piekłam tylu ciast, co ostatnio! Miałam zrobić dłuższą przerwę, ale dostałam od sąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika wkładałam ciasto
Zdrowa Kuchnia SowyDziś znów słodki popołudnie. Jabłecznik w trochę mniej tradycyjnej wersji- wygląda nieco jak bułeczki do odrywania. Ciasto pachnące niesamowicie słodko i waniliowo, po upieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm) 3 szklanki mąki 200 g miękkiego masła (kostka
Symfonia SmakówPowoli zbliża się już do nas jesień... A jesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościtajników, technik i jej popisowych przepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem, że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez Babcię;) biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia cukier waniliowy Ubiła białka
W kuchni Karmel-itkiJabłeczniki często goszczą w moim domu i to nie tylko w okresie jesiennym, ta propozycja to połączenie miękkiego biszkopta, słodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie
Zainspirowana w kuchniciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy
Zainspirowana w kuchnibardziej kruchym spodzie, dodaj do niego majonez! I bez obawy, smak majonezu nie jest absolutnie wyczuwalny w cieście, za to jest ono bardziej kruche i delikatne od tradycyjnej szarlotki. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ Ciasto bardzo wykwintne, mieszają się w nim różne smaki i tekstury, pochodzące z kruchego ciasta, nadzienia jabłkowego, waniliowego budyniu i słodkiej bezy. CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Słodki BlogProste i pyszne ciasto z jabłkami i pianką, na kruchym cieście, trochę inna odsłona tradycyjnego kruchego jabłecznika. polecam na niedzielę do kawy ... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkogruszką upiec następnie, polecam również mój przepis na kruche ciasto z gruszkami i budyniem oraz szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami i kruszonką. Zobaczcie również mój przepis na pyszny jabłecznik z budyniem : Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju przepis Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju, składniki: na blaszkę o wymiarach 25x25cm (do odmierzania używamy szklanki o pojemności
Lekcje w kuchniJabłecznik z połówkami jabłek i budyniem jest smaczny i efektowny. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 kg mniejszych jabłek 200 g masła 4 duże łyżki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklani mąki pszennej tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 duża łyżka z czubkiem, gęstej kwaśnej śmietany
Kulinarne Fantazje Mariolikratkę do pieczenia, usunąć papier do pieczenia i pozostawić ciasto do ostudzenia. Choć trudno będzie nie ukroić od razu kawałka, bo obłędnie pachnie. ----- Podobne: jaglana szarlotka bez pieczenia jabłecznik wg Ewy Wachowicz szarlotka sypana
Weekendy w domu i ogrodzieJako, że jabłka w tym roku obrodziły, a my wszyscy uwielbiamy ciasta z nimi, zapraszam na kolejną wersję jabłecznika - tym razem coś na szybko - bez pieczenia, ale za to z pyszną warstwą śmietankową i delikatnie chrupiącymi płatkami migdałów Nie ma się tutaj nad czym rozpisywać - po prostu zapraszam na przepis: Składniki (na formę 23x33 cm): 2 kg jabłek
Cynamonowe szczęścierównież moją pyszną i tanią szarlotkę z papierówkami , szarlotkę królewską z galaretką oraz wiele innych moich ciast z jabłkami, które znajdziecie klikając TUTAJ . Zobaczcie również przepis na mój pyszny jabłecznik ucierany jak z dawnych lat : Proste ciasto z jabłkami papierówkami - jak zrobić Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem przepis Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem, składniki: na blaszkę
Lekcje w kuchniJabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto pełne soczystych jabłek, które rozpływają się w ustach, otulając smakiem dzieciństwa i ciepłymi wspomnieniami. Ta nazwa brzmi jak zaproszenie do domowego ciepła i aromatycznej przyjemności. Delikatne biszkopty, wilgotne od soków jabłek, wypełnione aromatycznym nadzieniem jabłkowym, tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. To nie tylko deser, to prawdziwe dzieło
Kulinarna Chwilacukru) -pełna łyżka masła orzechowego -łyżka mleka/wody Sernik -1 duże jajko (lub 2 malutkie jak u nas) -2 kostki twarogu -80g ksylitolu -łyżka budyniu waniliowego -łyżeczka esencji waniliowej Jabłecznik na zimno -500g frużeliny jabłkowej (lub „mus” z gotowanych jabłek z ksylitolem/cukrem) -3 łyżeczki żelatyny -100g gorącej wody 1. Ciastka zmiel na drobno. 2. Dodaj do ciastek masło
Candy Pandas