bułki - 33926 przepisów (strona:15/2262)

Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 217

wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby

Stare Gary
Burza. I bułki z pokrzywą 176

cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruskie bułki z makiem 222

Pluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 271

Pyszna bułka drożdżowa z przepisu  babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca...  Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek  1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka  cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie

Malinowe Pocałunki
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 258

kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni

głodny alergik
Bułki orkiszowe z marchewką 206

wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk, układać na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Raz jeszcze odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Bułki bez mąki – pieczone w domu, dopasowane do Ciebie! 59

powiecie na puszyste bułki bez mąki, które wyglądają i smakują jak tradycyjne bułeczki na zakwasie? A do tego są bez glutenu, niskowęglowodanowe i niesamowicie smaczne! Piekę je regularnie, ponieważ staram się ograniczać węglowodany w mojej codziennej diecie. Dzięki nim mogę cieszyć się pieczywem bez wyrzutów sumienia! Są sycące, lekkie i mają przyjemną strukturę – idealne do różnych dodatków. Moje ulubione połączenie(...)jest nieco trudniejsze w przygotowaniu, ponieważ wymaga zastąpienia glutenu, który pełni funkcję wiążącą i nadaje elastyczność ciastu. Błonnik zamiast glutenu! Sekret idealnej konsystencji? Babka jajowata i płesznik! W przypadku bułek pieczonych bez mąki zbożowej tę rolę przejmuje błonnik z łusek babki płesznik lub babki jajowatej . Nasiona tych roślin mogą mieć jasną lub ciemną barwę, co wpływa na kolor wypieku

codojedzenia
Kotlety z kalafiora: przepisy, porady i inspiracje kulinarne 96

kalafiora (zgodnie z poniższymi wskazówkami). Odsącz ugotowane różyczki kalafiora i pozostaw do ostygnięcia. Rozgnieć ostudzone różyczki kalafiora widelcem lub zblenduj je na gładką masę. Dodaj do masy kalafiorowej jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (np. czosnek, paprykę, zioła). Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj z masy kotlety o dowolnym kształcie i wielkości. Obtocz kotlety(...)bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Teraz, gdy znasz przepis na kotlety kalafiorowe , możesz eksperymentować z dodatkami i przyprawami, aby uzyskać własne, unikalne warianty tego dania. Jak ugotować różyczki kalafiora do kotletów? Aby różyczki kalafior ugotować w odpowiedni sposób, należy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami: Podziel kalafiora na różyczki o zbliżonej wielkości

Ugotowane pozamiatane
Fasolka szparagowa z bułką tartą 110

Fasolka szparagowa to kolejne po szparagach warzywo, które bardzo często podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa z bułką tartą to najpopularniejszy i najbardziej znany sposób na przygotowanie tych strąków. Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chyba nigdy mi się nie znudzi. W ten sposób można przygotować każdy rodzaj fasolki: żółtą, zieloną lub płaską tyczkową. Najlepiej(...)rozgotowana. Jeżeli będziemy korzystać z zielonych strąków to one też gotują się nieco dłużej niż żółte. Fasolkę po ugotowaniu i odcedzeniu można też przełożyć na patelnię z masłem i bułką tartą, następnie wymieszać i podsmażyć około 2 minut. Fasolka szparagowa z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie. Fasolka szparagowa z bułką tartą świetnie

Danka Pichci
Ekspresowe jagodzianki z przepisu babci 138

Poznaj prosty przepis na pulchne i ekspresowe jagodzianki z przepisu babci. Pyszne bułki drożdżowo maślane z jagodami wykonasz w prosty i szybki sposób. Są pulchne i miękkie. Uwaga, szybko znikają ze stołu. Idealnie nadają się do porannej kawy, herbaty, jako słodka przekąska do pracy lub szkoły. Takie bułki z jagodami każdego lata robiła moja babcia. To zdecydowanie jeden z niezapomnianych(...)smaków dzieciństwa. Czekam na nie przez cały rok. Babcia w każdej porze roku częstowała nas swoimi wypiekami. Zimą piekła pierniki , jesienią szarlotki , a w lipcu obowiązkowo bułkami wypełnionymi jagodami . Sklepowe wypieki nie umywają sie do domowych wypieków. Jagodzianki możesz wykonać przez cały rok ze świeżych lub mrożonych jagód, ewentualnie borówek amerykańskich. W ostateczności możesz użyć też gęstego dżemu z jagód

Ania gotuje
Kalafior z bułką tartą 153

potrzeba: 1 większy kalafior, 1 łyżka soli, 1/2 kostki margaryny lub masła, 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Kalafiora dzielimy na większe różyczki, odcinamy nadmiar ogonków, płuczemy przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy sól, przykrywamy i gotujemy na mniejszym płomieniu 10-15 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy(...)wylewamy na sitko. Na małą patelnię dajemy margarynę lub masło, roztapiamy ją na dużym płomieniu, dodajemy bułkę tartą i smażymy cały czas mieszając.   Nie wolno Wam próbować gorącej bułki w trakcie smażenia !!! Poparzenie  ust i języka gwarantowane.  W trakcie smażenia bułki tłuszcz zaczyna się pienić, a bułka zmienia kolor na złocisty, co oznacza, że koniec smażenia jest

Bułka z Chlebem
Keto Burgery wołowe (Paleo, LowCarb) 203

prawdziwą wiosnę. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić i znaleźć jakiś sposób na rozgrzewkę. Mój dzisiejszy to keto burgery wołowe. Dodatek tabasco sprawił, że są naprawdę ogniste. Solidna rozgrzewka zagwarantowana! Bułki z kalafiora ratują sprawę Nie bez znaczenia są tutaj bułki, gdyż w diecie ketogenicznej jest to produkt problematyczny. Te nie są oczywiście zbożowe- zostały przygotowane z kalafiora i mąki kokosowej(...)Dokładnie takie same jak w tym przepisie . Oczywiście można próbować radzić sobie bez bułek. Nieraz w roli szybkiego obiadu występowały u nas burgery w sałacie, czyli tzw. “protein wraps”. Jest to nic innego jak kotlet wołowy zawinięty wraz plastrem pomidora, a czasami także boczkiem w liść sałaty lodowej (jak na zdjęciu poniżej). Do tego musztarda

Modern Cave Girl
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 344

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce. W jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:  Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej(...)można użyć instant) 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Bułki dzielone Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, jedną dużą łyżkę mąki i około 50 ml letniej wody i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 170

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo(...)wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę. Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie. Bułki na zakwasie Składniki: na 22 bułki 450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

codojedzenia
PRECLOWE BUŁECZKI 244

Bułki preclowe, to bułki, które skradły serca, a raczej podniebienia mojej Rodzinki. Na punkcie tych bułek po prostu oszaleli. Odkąd natknęłam się na nie 2 tygodnie temu, były już u nas sześciokrotnie...:-) Tym bułkom naprawdę trudno się oprzeć. Cudownie puszyste i mięciutkie. Nic tylko przygotowywać i zajadać. Z podanych składników wychodzi 8 bardzo dużych lub 10 trochę mniejszych, choć(...)dużych bułek. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania