bułki - 33426 przepisów (strona:2/2229)

Bułki hamburgerowe 68

Czas czytania: 3 min Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów , pierwszą partię upiekłam z połowy porcji, tak dla sprawdzenia przepisu i to był błąd! Rozeszły się w mgnieniu oka, a dzieci prześcigały się między sobą w jedzeniu. Następnego dnia znów ruszyła produkcja bułek tym razem(...)pełnej porcji. Bułki hamburgerowe [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 średnie jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania

SprawdzonaKuchnia.pl
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 177

porcję haggisu i nową książkę Simply Scottish Cakes & Bakes . Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego. Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte(...)jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem.  Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 10 bułek ): 450 g mąki pszennej chlebowej 6 g soli 10 g cukru 20 g drożdży 25 g masła 1 jajko 265 g letniego mleka z wodą po połowie Przygotowanie bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki jarosławskie zdobione, prosto z Rosji... 169

taka nazwa, nie wiem, ale mogę przypuszczać, że ma to coś wspólnego z obwodem jarosławskim w Rosji. Być może tam wła ś nie zaczęto je wypiekać. Nie mniej jednak bułkę tę można spotkać w wielu rosyjskich piekarniach, i przebywają tam one od wielu, wielu lat. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Андреев А.Н. Производство сдобных хлебобулочных изделий. 2003г.”, ale znalazłem(...)blogu Солнечный Пекарь . Później przekonałem się, że mo ż na je znaleźć na wielu rosyjskojęzycznych blogach. Są to bułki delikatesowe, i chociaż nie są słodkie, ozdobione są niewielką ilością kruszonki. To co mi w nich spodobało, to wielkość - bułki dwu-, a nawet trzyosobowe, albo dla jednego superobżartucha :) Każda bułka waży ponad 200 g i ma średnicę 15 - 18 cm. Bułki

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 293

dłuższej nieobecności wśród blogujących chlebowypiekaczy, spowodowanej przeprowadzką na wieś, wykorzystałem zaproszenie Amber do uczestnictwa w Lipcowej Piekarni i upiekłem wariację na temat „bułek na zakwasie, z pieczonym czosnkiem”. Bułki wybrała Renata, prowadząca blog Codziennik kuchenny . Zaproponowane bułki już kiedyś upiekłem . Pozostało mi zatem zaproponować wariację na ich temat :) Pieczenie odbyło się w trochę spartańskich warunkach, jeszcze nie wszystkie bowiem kartony(...)mogę od niego oczekiwać, i zawsze staje na wysokości zadania - mój PIEKARNIK. W nowym miejscu, w nowym domku, nie mógł się już doczekać, aby coś upiec. Wspólnie zatem upiekliśmy bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem. Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślankowe z miodem 204

jednocześnie musiało to mieć w sobie coś magicznego, co jedynie rasowa sztuka piekarska, nawet w tym domowym wykonaniu, w sobie posiada - zakwas odpadał, więc wybór padł na podmłodę i bułki :) I ta podmłoda doprowadziła do powstania przepysznych, delikatnych bułek, z miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności(...)podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki i drożdży. Po dosłownie kilku minutach podmłoda ląduje w lodówce, a my możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 173

Składniki: 550 g mąki pszennej Szadkowska , 20 g świeżych drożdży, 150 ml letniego mleka, 100 ml letniej wody, 1 jajko, 30 g miękkiego masła, 1 czubata

Aga w kuchni
Bułki do burgerów 86

przepis jest na najlepsze bułki do burgerów . Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne. Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie(...)konsystencja jest niemalże “papierowa”. Jeśli zatem macie chwilę wolnego czasu to polecam Wam robienie własnych bułek do burgerów. Te bułki można również mrozić. Wystarczy włożyć je do woreczka lub plastikowego pojemnika i trzymać w zamrażalniku. Po rozmrożeniu nie różnią się niczym od bułek świeżo robionych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bułki

MeCooks
Klasyczne pszenne bułki 118

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i następnego dnia rano po prostu włożyć do piekarnika. Są to typowe bułeczki pszenne, takie jak znacie ze sklepu, ale przygotowane domowym sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników. Przepis na: Domowy chleb na zakwasie(...)nich rośnie znacznie lepiej. Składniki 1 kg mąki pszennej 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant) 700 ml wody 1 łyżka soli Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne Klasyczne pszenne bułki – przepis Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na min. 10 godzin. Po 10 godzinach

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułka brudasek 196

kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je brudaski bo zdarza się, że potrafią swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości(...)szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy. A oto sprawca całego zamieszania :)   SKŁADNIKI:  CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję) -  mąka pszenna - 750g - drożdże

Basia w kuchni
Łatwy przepis na bułki do burgerów 30

Domowe bułki hamburgerowe z sezamem – zobacz jak krok po kroku zrobić miękkie, aromatyczne bułeczki. Sprawdź przepis na bułki do burgerów! Te proste bułki sprawdzą się jako baza do każdego burgera. Puszyste i delikatne – świetnie komponują się zarówno z tradycyjnym burgerem, jak i z jego bezmięsnymi wersjami. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe? Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie(...)godziny, po uformowaniu bułeczek również odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia, uważaj, aby nie piec bułeczek za długo – często już po 15 minutach bułki są odpowiednio upieczone, a wydłużanie tego czasu sprawi, że bułeczki będą suche i twarde. Dokładny przepis oraz proporcje składników na domowe bułki do burgerów znajdziesz poniżej. Sprawdź również pomysły na burgery: Wegański burger

Via Gusto
Krokiety w bułce 203

Krokiety w bułce...Chrupiąca, złocista skórka.Wnętrze wypełnione pieczarkami.Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!Składniki:4 duże, zwykłe bułki pszenne;500 g pieczarek;150 g startej mozzarelli;2 jaja;2 cebule;Sól;Pieprz;Bułka tarta;Mleko;Olej.Sposób przygotowania:Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać.Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem.Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych

Gospodyni Miejska
Grillowany schab w bułce z makaronu 295

Makarony w naszej rodzinie uwielbia każdy, a przepisów z wykorzystaniem makaronu na blogu jest całe mnóstwo. Ale ten przepis na grillowany schab w bułce z makaronu przygotowałam specjalnie na smakowity konkurs „Malma – z miłości do makaronu” . „Bułkę” zrobiłam z makaronu Capellini nidi nr 51 ze 100% Amber durum, czyli tłumacząc na język polski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki(...)burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób: 4 gniazdka nitki Malma 1 jajko 1 plaster schabu wieprzowego 4 plastry ogórka 1 pomidor koktajlowy kilka listków sałaty lodowej suszone pomidory z czosnkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 939

Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem . Podobnie piekę bułki pszenne z sezamem , one też mają tzw. przedziałek. Od dziecięcych lat lubię jeść bułki z przedziałkiem, które u nas nazywano zamiennie bułkami wrocławskimi. To nazwa regionalna bułek, spotkałam się też z nazwą bułki poznańskie. Podejrzewam, że każdy region Polski ma swoją regionalną nazwę na bułki z przedziałkiem. Najczęściej te bułki kupowaliśmy(...)były najlepsze. Miały chrupiącą skórkę i miękki miąższ, dzięki przedziałkowi idealnie dzieliło się je na pół. Gdy z koleżankami wracałyśmy ze szkoły wpadało się do piekarni, kupowało po gorącej bułce wrocławskiej i oranżadę, nic wtedy lepiej nie zaspokajało głodu jak to połączenie. No chyba, że jeszcze pyszna szneka z glancem albo gorący chleb z rumianą, błyszczącą skórką, który aż parzył

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka wrocławska, weka 82

Przyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb A nie, bo bułkę jednak Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka(...)siak, dzisiaj zapraszam na przepis na bułkę wrocławską – wekę, baton, bułkę francuską… pewnie jeszcze kilka nazw funkcjonuje. Podchodziłam do jej pieczenia kilkukrotnie, jednak efekt nie do końca mnie zadowalał. Ten przepis do podwójny powrót do korzeni. Po pierwsze – smak. Jest identyczna jak ta, jaką pamiętam z dzieciństwa. Po drugie – przepis pochodzi od Liski z Pracowni Wypieków

Mieszam w Garnku
Weka...a może bułka paryska? 255

Weka w Krakowskiem, to po prostu bułka paryska, bułka wrocławska, górnośląski francuz, łódzka angielka, poznańska kawiorka, kujawski baton lub bułka wyborowa, albo też bułka kielecka, bina czy też gryzka. Tyleż nazw dla tej długiej na około 30 cm bułki, kształtem i wielkością zbliżonej do podłużnego chleba, lecz z miąższem bardziej mięsistym. A najsmaczniejsza jest tuż po upieczeniu, ostygnięciu, z chrupiącą(...)miskę i odstaw do wyrastania na półtorej godziny.  Wyjmij ciasto na blat, delikatnie spłaszcz i podziel na dwie równe części. Z każdej części uformuj podłużną, ale niezbyt cienką, bułkę. Ułóż uformowane weki wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrastania na około 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 230 °C wstawiwszy wczesniej do niego

Grahamka, weka i kajzerka
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 258

Domowe pieczywo wymaga mnóstwa czasu i cierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy(...)spieszy to możecie włączyć na 2 min piekarnik na 40 stopni C, wyłączyć, włożyć do niego ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min. 4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min) wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania