Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu. Oprócz tego pomaga w leczeniu przeziębienia, grypy a nawet skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zatem w jakiej formie ją przyjmować? Jesienią czy też zimą w domowym zaciszu można zrobić syrop z cebuli.

Po pierwsze należy cebulę obrać i pokroić w talarki. Potem do umytego słoika dodajemy odrobinę miodu i układamy cebulowe talarki do około 4cm wysokości naczynia. Następnie na cebulę wlewamy kolejną warstwę miodu, a potem znowu układamy cebulowe talarki, lejemy miód itd. Na sam koniec cebulę zakrywamy grubą warstwą miodu. Całość pozostawiamy na całą noc i odcedzamy syrop od nierozpuszczonego cukru i pokrojonej cebuli. Przelewamy do butelki i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Aby dodatkowo wzmociń działanie syropu można dodać 2 ząbki czosnku. Do przygotowania takiego syropu zazwyczaj powinno się korzystać z białej cebuli, lecz czerwona też jest dobra. Jest ona łagodniejsza przez co dzieci nie będą zbytnio grymasić. Syrop z czerwonej cebuli jest również wskazany dla osób, które nie lubią intensywnego zapachu i smaku białej cebuli.

Można też sporządzić syrop z sosny, do którego wykorzystujemy 1kg pędów sosny i 1kg cukry. Składniki przekładamy warstwami, czyli pędy sosny, potem cukier, znowu pędy itd. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na około 6 tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu, całość sączymy do butelki. Spożywamy około 1 łyżeczkę syropu dwa razy dziennie. Pomaga w walce z przeziębieniem, katarem i jest rozgrzewający.

W przypadku, gdy jest sezon lub mamy pod ręką buraki możemy z nich sporządzić syrop. Ucieramy je na tarce, wkładamy do miseczki i dodajemy 2 łyżki miodu. Następnie całość podgrzewamy w garnku przez około 20 minut. Należy uważać, by całość nie wrzała w naczyniu.

Proponowane przepisy

Dodaj komentarz