bułki - 30830 przepisów (strona:17/2056)

BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE 28

Bułki poznańskie z przedziałkiem, to smak dzieciństwa większości z nas. Teraz takich bułek się nie kupi... 😒 Bułki przygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami. I choć upiekłam już wiele różnych bułek(...)dawnej formy), chrupiące (a to rzadkość przy orkiszu) i co istotne drugiego dnia smakują jak świeżo upieczone, mimo, iż nie ma w nich grama oleju. Inspiracją był przepis na bułki z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Piotr Kucharski *Podmłoda - płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji

Smaczne Zdrowe
Bułki klasyczne z mąki i drożdży 47

Gotowe w : 1 h   Od dłuższego czasu prosicie mnie o mój sprawdzony przepis na bułki, dlatego dziś postanowiłam, że udostępnię go na moim blogu. Bułki zawsze wychodzą idealne i tak jak zaznaczyłam w składnikach, można je zrobić z masłem, olejem z wodą lub mlekiem – zależnie od tego jakie produkty znajdziemy w naszej kuchni. Przyznam się, że używałam wielu(...)przepisów, ale ten okazał się zdaniem moich domowników, najlepszy. Składniki 1/2 kg mąki 30 gr drożdży 50 ml oleju (można zamienić na masło ale na drugi dzień bułki nie są już takie świeże) 300 ml wody (można wodę zamienić na mleko ) Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę (nie robimy rozczynu

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 77

nich bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym, które podać można także podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie lub po prostu zjeść na kolację podaną na tarasie. Jako dodatek do sałatek Pachnące bułki z aromatycznym nadzieniem można pałaszować bez niczego, ale idealnie uzupełnią one wszelkie sałatki, na przykład sałatkę typu greckiego . Jeśli nie musimy przestrzegać diety redukcyjnej, a wakacje nie kojarzą nam się(...)czosnkowo-pietruszkowe bułeczki raczej na śniadanie czy na obiad. To złote rady Agaty, które pomagają utrzymać dobrą figurę bez wielkich wyrzeczeń. Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym Składniki na 7 bułek: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru (5 g) 230 ml ciepłego mleka (230 g) 2,5 łyżki rozpuszczonego masła (35 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 2 i 1/3 szklanki

KulinarneImpresje.pl
Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli 108

Czas przyrządzania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Wegetariańskie burgery z ryżu i fasoli - przepis By Piotr 15 maja 2017 Burgery z czarnego ryżu, podane w domowej bułce razem z klasycznymi dodatkami. Połączenie kuchni fusion, z tradycyjnym akcentem. Składniki: - 4 ryż brązowy - 150g, ugotowanego ryż czarny - 150g, ugotowanego bułka tarta - 140g cebula - 1 większa fasola czarna - 200g(...)Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. W misce mieszamy ugotowany ryż czarny, brązowy i fasolę. Składniki dokładnie rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą (lub orzechy z bułką tartą), cukier , olej, sos BBQ i wszystkie przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni lub na grillu. Bułki

COOKUJ
Bułki Paleo które zawsze się udają 83

Paleo bułki bez glutenu i  nabiału Przepisów na bułki w sieci jest mnóstwo, przepisów na bułki bez glutenu, zbóż i nabiału nieco mniej. Takich, które się udają można policzyć na palcach jednej ręki :-) Bułki Paleo po upieczeniu :-) Bułki z tego przepisu pięknie wyrastają i nie opadają po wyjęciu z piekarnika. Oryginalny przepis pochodzi z bloga OLA LA LCHF(...)link .   Bułki wypróbowałam kilkukrotnie, w różnych kształtach i foremkach. Zawsze wychodzą :-) Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie sposób go zepsuć, przynajmniej mi się nie udało :-) Z podanych ilości wychodzi 4-5 bułek. U mnie zwykle "schodzą" od razu więc robię je z podwójnej ilości żeby na śniadanie coś zostało :-) Składniki: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego

Marta próbuje
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem 88

rodzice cieszyli się, jak był jakikolwiek food;) a obiady w domu, czasem wyglądały dość dziwnie W każdym razie w latach 80, jako street-food można by wymienić hot-dogi, bułki z pieczarkami i zapiekanki. I dzisiejszy wpis, poświęcam zapiekankom, tym najbardziej klasycznym, z pieczarkami i serem. Każde dziecko miało swoje preferencje, część uwielbiała zapiekanki (kosztowały 25 zł), część jadła tylko(...)dogi. Bułki z pieczarkami nie były dość powszechne i jedliśmy je czasami podczas wypraw na Starówkę. I wiecie co, mieszkam w Krakowie, gdzie panuje powszechny zachwyt zapiekankami z Placu Nowego. Jak dla mnie, są beznadziejne. Ot, zwykłe buły, odgrzewane w mikrofalach lub jakiś nieco lepsiejszych piecykach. Zdecydowanie towar przereklamowany. Jeszcze te wszystkie dodatki, które stanowią o przeroście formy nad treścią

Mieszam w Garnku
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 68

oraz dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu. Cytrynowy hummus domowej roboty a do tego kremowe, pyszne awokado. Świetny pomysł zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :)  Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie(...)nasion słonecznika  3/4 szklanki mleka  1 łyżeczka sody  1 jajko  1 łyżeczka soli  3-4 łyżki oliwy z oliwek  jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania  Burgery z batata i kaszy jaglanej  150 gram batata 50 gram suchej kaszy jaglanej  1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej

Mango Papaja
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 137

Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)pojawią się na blogu i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem 96

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak. Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie(...)można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis

codojedzenia
Jajko zapiekane w bułce 146

Gdy mam gości na śniadanie często przygotowuję to niezwykle proste danie. Jajka z dodatkami zapieczone w pysznej chrupiącej bułeczce, i moi goście są zadowoleni :) Oglądaj przepis

Ditecz