chyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyNajpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w cytrynach to kolejny świąteczny przepis na bardzo pyszną i dekoracyjną przekąskę. Gwarantuję, że w takiej wersji śledzie na pewno przypadną Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – składniki: 5 filetów śledziowych solonych ala matjas w oleju – 360 g po odsączeniu 2 średnie cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)oleju rzepakowego 2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledź w cytrynie – wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie do momentu, aż nam będą odpowiadać smakiem. Jeżeli chcemy przyspieszyć moczenie to możemy co jakiś czas zmienić wodę. Następnie śledzie kroimy na kawałki około 2 cm. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę
Olcia gotuje!Najpierw miała być szuba, ale ta chyba powinna być z ziemniakami, na które akurat nie miałam ochoty. Nie potrafię się przekonać do sałatki z ziemniakami i śledziami. Z drugiej strony nie byłam także przekonana do połączenia śledzi i buraków. To dlatego nigdy się za nie nie zabierałam i do dziś nie znajdziecie ich u mnie na blogu. Skąd pomysł(...)śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków, nie chcę przecież wszystkiego zepsuć. Zajrzałam
Kardamonovychyba zostawię go tak jak jest. Na pewno będzie bardziej czytelniejszy w Google, a to przecież jest dość istotne (dla mnie, dla mnie). Początkowo miały być to po prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest(...)mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które to podrasowałam po prostu orzechami włoskimi. Właśnie, orzechy włoskie. Prawie nigdy nie dodawałam ich do mokrych potraw. Zawsze wydawało mi się, że powinny być chrupiące, że nie powinny mieć kontaktu z płynami
KardamonovyŚledzie z oliwą i ziołami – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne. Potrawa idealna dla wielbicieli śledzi , na święta, post, środę popielcową i piątki a także na imprezy. Filety śledzia, cebula, ulubiony oliwa z oliwek, ocet winny i ulubione zioła – 5 prostych składników, dzięki którym stworzymy pyszne danie(...)PRZEPIS ŚLEDZIE Z OLIWĄ I ZIOŁAMI Składniki: pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju 3 cebule ulubione zioła – ja użyłam mieszanki przyprawowej do śledzi, w której skład wchodzi: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, papryka, pietruszka, bazylia, oregano, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia) – ok 3 łyżeczki pół szkl oliwy z oliwek 1/4 szkl octu winnego z białego wina
Dorota SmakujeŚledzie po kaszubsku. Przepis na domowe śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku z duszoną cebulą, suszonymi śliwkami, z koncentratem pomidorowym i olejem. Śledzie doprawione pieprzem ziołowym oraz majerankiem, marynowane w zalewie octowej. Bardzo łatwy przepis, który warto wypróbować :) Prosty i szybki przepis na śledzie po kaszubsku: składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Śledzie po kaszubsku. Śledzie(...)kaszubsku: składniki 8 solonych filetów śledziowych, wymoczyć około 2-3 godziny w mleku lub zimnej wodzie (w tym czasie 2-3 razy wymienić wodę lub mleko) marynata do śledzi: 300ml wody 150ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować, wystudzić zalać śledzie. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum
Moja Książka KucharskaŚledzie mają tak charakterystyczny smak i intensywny zapach, że aby przygotować z nich coś smacznego nie potrzebujemy zbyt wielu dodatków. Jednak obojętnie co to jest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie(...)jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi pieczarkami. Pomimo, iż już mam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem śledzi to przepis na śledzie po szlachecku zagości w mojej kuchni na dłużej. Śledzie po szlachecku to jedna z wielu propozycji na szybką oraz smaczną przekąskę. Takie śledzie po szlachecku sprawdzą
Danka Pichciwłasnych obserwacji wiem, że jest duża grupa ludzi, którzy nie przepadają za śledziami, ale nie dotyczy to mojej rodziny. Na moim stole ten rodzaj ryb pojawia się bardzo często, a na grudniowe święta muszą być obowiązkowo. Dzisiaj mam dla was kolejny na moim blogu przepis na proste i smaczny przepis na śledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy(...)bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają charakterystyczny, korzenny smak poprzez dodanie przypraw innych niż zazwyczaj
Danka PichciKolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku , czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją(...)świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny. Składniki na śledzie po sułtańsku 500 g filetów śledziowych a’la matjas 1 / 2 szklanki oleju 3 cebule 100 g rodzynek sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie
niecodziennikparyŚledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta a do ich wykonania(...)potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu
Księga-SmakuZdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków. Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem , gdyż były delikatne w smaku(...)Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami: 6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry 2 cebule
Kuchcik gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Przysmak gajowego inaczej nazywany przysmak myśliwego, czy po prostu śledzie gajowego to pyszne śledzie z dodatkiem suszonych grzybów, oraz cebuli, są bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Pierwszy raz te śledzie zakupiłam w sklepie i ich smak tak mnie zachwycił, ze postanowiłam zrobić ich domową wersję, która okazała się bardzo prosta(...)wykonania nie potrzeba też było dużej ilości składników. Pokochałam te śledzie ze względu na smak i szybkość przygotowania i na pewno będą u mnie gościć na stole nie jeden raz. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju
Księga-SmakuŚledzie z porem i żurawiną , to wspaniała propozycja na każda okazję. Szyba do przygotowania i naprawdę pyszna. Tak przygotowywane śledzie można jeść od razu po zrobieniu. Jednak śledzie z porem i żurawiną najlepiej smakują po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taką sałatkę śledziową można trzymać(...)słoiku, w lodówce nawet do tygodnia czasu. Spróbujcie. Składniki: 6 śledzi z zalewy octowej około 3 cm pora (biała część) 2-3 łyżki żurawiny – użyłam suszonej żurawiny Helio olej do zalania śledzi czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy ze słoika, lekko suszymy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Można też użyć śledzi solonych, ale wówczas
Słodkie okruszki