bułki - 33926 przepisów (strona:12/2262)

Najprostsze bułki na drożdżach 132

Dzisiaj z samego rana piekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec bułki ze słonecznikiem . Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką(...)jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem. Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania jej sporo. Takie ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie

codojedzenia
Domowy hot dog 106

odpadów z słynną celulozą i innymi śmieciami. Dziś parówki do hot dogów czy do innych posiłków można jeść bez wyrzutów sumienia. Można zamiast parówki zastosować inną ulubioną cienką kiełbaskę. Bułki do dzisiejszych hot dogów kupiłam w pobliskiej piekarni, jednak polecam wykonanie bułek samodzielnie. To na prawdę proste i szybkie. Jeden z moich ulubionych przepisów na bułki pszenne znajduje się(...)stronie Kulinarne przeboje . Wystarczy, że bułki z przepisu zrobicie bardziej podłużne, np. na długość parówki i będą miały kształt idealny. Do hot dogów możesz dodać również inne ulubione warzywa i sosy. Bazą zawsze jest dobrej jakości parówka i lekko przypieczona bułka. Możesz dodać ogórka świeżego, szczypiorek, prażoną cebulkę, tarty ser, dowolny sos np. BBQ, czosnkowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy

To Musisz Wiedzieć
Burgery rybne w błyskawicznych bułkach 144

Błyskawiczne są i burgery rybne i bułki. Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Całe danie zrobisz w 20-25 minut Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Może to być(...)kasza, która pełni rolę spoiwa (dlatego do kotletów nie trzeba dodawać jajka) i warzywa. Ważne, żeby do burgerów dodać świeżą cebulę i czosnek. Równie proste do zrobienia są błyskawiczne bułki hamburgerowe. Czas to mniej niż 20 minut. Jest to możliwe dlatego, że błyskawiczne bułki nie zawierają drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane są z tzw. mąki samorosnącej. Jeśli jest

Niedzielny kucharz
Czarne burgery z serem halloumi 103

Czarne bułki to pomysł na żart w prima aprilis lub “mroczne pieczywko” na wieczór z duchami, czyli hallowen. Bułki na hamburgery nadziewamy mięsnym kotletem wołowym i dodatkami lub tak, jak ja smażonym serem halloumi. Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili  i mamy(...)przekąskę na wieczór z duchami. Składniki NADZIENIE 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości) pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup majonez musztarda BUŁKI 8 sztuk 400g mąki 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 4g węgla aktywowanego (zakupionego w aptece, najlepiej w kapsułkach) 1 łyżka sezamu do posypania bułek ZACZYN DO BUŁEK 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży

Tajemnice Smaku
Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę 130

Przygotowanie czegoś pysznego zdecydowanie urozmaici zimową niedzielę (zwłaszcza gdy mamy ferie) i stanie się ciekawym sposobem na pobycie razem z bliskimi. Agata proponuje dzisiaj rozpływające się w ustach bułki pszenne z kefirem, które szybko znikną ze stołu. Szczególnie gdy wrócimy z mroźnego świata do cieplutkiego domku. Kefir jako dodatek Warto wykorzystywać w kuchni kefir w najrozmaitszych kombinacjach. Jedną z nich(...)pewno stanowią kefirowe bułki. Zasmakują one na pewno wszystkim tym, którzy znają z naszego bloga m.in. bułki z jogurtem greckim czy chociażby bułki pszenne ze śmietaną . Bułki pszenne z kefirem Składniki na 11 bułek: 4/5 szklanki kefiru w temp. pokojowej (200 g) 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru (4g) niecała szklanka ciepłej wody (220 g = 220 ml) 2 łyżki

KulinarneImpresje.pl
BUŁKI WROCŁAWSKIE, ORKISZOWE BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM 295

Bułki z przedziałkiem, inaczej popularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-) Mąka orkiszowa tortowa(...)świetnie się tu sprawdza, dzięki niej bułki są delikatne i mega puszyste. Dzięki zamianie masła (było w oryginale) na oliwę, bułki dłużej pozostają świeże, my zajadamy je przez 2 kolejne dni. Wyrzuciłam też cukier, jest zbędny, drożdże nie potrzebują go do wzrostu. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Z podanych ilości wychodzi 12 konkretnych, mięsistych bułek. Składniki: - 550g

Smaczne Zdrowe
Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę 163

Przygotowanie czegoś pysznego zdecydowanie urozmaici zimową niedzielę (zwłaszcza gdy mamy ferie) i stanie się ciekawym sposobem na pobycie razem z bliskimi. Agata proponuje dzisiaj rozpływające się w ustach bułki pszenne z kefirem, które szybko znikną ze stołu. Szczególnie gdy wrócimy z mroźnego świata do cieplutkiego domku. Kefir jako dodatek Warto wykorzystywać w kuchni kefir w najrozmaitszych kombinacjach. Jedną z nich(...)pewno stanowią kefirowe bułki. Zasmakują one na pewno wszystkim tym, którzy znają z naszego bloga m.in. bułki z jogurtem greckim czy chociażby bułki pszenne ze śmietaną . Bułki pszenne z kefirem Składniki na 11 bułek: 4/5 szklanki kefiru w temp. pokojowej (200 g) 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru (4g) niecała szklanka ciepłej wody (220 g = 220 ml) 2 łyżki

KulinarneImpresje.pl
Pszenne bułki ze słonecznikiem 154

Bardzo proste pszenne bułki ze słonecznikiem. Mieszamy, ważymy i pieczemy. Prosty przepis na pszenne bułki z nasionami. Co prawda osobiście nie zajadam się pszennym pieczywem, ale moje dzieci bardzo je lubią. Od czasu do czasu robię więc wyjątek i piekę pszenne bułki. Takie bułeczki można upiec z dowolnie wybranymi nasionkami. Kto lubi mak może upiec takie bułki z makiem . Jeśli(...)lubicie słonecznik dodajcie go również do środka. Te bułki upiekłam na drożdżach. Pszenne bułki Składniki: na 18 bułek 1,3 kg pszennej mąki 70 g świeżych drożdży 900 – 950 ml zimnej wody 100 g nasion słonecznika + 4 łyżki do posypania 1¼ łyżki soli 1 jajko + 1 łyżka mleka Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj mąkę, sól, słonecznik i zarób

codojedzenia
Sprawdzony przepis na bułki drożdżowe!! 226

Chyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało mi się tak bardzo, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni zrobiłam już 4 wersje: dwie z malinami, z truskawkami i borówkami. Dlatego właśnie ręczę za ten przepis rękami i nogami Co prawda drożdżowe(...)szybki bo jednak trochę trzeba pomiędzy poszczególnymi etapami czekać, ale za to wychodzi spora porcja, która mi i mojemu mężowi starcza na 3 dni. Dokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej

Relaxtime
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 181

burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej strony smakowitychleb.pl Oto czego potrzebujemy: 500 g mąki pszennej np. typ 550, ale nawet z najpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru(...)Wykładamy je teraz na omączony blat i dzielimy na odpowiednią ilość części. U nas z tej porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę  kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki na blaszce z papierem

I tu będę miała takie te
EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 242

zabroni napisać 3 posty na raz, no kto? :)) Burgery to takie coś, co jemy sobie czasem, kiedy mamy chęć na tzw. fast food. Jako, że to fast food, to bułki do burgerów są kupne, i jeśli macie nadzieję, że znajdziecie tutaj przepis na burgerowego kotleta, to z pewnością pomyliliście blogi ;) Bo nie, nie szykuję przez pół dnia kotletów, żeby wreszcie(...)wsadzić je do bułki - albo wykorzystuję do tego kotleciki z tofu, które można zrobić błyskawicznie, albo w ogóle pomijam punkt "kotlet" i zamiast tego podsmażam szybko kilka pieczarek z cebulką. Po co ten wpis w takim razie? Ano po to, żeby ludziom, którzy robią swoje burgery po raz pierwszy, podać instrukcję ułatwiającą życie i umilającą jedzenie gotowych burgerów w jakieś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 190

pojedyncze filety z kurczakasól do smakuPanierka :5 łyżek otrąb pszennych prażonych10 łyżek bułki tartejpieprz do smakuDodatkowo :3 jajkaolej rzepakowy do smażeniamąka do obtaczania  Filety umyć, osuszyć i dowolnie pokroić a potem posolić. Bułkę tartą wymieszać z otrębami i pieprzem. Jajka rozbełtać z odrobiną soli a mąkę wysypać na talerz. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtoczyć w mące

Ewa w kuchni
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 199

zdrowe, mają dużo błonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc  kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułki nocą rosnące 181

Inspiracją do upieczenia tych bułek był dla mnie przepis Izy . Pierwszy raz robiłam bułki, które wyrastają w lodówce całą noc. Bułeczki wyszły smaczne i na pewno jeszcze nie raz podpatrzę co też dobrego z pieczywa znajdę na Jej blogu i pewnie coś jeszcze wykorzystam. Domowego pieczywa nigdy za wiele.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni