indyk - 7164 przepisów (strona:37/478)

Faszerowany filet z piersi indyka z warzywami i razowym kuskusem 211

Ostatni przepis na  indyka  zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej?  Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie(...)Polecamy :)  Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli,  1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego bakłażana, 1 czerwona papryka, 1 pęczek natki pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek

Plate of Joy
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 179

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula(...)garnek pokrywką i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego

kulinarnyJa
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką 162

Ciekawa sałatka na imprezę:) Bardzo interesujące połączenie smaków. Sałatka z pieczonym indykiem i papryką Drukuj przepis Składniki 40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól(...)pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki

CoolinarniePL
Roladka kanapkowa z indyka 179

Pamiętacie ziemniaki w mundurkach z nadzieniem z indyka  i  sos pomidorowy z pieczoną cebulką ? Otóż wykorzystałam oba te przepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej i smakowitej. Smak całości podkręcają świeże zioła, nadzienie pomidorowe oraz aromatyczna, suszona szynka. Sos pomidorowy Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji(...)łyżek Roladka Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 12 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 220 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 60 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn, szałwia), posiekaj

Szybko Szybkowar
Pierś indyka duszona w piwie 147

Obiad z piersi indyka dość szybki i bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI: 50 dag piersi z indyka 1  szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka piwa 2 łyżki maki do obtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić  w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy(...)zrobić marynatę i obtoczyć w niej indyka, Zostawić na ok. 2-3 godz. Następnie indyka obtaczamy w mące wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy. Zalewamy szklanką  jasnego piwa ,dodajemy również szklankę  bulionu. Marchewkę obieramy kroimy w talarki, dodajemy do mięsa i wywaru. nakrywamy i dusimy ok. 20-30 min. Możemy jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem. Podajemy

W kuchennym oknie Ewy
Szynka rolowana 155

Wyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku ,  1/2 łyżki  1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku WYKONANIE. Szynkę(...)części nie przecinając końca. tak by powstał jeden duży płat, który rozbijamy.  Z oliwy, ziół, soli, pieprzu robimy marynatę obtaczamy w niej szynkę odstawiamy na dobę. Filet z indyka płuczemy, rozbijamy na płat, obtaczamy w przyprawie do indyka , zostawiamy na dobę. Na drugi dzień rozkładamy płat szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi

W kuchennym oknie Ewy
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 152

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół  łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli  pół(...)pomidorów puszka brzoskwiń 2 łyżki oleju WYKONANIE Robimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw i czosnku. Dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy i taką marynatą zalewamy pokrojonego w poprzeczne kawałki indyka. Zostawiamy przynajmniej na 3 godziny. Można przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety siekane z kurczaka 16

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, zobacz przepis na kotlety siekane drobiowe z serem, majonezem i pieczarkami, do których idealnie sprawdzi się filet z piersi kurczaka lub indyka. Kotlety siekane bez panierki , to rodzaj smażonej lub pieczonej potrawy z kawałków mięsa zmieszanych z dodatkami, takimi jak ser, warzywa, jajka oraz przyprawy. Wszystkie wspomniane składniki są dokładnie mieszane, formowane w placuszki(...)obiad bez mięsa , zobacz kotlety z kalafiora , kotlety ziemniaczane z serem oraz kotlety jajeczne . Jak zrobić kotleciki siekane? Zobacz przepis!   Kotlety siekane Składniki: pierś z kurczaka lub indyka BIO: 700 g jajka od kur z wolnego wybiegu: 2 szt. twarda mozzarella: 100 – 120 g majonez: 1/2 łyżki kilka średniej wielkości pieczarek mąka ziemniaczana: 1 łyżka posiekane świeże zioła

Kuchnia Na Wypasie
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 15

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to danie, które często przygotowuję bo bardzo chętnie jedzą je moje dzieci. Warto wcześniej przygotować większa ilość, bo klopsiki świetnie się mrożą. Klopsiki to również danie, które przygotowuję na imprezy rodzinne w dużej ilości, bo chętnie sięgają po nie nie tylko dzieci. PRZEPIS NA KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: 0,5kg mięsa(...)mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka drobno starta 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki bułki tartej sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 litra passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie pomidorowym: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze cebulę, jajko, przyprawy, bułkę

Dorota Smakuje
Kotlety z indyka nadziewane pieczarkami i serkiem 24

domową kuchnia, z obiadem u babci. Znacie pewnie mój przepis na mielone, które wychodzą soczyste i pulchne . Tym razem postawiłam na wersję nieco lżejszą, bo użyłam mięsa z indyka, a do środka włożyłam nadzienie z pieczarek, szczypiorku i serka. Wyszły bardzo smaczne! Takie nadziewane kotlety z indyka to obiad dla małych i dużych smakoszy.  Polecam również inne przepisy(...)dania z mięsa mielonego: Klopsiki w sosie grzybowym Szwedzkie klopsiki kottbullar  Leniwe gołąbki (bez zawijania)  Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Drobiowe kotlety w serem Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)    Kotlety z indyka nadziewane pieczarkami i serkiem Składniki (na 6 porcji): 500g mięsa mielonego z indyka (ja zmieliłam udziec) 1 cebula 1 jajko 1/3 szklanki kaszy

Obiad gotowy
Pieczona pierś z indyka 17

Pieczona pierś z indyka Nie ma nic lepszego niż domowa wędlina, do tego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. U nas w domu pojawia się ona bardzo często i to w różnych odmianach. Czasami mięso piekę, czasami gotuję, a czasami robię wędliny w szynkowarze. Do zrobienia takiej wędliny możemy wykorzystać drób lub wieprzowinę. Tym razem jest to pieczona pierś z indyka(...)jest bardzo prosta do przygotowania, fajnie jest ją przyprawić ziołami, żeby była aromatyczna. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest chuda i w innym wypadku by się wysuszyła podczas obróbki. Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domową wędlinę: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona

Kulinarne przygody Gatity
Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową 7

Danie to powstało na konkurs kreatywny , w którym biorę udział. Należy wykorzystać 3 składniki podstawowe: filet z indyka, buraczki i orzechy oraz produkt dodatkowy – u mnie jajka, i do woli przyprawy. Upiekłam ciasto buraczane na bazie jajek, orzechów i buraczków, które stanowiło farsz/wkładkę do rolady z indyka. Jedliśmy tę roladę z sosem chrzanowym i puree ziemniaczanym. Nam smakowało(...)jury się zachwyci? Zobaczymy. Składniki: ? 800 g piersi z indyka ? 400 g ugotowanych buraków ? 2 jajka ? 100 g zmielonych orzechów laskowych ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać zółtka i dalej ubijać. ? Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem. ? Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 8

pieczona pierś z indyka jest niezwykle krucha, miękka i aromatyczna. Głęboki kolor „skórki” uzyskałam za pomocą sosu sojowego i miodu. Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: ? 1 filet z indyka(...)Marynata ? 4 łyżki sosu sojowego ? 2 łyżki miodu płynnego ? 1 łyżka octu winnego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: ? Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem. ? Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka. ? Zawiązać woreczek i umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością. ? Następnego dnia wyjąć pierś indyka

To co kocham
Szaszłyki z indyka w piwnej marynacie 8

weekendy. Oczywiście najprościej wrzucić na grilla kawałek kiełbasy, karkówki czy piersi kurczaka, ale takie jedzenie może szybko się znudzić. Proponuję więc aromatyczne szaszłyczki z delikatnego mięsa z nogi indyka, karmelizowane miodem i pachnące piwem porter. To chyba najlepsze szaszłyki z mojej grillowej kolekcji. Osobiście bardzo lubię mięso indyka, ale w każdym drobiu wybieram zawsze nogę, bo dla mnie jest dużo(...)smaczniejsza, sprężysta, a nie taka sucha jak pierś. Ale nie mamy problemu z podziałem tuszki, bo u nas chłopaki jedzą piersi, a dziewczyny nogi. Składniki: ? 2 filety z udźca indyka Marynata ? 1/2 szklanki miodu ? 1/2 szklanki piwa porter ? 1/4 szklanki sosu sojowego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżka oleju ? 1/4 łyżeczki pieprzu ? 2 ząbki czosnku ? 1 duża cebula Wykonanie: ? Mięso indyka

To co kocham
Sałatka kalifornijska 12

sałatka to recycling po pieczonym indyku, ale można ją wykonać od podstaw, to znaczy specjalnie upiec lub ugotować kawałek mięsa indyka stosując ulubione przyprawy. Najłatwiej ją jednak przygotować, gdy już mamy kawałek gotowego mięsa. Teraz już tylko należy otworzyć 3 puszki, pokroić i dodać majonez. Proste, szybkie, smaczne! I nie mam pojęcia dlaczego kalifornijska, taka nazwa widnieje w moim starym(...)zeszycie. Składniki: ? 300 g pieczonego lub gotowanego mięsa z indyka ? 1 puszka ananasów ? 3/4 puszki brzoskwiń ? 1 puszka kukurydzy ? 3 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Pieczone lub gotowane mięso z indyka pokroić w kostkę. ? Ananasy i brzoskwinie osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. ? Wymieszać indyka, ananas, brzoskwinie i kukurydzę z majonezem. ? Przyprawić do smaku solą

To co kocham