bułki - 33426 przepisów (strona:28/2229)

Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 73

spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli. Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu . Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut. Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane w pojemniku. Przed podaniem trzeba je podgrzać, razem(...)bułkami, w mikrofali. Hamburgery razem z bułkami można też mrozić, trzeba je tylko szczelnie zapakować w woreczki do mrożenia. Czas przechowywania w zamrażalniku – 1 miesiąc. Hamburgery wegetariańskie i klasyczne Polecamy również inne przepisy na hamburgery wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger , wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy , przepis na idealnego hamburgera

Niedzielny kucharz
Nieoczywiste bułki ze szczypiorkiem i śmietaną 95

kolor wyraziście zielony. Tak powstają impresje pełne wiosennej nadziei i tak powstają pyszne potrawy Agaty, którą zainspirował zwykły-niezwykły szczypiorek. Kontynuujemy więc zielone menu, dopisując kolejną potrawę, czyli bułki ze szczypiorkiem i śmietaną. Nieoczywiste impresje kulinarne Obie lubimy nieoczywistości. Agata poszukuje ich w smakach, ja w słowach. I tak powstają słowa o smaku, które, mamy nadzieję, są smakowite:). Wiosenne wyjścia(...)sobie coś z niespodzianki. Kilka dni temu Agata odkryła, że ma u siebie mnóstwo soczystego szczypiorku. Wymyśliła więc, jak go wykorzystać inaczej niż zwykle. Tak powstały jej bułki ze szczypiorkiem i śmietaną. Bułki ze szczypiorkiem i śmietaną Składniki na 12-14 bułeczek: 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (115 g) 2 łyżki rozpuszczonego masła (29 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru

KulinarneImpresje.pl
Bułki orkiszowe 91

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe – kolejna odsłona domowego pieczywa tym razem z wykorzystaniem wartościowej mąki orkiszowej. Orkisz to odmiana pszenicy bardzo popularna w czasach starożytnych oraz w średniowieczu(...)się rozpisałam, ale dobroczynne właściwości orkiszu trudno przecenić. Zachęcam więc do stosowania w swojej kuchni mąki orkiszowej solo lub w połączeniu z mąkami innych zbóż. Dzisiejsze bułki są tylko częściowo orkiszowe, ponieważ miałam jedynie razową mąkę orkiszową a bułki upieczone jedynie na mące razowej są moim zdaniem zbyt ciężkie i wilgotne.  Składniki potrzebne

Gotuj Się Kto Może
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów 170

Najlepsza bułka do hamburgera powinna być maślana, miękka, a jednocześnie wilgotna (w żadnym wypadku sucha) i nie powinna się kruszyć. No i powinna być leciutko słodka. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta(...)kiepskiej bułce. Moja rada? Nie możesz kupić, zrób sobie sama.  Obiecałam moim chłopcom, że zrobię im takie prawdziwe burgery. Z wypasionym kotletem i ich ulubionymi dodatkami. A, że przy okazji można przemycić w kanapce naprawdę wiele dobroci, postanowiłam zrobić własne bułki. Nie są to bułki dietetyczne, bo nie to chciałam osiągnąć, ale są to takie bułki, że naprawdę smakują

Poezja Smaków - blog kulinarny
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 208

oraz olej. Powinno wyjść zwarte, ale miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości (no około godzinę). Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Następnie uformuj bułki – odrywaj kawałki ciasta, a w środek włóż ulubione nadzienie. Jeśli używasz mokrych owoców dodaj do nich trochę mąki ziemniaczanej. a jeśli owoce nie są zbyt słodkie – dodaj cukier(...)Gotowe drożdżówki wyłóż na posmarowaną olejem formę do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie. Całość przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około 30 minut. Bułki włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 – 30 minut (zależnie od wielkości bułek – powinny się zarumienić). Kiedy bułki ostygną polej je lukrem – wymieszaj cukier puder oraz sok z cytryny, a następnie

Via Gusto
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 225

wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw(...)wytapiam na dużej patelni bekon – szykując cztery hamburgery liczę dwa plastry bekonu na bułę. Na wytopiony z bekonu tłuszcz wrzucam bułki, przecięciem do dołu, żeby wchłonęły smak z boczku i lekko się przyrumieniły. Na każdym spodzie bułki rozsmarowuje łyżeczkę sosu, kładę po dwa liście sałaty rzymskiej i odsączony z tłuszczu, wysmażony na chrupko bekon. Teraz pora na burgery. Odmierzam sobie

Karo in the Kitchen
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 201

Pyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy zostają nam ziemniaki od obiadu. I choć ziemniaki nie bywają u nas codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków(...)były do bułek. Te bułki świetnie sprawdzają się także do domowych burgerów. Są super mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300g ugotowanych ziemniaków (puree ziemniaczane) - 300g (ml) wody - 20g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g oliwy z oliwek (lub zwykłej

Smaczne Zdrowe
Domowy hamburger 127

spotkania, ponieważ każdy może dodać to co lubi :) Składniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup  * majonez * 5 plasterków sera  Poziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką(...)każdym kotlecie. Ogień zmniejszamy na najniższy i smażymy kotlety dodatkowe 2 minuty aż ser się roztopi. Można tez przykryć patelnie przykrywką, w ten sposób ser rozpuści się szybciej. Bułki do hamburgerów przepoławiamy i kładziemy obie połówki na brytfance środkową częścią bułki na wierz. Pieczemy w piekarniku przez około 7 minut (190 stopni). Bułki najlepiej jeśli będą lekko przypieczone

Klasyka Gotowania
Burgery 102

nadaje się do eleganckiej konsumpcji :) Burger z łososiem /porcja na 2 burgery/ ok.250 g łososia świeżego sałata pomidor czerwona cebula awokado majonez anchois (opcjonalnie) sól, pieprz sos sojowy (opcjonalnie) bułki sezamowe Łososia doprawić solą, pieprzem i jeśli lubicie sosem sojowym (wtedy mniej soli). Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować z obu stron do zarumienienia. Bułki przekroić na pół i również(...)zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki.  Anchois pokroić na drobno, dołożyć do miseczki z majonezem i zmiksować blenderem. Przepis na majonez domowej roboty znajdziecie tutaj  klik . Na płaskiej części bułki posmarować majonezem z anchois, położyć liść sałaty, zgrillowanego łososia, paski awokado, plaster pomidora i cebuli. To wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną

Biały fartuszek
Domowa bułka tarta z ziołami 99

dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka bułki pszennej, wkładam do pojemnika i przechowuję w szafce. Później, takie wysuszone bułki, wystarczy włożyć do blendera i zmiksować na proszek. Gotowe, to takie proste!  Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku(...)takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnista słodka bułka 86

Pełnoziarnista słodka bułka Co za perypetie miałem, żeby w efekcie na mój stół trafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła(...)poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą z zamysłem takim, że nie dość, że będzie zdrowiej, to w dodatku wiele bułeczka nie urośnie. Na szczęście nie przeliczyłem się! Pełnoziarnista słodka bułka wyszła zbita, ale pyszna. Jestem w 100% zadowolony z końcowego efektu. Co prawda nie było to to, co na początku chciałem zrobić, ale jak najbardziej jestem szczęśliwy, że stało się

Blendman
Domowe Hamburgery 159

Zapraszam na Domowego tradycyjnego hamburgera Składniki: 5 bułek do hamburgerów ( ja nabywam prosto od piekarza) 500 g mięsa mielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup(...)majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw do mięsa mielonego, garść bułki tartej ( jeżeli mięso będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich płaskie ale nie za cienkie placki i obtaczamy je lekko

W Moim Magicznym Domu
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 158

większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianu 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżka mielonego(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone

SzczyptaSmaQ
Jajka Sadzone Zapiekane w Bułkach 135

Witam serdecznie Propozycja na inne podanie jajek sadzonych bo zapiekanych w bułce, przepis jest bardzo prosty a tak podane jajka sadzone bardzo efektownie wyglądają i są smaczne. Będziemy potrzebować: jajka duże okrągłe bułki tyle samo sztuk co jajek 1 pomidor kilka plastrów boczku kilka listków świeżej bazylii masło o temperaturze pokojowej sól, pieprz folia aluminiowa Link do filmu z przygotowania(...)Jajka sadzone w bułce https://www.youtube.com/watch?v=lG0DZ8U25Kc Przygotowanie: Najpierw smażę boczek na patelni tak żeby się zrumienił. Wystudzony boczek kroję na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroję w półplasterki razem ze skórką. Z bułek odcinam górę i wybieram palcami miąższ (dokładnie pokazałam to na filmiku). Końcowe przygotowanie jajek sadzonych: Bułki w środki delikatnie smaruję masłem ( użyłam do tego małej łyżeczki). Następnie

Uwaga Babcia Gotuje