śledź - 8492 przepisów (strona:34/567)

Przepis na śledzie po kaszubsku 159

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę. Przepis na śledzie po kaszubsku. Składniki(...)szklanki oleju do smażenia około 60ml 1,5 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżeczka gorczycy 100ml przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przepis na śledzie po kaszubsku. Przygotowanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę

Księga-Smaku
Śledź z pomarańczami i porem 737

Śledź z pomarańczami i porem brzmiał dla mnie tak absurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania(...)fascynacja, której nie rozumie Najcierpliwszy. Miłość do wszystkiego gdzie jest śledź odziedziczyłam po tacie, mój tata też jest wielbicielem tej poczciwej rybki, więc obydwoje nie wyobrażamy sobie świąt bez śledzi. Babcia też nam dzielnie sekunduje w czyszczeniu misek z sałatkami śledziowymi. Myślałam, że przekonanie taty i babci, tradycjonalistów śledziowych, do śledzia w porach i pomarańczach będzie trudne, okazało się jednak

ladykitchen
Śledzie z jajkiem w śmietanie 145

wszystko delikatnie wymieszałam.     Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja i wstawiłam na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą połączyły   Do rana wszystko się przegryzło, smaki wymieszały i można było już spróbować tych pysznych śledzi     Wspaniały kolejny przepis na   śledzie, który polecam i życzę SMACZNEGO(...)Krys   Na inne, również smaczne śledzie zapraszam do MENU: RYBY,ŚLEDZIE...   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Śledzie w musztardzie 160

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie i robię je na każde święta. Zresztą nie tylko święta. Śledzie są pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzaniu. Poza tym łatwo je przechować w lodówce. Nie wszyscy lubią śledzie, ich strata…ha, ha…Nie, nie żartuję. Każdy(...)prawo lubić to co chce, a ja baaaaardzo lubię śledzie ! Śledzie w musztardzie wiosenne Składniki: 400 g śledzi marynowanych w occie Sos 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soi kikkoman 4 łyżki koperku 2 łyżki szczypiorku 1 czubata łyżka cukru 100 ml oleju 100 ml kwaśnej

codojedzenia
Śledzie po polsku w śmietanie. 202

niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi matjasów 2 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego(...)zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy.      Wymoczone śledzie odcedzamy, wycieramy i kroimy 4-5 cm kawałki. Cebule obieramy kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Jajka obieramy, wyjmujemy żółtka (odkładamy do osobnej miseczki), a białka kroimy w plasterki o grubości około pół cm i dodajemy

Rozpustne gotowanie
Tatar ze śledzia 153

Polska śledziem stoi! Każde święta, imieniny, urodziny i inne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue(...)wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego. Jest mniej tłusty niż atlantycki i szybciej jest gotowy do tego, żeby produkować małe śledziki. W latach 70 i 80 XX wieku Polska poławiała ponad 400 000 ton śledzia rocznie. Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany

ladykitchen
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 184

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru słoik o pojemności około 1,5 litra Do przybrania  na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki .  Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną  https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były

Uwaga Babcia Gotuje
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 153

około 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli  i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na oleju. Podlewałam(...)suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej   śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie

potrawyregionalne
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 199

południa, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny" - oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego(...)choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki .  Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam do dekoracji

KUCHARNIA
Śledzie z jabłkiem w śmietanie 155

Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 2 kwaśne jabłka 1 cebula kwaśna śmietana 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, odsączyć i pokroić na niewielkie kawałki. Rozłożyć na półmisku. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i skropić sokiem z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Sałatka śledzie pod pierzynką - szuba 5001

jedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 163

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Składniki: - 6 filetów matiasa - 10 łyżek musztardy delikatesowej (łagodnej) - 5 łyżki musztardy sarepskiej (ostrej) - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru - 2 łyżki wody - 4 ogórki konserwowe - 3 cebule - pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Pokroić filety na 2cm paski i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. W misce mieszamy cukier z musztardami, dodajemy majonez

Mentor Smaku
Kotlety ze śledzia 259

lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Śledzie w ziołach i papryce 265

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu składników i bardzo smaczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik