ola la LCHFzaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu(...)przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. 5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy. 6. Śledzie kroimy w paski lub w większą kostkę (według uznania). 7. Pokrojone śledzie wrzucamy do przygotowanego sosu i mieszamy, aby całość dobrze się połączyła, a śledzie mogły przejść smakiem sosu
Okiem Blondynki by McBlondiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki(...)szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę
Księga-SmakuŚledź z pomarańczami i porem brzmiał dla mnie tak absurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania(...)fascynacja, której nie rozumie Najcierpliwszy. Miłość do wszystkiego gdzie jest śledź odziedziczyłam po tacie, mój tata też jest wielbicielem tej poczciwej rybki, więc obydwoje nie wyobrażamy sobie świąt bez śledzi. Babcia też nam dzielnie sekunduje w czyszczeniu misek z sałatkami śledziowymi. Myślałam, że przekonanie taty i babci, tradycjonalistów śledziowych, do śledzia w porach i pomarańczach będzie trudne, okazało się jednak
ladykitchenwszystko delikatnie wymieszałam. Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja i wstawiłam na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą połączyły Do rana wszystko się przegryzło, smaki wymieszały i można było już spróbować tych pysznych śledzi Wspaniały kolejny przepis na śledzie, który polecam i życzę SMACZNEGO(...)Krys Na inne, również smaczne śledzie zapraszam do MENU: RYBY,ŚLEDZIE... D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiMoje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy(...)prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej
codojedzenianiemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi matjasów 2 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego(...)zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy. Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka (odkładamy do osobnej miseczki), a białka kroimy w plasterki o grubości około pół cm i dodajemy
Rozpustne gotowaniePolska śledziem stoi! Każde święta, imieniny, urodziny i inne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue(...)wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego. Jest mniej tłusty niż atlantycki i szybciej jest gotowy do tego, żeby produkować małe śledziki. W latach 70 i 80 XX wieku Polska poławiała ponad 400 000 ton śledzia rocznie. Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany
ladykitchenWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były
Uwaga Babcia Gotujeokoło 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam(...)suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie
potrawyregionalnepołudnia, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny" - oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego(...)choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki . Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam do dekoracji
KUCHARNIASkładniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 2 kwaśne jabłka 1 cebula kwaśna śmietana 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny
Kuchnia domowa Anijedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Składniki: - 6 filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez
Mentor Smakulekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemJeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyNajpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w cytrynach to kolejny świąteczny przepis na bardzo pyszną i dekoracyjną przekąskę. Gwarantuję, że w takiej wersji śledzie na pewno przypadną Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – składniki: 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu 2 średnie cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)oleju rzepakowego 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie do momentu, aż nam będą odpowiadać smakiem. Jeżeli chcemy przyspieszyć moczenie to możemy co jakiś czas zmienić wodę. Następnie śledzie kroimy na kawałki około 2 cm. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę
Olcia gotuje!Najpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovychyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyŚledzie z oliwą i ziołami – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne. Potrawa idealna dla wielbicieli śledzi , na święta, post, środę popielcową i piątki a także na imprezy. Filety śledzia, cebula, ulubiony oliwa z oliwek, ocet winny i ulubione zioła – 5 prostych składników, dzięki którym stworzymy pyszne danie(...)PRZEPIS ŚLEDZIE Z OLIWĄ I ZIOŁAMI Składniki: pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju 3 cebule ulubione zioła – ja użyłam mieszanki przyprawowej do śledzi, w której skład wchodzi: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, papryka, pietruszka, bazylia, oregano, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia) – ok 3 łyżeczki pół szkl oliwy z oliwek 1/4 szkl octu winnego z białego wina
Dorota SmakujeŚledzie po kaszubsku. Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie(...)kaszubsku: składniki 8 solonych filetów śledziowych, wymoczyć około 2-3 godziny w mleku lub zimnej wodzie (w tym czasie 2-3 razy wymienić wodę lub mleko) marynata do śledzi: 300ml wody 150ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum
Moja Książka KucharskaŚledzie mają tak charakterystyczny smak i intensywny zapach, że aby przygotować z nich coś smacznego nie potrzebujemy zbyt wielu dodatków. Jednak obojętnie co to jest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie(...)jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi pieczarkami. Pomimo, iż już mam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem śledzi to przepis na śledzie po szlachecku zagości w mojej kuchni na dłużej. Śledzie po szlachecku to jedna z wielu propozycji na szybką oraz smaczną przekąskę. Takie śledzie po szlachecku sprawdzą
Danka Pichciwłasnych obserwacji wiem, że jest duża grupa ludzi, którzy nie przepadają za śledziami, ale nie dotyczy to mojej rodziny. Na moim stole ten rodzaj ryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy(...)bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają charakterystyczny, korzenny smak poprzez dodanie przypraw innych niż zazwyczaj
Danka PichciKolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku , czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją(...)świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny. Składniki na śledzie po sułtańsku 500 g filetów śledziowych a’la matjas 1 / 2 szklanki oleju 3 cebule 100 g rodzynek sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie
niecodziennikparyŚledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania(...)potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu
Księga-SmakuZdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków. Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem , gdyż były delikatne w smaku(...)Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami: 6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry 2 cebule
Kuchcik gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta(...)wykonania nie potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju
Księga-SmakuŚledzie z porem i żurawiną , to wspaniała propozycja na każda okazję. Szyba do przygotowania i naprawdę pyszna. Tak przygotowywane śledzie można jeść od razu po zrobieniu. Jednak śledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taką sałatkę śledziową można trzymać(...)słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Można też użyć śledzi solonych, ale wówczas
Słodkie okruszkiŚledzie z żurawiną. Przez lata jedyną wersją śledzi jakie moglibyście zobaczyć na moim stole były klasyczne śledzie w oleju z cebulką (u mnie zawsze w dużych ilościach) lub śledzie w śmietanie. Uwielbiam ich smak. Pamiętam, że znikały zawsze ze stołu jako pierwsze. Nie wyobrażałam sobie by jakiś inny rodzaj śledzia czy też sałatka śledziowa mogła mi tak posmakować(...)czegoś innego, czegoś co na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasuje. I tak zaczęłam eksperymentować i poznawać nowe rewelacyjne połączenia smaków. Żałuję, że tak późno spróbowałam śledzi z żurawiną. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na każde święta, spotkania z przyjaciółmi większe bądź mniejsze przyjęcia. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia – śledzi i słodkiej żurawiny
Słodkie okruszkiŚledzie w sosie pomidorowym z jałowcem . Miałam nie wstawiać już świątecznego przepisu na bloga, ale pomyślałam, że nie mogę Was zostawić na Wigilię bez nowego przepisu na wigilijne śledzie. Jak się dzisiaj sprężycie to na Wigilię będziecie mieć pyszne śledzie w sosie pomidorowym! Tutaj znajdziecie zbiór naszych najlepszych przepisów na śledzie. Ten przepis to moja wariacja na śledzie po kaszubsku(...)Składniki na duży słoik o poj. 1 litra. 6 płatów śledzia 2 cebule średnie 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru 10 ziaren jałowca do smaku sól i pieprz Ja przygotować pyszne śledzie w sosie pomidorowym z jałowcem? Śledzie zalewamy zimną wodą, odmaczamy z soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie – jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą ;) Ja należę zdecydowanie do tych, którzy śledzie mogliby jeść i jeść, zmieniając tylko formę ich podania :) Tak więc na Święta Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra, nie może ich u mnie zabraknąć :) Często także w ciągu roku pokuszę się o sałatkę śledziową, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. Więc gdy tylko ostatnio w oczy(...)rzucił mi się ten przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :) Śledzie
Kulinarne PrzebojeŚledź dla zdrowia, inteligencji i urody! Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście: Śledzik z cebulką oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego(...)oraz na regeneracje mięśni, skóry w czym pomagają również takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ? Składniki: 500g śledzi (filety) 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g) 150g suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 łyżki koperku czarny pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZapraszam na relacje z bardzo fajnych warsztatów ze śledziem marki Seko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko , a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było(...)prawdziwą radością. Spotkanie 20 blogerek kulinarnych odbyło się w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie na Mińskiej. Poza przedstawicielami firmy Seko którzy wprowadzili nas w świat śledzie, była również urocza prowadząca warsztaty Samar Khanafer i to własnie z jej przepisów przygotowaliśmy 10 odsłon śledziowych przekąsek. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką -miałam okazję przygotowywać akurat
Życie zaczyna się w kuchniZbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki(...)śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule 350 g pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej tradycyjną wersję. Jeśli macie taką możliwość, to dobrze jest przygotować śledzia dzień wcześniej i zostawić w lodówce, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Na blogi znajdziecie też inne przepisy na pyszne śledzie(...)Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Tatar ze śledzia Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 200 g filetów ze śledzia 2 konserwowe ogórki 1 mała cebula
Kulinarne przygody Gatityśmietanie Po 2 dniach śledzie są idealne do zjedzenia! Składniki : 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej 1 i ½ średnich główek cebuli Koperek ( ilość wedle uznania ) 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe ) Sól morska pieprz Mleko ( do zamoczenia śledzi ) S os : 500 g śmietany ( używam 18% ) 3 łyżki majonezu ( nie czubate ) Przygotowanie(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem aby całe się pokryły i odstawiamy 4-6 h aby straciły słoność. Cebulkę siekamy drobno i obficie posypujemy solą, zostawiamy na 3h. Ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneChciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie(...)śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyjednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe(...)całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy
Wypisz Wymalujkostkę. Buraki starkować na tarce o dużych oczkach, natomiast jajka na tarce o małych oczkach. Na dnie szklanego (najlepiej przeźroczystego, ponieważ widać wtedy efekt warstw) naczynia układać po kolei: - śledzie - cienką warstwę majonezu - pieprz - cebula - ogórki - ziemniaki - cienką warstwę majonezu - pieprz - buraki - cienką warstwę majonezu - pieprz - jajka Całość odstawić na noc do lodówki, tak, aby smaki się przegryzły. Przepis bierze
Świat Domowej KuchniPyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki. składniki: 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal 3 ogórki gruntowe 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą kostkę
Monia miesza i gotuje