bułki - przepisów 20322

  1. Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014
    Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014

    sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji. Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly, we wpisie umieście informację o tym, że wypiek(...)kajzerka , wraz z odnośnikiem do tej strony, zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony na dole tego postu. W listopadzie tematem przewodnim (ale nie wyłącznym) są propozycje wszelkiego rodzaju bułek. Bułek pszennych, bułek żytnich, orkiszowych i owsianych. Buł ogromnych i minibułeczek. Na zakwasie lub na drożdżach. Na przykład grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  2. Bułki tygrysie
    Bułki tygrysie

    Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem je na zdjęciach, z przecudnej wprost urody spękaniami, wiedziałem, że prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls albo Duch Crunch Rolls w USA, zaś w Holandii nazywane Tijgerbollen) to bułki pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje(...)bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją. Same bułki są bardzo łatwe do wykonania, przepis nie jest skomplikowany. Skórkę robi się z pasty ryżowej, którą nakłada

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  3. Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana
    Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana

    Wspaniałe bułki ze zdecydowanym żytnim smakiem i aromatem kminku. Te 40% w nazwie oznacza ilość zaczynu, dzięki któremu miąższ ma delikatnie kwaskowaty smak i ciemniejszy kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek(...)wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 9 bułek): 332 g zaczynu 273 g mąki pszennej chlebowej 159 g letniej wody 9 g soli 8 g świeżych drożdży 9 g kminku 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie) trochę czarnuszki

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  4. Bułki gryczane
    Bułki gryczane

    się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu z mąką gryczaną nadały bułkom przyjemny aromat(...)słodki posmak. Bułki nie są jednak wyraźnie słodkie. Melasa dodała miękiszowi delikatnie brązowego koloru. Pomalowanie bułek rozbełtanym jajkiem również je przyciemnia, można więc to sobie podarować. Bułki pomalowałem wyłącznie po to, aby ziarna sezamu, które ładnie kontrastują kolorem z bułkami, mogły się do nich dobrze przylepić. Ilość mąki gryczanej została tak dobrana, aby ją można było wyczuć

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  5. Bułki mleczne na Tang Zhongu
    Bułki mleczne na Tang Zhongu

    Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie(...)próby były udane. Na kolejne próby już zabrakło bułek... Z podanej poniżej ilości składników powstało osiem dużych bułek. Oczywiście można zrobić mniejsze, wtedy wyjdzie ich więcej. Piekąc je zrobiłem mały eksperyment - użyłem go glazurowania roztrzepanego jajka, mleka, oliwy i wody z solą, aby móc porównać efekt końcowy. Najbardziej błyszczący efekt daje jajko, potem mleko. Najbardziej matową glazurę zaś daje woda

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  6. Bułki na hamburgery, pszenne
    Bułki na hamburgery, pszenne

    Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :) Składniki (na 10 bułek a 8 0 g): 380 g przesianej mąki pszennej typ 550 185 g letniej wody 10 g drożdży świeżych 50 g mleka pełnego w proszku

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  7. Bułki orkiszowo-gryczane na maślance
    Bułki orkiszowo-gryczane na maślance

    Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować??? Bułki o delikatnej skórce(...)miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  8. Bułki pita. Domowy kebab w bułce.
    Bułki pita. Domowy kebab w bułce.

    Bułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  9. Polskie bułki maślane A.D.1959
    Polskie bułki maślane A.D.1959

    robiono to z powodów „oszczędnościowych”. Poniżej znajduje się oryginalna receptura, w której zamiast margaryny użyłem masła, zaś na dolewkę w całości zastosowałem mleko. Z zaproponowanej ilości składników upiekłem 10 bułek o masie ok 100 g, ale równie dobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze(...)odrobinę mleka. Bułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne. Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  10. Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim).
    Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim).

    Moja pierwsza kulinarna inspiracja po powrocie z Bułgarii to domowe polskie bułki pszenne z dodatkiem suszonej, bułgarskiej papryki oraz świeżego rozmarynu z mojej doniczki. Składniki:640 g przesianej mąki tortowej300 ml ciepłej wody,2 płaskie łyżeczki soli,25 g świeżych drożdży,pół łyżeczki cukru,2 łyżki oliwy,1 białko jajka 50 ml ciepłego mleka (do zaczynu)kilka gałązek rozmarynu (może(...)sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Gdy bułki wyrosną, oprószamy je mąką i wstawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Bułki słodowe
    Bułki słodowe

    Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym. Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze(...)drożdże, dodaj dokarmiony 12 godzin wcześniej zakwas i dokładnie rozmieszaj. Dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj składniki i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny. Składniki (na 9 bułek): 410 g zaczynu 300 g mąki pszennej chlebowej 100 g letniej wody 20 g oliwy 15 g zmielonego słodu czekoladowego 9 g soli ziarna siemienia lnianego, słonecznika i otręby pszenne

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  12. Bułki dwusezamowe
    Bułki dwusezamowe

    coś się zmieni, czegoś się zapomni. Albo, jak było w tym przypadku, nowy przepis powstaje z powodu popełnionego błędu. Skoro jednak penicylina mogła być odkryta dzięki niechlujstwu, to bułki dwusezamowe mogły powstać dzięki mojemu błędowi :) Przepis na te bułki powstał dzięki ryfce , która aktualnie będąc w Szkocji postanowiła samej zrobić to, co na co dzień kupowała na śniadanie w szkockim(...)spożywczaku. Czyli poranne bułki szkockie . Ale, jak się później okazało, cytując z książki przepis popełniłem błąd. Do przepisu wkradło się nieplanowane jajko, w liczbie sztuk jeden. To zmieniło proporcje mąki i płynów. Ryfce wyszło zbyt luźne ciasto, musiała dodać więcej mąki. Jak mi później napisała, mąki dodała na oko, ale bułki mimo tego wyszły wspaniale. A ja dzięki temu usunąłem

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  13. Bułki z ziarnami
    Bułki z ziarnami

    Bułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, odgazować, krótko zagniatając  - ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki (ja przygotowałam 2 rodzaje bułek - jedne klasyczne, okrągłe, drugie - kwadratowe)- uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie- bułki przykryć ściereczką i pozostawić

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  14. Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie
    Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie

    porcję haggisu i nową książkę Simply Scottish Cakes & Bakes . Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego. Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte(...)jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem.  Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 10 bułek ): 450 g mąki pszennej chlebowej 6 g soli 10 g cukru 20 g drożdży 25 g masła 1 jajko 265 g letniego mleka z wodą po połowie Przygotowanie bułek

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  15. Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji...
    Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji...

    taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś nie zaczęto je wypiekać. Nie mniej jednak bułkę tę można spotkać w wielu rosyjskich piekarniach, i przebywają tam one od wielu, wielu lat. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Андреев А.Н. Производство сдобных хлебобулочных изделий. 2003г.”, ale znalazłem(...)blogu Солнечный Пекарь . Później przekonałem się, że mo ż na je znaleźć na wielu rosyjskojęzycznych blogach. Są to bułki delikatesowe, i chociaż nie są słodkie, ozdobione są niewielką ilością kruszonki. To co mi w nich spodobało, to wielkość - bułki dwu-, a nawet trzyosobowe, albo dla jednego superobżartucha :) Każda bułka waży ponad 200 g i ma średnicę 15 - 18 cm. Bułki

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  16. Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem
    Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem

    dłuższej nieobecności wśród blogujących chlebowypiekaczy, spowodowanej przeprowadzką na wieś, wykorzystałem zaproszenie Amber do uczestnictwa w Lipcowej Piekarni i upiekłem wariację na temat „bułek na zakwasie, z pieczonym czosnkiem”. Bułki wybrała Renata, prowadząca blog Codziennik kuchenny . Zaproponowane bułki już kiedyś upiekłem . Pozostało mi zatem zaproponować wariację na ich temat :) Pieczenie odbyło się w trochę spartańskich warunkach, jeszcze nie wszystkie bowiem kartony(...)mogę od niego oczekiwać, i zawsze staje na wysokości zadania - mój PIEKARNIK. W nowym miejscu, w nowym domku, nie mógł się już doczekać, aby coś upiec. Wspólnie zatem upiekliśmy bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem. Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

Wybierz stronę :