dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to, co jedzą, starając się unikać gotowych produktów i sztucznych dodatków. Dlatego coraz popularniejsze staje się pieczenie własnego chleba i bułek w domu. Jednym z moich ulubionych przepisów są żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami. Aby przygotować te pyszne bułeczki na śniadanie , potrzebne będą następujące składniki: żytnia mąka razowa, drożdże(...)sól, nasiona słonecznika i babki płesznik oraz starta marchewka i odrobina miodu . Po wymieszaniu składników pozostaje tylko czekać, aż ciasto wyrośnie, a potem podzielić je na zgrabne bochenki lub bułki i włożyć je do piekarnika. Ciepłe bułeczki na śniadanie z domowym dżemem i masełkiem to posiłek idealny na początek dnia. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego pieczywa
codojedzeniazanim takie foremki zaczęto produkować, to kształt muszli robiło się poprzez nacięcia ostrym nożem lub żyletką. Moim zdaniem ten tradycyjny sposób jest znacznie lepszy, bo pozwala nadać każdej bułce inny wygląd. Jeżeli chodzi o smak conchas, to mogę napisać, że ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, ale generalnie bułki wychodzą słodkie. Takie skojarzenie przyszło mi do głowy, że my w Polsce(...)mamy kołaczyki, a w Meksyku mają conchas ;-) Na 16 sztuk conchas. SKŁADNIKI Bułki: 550 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 25 g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 3,2% 80 g cukru 8 g soli 120 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 20 g mleka w proszku 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Skorupka: 150 g mąki pszennej
Passions hobbies lifeniesamowity i sprawdzony przepis na bułki pszenne. Bułki są ciężkie, pełne i przede wszystkim przepyszne! Charakteryzują się chrupiącym i delikatnym smakiem. Wymagają trochę pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś(...)podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia: 15 min Całkowity czas: 2 godz Ilość porcji: 4 osób Składniki: 500 g maki pszennej (ok. 3 szklanki) 15 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka drobnego cukru
ugotuj-przepis.plniesamowity i sprawdzony przepis na bułki pszenne. Bułki są ciężkie, pełne i przede wszystkim przepyszne! Charakteryzują się chrupiącym i delikatnym smakiem. Wymagają trochę pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś(...)podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia: 15 min Całkowity czas: 2 godz Ilość porcji: 4 osób Składniki: 500 g maki pszennej (ok. 3 szklanki) 15 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki drożdży instant 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka drobnego cukru
ugotuj-przepis.plDomowe burgery miały swoje pięć minut w sieci. Była moda, był szał, było darcie szat i puszenie ogona, kto ma lepszy pomysł czy przepis na kawał mielonego mięsa w bułce. W efekcie dostaliśmy kilkadziesiąt przepisów na katastrofę i „walk of shame”. Jednak nie to, co dobre, tylko to, co komu smakuje. Ponoć. Ja jestem zwolenniczką prostych rozwiązań. Maksymalnych efektów, przy(...)Moje domowe hamburgery właśnie takie są. Proste i pełne smaku. Znaczy, to nie działa tak, że wchodzicie do kuchni, machacie raz ręką i tada! Stoi na stole gotowe. Do bułek trzeba się ciut przyłożyć, włożyć nieco energii w przygotowanie dodatków i wyrobienie mięsa. W zamian za to otrzymamy pełne zazdrości spojrzenia, że my, sami, własnymi „ręcoma” tego pięknego burgeraska zrobiliśmy
ladykitchenBułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki , bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion. Używacie śruty czyli łamanej pszenicy lub żyta do wypieków ? Ja, często.Bułki ze śrutą zawierają dużo białka i błonnika. Idealne na kanapki, do hamburgerów… Pyszne(...)domowe bułki zawsze mile widziane. Puszyste i dobrze wypieczone z chrupiącą skórką. Bułki ze śrutą Składniki: na 14 bułek 200 g mąki żytniej chlebowej 800 – 850 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 g śruty z pszenicy 400 ml wody + 400 ml 1 łyżka melasy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 jajko + 3 łyżki mleka 4 łyżki
codojedzeniaConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)takiej piekarni robi: Lub podejrzeć wyrastające: Oczywiście najsmaczniejsze conchas są te robione własnoręcznie w domu. Trochę pracy przy nich jest, ale całkowicie to rekompesuje wyśmienity smak, zapach i konsystencja bułek. Najwięcej zabawy jest z tworzeniem nacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas
Grahamka, weka i kajzerkanasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek pszennych z przedziałkiem (tu i ówdzie nazywanych poznańskimi), wykorzystałem więc przepis na nie. Z drobną modyfikacją, z korzyścią dla zdrowia(...)Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść. A nie o to chodzi. Dałem więc na próbę 30 g ziaren ostropestu. I okazało
Grahamka, weka i kajzerkaAlternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy. Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a więc: - 600 ml mleka - 50 g drożdży - 350 g otrębów orkiszowych - 500 g mąki orkiszowej - 150 g mąki razowej 2000 - 3 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka miodu - jajko i garść sezamu(...)trzeba dodaj wody, ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od stolnicy, czy miski. Wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem kolejne 20-30 minut. Gdy już ciasto podwoi swoją objętość, uformuj bułki. Odrywając po kawałku formuj kuleczki i spłaszcz je, po czym zrób po środku głęboki przedziałek. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Rozkłóć jajko i włącz piekarnik na 180 ° termoobieg
Pasje JolkiKeto bułki sezamowe Poświąteczne dojadanie resztek Zjedliście już świąteczne zapasy czy jeszcze męczycie temat…? Nie macie przypadkiem już dość świątecznych mięs, bigosów, ryby po grecku i sałatki tradycyjnej…? Ja przyznam szczerze, że mi te dania wychodzą już bokiem. Mam ochotę na coś normalnego (?!). U mnie dzisiaj na śniadanie była jajecznica, bo nie zniosłabym tego samego kolejny dzień(...)pieczenie nie stanowi chwilowo dla mnie większej atrakcji, to nie skusiłam się także na ich zrobienie. Przypomniało mi się jednak, że jestem Wam winna jeden przepis na keto bułki . Keto bułki sezamowe idealne na keto śniadanie Był czas na keto bułki kokosowe , przyszedł też więc i czas na bułki z mąki sezamowej . Przepis na nie pochodzi z tej strony
Modern Cave GirlRamen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny(...)głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka | 76 g węglowodanów | 59 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. BUŁKI Z MAKARONU (20 min + 30 min na mrożenie) Jeśli macie makaron jajeczny, ugotujcie go al dente w osolonej wodzie, czyli na pół twardo. Po odcedzeniu nie przelewajcie go wodą (usuniecie wtedy
Nerds KitchenKolejna podróż w czasie do beztroskiego dzieciństwa, niewyszukanych, prostych prawdziwych smaków jakim bez wątpienia jest kalafior z przesmażoną na maśle bułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się(...)kalafiorem :) Składniki: kalafior masło (nie margaryna) bułka tarta sól Wykonanie: Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie się unosił w powietrzu, sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli warzywo nie będzie stawiało większego oporu do wbicia widelca, wyjmujemy je z wody. Następnie na patelni roztapiamy masło. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy ok 3 - 4 łyżek masła. Gdy masło
Taste Of My Dayjuż kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)- 20g świeżych
Smaczne ZdroweBułki pizza Pomysł na ten przepis urodził się po kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne, ale forma jest dość duża i do pracy, lub szkoły trudno zapakować.Natomiast tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie, bo chociaż zimne też smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których(...)suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem. 3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki. Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki
zjem to blog kulinarnyDawno nie piekłam na poolishu, stąd dzisiaj proponuję bułki pszenno-żytnie z tego właśnie rodzaju zaczynu. Poolish to rodzaj pre-fermentu, który wywodzi się z Polski – stąd jego nazwa i od lat jest popularny w piekarnictwie. Dzięki niemu pieczywo zyskuje na smaku, ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Poolish przygotowuje się z równych części wody i mąki oraz niewielkiej(...)drożdży, a następnie pozostawia na kilka godzin, aby fermentował. Poolish – naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne
codojedzeniaDawno nie piekłam na poolishu, stąd dzisiaj proponuję bułki pszenno-żytnie z tego właśnie rodzaju zaczynu. Poolish to rodzaj pre-fermentu, który wywodzi się z Polski – stąd jego nazwa i od lat jest popularny w piekarnictwie. Dzięki niemu pieczywo zyskuje na smaku, ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Poolish przygotowuje się z równych części wody i mąki oraz niewielkiej(...)drożdży, a następnie pozostawia na kilka godzin, aby fermentował. Poolish – naturalna fermentacja – mniej drożdży, więcej naturalności – łatwy w przygotowaniu Dlaczego warto piec na poolishu? Po pierwsze, bułki mają bardziej złożony, głęboki smak. Pre-ferment sprawia, że w cieście zachodzą dłuższe procesy fermentacyjne, które wzbogacają smak gotowego pieczywa. Po drugie, struktura bułek jest wyjątkowo lekka, a wnętrze wilgotne
codojedzeniabigos czy żurek na białej kiełbasie. Tradycyjne w znaczeniu, że w zasadzie każdy pewnie kiedyś to jadł. Bo my na przykład uwielbiamy. Do tej pory kupowaliśmy takie gotowe bułki w Lidlu, takie do samodzielnego odpieku. Ale jednak one dość drogie są, jakoś tak chyba ze 4 zł za bułkę. Wpadłem więc na pomysł, że za niewielką część tej ceny można(...)samemu w domu zrobić te bułki. Opracowałem zatem dla Was idealny przepis. Ale zanim Wam go przedstawię, opowiem o tym, czego ostatnio byłem świadkiem. Bo to ciekawa kulinarna historia. Byłem więc jakiś czas temu na weekend u babci, mieszka ona na wsi. Zima idzie i trzeba jej było drewna porąbać i ekogroszek przerzucić, bo dom ogrzewany piecem, a wśród sąsiadów
Marder&Marder Manufacturezrobić z czerstwych bułek? Otóż nie tylko bułkę tartą, ale również pyszne i proste mufinki. Przepis jest bardzo prosty. Składniki możesz modyfikować według własnego uznania. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: około 16 małych muffinów Na pewno nie jeden raz zadajesz sobie pytanie co zrobić z czerstwych bułek zalegających w kuchennych szafkach. Najprostsza odpowiedź – ususzyć, zetrzeć(...)tarce i zrobić domową bułkę tartą. Ale są też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego wora. Kiedy nazbiera się
Niedzielny kucharzKeto pieczywo Keto pieczywo = dobre paliwo Zanim ruszę z typowo świątecznymi potrawami, wrzucam jeszcze szybko kompletnie nieświąteczny przepis na keto bułki kokosowe. Okazuje się, że to pierwszy tego typu przepis na blogu…! Wcześniej było tylko coś na kształt pieczywa z użyciem warzyw, czyli bułeczki z kalafiora i bajgle z brokułów . No i gofry , które też niejako występowały w roli(...)końcu mu uległam… Ni stąd ni zowąd pojawiła się u mnie ochota na keto pieczywo i nie odpuszczała, więc siłą rzeczy musiał powstać jakiś keto chlebek lub keto bułki. Padło na bułki z tego przepisu . Wyszły świetne. Co prawda nie wyrosły jakoś niesamowicie. I wiadomo, że nie mają struktury prawdziwego białego pieczywa… Ale zawsze są to bułki
Modern Cave GirlBułki pszenne Bułki na śniadanie oznaczają, że będzie przepysznie! Bardzo lubię piec pieczywo w domu, bo jest to często jedyna okazja na to, żeby zjeść pieczywo bez ulepszaczy i takie, które dopiero co wyszło z piekarnika. Bułki domowej roboty to pyszna pachnąca przygoda, której po pierwszym spróbowaniu, chce się co raz więcej! Jak dla mnie, piekarnia może być tuż(...)rogiem, a ja i tak skuszę się na przygotowanie pysznych domowych bułek. Bułki, które właśnie przygotowałam zostały przeze mnie nazwane: bułki rustykalne, dlatego, że ich wygląd przypomina mi właśnie takie starodawne bułki, które muszą absolutnie pęknąć, mieć nieco nieregularny kształt, a także nieco białą skórkę. Domowe bułki są bez porównania o niebo lepsze od tych, które kupicie w piekarni
MamaOskarkaWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia bułek będziemy potrzebować: z podanych proporcji przygotujemy około 5 bułek 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniej wody 3 łyżki oleju 35 g drożdży(...)łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli oraz około 3 łyżek mąki do podsypania blatu i olej do posmarowania miski i blatu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Bułki do zapiekanek z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebobchodzenia tego dnia specjalnym, okolicznościowym wypiekiem. W zeszłym roku pochwaliłem się chlebem mieszanym z ostropestem . W tym roku nie mogłem odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią(...)efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię o czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu, ale po prostu o bezpośredniej pracy z bułkami). Ale najważniejsze - są odstresowujące! A w jaki sposób? ... o tym w przepisie... Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej
Grahamka, weka i kajzerkaJuż lipiec, jak ten czas leci. Lipcowa piekarnia była pyszna. Piekliśmy świetne bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód bułki upiekły się znakomicie. Polecam. Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam czosnek prażoną(...)przepisie - przez nieuwagę dodałam cały. Nie dodałam słodu - to akurat celowo, ciasto wyrabiałam w robocie. Zapomniałam również zmniejszyć temperaturę piecyka do 235 st C. Mimo mojej nieuwagi bułki wyszły świetne. Pachniały i smakowały prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się
Stare Garydodatki, jak sosy, czy frytki. Teraz będzie ostatni dodatek, po nim, jutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec. I to właśnie niemieccy imigranci przywieźli go do Ameryki. I tam dopiero(...)sprytni Amerykanie wsadzili go między dwie połówki bułki. I teraz już chyba nie wyobrażamy sobie hamburgera inaczej niż właśnie w takiej formie. Te bułki są idealne. Puszyste i miękkie, a skórka delikatnie pęka, gdy się ją naciśnie. Dokładnie tak samo jak w tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano
Marder&Marder Manufacturepowodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków(...)aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już dodawać do ciasta. Bułki upiekły się wspaniale, z czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny smakowity przepis na bułki, wypatrzony na blogu Moje Wypieki. Przepyszne, są miękkie i puszyste, najlepsze tego samego dnia, ale i na drugi dzień smaczne. składniki: (12 dużych bułek)500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka cukru ( dałam małą łyżeczkę)1,5 łyżeczki soli7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)200 g jogurtu naturalnego120 ml mleka1(...)papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką . 10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce
Stare Garydzieci i ogólnie przyjazny wystrój wnętrza (bardzo wygodne fotele). Zjadłam sobie gigantyczną kanapkę z kurczakiem, popiłam colą i czułam się wyjątkowo zadowolona. Co to ma wspólnego z moimi bułkami? Otóż wczoraj, po powrocie z pracy, musiałam wykombinować coś do jedzenia. Nie miałam ochoty na tosty (mój standardowy zapychacz, kiedy jestem sama w domu), nie chciało mi się też wznosić(...)chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, zniewalająco pachnące cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek. Moje bułki w zasadzie są bułami - jedna
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który uwielbiam" MojeTworyprzetwory" Szkoda, że coraz ciężej jest kupić te tradycyjne bułki jakie piekarnie piekły przed laty. Oto przepis jaki cały cytuję z MojeTworyPrzetwory Składniki na 6 dużych bułek (mi wyszło 10:)) - 630g mąki(...)płaski placek, po czym zwinąć w okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka - wyłożyć na blaszce papier do pieczenia - każdą bułkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia - nastawić piekarnik na 200 stopni - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika i piec na rumiany
Basia w kuchnirazem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie, organizowany przez Małgosię zagościł na blogu Eweliny. Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży(...)ciepłego mleka ( 35-38 stopni ) Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek roztopionego masła 1 jajko do pomalowania bułek Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, zakrywamy folia i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do zaczynu dodajemy składniki cista właściwego. Przez około
Kulinarne przygody Gatity