indyk - 6791 przepisów (strona:14/453)

Nadziewany indyk 94

Opis nadziewany indyk: Nadziewany indyk, jest to idealny pomysł na wystawny obiad. Pieczony indyk to główne danie w amerykańskich domach na Święto Dziękczynienia. W Polsce indyk również był jednym z lepszych dań, jednak coraz rzadziej przygotowujemy go właśnie w takiej formie. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Składniki(...)Indyk 8 wątróbek drobiowych 1 chałka 25 dag masła 10 dag rodzynek Cukier 4 jajka Sól Natka pietruszki Gałązki tymianku oraz rozmarynu Sposób przygotowania: Indyka dokładnie myjemy i musimy go namoczyć w wodzie z solą. Tak pozostawiamy mięso na 1-2 godziny. Po tym czasie ponownie musimy go osuszyć. Indyka musimy również natrzeć solą w środku i z zewnątrz. Obsypujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina 455

Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina.   Pieczona pierś z indyka czy domowa wędlina. Już od jakiegoś czasu robię domową wędlinę czasem jest to karczek a czasem właśnie pierś z indyka. Pierś wychodzi pyszna, lekko wilgotna, pachnąca i znika w superszybkim tempie. Tak przygotowane mięso nadaje się i na kanapki(...)gorąco. Pyszne !    Pieczona pierś z indyka  700 gram piersi z indyka 3 ząbki czosnku  4 suszone pomidory 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/ 2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki pieprzu  2 łyżki oleju rzepakowego    Pierś z indyka kładziemy na desce. W blenderze miksujemy olej rzepakowy wraz z pomidorami, czosnkiem, papryką,  solą i pieprzem

Kuchnia na wzgórzu
Steki z indyka z sambal oelek 138

Steki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie(...)szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę. Indyk świetnie sprawdzi się w towarzystwie delikatnego puree ziemniaczanego, ale będzie też fajnym posiłkiem dla sportowców – jeśli podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka 4 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu

Poezja smaku
Indyk pieczony 83

Indyk, 1 łyżka soli, 1,5 łyżki tartego imbiru, 4 rozgniecione torebki kardamonu, skórka otarta z 2 pomarańczy,   2 kostki masła, skórka cienko obrana z 2 pomarańczy, 4 torebki kardamonu   2 pomarańcze, 4 goździk, 4 torebki kardamonu Indyka oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam), skrzydła i szyję – można z nich ugotować krupnik . Masło zagotować(...)ścięgien. Mocno naciskając od góry - złamać mostek. Natrzeć solą wymieszaną z imbirem i kardamonem odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia. W pomarańcze wbić goździki i kardamon. Indyka umyć, osuszyć. Masło podgrzać. Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś indyka. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia

królestwo garów
Czego nie robić podczas smażenia kurczaka i indyka? 5 najczęstszych błędów 7

Mięsa drobiowe, zwłaszcza filety z kurczaka i indyka, są niezwykle zdrowe, bogate w białko i nie zwierają przy tym dużej ilości tłuszczu. Są dostępne wszędzie i stosunkowo niedrogie. Dodatkowo stanowią bardzo wdzięczny składnik dań, ponieważ pasują do wielu z nich i często stanowią ich podstawę, dzięki temu możemy przygotować różnorodne, zdrowe i smaczne posiłki, które nigdy nam się nie znudzą(...)Jednakże przez niewielką ilość wspomnianego wcześniej tłuszczu, mięso to bardzo łatwo się wysusza. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy jakich błędów powinniście unikać! Pyszna i soczysta pierś z kurczaka i indyka Filety z drobiu idealnie pasują na dania główne, jak i przekąski, np. w formie sałatki lub nuggetsów. Nie wymagają od nas poświęcenia dużego nakładu czasu i pracy, aby obrobić mięso – wystarczy

Gotowanie...to proste !
Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej 60

Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej to pyszny obiad na co dzień i od święta. Sznycel z indyka jest lekkostrawnym i pożywnym mięsem, które chętnie jedzą zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i nie wymagają długiego marynowania ani pieczenia. Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej są mniej kaloryczne od tych, których panierka składa się(...)tartej. Panierka z mąki pełnoziarnistej mniej chłonie tłuszcz i mniej się przypala podczas smażenia, inaczej, niż jest to w przypadku bułki tartej. Oczywiście podstawowym warunkiem jest kładzenie kotletów z indyka na patelnię, gdy tłuszcz jest już dość dobrze rozgrzany i pilnowanie czasu ich smażenia. Sznycle z indyka po usmażeniu z wierzchu są chrupiące, a w środku przyjemnie soczyste. Natka pietruszki

Gotuj w domu
Pierś indyka pieczona z chrzanem 65

Udostępnij Pierś indyka pieczona z chrzanem to nasz świąteczny obiad, gdyż przed świętami wielkanocnymi kupiliśmy całego indyka z myślą o przygotowaniu pasztetu, rosołu i piersi na obiad. Pozostając w kręgu wiosennego święta, pierś z indyka upiekliśmy z chrzanem ze święconki. Mięso włożyliśmy do woreczka do pieczenia i wlaliśmy wino, aby było wilgotne i soczyste. Pierś indyka pieczona z chrzanem polana(...)sosem była odpowiednią propozycją na obiad w Wielką Niedzielę. Pierś indyka pieczona z chrzanem – składniki/span> pierś indyka na kości (2 kg) 50 g świeżego chrzanu 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 średni por (biała część) 1 łyżka ulubionych ziół (majeranek, oregano, bazylia) sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Chrzan obrać, pokroić w drobne słupki. Por umyć, pokroić

niecodziennikpary
Udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami 39

Ostatnio na bazarku, widząc udziec indyka, pomyślałam, że będzie on świetny na obiad, jeśli zrobimy z niego roladę. Powstał więc udziec indyka faszerowany suszonymi grzybami i cebulą , jeszcze nieco w świątecznym klimacie, z racji tych suszonych grzybów. Tak upieczone mięso nie wymaga wymyślnych dodatków, zjedliśmy więc je z surówką Coleslaw oraz sosem z pieczenia, do którego dodaliśmy słoiczek zamarynowanych duszonych(...)prawdziwków. My naszą 1,5 kg porcję udźca z indyka mieliśmy na kilka obiadów, ale dla rodziny będzie to wielkość w sam raz na wspólny obiad. Udostępnij Składniki na udziec z indyka faszerowany suszonymi grzybami 1-1,5 kg udźca indyka bez kości 3 cebule 20 g suszonych grzybów 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej

niecodziennikpary
Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 96

efektowna. Znakomita na szybki obiad. Roladki można podawać również po wychłodzeniu w formie zimnej płyty. Typ potrawy: obiad Stopień trudności: łatwe Składniki na 3 porcje: 500 g piersi z indyka 125 g sera mozzarella 3-4 suszone pomidory z oleju 100 g szynki parmeńskiej lub chudego, cienko pokrojonego boczku ząbek czosnku pieprz, sól, oliwa z oliwek, natka pietruszki. Sposób wykonania(...)Pierś z indyka na roladki podzielić na 3 filety o podobnej grubości i wielkości. Rozbić na cieńsze kawałki. Oprószyć solą. 2. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować sznycle z indyka powstałym pesto pietruszkowym. 3. Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na 3 części. Suszone pomidory drobno posiekać. Ułożyć

Kuchcik gotuje
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 91

Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. Pierś z indyka z czosnkiem i miodem Via Gusto Pierś z indyka to potrawa, na której(...)łatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku,… Drukuj Proporcje na: 2 - 3 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs, sól 1 łyżka miodu (można użyć syropu

Via Gusto
Filet indyka w pesto rosso 88

Filet indyka w pesto rosso Filet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak(...)pewnością przypadnie Wam do gustu Ja go uwielbiam i Wam polecam   Przepis na dwie porcje - cztery kawałki fileta z indyka w pesto roso.   SKŁADNIKI: 500 g filetu z indyka 3 łyżki masła klarowanego sól czarny pieprz mielony 4 łyżeczek pesto rosso bazylia suszona 1 kulka mozzarelli   PRZYGOTOWANIE: Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić

WSZYSTKO SMACZNE
Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad 27

Udziec indyka pieczony w rękawie z cebulą, jabłkiem i marchewką to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które możemy podać na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy to kwestia kilkunastu minut, potem wystarczy poczekać, aż upiecze się w piekarniku. Udziec można podać z ziemniakami i surówką np. z buraczków albo kapusty. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a warzywa(...)świetnie je uzupełniają. Składniki na udziec indyka z warzywami (4 porcje): udziec z indyka (około 1 kg) 2 cebule średniej wielkości marchew jabłko sól, pieprz, papryka ostra i wędzona, przyprawa go gyrosa (opcjonalnie) Przygotowanie Udziec myjemy, osuszamy i nacieramy pieprzem, paprykami i ewentualnie przyprawą do gyrosa. Przed pieczeniem można też wyjąć kość, żeby potem łatwiej było kroić mięso na plastry

e-PrzepisyKulinarne
Udziec z indyka w kurkach 26

Udziec z indyka w kurkach to świetna propozycja dla osób chcących odkryć odrobinę lasu i dzikości na talerzu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/indyk-z-kurkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/indyk-z-kurkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/indyk-z-kurkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["0,5kg ud\u017aca z indyka,\r","1 cebula,\r","2 li\u015bcie laurowe(...)ziarna ziela angielskiego,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","troch\u0119 wody,\r","0,5 s\u0142oika kurek marynowanych,\r","\u015bmietana 18%"],"name":"Udziec z indyka w kurkach","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, grzyby, obiady","cookTime":"PT0H40M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Ud\u017aca pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 w pi\u00f3rka.\r","Dusi\u0107 podlane wod\u0105 wraz

Bardzo Gruby Smok
Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis 32

Golonka z indyka pieczona w piekarniku to szybki przepis na smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków czy klusek śląskich i ulubionej surówki. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką. Przygotowanie takiego dania zajmie dosłownie 5 minut, resztę załatwi piekarnik.   Składniki na golonkę z indyka pieczoną w piekarniku (4 porcje): 4 golonki z indyka(...)marynatą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu pod przykryciem przez godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis   Zobacz inne przepisy na indyka: Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

e-PrzepisyKulinarne