masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i dzięki temu, że nie dodajemy w nim żadnej mąki, bułki tartej, czy innych przetworzonych składników, nasze kotlety mielone są pozbawione glutenu. Jeżeli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa to gorąco polecam samemu zmielić kawałek(...)indyka, dzięki czemu masz świadomość co tak naprawdę jesz. W ostatnim czasie zioła prowansalskie to jedna z moich ulubionych przypraw (zaraz obok wędzonej papryki). Oprócz nich nie mogło zabraknąć świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowane kotlety mielone z indyka sprawdzą się też jako burgery, wystarczy dobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów
Programista w kuchniMięciutkie,smaczne i aromatyczne medaliony z indyka,które są doskonałą propozycją na obiad. Użyłam przyprawy Galeo do indyka po staropolsku,którą jakiś czas temu dostałam w ramach współpracy. Powiem Wam,że mi osobiście przypadła do gustu gdyż znalazłam tam mieszankę moich ulubionych ziół tj. cząber,majeranek,rozmaryn,tymianek - mieszanka jest bardzo aromatyczna.Jedyny minus,który zauważam to sól,która znajduje się(...)pierwszym miejscu - dlatego osobo soli już nie używałam. Mimo wszystko mięsko z tą przyprawą rozpływało się ustach,szybko znikało z talerzy. Także polecam. Składniki: 1/2 kg medalionów z indyka ( u mnie wyszło ich 6 sztuk) 12 średnich pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% pieprz przyprawa do indyka - u mnie Galeo Medaliony myjemy
Niespełnione zdolności kulinarnePieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym Pieczyste , to jedna z ulubionych ,moich pozycji obiadowych , głównie z uwagi na niekłopotliwość wykonania . Dzieci , też nią nie gardzą , szczególnie młodszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy doprawić , wsunąć do piekarnika i po jakimś czasie , wyciągnąć i pokroić . Gotowe , czyż(...)chuda, ale nie sucha . Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szt podudzia z indyka ( zazwyczaj mają około kilograma ) 1-2 łyżeczki mielonej kozieradki 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego sos : 1 porządna
Ogrodnik w podróżyDzisiaj zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, proponuję wam szaszłyki. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki(...)Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać. Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy ją w cienkie, podłużne paski. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę/olej. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
PatiGotujeSałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami to przepis na szybki lunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś(...)indyka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 2 Kiedy mięso wystygnie kroimy na kawałki i kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi
Kuchnia BazyliiDanie dla osób zapracowanych, wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa. Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą(...)cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kuchcik gotujeWielkanoc to taki czas, gdy na naszym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Ja, jak zwykle staram się znaleźć zamienniki czerwonego mięsa i w tym roku wykonałem kiełbasę z indyka, jeżeli tylko zaakceptujemy fakt, że skórka kiełbasy będzie z jelit wieprzowych… to białą kiełbasę drobiową możemy wykonać w domu, przy niewielkim nakładzie pracy. Domowa, biała z indyka zagości na moim(...)również będzie maszynka do mielenia mięsa z nakładką do wyrobu kiełbas (wydaje mi się, że każda współczesna maszynka taką posiada) Ja użyłem mięsa z udźca i z piersi indyka. Będzie Ci potrzebne : 1200 gram udźca indyka 1200 gram piersi indyka 1duża główka czosnku 2 gramy pieprzu Majeranek 35 gram soli Jelita wieprzowe o średnicy 26 – 28 mm 100 ml wody
Markowy smakmoment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania(...)Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami
Jem więc Jestemmoment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości) tak, żeby nie był suchy, wymaga nie byle jakiej wprawy. Najczęściej rozpoczyna się od „brining” czyli kilkudniowego peklowania(...)Potem ptak wymaga wielu godzin doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami
Jem więc JestemŻadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina(...)kanapki (podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też na ciepło jako danie główne. Tak przyrządzony filet z indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko od święta, jako dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: ok. 1 kg filetu z indyka suszona żurawina suszone morele majeranek sól pieprz Wykonanie: Filet z indyka dokładnie myjemy
MyCookBook.plskupienia rzecz to przyklejanie makaronu na dno i boki tortownicy ;) ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się przykleja, można to więc zrobić dosyć sprawnie :) Składniki: 70 dag piersi z indyka 250 g makaronu typu łazanki 1 duża papryka 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka(...)odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę
Kolorowy PrzepisownikPyszne połączenie indyka z jabłkami i śliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze stołu. Składniki: 2 udźce z indyka 3 duże jabłka ( mniejszych więcej ) 0,5 kg śliwek ( dałam węgierki ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo(...)świeżego ) Wykonanie: Udźce z indyka przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki. Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej 30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C. Gdy indyk będzie przyrumieniony, przykrywamy folią aluminiową
Smaki EwyKupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób(...)piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać
UgotujmyTo.plOstatni przepis na indyka zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie(...)Polecamy :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego bakłażana, 1 czerwona papryka, 1 pęczek natki pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek
Plate of JoyDziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula(...)garnek pokrywką i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego
kulinarnyJa