indyk - 7164 przepisów (strona:19/478)

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta? 96

witaminy i składniki mineralne, a eksperymentując z naszym menu zadbamy o to, by żadnego z nich nie zabrakło w naszym organizmie. Doktor Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” proponuje, aby przez trzy dni w tygodniu na naszym stole zagościło mięso białe np. indyk, dwa dni – ryby np. łosoś lub pstrąg, a jednego dnia(...)mięsa czerwonego. Zamiennikiem mięsa mogą być suche nasiona roślin strączkowych, które warto włączyć raz w tygodniu do naszej diety. Pisząc ten artykuł chciałybyśmy szczególnie podkreślić, umniejszaną często, rolę indyka w naszej diecie. A umniejszaną z tego względu, że właściwie niewiele mówi się o jego bogactwie i być może wynika to z mniejszej popularności indyka w stosunku do kurczaka, albo

Czynniki pierwsze
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 64

Panierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Danie barzo proste, a niesamowicie smaczne. I wykwintne. Jeśli macie dość panierowanych, nudnych kotletów, zróbcie indyka parmigiana. Czas: Godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kotlet panierowany inaczej Kotlety z indyka są pieczone w piekarniku, a na koniec zapiekane pod warstwą mozzarelli i parmezanu(...)towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu

Niedzielny kucharz
Kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych 98

Kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych jest to zdrowe, smaczne i bezglutenowe danie. Uwielbiają je szczególnie dzieci za ich delikatne wnętrze i chrupiący wierzch. Jeśli chodzi o dania z drobiu, to kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych stawiam na 1 miejscu spośród wszystkich robionych z niego potraw. Lubię je za wilgotne i soczyste wnętrze i bezglutenową chrupiącą panierkę. Indyk dostarcza(...)dużo zdrowego i dobrze przyswajalnego białka, a do tego ma bardzo przyjemny smak. U mnie zrobione z indyka kotlety chętnie są jedzone na obiad, a także zabierane na kanapki do pracy lub szkoły. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych: 10 plastrów piersi z indyka płatki kukurydziane 3 jajka łyżka zimnej wody

Gotuj w domu
Udziec z indyka w marynacie musztardowej 102

Pieczony udziec z indyka w marynacie musztardowej to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlina. Mięso z indyka po upieczeniu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Mięso z indyka jest zdrowe i bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania. Marynata z musztardy nadaje mięsu przyjemnego smaku i zapobiega przed wysuszeniem mięsa w czasie pieczenia(...)ostra będzie musztarda użyta do marynaty. U mnie mięso było umiarkowanie pikantne, gdyż dodałam musztardę francuską. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 70 minut + marynowanie Składniki na udziec z indyka w marynacie musztardowej: 1,2 kg udźca z indyka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki soli łyżka masła Marynata do indyka: 3 łyżki musztardy

Gotuj w domu
Pyszne kotleciki z piersi indyka 102

smaczne kotleciki z filetu indyka. Można się nimi zajadać na okrągło. Polecam!!! Składniki: 400 g filetu z indyka 150 g pieczarek 100 g sera żółtego 2 garście natki pietruszki 1 mała cebula 1 jajko Sól Pieprz cytrynowy Papryka czerwona słodka mielona Kurkuma Bazylia suszona Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody(...)zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski. Dobrze wyrobić. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Podsmażać na patelni na oleju

Przepisy Babci
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 113

Panierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Danie barzo proste, a niesamowicie smaczne. I wykwintne. Jeśli macie dość panierowanych, nudnych kotletów, zróbcie indyka parmigiana. Czas: Godzina Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kotlet panierowany inaczej Kotlety z indyka są pieczone w piekarniku, a na koniec zapiekane pod warstwą mozzarelli i parmezanu(...)towarzystwie sosu pomidorowego Jeśli macie dość nudnych, kotletów panierowanych, ten przepis będzie dla Was jak znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu

Niedzielny kucharz
Indyk w śmietanie 115

Indyk w śmietanie – bardzo proste do przygotowania a przepyszne danie, które możemy zjeść z kaszą czy ryżem, z makaronem albo z ziemniakami. Do przygotowania tej potrawki możemy wykorzystać zarówno indyka surowego jak i gotowanego (np rosołu) czy pieczonego jeśli nam zostaną – takie porcje staną się nowym pysznym daniem. PRZEPIS NA INDYKA W ŚMIETANIE Składniki na indyka w śmietanie(...)500g mięsa indyka bez kości np pierś lub udziec 400ml śmietany 30% 1 cebula olej 2 ząbki czosnku sól pieprz biały Jak zrobić indyka w śmietanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Indyka kroimy w dużą kostkę lub inne kawałki, dodajemy do cebuli i podsmażamy 2-3 minutki. Indyka z cebulą zalewamy śmietaną, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki

Dorota Smakuje
Bitki z indyka w sosie 166

Bitki z indyka w sosie – mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. PRZEPIS NA BITKI Z INDYKA W SOSIE Składniki na bitki z indyka w sosie: 500g piersi z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 0,5 szkl śmietany 12% 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki(...)indyka w sosie: Mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś indyka kroimy w plastry. Każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Mięso zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchew startą na tarce. Do warzyw dodajemy mięso i wlewamy bulion, dusimy

Dorota Smakuje
Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem 119

Kiedy starszy Syn lubi kalafior, młodszy – lubi i kalafior i brokuły a najstarszy Mężczyzna w domu lubi ser i indyka, wtedy powstaje taka oto zapiekanka z kalafiora, brokułów, indyka i sera żółtego Niby niewyszukane składniki, a zapiekanka wyszła przepyszna. Spróbujcie Składniki: – 400g filetu z piersi indyka – 200g brokułów – 200g kalafiora – 100g sera żółtego (u mnie(...)około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały „sok” wchłonął się do zapiekanki. Podawać z ulubionymi sosami i surówkami. Smacznego Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem " alt="Smaczne a nie tuczy " data-recalc-dims="1"> Artykuł Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem

Smaki Armine
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 93

Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad Ponieważ za oknem zimno, wilgotno, to zjadłoby się coś pysznego, rozgrzewającego. Gulasz z indyka z warzywami, danie jednogarnkowe pyszne !   Niedzielne przedpołudnie, wszyscy w domu coś tam robią, a jak to ja w kuchni kombinuję co by tu na obiad zrobić. Obiad przy którym nie trzeba się napracować, żeby(...)było szybko. Wyjęłam ziemniaki, cebulę, drobne kawałki z piersi indyka i zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 110

Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad Ponieważ za oknem zimno, wilgotno, to zjadłoby się coś pysznego, rozgrzewającego. Gulasz z indyka z warzywami, danie jednogarnkowe pyszne !   Niedzielne przedpołudnie, wszyscy w domu coś tam robią, a jak to ja w kuchni kombinuję co by tu na obiad zrobić. Obiad przy którym nie trzeba się napracować, żeby(...)było szybko. Wyjęłam ziemniaki, cebulę, drobne kawałki z piersi indyka i zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz

Kuchnia na wzgórzu
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 85

Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. //   Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki(...)przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem i olejem. Gotową mieszankę daj na patelnię, a kiedy olej będzie już odpowiednio nagrzany, daj na niego pierś z indyka (pokrojoną na 2 – 3 części). Pierś podsmaż 1,5 minuty z każdej strony. Teraz do całości dolej wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość duś na małym ogniu

Via Gusto
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 111

Soczysty i bardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego(...)mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie.  Udziec z indyka można upiec razem z kością, jeśli będzie jedzony na ciepło. Polecam jednak wyjęcie kości i wtedy po schłodzeniu świetnie smakuje, jako wędlina na kanapki. Uwielbiam tak przyprawionego indyka, gdyż mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i soczyste. Składniki: 1,5 kg udźca z indyka 3 łyżki

Kuchcik gotuje
Indyk słodko kwaśny. Przepis krok po kroku. 221

Indyk słodko kwaśny. To danie które w mojej rodzinie cieszy się szczególnym powodzeniem. Często króluje na naszym stole, ponieważ można przygotować je szybko i dla dużej liczby osób. Poza tymi jest jeszcze inny dość kluczowy powód, to danie jest naprawdę bardzo smaczne i uwielbiają je moje córki.     Indyk słodko kwaśny według(...)tego przepisu wychodzi idealny. Smakuje wszystkim bez względu na wiek   Indyk słodko kwaśny. Oto lista potrzebnych składników:   300 g piersi indyka 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 150 ml soku z ananasa (z puszki) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka płynnego

kuron.com.pl
Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) 119

likatne, soczyste, rozpływające się w ustach eskalopki z indyka w aksamitnym sosie śmietanowo - musztardowym to szybkie, proste, a zarazem niezwykłe danie , które idealnie sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. De likatny sos śmietanowy z domieszką musztardy wyśmienicie komponuje si ę z indykiem t worz ąc eleganckie, wytworne i niebanalne(...)danie .   Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) - Składniki: 500 g pie rsi z indyka sól, pieprz , słodka papryka w proszku olej do smażenia Sos Kurkowo-Śmietanowy: 2 5 0 ml śmietanki 30% cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz , gałka muszkatołowa czubata łyżk a musztardy sarepskiej Eskalopki

Słodka Strona