Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką. Zatem jak wykonać ją poprawnie i poprawić smak i wygląd naszej potrawy?
Do zasmażki zazwyczaj używa się tłuszczu i mąki. Jako tłuszcz może służyć masło, margaryna, smalec, olej roślinny czy oliwa z oliwek a mąka powinna być pszenna. Należy pamiętać, że ilość mąki w zasmażce musi być taka sama jak ilość tłuszczu. Czyli np. na 3 łyżki mąki przypadają 3 łyżki oleju czy margaryny.
Wyróżnia się kilka rodzajów zasmażek i różnią się one przede wszystkim kolorem i długością smażenia. By otrzymać białą zasmażkę, powinno się krótko smażyć. Zasmażkę o kremowym lub złocistym kolorze otrzymamy przez dłuższe smażenie i odpowiednio najdłuższe smażenie pozwoli otrzymać zasmażkę o brązowym kolorze. Zatem trzeba się zastanowić, który rodzaj będzie pasował do danej potrawy. W przypadku ciemnych sosów najlepiej dodać ciemną zasmażkę a do jasnych sosów tą biała.
Zasmażkę wykonuje się w kilku krokach. Po pierwsze należy rozpuścić dodany tłuszcz (w przypadku gdy dodaliśmy masło lub margarynę). Potem stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy ją z rozgrzanym tłuszczem tak by nie powstała żadna grudka. Dodatkowym atutem może się okazać specjalna trzepaczka do robienia sosów, lecz gdy takowej nie posiadamy to używamy drewnianej łyżki. Jednolita gładka masa oznacza, że zasmażka jest gotowa. W przypadku gdy chcemy otrzymać ciemniejszy kolor, wtedy odpowiednio dłużej smażymy.
Gdy już zrobiliśmy zasmażkę, musimy ją zmieszać z sosem. W tym celu dolewamy do niej niewielką ilość zagęszczanego sosu lub zupy. W przypadku gdy mamy już zimną zasmażkę dodajemy wtedy ją do gorącej zupy lub sosu. W innym wypadku mogą powstać nieestetyczne grudki. Po wymieszaniu składników wlewamy całość do garnka i mieszamy. Istnieją również inne typy zasmażek, w których można wykorzystać śmietanę czy wodę i również zagęścimy sos lub zupę. Zazwyczaj jedna łyżka tłuszczu i jedna łyżka mąki wystarczy do zagęszczenia około 500g zupy.