Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety

Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety

Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety

Na Śląsku nikt nie powie, że na obiad będą mielone. Tutaj nazywa się je karminadle, karbinadle czy też kardinadle – zawsze oznacza to pyszne kotlety z mielonej wieprzowiny przygotowywane na codzienny łobiod. Nie są to zwykłem mielone, o czym świadczy to, że zostały wpisane Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”. Karminadle wyróżnia przede wszystkim to, że do mięsa dodaje się zawsze zrumienioną cebulę i są smażone na duże... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarna Polska

Warto przeczytać

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

Jak zrobić idealnego schabowego?

Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Naturalne antybiotyki, które musisz poznać!

Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.