mielone - 47549 przepisów (strona:37/3170)

Kotlety mielone wieprzowe 210

robi to rzeźnik przy zakupie). Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy(...)temperaturę pod patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach, będą mniej kaloryczne. Kotlety mielone wieprzowe są bardzo popularne w kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów

mojewypiekiinietylko
Faszerowane mielone 92

Faszerowane mielone Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych, których nie musisz smażyć i zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego Kieszonki z mielonego mięsa z pysznym farszem są pożywne i sycące, w sam raz na drugie danie na niedzielny obiad. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na mielone: ·        1 kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 cebula ·        1 jajko ·        1 łyżka przyprawy gyros ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany

Kulinarna Chwila
Kubdari z jagnięciną 75

Kolejny raz udało się nam kupić mieloną jagnięcinę i choć wkładaliśmy ją bez pomysłu do koszyka, wiedzieliśmy, że zrobimy z niej pyszne danie. Inspiracji szukaliśmy w kuchni gruzińskiej i spośród wielu bardzo interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną . Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe do przygotowania, zwłaszcza(...)zrobienia ciasta można użyć drożdży instant. Nadzienie niekoniecznie musi być z mielonej jagnięciny, więc jeżeli zrobiliśmy Wam smaka, to gruzińskie kubdari możecie zrobić także z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym. Udostępnij Kubdari z jagnięciną – składniki Drożdżowe ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 1 / 2 łyżeczki soli

niecodziennikpary
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 882

Śląsku nikt nie powie, że na obiad będą mielone. Tutaj nazywa się je karminadle, karbinadle czy też kardinadle – zawsze oznacza to pyszne kotlety z mielonej wieprzowiny przygotowywane na codzienny łobiod. Nie są to zwykłem mielone, o czym świadczy to, że zostały wpisane Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania(...)zamieniłoby się ich na kotlety wieprzowe” – w książce Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna (najlepiej czerstwa), 2 cebule, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz

Kulinarna Polska
Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem 97

Bardzo lubię mielone, ale jeszcze bardziej lubię kombinować i wymyślać nowe potrawy z mięsa mielonego Dziś polecam pyszne „gniazda” z nadzieniem z cukinii i kukurydzy z mozarellą. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 600g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula czerwona – 2-3 ząbki czosnku – 1 cukinią średniej wielkości (około(...)równych kulek, mokrymi dłońmi uformować „gniazda”, do środka włożyć nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą i serem Mielone „gniazda” nadziane cukinią, kukurydzą

Smaki Armine
Migdałowe muffiny z jagodami leśnymi 79

Miękkie i puszyste muffinki jagodowe, potrójnie migdałowe. Mąka z mielonych migdałów, mleko migdałowe i płatki migdałów na wierzchu. Nie są za słodkie, chyba że polejesz je sporą ilością lukru. Jagody leśne równoważą smak i nadają wilgotnej struktury. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Muffiny z jagodami i migda\u0142ami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)/uploads\/2020\/09\/muffiny-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny-480x270.jpg"],"description":"Wy\u015bmienite muffinki z jagodami, potr\u00f3jnie migda\u0142owe. Cz\u0119\u015b\u0107 m\u0105ki zast\u0105piona mielonymi migda\u0142ami + p\u0142atki migda\u0142\u00f3w + mleko migda\u0142owe.","keywords":["jagody","m\u0105ka","migda\u0142y","mleko migda\u0142owe"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 101

Artusi opublikował w swojej książce kucharskiej przepis na maccheroni alla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso cielęce, dojrzewający boczek, cebula i marchew. Wszystko miało być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki, ale bez używania sosu pomidorowego(...)kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano (sos neapolitański), który jest bardzo podobny do bolońskiej wersji. Różni się jednak tym, że zawiera większe kawałki mięsa (nie mielone, jak w ragu bolognese) i ma więcej pomidorowego sosu. Do jego przygotowania nie używa się do niego mleka, a masło zastępowane jest oliwą lub smalcem, dodaje się do niego

Obiad gotowy
Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym 97

obiad, jak i ciepłą kolację, a także zaserwować jako zimną przekąskę, gdyż i wtedy smakuje równie dobrze. Jeśli zastanawiacie się, co nowego można zrobić z pieczarek i mięsa mielonego, nie wahajcie się i przygotujcie to danie. Aby całość wyglądała ładnie, należy wybrać małe pieczarki oraz zrobić mięsne kulki ich wielkości, po czym równomiernie ułożyć je w formie do tortów(...)Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym z pewnością zasługuje na wypróbowanie i włączenie go do ulubionych dań. Składniki na quiche z pieczarkami i mięsem mielonym Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnej margaryny 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka bułki

niecodziennikpary
Zupa z mięsem i soczewicą 106

Zupa z mięsem i soczewicą to mój pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, kolorowej papryki i soczewicy. Lubię dodawać mięso mielone do zup, powstają wtedy pyszne, ale niestandardowe zupy typu: zupa meksykańska, pomidorowa, czy pieczarkowa. Prosta i smaczna zupa, taki mój polski bogracz tylko, że z soczewicą i zmieloną wołowiną. Kuchnia węgierska obfituje w potrawy z papryką(...)ulubione zupy , wpis z 18 przepisami na zupy z pomidorami . Polecam też wpis na 60 przepisów na obiady w 15 minut . Składniki: 300 g mięsa mielonego, u mnie mielona wołowina 1-11/2 litra wywaru warzywnego, rosołu, a nawet bulionu z kostki Kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka soczewicy całej 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 duża

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos bolognese 115

mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam(...)opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany 30% 300 ml białego lub czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno

Kuchcik gotuje
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 148

Przepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele(...)zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI:  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony

Moja Książka Kucharska
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 205

Klops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je razem po odpowiednim przygotowaniu. Włoski klops jest przepyszny i charakterny – aromatyczny od uprażonego kopru i dosłownie tryskający smakiem. Tą pieczeń rzymską najpierw tylko podpiekamy, a później przenosimy do pomidorowego sosu(...)pieczemy w nim – mięso zostaje kruche i bardzo soczyste. Na ciepło – idealna na obiad, na zimno – na kanapki. I w obu formach to czysta poezja! Mielone mięso, jeśli źle je potraktujemy i za długo poddamy działaniu wysokiej temperatury, bardzo często robi się za suche, wiórowate i po prostu niesmaczne. Kotlety mielone często zdarza nam się przesmażyć

Karo in the Kitchen
Co zamiast fast food – menu na tydzień 123

danie też sprostało wyzwaniu! Piątek – Zupa brokułowa z mielonymi migdałami Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat. To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi . Do zupy

Niedzielny kucharz
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 208

jest pyszna, pikantna, bardzo sycąca i kolorowa, pełna smaków. Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso wieprzowe oraz przyprawy sprawiają, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Jak ktoś ma ochotę to może zupę meksykańską(...)należy ją ponownie zagotować i podawać posypaną świeżą kolendrą lub natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso mielone z ziemniakami i słonecznikiem - danie z jednej patelni 137

jednej patelni , więc i sprzątania po gotowaniu malutko :) To danie powstało bardzo spontanicznie... Miałam mięso mielone z przeznaczeniem na zupełnie coś innego - po prostu na kotlety mielone ;) bo nie robiłam już daaawno takiego zwykłego, tradycyjnego obiadu. Ale z uwagi na brak czasu na lepienie, smażenie i brak fety (a my najbardziej lubimy mielone(...)może być dowolne) 10 ugotowanych ziemniaków 1 por (zielona część) 2 pomidory 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez około 15-20 minut, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone pomidory

Kolorowy Przepisownik