indyk - 6426 przepisów (strona:20/429)

Indyk z ajvarem i szpinakiem 115

Składniki /2 porcje: – ok. 300g piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego(...)czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną

I LOVE LIFE
Indyk z ajvarem i szpinakiem 70

Składniki /2 porcje: – ok. 300g piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego(...)czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną

I LOVE LIFE
Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową 59

Czas przygotowania: 20 minut Czas przyrządzania: 15 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową By Piotr 18 sierpnia 2015 Jeśli szukasz szybkiego i bardzo smacznego obiadu to tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową jest rozwiązaniem. Zrób i zachwyć się smakiem! Składniki: makaron - 3-4 porcje filet z indyka - 400g kurki - 250g fasolka(...)gałązka (świeżego) sól, pieprz Wykonanie: Makaron i fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. W między czasie drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy w garnku na łyżce oliwy. Indyka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z limonki. Dorzucamy do garnka i smażymy do zarumienienia. Gdy mięsko przybierze lekko złoty kolor

COOKUJ
Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym 84

świąt niż same święta (25 i 26 grudnia). Więc pomału zaczęłam rozglądać się za przepisami na Boże Narodzenie. W serwisie kwestia smaku   znalazłam przepis na pieczoną pierś indyka. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie tutaj . Oczywiście musiałam trochę pozmieniać. Przede wszystkim zmieniłam trochę zalewę (zmniejszyłam jej ilość, ponieważ miałam trochę mniejszy kawałek mięsa, i zastąpiłam ocet winny trochę mniejszą ilością(...)mało słona (może przez to, że pominęłam moczenie w solance, z drugiej strony wiem, że jestem przyzwyczajona do mocniej posolonych dań w przeciwieństwie do mojej rodzinki). Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym Przygotuj miski, garnek, blachę do pieczenia z rusztem, łyżkę łyżeczkę, woreczek, papierowe ręczniki, sznureczek lub klips do zamknięcia woreczka, folię aluminiową, ewentualnie wagę kuchenną

blog.moje-pasje.info
Galareta z indyka 62

Galareta z indyka Galareta z indyka to pyszna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na większości uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi. Większości z nas znana w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Ja proponuję w wersji z mięsa indyczego, a dokładnie z golonek, które pozbawione skóry nie są zbyt tłuste, a smakują wybornie Zachęcam do przygotowania   Przepis(...)średnich porcji galarety z indyka.   SKŁADNIKI: 2 golonki z indyka bez skóry 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskie sól 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 por 2 marchwie 4 jajka 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 puszki kukurydzy 20 g żelatyny   PRZYGOTOWANIE: Golonki z indyka oczyścić ze skór i błonek, opłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą

WSZYSTKO SMACZNE
MAKARON CHOW MEIN Z INDYKIEM I GRZYBAMI MUN 106

Makaron Chow Mein z indykiem i grzybami mun to danie, które powstało w ramach współpracy z House of Asia . Chciałam się pochwalić, że zostałam wybrana razem z czterema innymi blogerami na ambasadorów kuchni chińskiej. Bardzo się cieszę, gdyż od teraz dania kuchni chińskiej będą się pojawiały częściej na blogu. Mam nadzieję, że razem ze mną będziecie zgłębiać tajniki kuchni azjatyckiej(...)minuty. Sycący i smaczny, doskonały jako baza dla wielu potraw. Doskonale pasuje do dań jarskich jak i mięsnych. Idealny do dań z woka. Moja dzisiejsza propozycja – makaron z indykiem, warzywami i chrupiącymi grzybami mun to typowy Pad Thai. Doprawiłam wszystko aromatycznym sosem typowo azjatyckim. Ten prosty przepis łączy ze sobą wszystkie smaki: słodkie, kwaśne, słone i słodkie. MAKARON CHOW

Pieguskowa Kuchnia
Filet indyka z ziemniakami w gyrosie 60

Filet indyka z ziemniakami w gyrosie Filet indyka z ziemniakami w gyrosie to moja kolejna propozycja na bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe z piekarnika. Muszę przyznać, że takie właśnie dania lubię najbardziej - bez długiego czasu przygotowywania, bardzo proste, a przede wszystkim niesamowicie smaczne To danie obiadowe smakuje rewelacyjnie - kruche i miękkie mięso indyka, ziemniaczki, cebula, marchewka(...)całość doprawiona czosnkiem, rozmarynem i aromatyczną przyprawą gyros. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to gorąco polecam   Przepis na dwie porcje filetu indyka z ziemniakami w gyrosie.   SKŁADNIKI: 300 g filetu z indyka 2 marchwie 2 cebule 5-6 ziemniaków ( w zależności od wielkości ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego przyprawa gyros 1 łyżka oliwy

WSZYSTKO SMACZNE
Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową 100

Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania : 15 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową By Piotr 18 sierpnia 2015 Jeśli szukasz szybkiego i bardzo smacznego obiadu to tagliatelle z indykiem, kurkami i fasolką szparagową jest rozwiązaniem. Zrób i zachwyć się smakiem! Składniki: makaron - 3-4 porcje filet z indyka - 400g kurki - 250g fasolka(...)gałązka (świeżego) sól, pieprz Wykonanie: Makaron i fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. W między czasie drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy w garnku na łyżce oliwy. Indyka oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z limonki. Dorzucamy do garnka i smażymy do zarumienienia. Gdy mięsko przybierze lekko złoty kolor

COOKUJ
Golonka z indyka w ziołach 71

Golonka z indyka w ziołach - smaczna, nietłusta i bardzo aromatyczna goloneczka pieczona w piekarniku. Golonka jest soczysta, smakuje rewelacyjnie, a czas potrzebny do jej przygotowania jest niewielki. Czas oczekiwania na zamarynowanie i upieczenie to łącznie kilka godzin, ale smakuje tak pysznie, że warto poczekać. Jest to wyśmienite danie obiadowe na każdą okazję. Golonka z indyka w ziołach Przepis na dwie(...)golonki z indyka w ziołach.   SKŁADNIKI: 2 golonki z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego   PRZYGOTOWANIE: Golonki z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ponacinać z dwóch stron

WSZYSTKO SMACZNE
Sznycel z indyka z roszponką i suszonymi pomidorami 71

Sznycel z indyka z roszponką i suszonymi pomidorami to bardzo smaczne roladki nadziewane sałatą, pomidorkami, a także serem mozzarella, a następnie panierowane, usmażone i dopieczone w piekarniku. Roladki smakują wyśmienicie, nie są przesuszone, a roszponka i pomidorki nadają im bardzo fajny smak. Całość świetnie się komponuje i wybornie smakuje. Sznycel z indyka z roszponką i suszonymi pomidorami Przepis(...)sznycle z indyka z roszponką i suszonymi pomidorami.   SKŁADNIKI: 4 sznycle z indyka sól czarny pieprz mielony 1/2 opakowania roszponki ( dwie garści ) 4 suszone pomidorki 1/2 kulki mozzarelli tarta bułka do panierowania 2 jajka olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Sznycle z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Sałatę opłukać, ostrożnie osuszyć i posiekać

WSZYSTKO SMACZNE
Golonka z indyka zapiekana w winie 65

Bardzo lubię golonkę, ale wieprzowa należy do mięs tłustych. Znalazłam świetną alternatywę, aby móc cieszyć się smakiem goloneczki w lżejszej wersji - golonka z indyka zapiekana w piekarniku, a do tego dodatek wina i ziół, które dają jej wyjątkowy smak i aromat. Jest przepyszna, soczysta i delikatna, bardzo aromatyczna i bez dużego nakładu pracy. Czas oczekiwania nie należy do krótkich(...)efekt końcowy jest warty czekania. Golonka z indyka zapiekana w winie Przepis na dwie golonki z indyka zapiekane w winie.   SKŁADNIKI: Marynata: 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 golonki z indyka 200 g pieczarek 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego sól

WSZYSTKO SMACZNE
KREMOWE OBIADLOVE! 83

KREMOWE OBIADLOVE! INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE!  Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią przygotowywać obiadów, do robienia ich z uśmiechem na twarzy. Powodów jest kilka, to danie zrobisz w 20 minut, jest przepyszne, sycące, smakuje wszystkim, od najmniejszych do największych w rodzinie, nie da się go skonocić(...)patelni!  Pyszny pomysł na obiad, przepis koniecznie zapisz do swojego kajecika, wrócisz do niego nie raz. To sprawdźmy czego Nam potrzeba, do przygotowania tego dania ;-) PRZEPIS NA OBIAD INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE SKŁADNIKI NA DANIE: - 2 golonki z indyka - 1 opakowanie serka Apetina Pesto-Rukola - 400 g boczniaków - 1 cebula czerwona

SMYKWKUCHNI
Zawijany indyk z majerankiem 80

piersi z indyka gałka muszkatołowa majeranek sól morska pieprz dodatkowo folia spożywcza 6 gumek recepturek Przygotowanie. 1. Indyk: Filety z indyka wymyć pod zimną bieżącą wodą, wykroić tłuste i krwiste fragmenty. Pokroić na dwie 15 cm porcje. 2. Zawijanie: Przygotować dwa identyczne kawałki folii spożywczej. Ułożyć filety na pierwszej folii i przyprawić solą morską, pieprzem, majerankiem oraz startą gałką muszkatołową(...)Zawinąć, dokładnie usuwając powietrze spod folii. Obrócić całość o 90 stopni i zawinąć w drugi kawałek folii, zwracając uwagę na powietrze pod folią. Założyć na każdą porcję indyka 3 gumki recepturki. 3. Gotowanie: Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny. Sos własny

Pij soki wyciskane
drób - jaki kupować i dlaczego 79

Święta tuż tuż. I już czas na kupowanie drobiu na świąteczny stół. U jednych będą to indyki, u innych gęsi, kaczki lub kurczaki. Pytanie, gdzie je kupić? Może lepsze będą kupione gdzieś na targu, od „baby”. Bo te sklepowe to hormonami i antybiotykami faszerowane.... Ech... te mity i legendy.. Może kiedyś tak było. Dzisiejsza hodowla wygląda troszkę inaczej. Kurczaki(...)metr kwadratowy i brak wolnego wybiegu) i szybszego przyrostu wagi. Mięso ma inną strukturę. Zdecydowanie lepiej jest kupować, kurczaka zagrodowego. No, ale drób to nie tylko kurczaki, ale również indyki, kaczki i gęsi. I tu dobra wiadomość. Indyki, kaczki i gęsi wymagają lepszych warunków hodowli niż kurczak standardowy. Muszą mieć wybieg, nie da się ich ścisnąć w kurniku. Gdy kupimy

królestwo garów