bułki - 33426 przepisów (strona:26/2229)

Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano 76

praskę, 1 pełna łyżeczka soli, 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 jajko, 1 łyżeczka nie czubata cukru, 2 łyżki oleju Co potrzeba do posmarowania bułek: 1 jajko Wykonanie: Do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki z mąki wcześniej odmierzonej, mieszamy, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników, mieszamy drewnianą łyżką(...)cukierka w papierek i układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed końcem czasu włączamy piekarnik na 200°C. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem pomijając skręcony ślad przez środek bułki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół. Upieczone bułki przekładamy na kratkę do wystudzenia

Bułka z Chlebem
Bułki z cebulą i pieczarkami 111

przepisu wychodzi 8 pysznych bułek z kruchą skórką i aromatycznym farszem. Najsmaczniejsze są na ciepło. Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej, ½ szklanki bardzo ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g roztopionego masła, 1 jajko, 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na farsz: 3 większe cebule, 4 duże pieczarki, 1 pełna łyżka(...)odmierzonej mąki, roztopione masło, zalewamy bardzo ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy resztę mąki, sól. Jajko roztrzepujemy w miseczce, zostawiamy 1 łyżeczkę roztrzepanego jajka do posmarowania bułek a resztę wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Ciasto będzie bardzo delikatne, leciutkie i trochę będzie lepić się do ręki ale nie dosypujcie mąki. Wyrabiamy 5 minut

Bułka z Chlebem
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 181

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki(...)ugniataj przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). Formowanie bułek Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki (sposób formowania bułek obejrzysz na zdjęciach poniżej). Przykryj uformowane

Codziennik Kuchenny
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami 315

Przepis na pyszne bułki faszerowane mięsem i pieczarkami to sposób na reanimację nieco czerstwego pieczywa. Bułki zasmakują nawet największym niejadkom. Składniki: 6 bułek 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula 200 g pieczarek sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy 150 g sera żółtego Przygotowanie Ścinam wierzchy bułek i wydrążamy miąższ. Odpadki można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą(...)Posiekaną cebulę podsmażamy z mięsem mielonym i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Farsz nakładamy do bułek. Bułki ustawiamy na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami Artykuł Bułki

e-PrzepisyKulinarne
GRZANKI NIESPODZIANKI 155

Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie "wczorajszych" bułek. Grzanki z bułek nadziane farszem z wydrążonych bułek oraz pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa.     Składniki: 4 bułki 1 duża cebula 6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki 1 jajko 4 łyżeczki masła 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz zioła prowansalskie(...)olej do smażenia Wykonanie: Z bułek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ zostawiamy- będzie nam później potrzebny. Na dno każdej bułki wkładamy małe kawałeczki masła (1 łyżeczka masła na 1 bułkę.) Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami

Kuchnia MagdaLeny
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 149

Pieczenie chleba za pomocą mojego nowego kitchenaid to prawdziwa przyjemość. Dzisiaj upiekłam bułki pszenno razowe ze słonecznikiem. Bułki na drożdżach . Nowy zakwas dopiero co nastawiłam. Będzie gotowy na następny wypiek chleba. Bułki pszenno razowe są bardzo pożywne. Zdecydowanie wolę pieczywo z mieszanych mąk i jak najbardziej z tych gruboziarnistych, do których razowa mąka niewątpliwie należy. Bułki pszenno razowe Składniki(...)bułek 750 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml wody, zimnej 250 g mąki razowej 100 g nasion słonecznika + 2 łyżki do posypania 1 łyżka soli 1 białko Rozpuść drożdże w zimnej wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec

codojedzenia
Bułki na podmłodzie 142

Smaczne bułki, które łatwo można zrobić w domu. W środku nie są nadmuchane, tylko raczej gęste. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki(...)pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo mąką pszenna chlebowa typ 750 do podsypywania stolnicy i rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Później dodać mąkę, ponownie wymieszać do połączenia składników i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia bułek. Drożdże

Passions hobbies life
Domowe Bułki Pszenne 276

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie . Idealnie nadają się na śniadanie z kremem czekoladowym , dżemem lub miodem . Są lekko słodkie więc do wędlin nie pasują :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 12 bułek 500 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru kryształ 50 g masła lub margaryny(...)pokojowej temperaturze szczypta soli do pomalowania bułek przed pieczeniem kilka łyżek mleka 1 jajko Link do filmu z przepisem : Domowe bułki pszenne  http://www.youtube.com/watch?v=W9CfWYWaGHY Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , wsypuję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpiesza fermentacje ) dodaję około 1 dużej łyżki mąki i około 50 ml letniego mleka wszystko razem mieszam , miskę z rozczynem nakrywam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Odrywane bułki maślane 204

przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!  16 października przypada  Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba  i bułek nie jest takie trudne,  każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu(...)Zorra  i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.   inspiracja  King Arthur Flour składniki  - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej  21 g mleka w proszku 25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody

Stare Gary
Domowy longer prawie jak z KFC 281

Miękka, puszysta bułka posmarowana ketchupem, soczyste mięso i świeże warzywa - pomysł na kanapkę idealną. Przygotowując poniższy przepis wzorowałam się na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka.  Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej(...)wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i pozostawić w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić objętość.  Wyrośnięcie ciasto podzielić na 5-6 części i wyrobić podłużne bułki. Przygotowane longery ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, Gdy bułki wyraźnie podrosną - należy je posmarować mlekiem oraz posypać sezamem. Przygotowane bułki piec około

Ugotować
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami 36

Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami to kontynuacja mojej pracy z drożdżami bez przygotowywania wcześniej zaczynu. Bardzo podoba mi się ta metoda no i co najważniejsze bułki wychodzą przepyszne. Są puszyste i w zestawieniu z serkiem i jabłkami i nie wysychają nawet na drugi dzień. Nie wiem jak by było dnia trzeciego, ponieważ żadna bułka tak długo się nie ostała(...)blogu znajdziecie już bułki z kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 1 małe jajko 100 g cukru 70 ml oleju Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie

Relaxtime
Burgery w czarnej bułce 55

Idealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was ma nawet w domu. Barwiącym na czarno sekretem czarnych bułek jest… węgiel aktywowany z apteki! (tak, dokładnie ten, który(...)wody lub bulionu sól, młotkowany pieprz z kolendrą lub grubo mielony pieprz + roztarte ziarna kolendry dodatkowo: majonez, ulubiona sałata, pomidor, ser, cebula, sos bbq, ogórki konserwowe lub awokado Czarne bułki: 280 g mąki pszennej typ 500-550 (2 szklanki) 7-8g suszonych drożdży instant (1 opakowanie) 5-6 kapsułek/tabletek węgla aktywowanego (leczniczego) 125 ml lekko ciepłego mleka (pół

Poezja smaku
Bułki drożdżowe bez zaczynu 131

Bułki drożdżowe bez zaczynu to moje odkrycie roku. To taki lifehack z którym się już nie rozstanę. Chodzi tu o sposób przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki używamy prosto z lodówki, nic nie podgrzewamy. Po prostu zagniatamy ciasto i wstawiamy go do lodówki do wyrośnięcia na ok. 12 godz. Zimna temperatura drożdżom nie zaszkodzi, będą pracować wolniej. Natomiast ciepła (jak przy(...)bloga Love is homemeade i ja mogę te informacje tylko potwierdzić ponieważ ciasto jeszcze nigdy nie wyszło mi tak puszyste. Drożdżówki z mascarpone, borówkami i kruszonką wyszły genialne Bułki drożdżowe bez zaczynu Bułki z mascarpone, borówkami i kruszonką, przepis na 16 sztuk (a spokojnie wyjdzie 24): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 40 g drożdży świeżych

Relaxtime
Pstrąg tęczowy łososiowy smażony w panierce 57

cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi doskonały Co potrzeba: 800 g-1000 g łososia tęczowego w płatach ze skórą, 2-3 jajka, Mąka pszenna tortowa typ 450, Bułka tarta, Sól, Pieprz, Czubryca żółta, Olej do smażenia Wykonanie: Do osobnych misek dajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Płaty ryby płuczemy, osączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na porcje. Na dużą patelnię wlewamy(...)dnie. Pstrąga posypujemy z jednej strony solą, pieprzem, żółtą czubrycą, moczymy z każdej strony w roztrzepanych jajkach, następnie w mące, jeszcze raz w jajkach i na koniec w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem skórą do dołu. Smażymy na większym płomieniu, aż do większego zrumienienia dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy do zezłocenia. Płatów

Bułka z Chlebem
Bułki czosnkowe 348

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki czosnkowe Pyszne i aromatyczne, mięciutkie, ale przede wszystkim proste w wykonaniu pszenne bulki czosnkowe. Aromat czosnkowo-ziołowy rozchodzący się podczas pieczenia tych bułek jest obłędny i sprawia że wszyscy czekają, aż gotowe bułeczki wreszcie wyjadą z piekarnika. Jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie.     Bułki czosnkowe Składniki: 650g mąki pszennej 150ml wody 150ml mleka 1 jajko(...)łyżeczki soli (12g) 20g drożdży 30ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru Masło czosnkowe: 40g masła ½ łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1/3 filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki Bułki czosnkowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski wkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na kilka

Księga-Smaku