bułki - 33426 przepisów (strona:12/2229)

EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 229

zabroni napisać 3 posty na raz, no kto? :)) Burgery to takie coś, co jemy sobie czasem, kiedy mamy chęć na tzw. fast food. Jako, że to fast food, to bułki do burgerów są kupne, i jeśli macie nadzieję, że znajdziecie tutaj przepis na burgerowego kotleta, to z pewnością pomyliliście blogi ;) Bo nie, nie szykuję przez pół dnia kotletów, żeby wreszcie(...)wsadzić je do bułki - albo wykorzystuję do tego kotleciki z tofu, które można zrobić błyskawicznie, albo w ogóle pomijam punkt "kotlet" i zamiast tego podsmażam szybko kilka pieczarek z cebulką. Po co ten wpis w takim razie? Ano po to, żeby ludziom, którzy robią swoje burgery po raz pierwszy, podać instrukcję ułatwiającą życie i umilającą jedzenie gotowych burgerów w jakieś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 174

pojedyncze filety z kurczakasól do smakuPanierka :5 łyżek otrąb pszennych prażonych10 łyżek bułki tartejpieprz do smakuDodatkowo :3 jajkaolej rzepakowy do smażeniamąka do obtaczania  Filety umyć, osuszyć i dowolnie pokroić a potem posolić. Bułkę tartą wymieszać z otrębami i pieprzem. Jajka rozbełtać z odrobiną soli a mąkę wysypać na talerz. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtoczyć w mące

Ewa w kuchni
Filet panierowany otrębami i bułką tartą 188

zdrowe, mają dużo błonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc  kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bułki nocą rosnące 164

Inspiracją do upieczenia tych bułek był dla mnie przepis Izy . Pierwszy raz robiłam bułki, które wyrastają w lodówce całą noc. Bułeczki wyszły smaczne i na pewno jeszcze nie raz podpatrzę co też dobrego z pieczywa znajdę na Jej blogu i pewnie coś jeszcze wykorzystam. Domowego pieczywa nigdy za wiele.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
O bułkach, które stały się chlebem 173

nagle niespodzianka. Czasem to dobrze, czasem bywa gorzej. Z każdej takiej niespodzianki staram się coś wynieść, nauczyć się czegoś, zapamiętać. Z tej wnioski są następujące - z ciasta na bułki wychodzi bardzo smaczny chleb.Zaczęło się od mojej ukochanej ostatnio Brød: 100 lækre opskrifter, w której tym razem znalazłam przepis na bułki marchewkowe. Już dwa rodzaje są na blogu, jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadziane bułki drożdżowe z serem 201

drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie wykrawamy kółka.  5. Ciasto, które "odcinamy", zbieramy i powtarzamy czynność z punktu 4 - aż do momentu kiedy ciasto się skończy. 6. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każdą nakładamy starkowany ser. Pozostawiamy bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut, do momentu

Szefowa kuchni
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 288

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki:500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka25 g masła1 jajko1(...)uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy

Ala piecze i gotuje
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 126

przykryciem. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy bułeczki. Nakrywamy i czekamy 30 minut. W między czasie włączamy piekarnik na 220 °. Po 30 minutach lekko smarujemy bułki wodą (nie jest to obowiązkowe) i robimy znaki na cieście jakie nam się podobają:)) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. góra-dół. A oto gotowe bułeczki, bez dodatków(...)spulchniaczy. Słonecznik, lub inne ziarno można lekko przyrumienić na suchej, gorącej patelni. A jeżeli masz ochotę zrobić ciasto x 2, aby mieć więcej bułek, to pieczemy obie blachy w 200 ° na termoobiegu

Pasje Jolki
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 159

wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając. W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła . Polej kopytka i zajadaj. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 184

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Jajko zapiekane w bułce 209

porcję: 1 kajzerka 1 jajko 1-2 plasterki szynki Pół garści mrożonej papryki lub ½ świeżej 1 plaster sera żółtego Opcjonalnie szczypiorek Sól Pieprz Masło Opcjonalnie ulubione zioła Przygotowanie: Z bułki wyciąć miseczkę.  Na patelni roztopić masło. Podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełożyć na dno bułki. Wbić jajko. Posypać solą, pieprzem i szczypiorkiem.  Zapiekać w 180 stopniach

Fabryka pomysłów
Semla 78

Semla i jej krótka historia. Semla mała bułka o smaku kardamonu, wypełniona migdałami i bitą śmietaną. Fettisdag — to tłusty wtorek w Szwecji , kiedy bułki były zjadane przed chrześcijańskim postem. Oczywiście na początku Szwedzi zajadali zwykłą bułkę maczaną w mleku, zwana — hetvägg. To oczywiście było za mało… Zawsze jest jakieś, ale, Szwedzi w pewnym momencie stwierdzi, że bułka i mleko(...)jest dość nudne i dodali kardamon, pastę migdałową i bitą śmietanę. I oczywiście to był strzał w dziesiątkę, ponieważ bułka zaczęła się pojawiać w cukierniach, coraz wcześniej i, wcześniej i wcześnie, aż można ją już kupić na Boże Narodzenie, a w TV — eksperci — mówią, że za wcześnie, za wcześnie, za wcześnie… A każdy i tak pożera bułkę z kardamonem

RafalCook
Bułki pszenne śniadaniowe – przepis 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki pszenne śniadaniowe – przepis Przepis na pyszne chrupiące bułki pszenne, idealne na śniadanie czy kolację, przepis jest bardzo prosty i sprawdzony. Bułki pszenne śniadaniowe Składniki: Z poniższych składników wychodzi 12 bułek wielkości kajzerki 550g mąki pszennej najlepiej typu 650 250ml wody 1 jajko 10g drożdży 25g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania bułek(...)przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru Bułki pszenne śniadaniowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 10g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki wody i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy

Księga-Smaku
Proste bułki śniadaniowe 75

Proste bułki śniadaniowe Bułki szkolne nadziewane serem. Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz ich kroić i nakładać dodatków, jeśli zrobisz pyszną bułeczkę z nadzieniem na śniadanie do szkoły lub do pracy. Te bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Najczęściej wypełniam je tym samym farszem(...)mołdawska placinta z serem albo farszem jajecznym, ale każdy inny także świetnie pasuje. Łatwe pszenne bułeczki śniadaniowe są też super przekąską na imprezę. Łatwy przepis na pszenne bułki śniadaniowe z nadzieniem. Przepis na bułki śniadaniowe nadziewane serem i natką pietruszki podpatrzyłam na blogu tureckisklep.pl/blog (znajdziesz je tam pod nazwą pogaca). Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.   Smaczne

Cztery Fajery
Maślane bułki do hamburgerów 88

Maślane bułki do hamburgerów  Bułki do hamburgerów to idealny pomysł na letnie grillowanie. Maślane bułki do burgerów są mięciutkie, puszyste i delikatne - wspaniale smakują nie tylko z grillowanymi czy smażonymi kotletami, ale są też idealne jako pszenne bułki śniadaniowe. Zobaczcie przygotowanie bułek do burgerów krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane(...)bułki do burgerów są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła  - przypomina ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji, ale można je też zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy najdzie nas ochota

Lekcje w kuchni