przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe(...)znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko i wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier
Karo in the Kitchenpatata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej na Tajwanie, która to przepis dostała od przyjaciółki z Hiszpanii. A teraz przepis trafił do nas :) Te słodkie bułki są niewiarygodnie miękie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość zwięczy cukier puder, którym zostały oprószone(...)już słodkie bułki. Nie było w domu nikogo, kto by się mógł tym bułkom oprzeć, a wszyscy twierdzą, że są one uzależniające. Nie wierzycie? To sobie je upieczcie i skosztujcie sami! Wpis znalazł się na liście Panissimo (#44) . Cocas (20 szt): 500 g mąki pszennej typ 450 100 g miękiego smalcu 150 g cukru 200 g ugotowanych ziemniaków 3 średnie
Grahamka, weka i kajzerkaWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta maszyny (robota). Bułki orkiszowe po upieczeniu są bardzo smaczne, puszyste (dokładnie widać to na końcu filmiku) i bardziej treściwe niż bułki ze sklepu bo nie są tak nadmuchane. Polecam wypróbować przepis i spróbować upiec(...)takie bułeczki w domu. Do przygotowania ciasta na bułki orkiszowe będziemy potrzebować: 500 g mąki orkiszowej pełno ziarnistej (użyłam mąki Melvit) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniego mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem
Uwaga Babcia Piecze ChlebBułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np. bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz(...)już nie wspomnę a szkoda, że teraz nie liczy się smak, jakość tylko ilość........ Na szczęście ręce mam ::)) i można je zrobić samemu :))SKŁADNIKI : (zrobiłam z tej porcji 9 bułek jedna ważyła ok 100 g przed upieczeniem)500 g mąki pszennej (użyłam typ 650 bułkowej, ale można spokojnie użyć luksusowej)40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru
Basia w kuchnisieci. Nie mogłem oprzeć się pokusie dodania słodu (w odróżnieniu od oryginalnej receptury), a także użyłem więcej zaczynu, gdyż podczas wyrabiania ciasto wydało mi się troszeczkę zbyt suche. Bułki wyszły rewelacyjnie. Ładnie wyrosły, mają nadzwyczaj delikatny miąższ z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem grahamek, i delikatnie chrupiącą skórkę. Zostały przetestowane w pierwszej kolejności w towarzystwie marmolady dyniowej, w drugiej kolejności(...)plastrem gotowanego baleronu. Bułki oba testy zdały, i to na piątkę z plusem. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego razowego 150 g mąki pszennej graham 12 g świeżych drożdży 10 g cukru 150 g letniej wody Nakarm zakwas 12 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania bułek. Rozetrzyj drożdże z cukrem. W dużej misce wymieszaj mąkę z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na te bułki znalazłam tutaj ..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam(...)posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto robiłam w misce Tupperware]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek
Moje domowe kucharzeniePszenne, domowe bułki śniadaniowe graham to wspaniały wybór na zdrowe i sycące śniadanie. Są one przygotowywane z mąki pszennej i grahamki, która jest bogatsza w błonnik i składniki odżywcze niż biała mąka. To sprawia, że zwykłe pszenne bułki są bardziej pożywne i korzystne dla zdrowia. Pieczenie bułek śniadaniowych w domu jest łatwe i przyjemne. Wszystko, co potrzebujesz, to mąka grahamka(...)drożdże, woda, sól i odrobina miodu. Możesz też dodać do ciasta ziarna, orzechy lub suszone owoce, aby nadać bułkom dodatkowy smak i chrupkość. Ja wybrałam słonecznik, siemię lniane i włoskie orzechy. Po przygotowaniu ciasta i pozostawieniu go do wyrośnięcia, możesz uformować z niego bułki i upiec w piekarniku. Świeżo upieczone i bogate w błonnik bułki śniadaniowe są nie tylko pyszne
codojedzeniaJajko zapiekane w bułce to pomysł na smaczne śniadanie lub ciepłą kolację. Chrupiące, podpieczone bułki i jajko z płynnym żółtkiem oraz ulubione dodatki zasmakują każdemu. Całość posypana świeżym szczypiorkiem sprawia, że z chęcią sięgniemy po taką zapiekankę. Czas zapiekania zależy od tego, jakie chcemy mieć jajko: bardziej ścięte lub mniej. Do przygotowania takiego śniadania nie musimy mieć świeżych, prosto(...)piekarni bułek, więc jest to też dobry pomysł na zagospodarowanie pieczywa z poprzedniego dnia, którego nikt już nie chce jeść. Pod jajko zapiekane w bułce możemy dać to, na co mamy akurat ochotę lub to, co znajdziemy w lodówce. Pomysłów może być wiele. U mnie jest to szynka, ser i kawałki papryki. Ale szynkę można też zastąpić boczkiem wędzonym
Danka PichciWracam do pieczenia chleba. Jest tak drogi, że w tej chwili bardziej się opłaca piec samemu niż kupować. Co za bułki dzisiaj upiekłam na śniadanie? Szwedzkie bułki na melasie. Są pyszne i puszyste. To popularne pieczywo w Szwecji zwane jest tekaka i oznacza bułka do herbaty. Jak dla mnie to idealne pieczywo na kanapki z masłem i serem. Zapomniałam jaką(...)się po domu. Czuję takie ciepło! Choć dzisiaj nie jadam pieczywa z mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu. Pieczenie chleba Domowe pieczywo zawsze można dopasować do swoich
codojedzeniaporcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na śniadanie lub podwieczorek. Zaproponowałam Wam kruszonkę cynamonową, ale oczywiście możecie ją pominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki. Słodkie bułeczki z kruszonką [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Na ciasto 580 g mąki pszennej 100 g cukru(...)ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić
SprawdzonaKuchnia.plKryzys w dostępie do drożdży spowodował, że powstały takie oto bułki na pszennym zakwasie . Pszenny zakwas hoduje się stosunkowo długo, ale raz wyhodowany i codziennie dokarmiany daje nam nieograniczone możliwości wypieków. Bułki mleczne są tego przykładem. Są delikatne, pysznie smakują z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi, a ciepłe najlepsze są z samym masłem. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości bułek(...)sznurkiem i robimy luźny supełek przekładając jeden koniec od góry a drugi od dołu, dociskamy końce, żeby się nie odkleiły, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki starajcie się robić bardziej wysokie, niż szerokie, ponieważ w trakcie wyrastania rozejdą się na boki. Blachę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika na 12 godzin, w tym czasie spulchnieją
Bułka z ChlebemDzisiaj z samego rana wzięłam się za pieczenie. Obiecałam domownikom na obiad hamburgery i domowe bułki hamburgerowe. Postawiłam na bułki hamburgerowe z pomidorami i rozmarynem. Pomyślałam, że bułki z pomidorami będą super pasować do wołowego hamburgera. Jak wykorzystać bułki hamburgerowe… Z przepisu poniżej wychodzi 10 bułek, więc jak dla nas starczy bułek na dwa razy. Nadmiar bułek mrożę(...)kiedy potrzebuję je na obiad lub kolację, owijam w folię i odmrażam w piekarniku. Bułeczki będą wtedy jak świeżo upieczone i ciepłe. Bułki hamburgerowe są mięciutkie. Przypominają brioszki hamburgerowe . Jednak zamiast masła dodałam do nich oliwę i suszone pomidory. Pachną delikatnie rozmarynem, który wciąż jakoś trzyma się na balkonie. Najwyraźniej nic sobie nie robi z lekkich przymrozków. Jeśli już piekę
codojedzeniaUwielbiam chleb na zakwasie, ale jak nie mam zbytnio dużo czasu to piekę pszenne bułki na zaczynie poolish. Bułki pieczone na poolishu w smaku przypominają te na zakwasie. Aby przygotować poolish wystarczy wymieszać mąkę, odrobinę drożdży i wodę. Zaczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny lub do lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez(...)rano zdążyć upiec chrupiące bułeczki. Bułki na zaczynie poolish upiekłam w dwóch rozmiarach. Małe bułki podaję do zupy lub przygotowuję kanapki na imprezę. Bułki można zamrozić. Kiedy rozmrażam pieczywo to zawijam je w folię aluminiową i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy bułki już są prawie rozmrożone, odkrywam je i za pomocą spryskiwacza spryskuję wodą. Bułki będą miały chrupiącą skórkę
codojedzenia