bułki - 33426 przepisów (strona:30/2229)

Sycące bułki pszenne 92

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie(...)wlać podgrzaną wodę (ok. 30 o C), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Bułki pszenne naciąć, włożyć do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Bułki do hamburgerów 75

dajemy się ponieść zachciankom i przygotowujemy sobie fastfoodowe jedzenie w domowej, bardziej zdrowej wersji. Już wypiekaliśmy placki na tortille, piekliśmy pizze na własnym spodzie, a teraz przyszedł czas na bułki do hamburgerów . Składniki na bułki do hamburgerów 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli(...)krótko wyrobić. Zrobić wałek, podzielić go na 8 równych części. Formować okrągłe bułeczki, zawijając brzegi ciasta pod spód, lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut. Wyrośnięte bułki do hamburgerów posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na dolny poziom zimnego piekarnika wsunąć dużą blachę z gorącą wodą, na środkowym poziomie umieścić

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 123

Jutro pierwszy dzień astronomicznej wiosny ♥ Z tej okazji na zielony przełom sezonów zapraszam wszystkich Słonecznej Kuchni na absolutnie wspaniałego burgera w domowych bułkach! :) Pyszna, chrupiąca buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny(...)przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością warzyw i wszystkich zielonych przyjaciół ;) No i jeszcze te bułki! Bardzo proste i typowo hamburgerowe. Wchłaniają w siebie wszystkie smaki i aromaty wydobywające się ze składników ciepłej kanapki, a do tego są puszyste, miękkie i mogą być opieczone właśnie tak, jak lubicie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki rybne 153

obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, lub przyprawa do ryb do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku(...)połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy kotlety, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej bułki

Blog kulinarny S9.PL
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 187

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 185

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
Bułki śmietankowe odrywane 364

Mega puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne bułki śmietankowe odrywane. Idealne do szkoły dla dzieci, na śniadanie lub kolację. Smakują również bez żadnych dodatków. Super!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże  lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach. Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo 1 białko 100 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu. Smietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Domowe hot dogi 197

prawie tradycyjna, jednak opierać się będzie na zdrowszych zamiennikach. I nie martwcie się, nie będę Wam kazała jeść sojowych parówek, czy innych takich wynalazków Podstawą hot dogów są oczywiście bułki – tutaj polecam wypiek własny. W przepisie domowe bułki do hot dogów podałam Wam przykładowy przepis. Drugi składnik – parówka . I tutaj pojawia się pierwszy problem – tradycyjne parówki(...)Oczywiście wybór dodatków należy do Was. Nadal uważasz, że lepiej kupić hot doga na stacji? Wypróbuj mój przepis i jeszcze raz odpowiedz sobie na to pytanie Domowe hot dogi Bułki do hot dogów (ja przygotowałam według tego przepisu KLIK ) Kiełbaski drobiowe/kabanosy Sałata Ogórek kiszony Pomidorki koktajlowe Prażona cebulka 3 łyżki ajwaru Łyżka majonezu + musztarda Bułki do hot dogów możesz kupić

365 dni dookoła kuchni
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 112

jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają błyskawicznie. Spróbujcie sami trochę tak poczarować w kuchni… Bułeczki cebulkowe Składniki na 9 bułek: 190 ml ciepłej wody 4 łyżki ciepłego mleka (65 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 1,5 łyżki roztopionego masła(...)minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

KulinarneImpresje.pl
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 125

Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową wybrała dla nas Ania w ramach Piekarni Amber . Ciekawa byłam tego przepisu. Wydawało mi się, że pomysł trzymania drożdży w roztworze solnym nie ma szans ma powodzenie. Na szczęscie jestem otwarta na różne nowinki i podjęłam wyzwanie Amber. Ku mojemu zaskoczeniu bułeczki urosły wspaniale i mają fantastyczny miękisz. Smakują jak z najlepszej piekarni(...)upiec te bułeczki pszenne. Do przepisu będę wracała nie raz. Nie ma to jak domowe pieczywo . Polecam przepis który w oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie brioszki z malinami 522

wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest(...)środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle co „kot napłakał”, albo kiedy w jagodziankach jagody zastępowane są dżem. Brioszki z malinami Składniki na 15 sztuk: Ciasto: – 250 ml mleka – 0,5 kg mąki – 4 żółtka – 40 g drożdży świeżych – pół łyżeczki soli – 4 łyżki cukru – 100 g masła (rozpuszczonego

Relaxtime
Bułki śniadaniowe 125

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, utworzyć wałek i podzielić ciasto na 12 równych części lub odważyć po 80 g każdą bułkę. Wówczas wyszło mi 13 sztuk. Z każdej porcji uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach. Nakryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia

O kuchni z uczuciem
Bułki do hamburgerów 171

Proste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny. Ilość składników na 6 bułek: 420 g mąki pszennej typ 550 do 650 ok. 190 g letniej wody 28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej 1 duże jajko 50 g cukru 8 g soli 3 g drożdży(...)godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki  przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Przed

Przepisy na domowy ser i chleb
Zwijane pszenne bułki domowe 229

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki(...)zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną 126

Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki . Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam(...)piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej

codojedzenia