bułki - 33926 przepisów (strona:31/2262)

BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 247

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 236

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
Bułki śmietankowe odrywane 430

Mega puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne bułki śmietankowe odrywane. Idealne do szkoły dla dzieci, na śniadanie lub kolację. Smakują również bez żadnych dodatków. Super!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże  lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach. Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo 1 białko 100 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu. Smietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Domowe hot dogi 257

prawie tradycyjna, jednak opierać się będzie na zdrowszych zamiennikach. I nie martwcie się, nie będę Wam kazała jeść sojowych parówek, czy innych takich wynalazków Podstawą hot dogów są oczywiście bułki – tutaj polecam wypiek własny. W przepisie domowe bułki do hot dogów podałam Wam przykładowy przepis. Drugi składnik – parówka . I tutaj pojawia się pierwszy problem – tradycyjne parówki(...)Oczywiście wybór dodatków należy do Was. Nadal uważasz, że lepiej kupić hot doga na stacji? Wypróbuj mój przepis i jeszcze raz odpowiedz sobie na to pytanie Domowe hot dogi Bułki do hot dogów (ja przygotowałam według tego przepisu KLIK ) Kiełbaski drobiowe/kabanosy Sałata Ogórek kiszony Pomidorki koktajlowe Prażona cebulka 3 łyżki ajwaru Łyżka majonezu + musztarda Bułki do hot dogów możesz kupić

365 dni dookoła kuchni
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 163

jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają błyskawicznie. Spróbujcie sami trochę tak poczarować w kuchni… Bułeczki cebulkowe Składniki na 9 bułek: 190 ml ciepłej wody 4 łyżki ciepłego mleka (65 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 1,5 łyżki roztopionego masła(...)minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

KulinarneImpresje.pl
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 174

Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową wybrała dla nas Ania w ramach Piekarni Amber . Ciekawa byłam tego przepisu. Wydawało mi się, że pomysł trzymania drożdży w roztworze solnym nie ma szans ma powodzenie. Na szczęscie jestem otwarta na różne nowinki i podjęłam wyzwanie Amber. Ku mojemu zaskoczeniu bułeczki urosły wspaniale i mają fantastyczny miękisz. Smakują jak z najlepszej piekarni(...)upiec te bułeczki pszenne. Do przepisu będę wracała nie raz. Nie ma to jak domowe pieczywo . Polecam przepis który w oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie brioszki z malinami 575

wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest(...)środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle co „kot napłakał”, albo kiedy w jagodziankach jagody zastępowane są dżem. Brioszki z malinami Składniki na 15 sztuk: Ciasto: – 250 ml mleka – 0,5 kg mąki – 4 żółtka – 40 g drożdży świeżych – pół łyżeczki soli – 4 łyżki cukru – 100 g masła (rozpuszczonego

Relaxtime
Bułki śniadaniowe 175

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, utworzyć wałek i podzielić ciasto na 12 równych części lub odważyć po 80 g każdą bułkę. Wówczas wyszło mi 13 sztuk. Z każdej porcji uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach. Nakryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia

O kuchni z uczuciem
Bułki do hamburgerów 237

Proste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny. Ilość składników na 6 bułek: 420 g mąki pszennej typ 550 do 650 ok. 190 g letniej wody 28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej 1 duże jajko 50 g cukru 8 g soli 3 g drożdży(...)godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki  przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Przed

Przepisy na domowy ser i chleb
Zwijane pszenne bułki domowe 292

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki(...)zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną 175

Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki . Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam(...)piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej

codojedzenia
Ania, bułki i warkocze... 223

Domowa zwykła bułka, to coś bardzo smacznego:)nasze  Dzieci wiedzą o tym  najlepiej:) Bułka niby to nic takiego, a jednak, jest to przede wszystkim  pachnący chlebem cały dom!  Wczoraj Ania upiekła tyle bułek, że dla małej armii by wystarczyło :) Napracowała się, ale efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki(...)też chciała coś zrobić, no i powstały desery truskawkowe:)...dziewczyny spisały się na medal :) Ciesze się, że dzieci skorzystały z mojego "marudzenia" i potrafią już same przygotować takie cuda. Bułka też doskonale sprawdza się na męskim śniadaniu :) Jak widać z prostych rzeczy można przygotować coś bardzo pysznego:) Bułki są dobre na kolację i na śniadanie :), w domu i w szkole

chleba naszego
Bułki pszenne klasyczne 201

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują wyśmienicie :) Na przepis natrafiłam  tutaj . Gorąco polecam!!! Składniki: 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka drobnego cukru 7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody(...)minut. Dodać drożdże do mąki, wlać ciepłą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można w czasie wyrabiania podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, bo bułki wyjdą twarde. Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. Po wyrośnięciu ciasto

kuchnia doski
Bułki do hot dogów. 225

Nigdy nie kupuję paczkowanych bułek do hot dogów czy hamburgerów. Na te drugie publikowałam przepis jakiś czas temu (znajdziecie go  tutaj ), a po te do hot dogów zapraszam dzisiaj. Fakt jest taki, że przepisów można używać zamiennie, zmieniając jedynie kształt bułeczek. Niemniej jednak dzisiejszy przepis jest nieco inny i zaręczam, że bułki wychodzą przepyszne. Delikatne, mięciusie, puchate, nieprzytłaczające smakiem(...)wręcz idealnie komponujące się ze smakiem kiełbaski i warzyw. Należy je jednak piec ostrożnie. Bułki nie mogą się zbytnio zarumienić i nie mogą być pieczone z termoobiegiem, gdyż zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą do obrazu mięciutkiego hot doga. Gdy zostanie Wam kilka bułek bez problemu możecie je zamrozić lub przeznaczyć na kanapki, taka bułka

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 296

roku nie zrobią w ogóle jagodzianek – jagody są za drogie. Są, bo 25zł za kilogram to naprawdę duża suma. Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Zmartwienia won. Oto i on! Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Tak samo(...)cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące.   Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania