indyk - 6674 przepisów (strona:28/445)

Potrawka z indyka a la strogonow 118

Przepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza od tradycyjnego(...)Boeuf Stroganowa. Składniki na 4 porcje : udziec z indyka z kością i skórą ok. 1kg lub 600g mięsa gulaszowego z indyka włoszczyzna do ugotowania wywaru (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera korzeniowego, z ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, łyżeczka soli, liść laurowy) lub 400ml wywaru warzywno-drobiowego 300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego

Dietolog
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 95

Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym Jak obwieściłam co na obiad , miny nie były optymistyczne , ale …ja wiem co robię ..zazwyczaj Wiadomo , musztarda , indyk , jakoś do dzieci słabo to przemawia , bynajmniej moich Mimo wszystko, nie poddałam się . Hmm .. dziwne spojrzenia , kontrola w kuchni i wąchanie dania … taaa ..ale dałam radę , koniec końców , wtrząchnęli jak czekoladę(...)poprosili o jeszcze . Dość proste , ciekawe i smaczne Składniki : 1 szt, udo z indyka , bez kości , ze skórą ( nie pałka , tylko ta część nad nią Tak dla pewności ) 2 łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy

Ogrodnik w podróży
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 121

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)przyjemny w smaku.  Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca

Kuchcik gotuje
Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry 79

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry to bardzo apetyczne danie jednogarnkowe. Łatwa i szybka do przygotowania potrawa o charakterystycznym aromacie. Sznycel jest miękki, kruchy, a kalafior i kasza kuskus, która zaparza się w sosie sprawiają, że wraz z przyprawami stanowi doskonałe danie obiadowe. Danie jest bardzo sycące i niezwykle smaczne. Polecam wypróbować. Sznycel z indyka z kalafiorem(...)kuskusem w curry Przepis na 3/4 porcje sznycla z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry.   SKŁADNIKI: 2 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 marchwie 1 duża pietruszka 4 sznycle z indyka 2 łyżki jasnego sosu sojowego sól czarny pieprz mielony 1 łyżeczka curry papryka ostra 1/2 łyżeczki kurkumy 1 mały kalafior lub pół dużego

WSZYSTKO SMACZNE
Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku 89

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii. Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo jak większość dań pieczonych w folii golonka robi się przy naszym minimalnym nakładzie pracy. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc(...)cieszyć się jej genialnym smakiem. Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku Przepis na dwie golonki z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku.   SKŁADNIKI: 2 golonki z indyka 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki miodu naturalnego płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki

WSZYSTKO SMACZNE
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 295

Domowa wędlina z indyka jest pyszna, delikatna, wilgotna, aromatyczna, a najważniejsze wolna od środków konserwujących, w tym azotanów. Azotany to substacje konserwujące, które znajdzisz w prawie wszystkich sklepowych wędlinach. Są dodawane, by mięso się nie psuło. W diecie przyspieszającej przemianę materii są wykluczone. Dlaczego? Azotany opóźniają rozkład tłuszczów w mięsie, to samo robią w naszym organiźmie i to właśnie wtedy(...)próbujesz zrobić coś dokładnie odwrotnego, rozpuścić tłuszcz szybciej. Jednym słowe nie pomagają w odchudzaniu. Przygotowanie domowej wędliny z indyka jest bardzo proste, a możesz je wykorzystać nie tylko jako wędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana. Ponieważ filet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyk w mleku kokosowym – orientalna potrawka na obiad 210

Mięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka(...)suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy

MarcinChef
12 szybkich, wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie 130

popularną kolendą jest Cicha Noc, napisana w Austrii w 1818 roku). Główne świąteczne potrawy to najczęściej ‚Gebackener Karpfen’ (pieczony karp) jako danie główne. Chociaż ‚Weihnachtsgans’ (pieczona gęś) i pieczony indyk są coraz bardziej popularne. Na deser podawane są: czekolada, tort morelowy ‚Sachertorte’ i austriackie świąteczne ciasteczka ‚Weihnachtsbaeckerei’. Wigilia w Belgii Wigilię Belgowie zaczynają od napoju (aperitifu) i przekąsek złożonych(...)owoców morza i faszerowanego indyka. Ulubionym deserem jest ciasto świąteczne – czekoladowa bożonarodzeniowa rolada z kremem. Bardzo popularne jest też ciasto lodowe. Na danie główne, jada się dania zawierające dziczyznę i owoce morza, ale popularne są także indyk i kurczak. Obowiązkowym dodatkiem natomiast w daniu głównym są ziemniaczane krokiety. Wigilia w Kanadzie Kanada jest ogromnym krajem, wielu kultur i tradycji

Żyję by jeść
Czekoladowy indyk na ostro 150

Czekoladowy indyk to idealna propozycja dla mięsożerców lubiących czekoladę fantastyczne połączenie gorzkiej czekolady, indyka, wina oraz chili. Danie jest łatwe w przygotowaniu i obłędnie smakuje. Czekoladowy indyk Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować – i bardzo nam się to podoba. Nam do tej pory nie przyszło by do głowy, że mięsa można połączyć z…czekoladą, aż do dzisiaj(...)Nasza dzisiejsza propozycja to indyk w czekoladzie na ostro. Do przygotowania sosu czekoladowego użyliśmy gorzkiej czekolady 90%, ale śmiało możecie użyć 70. Im bardziej gorzka czekolada, tym danie będzie wytrawniejsze. Nie tylko indyka można połączyć z czekoladą. Powiadają, że każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym . Sprawdzimy i damy Wam znać. Tymczasem w naszej Ciasnej Kuchnia czeka

Ciasna Kuchnia
Kremowy sos do indyka pieczonego 99

Kremowy sos do indyka pieczonego przygotowałam gdy w piekarniku piekł się w piekarniku mój pierwszy Indyk w maśle ziołowym. Sos przygotowałam na bazie tłuszczu zgromadzonego w brytfance w której piekł się indyk – taki tłuszcz jest najlepszym składnikiem na przygotowanie sosu. Składniki na: Kremowy sos do indyka pieczonego tłuszcz z dna brytfanki jedna łyżka mąki 3 […] The post Kremowy(...)indyka pieczonego appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Krokiety z indyka 105

święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce. Tak właśnie przyrządziłam krokiety z indyka, choć zamiast bułki użyłam zmielonych migdałów. Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą(...)porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka 500 g nadzienia z indyka sól i pieprz do smaku 2 jajka i 5 czubatych łyżek bułki do panierowania, u mnie zmielone migdały Ciasto naleśnikowe

codojedzenia
12 wigilijnych dań z Podlasia i tradycje wigilijne na świecie 150

popularną kolendą jest Cicha Noc, napisana w Austrii w 1818 roku). Główne świąteczne potrawy to najczęściej ‚Gebackener Karpfen’ (pieczony karp) jako danie główne. Chociaż ‚Weihnachtsgans’ (pieczona gęś) i pieczony indyk są coraz bardziej popularne. Na deser podawane są: czekolada, tort morelowy ‚Sachertorte’ i austriackie świąteczne ciasteczka ‚Weihnachtsbaeckerei’. Wigilia w Belgii Wigilię Belgowie zaczynają od napoju (aperitifu) i przekąsek złożonych(...)owoców morza i faszerowanego indyka. Ulubionym deserem jest ciasto świąteczne – czekoladowa bożonarodzeniowa rolada z kremem. Bardzo popularne jest też ciasto lodowe. Na danie główne, jada się dania zawierające dziczyznę i owoce morza, ale popularne są także indyk i kurczak. Obowiązkowym dodatkiem natomiast w daniu głównym są ziemniaczane krokiety. Wigilia w Kanadzie Kanada jest ogromnym krajem, wielu kultur i tradycji

Żyję by jeść
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 126

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak(...)sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu

codojedzenia
Gulasz z indyka 105

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.  Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka(...)słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje
Pieczony udziec z indyka 135

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru(...)dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.  Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.  Indyka piec najpierw  40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni

Kuchcik gotuje