bułki - 33426 przepisów (strona:29/2229)

Bułki czosnkowe 345

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki czosnkowe Pyszne i aromatyczne, mięciutkie, ale przede wszystkim proste w wykonaniu pszenne bulki czosnkowe. Aromat czosnkowo-ziołowy rozchodzący się podczas pieczenia tych bułek jest obłędny i sprawia że wszyscy czekają, aż gotowe bułeczki wreszcie wyjadą z piekarnika. Jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie.     Bułki czosnkowe Składniki: 650g mąki pszennej 150ml wody 150ml mleka 1 jajko(...)łyżeczki soli (12g) 20g drożdży 30ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru Masło czosnkowe: 40g masła ½ łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1/3 filiżanki drobno posiekanej natki pietruszki Bułki czosnkowe Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski wkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na kilka

Księga-Smaku
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 45

chujowy, chcę żeby umarł. Tak więc w dzisiejszym daniu nie będzie ani grama koperku. No bo jak miałby być skoro dzisiaj mam dla Was fasolkę szparagową oblaną masłem z bułką tartą. Tak, wiem, danie tak proste, banalne wręcz, że w zasadzie chyba nie zasługuje na osobny wpis na blogu. Ale wiecie co? Wcale nie, właśnie że zasługuje. Otóż prowadzę tego(...)czasami chcieliby zjeść coś smacznego, w dodatku samemu to przygotowując. Dlatego też lubię pokazywać jak w absolutnie prosty sposób można przygotować naprawdę smaczne danie. FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Przepis na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą – składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2-4 łyżki bułki tartej 50-100 g masła cukier Przepis na fasolkę szparagową

Marder&Marder Manufacture
BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 91

Bułki orkiszowe z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mnóstwem ziaren- bajeczne w smaku 👌😋  Inspiracją był przepis na Kuchnia tv- Piotra Kucharskiego. Te bułki skradły nasze serca, zarówno swym wyglądem- uwielbiamy duże ilości ziaren (tak w chlebach, jak i w bułkach), jak i smakiem. Pyszna, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze...mniam... 😋😋😋 Oryginał był na mące pszennej, z dodatkiem pełnoziarnistej żytniej(...)wykorzystałam tylko mąkę orkiszową, typ750 i 2000. Przepis wart przetestowania. Polecam bardzo gorąco 😋😋😋 Z podanych ilości wychodzi 9 sporych bułek. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej) - 50g mąki orkiszowej typ2000 (lub żytniej) - 10g świeżych drożdży - łyżeczka soli (dałam 10g soli himalajskiej) - 270g wody dodatkowo: - 160g ziaren, u mnie

Smaczne Zdrowe
Fasolka szparagowa z bułką tartą 84

Chrupiąca i delikatna, podsmażana na maśle fasolka szparagowa z bułką tartą. To klasyczna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja na idealny dodatek do wielu dań. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na fasolkę szparagową, u Nas z pewnością go znajdziesz. Żółta lub zielona fasolka szparagowa może być bazą do wielu pysznych i zdrowych posiłków. Taką fasolkę możesz również podać jako samodzielne danie(...)wegetariańskie. Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą to klasyk polskiej kuchni. To popularne warzywo świetnie sprawdza się także jako dodatek do sałatek oraz do przetworów na zimę. Doskonale uzupełnia także skład wielu zapiekanek. Fasolka szparagowa nie potrzebuje wielu dodatków. Dobrze przyrządzona ma mnóstwo smaku i jest idealną propozycją na pyszne danie z patelni. Fasolka szparagowa przepisy, które najchętniej przygotowujemy

Kuchnia Na Wypasie
Domowe burgery z soczystą wołowiną 56

czystym sumieniem stwierdzam że to najpyszniejsze burgery jakie jedliśmy. Chrupiąca bułka, soczysta wołowina, rozpływający się ser tostowy i własnej roboty sos hamburgerowy. W środku znajdziesz także plastry pomidora, ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Całość tworzy najsmaczniejszy fast food, jaki możesz sobie wymarzyć. Mimo że to forma posiłku uznawana powszechnie za niezdrową, te burgery zdecydowanie zaliczyłabym do zdrowszych i wartościowych(...)Smażenie 10 min. Kalorie 210 kcal Domowe chrupiące burgery z kotletami wołowymi i sosem hamburgerowym z cebulką i korniszonem. Zdrowsza wersja fast fooda. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 sezamowe bułki do burgerów 4 plastry sera tostowego 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki 3 małe ogórki kiszone pokrojony cienko 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki MIELONE WOŁOWE 400 g mielonej

ProstePesto.pl
Lahanosalata sałatka plus bułki ziołowe 71

Lahanosalata i pysznie pachnące Grecją bułki ziołowe Lahanosalata, grecka sałatka, o której mało kto pewnie wie, bo przecież Grecja to nie tylko Sałatka Grecka Horiatiki , ale także wiele innych. Sałatka z kapusty białej lub czerwonej, nie rzadko jest to też połączenie tych dwóch kapust z dodatkiem startej marchwi i cudownie lekkiego dresingu z oliwy z oliwek, cóż można więcej chcieć(...)już masz gotowy lekką przekąskę, kolację czy też obiad. Ja swoją lahanosalata, zjadłem z fetą, prażonymi orzechami włoskimi, cudowną oliwą z oliwek o smaku pomarańczy z Domu Oliwnego i bułkami orkiszowymi z ziołami, które rosły na górach Sparty . Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – ❌ ⏰ – 20 minut ➕ 100 minut bułki 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników

RafalCook
Bułki poznańskie na podmłodzie wg Aleex 80

Uwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki poznańskie z bloga Oli. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto, bo bułeczki wychodzą wzorcowe. Są pyszne – z miękkim, dobrze wyrośniętym miąższem(...)mieszam ją z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto rośnie jeszcze przez jakiś czas, a potem formuję z niego bułeczki. Ostanio, kiedy je upiekłam, Dario i Młody zgodnym chórem oznajmili, że bułki są takie jak z piekarni, a nawet lepsze. I zażyczyli sobie, żebym niedługo do nich wróciła. No to wracam. Przynajmniej raz w tygodniu.   Skladniki (na 10 sztuk

W mojej kuchni
Jajko w bułce, zapiekane z serem i szynką 119

Jajko zapiekane w bułce to prosta potrawa. Urozmaici każde śniadanie i zapewni energię na cały poranek. Do jej przyrządzenia wystarczy piekarnik i kilka produktów, które na pewno masz w swojej lodówce. Sprawdź jak przygotować porcję na śniadanie dla jednej osoby. Warto znać przepis na: Szybkie i proste ciasto z gruszkami Składniki 2 jajka 2 bułki 2 plasterki ulubionej szynki(...)smażonego boczku 4 plasterki żółtego sera Pieprz, sól, przyprawy według uznania Warzywa, które lubisz, pomidory, papryka lub cebula Jajko w bułce, zapiekane z serem i szynką – przepis Odkrój górną część bułek i wydrąż miąższ ze środka. Wnętrze każdej bułki wyłóż żółtym serem, który później wtopi się w brzegi. Połóż plaster szynki lub smażonego boczku. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalafior z bułką tartą 75

Kalafior z masłem i bułką tartą - idealna przekąska lub dodatek do obiadu. Łatwy przepis na smacznego kalafiora!       kalafior z masłem i bułką tartą to przepis na pyszny dodatek do obiadu. I nie ma co się dziwić: pasuje zarówno do ryb jak i potraw mięsnych - kotletów , mięs duszonych lub pieczonych. Podając kalafior z bułką tartą do dania podstawowego(...)należy użyć około 200g kalafiora na jedną porcję. Według tego przepisu, w taki sam sposób, można przyrządzić brokuły. Kalafior z bułką tartą - zobacz sprawdzony przepis. Składniki potrzebne do przygotowania kalafiora z bułką tartą: ok. 800 - 1000 g kalafiora, podzielonego na różyczki 2 łyżki masła 3 łyżki masła 1-2 łyżki bułki tartej sól, cukier Przepis na kalafiora z bułką tartą

Moja Książka Kucharska
Wegetariański burger 69

Czyli z dodatkami typu, pomidor, cebula, sałata, ketchup, musztarda ipt. Poniższy przepis wystarcza na 8-10 burgerów wystarczy więc na obiad dla kilku osób. Smacznego! Do burgerów użyjcie domowych bułek , będą najlepsze! Print Wegetariański burger .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny, prosty kotlet z warzyw i kaszy, super obiad> Course Obiady Cuisine Polska Keyword(...)szklanka kaszki kuskus już ugotowanej 1 średnia marchew starta na tarce 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 średni bakłażan pokrojony w kosteczkę 1/2 puszki soczewicy 1 łyżki tartej bułki 1 małe jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 10 sztuk bułek hamburgerowych sałata

SprawdzonaKuchnia.pl
Burgery z kaszy jaglanej 105

łyżki pora posiekanego w piórka 50 g orzechów laskowych posiekanych 1 ząbek czosnku rozdrobniony 150 g ciecierzycy ugotowanej 50 g płatków jaglanych lub owsianych, może być też tarta bułka 100 g cukinii tarta i odciśnięta 150 g zielonego groszku użyłam mrożonego 3 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku sól do smaku 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżka szczypiorku siekanego(...)połączyły, odstawić na 10-15 minut po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić przyprawami i w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej płatków owsianych lub tartej bułki Na duży talerz wysypać mąkę ryżową, z masy formować okrągłe kotlety o średnicy około cm, które należy obtoczyć w mące ryżowej z dwóch stron Na patelni rozgrzać olej, smażyć burgery

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki do hot dogów 123

dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia domowych bułek do hot dogów. I dziś się w końcu zmobilizowałam i je zrobiłam. Robiłam je pierwszy raz, ale muszę przyznać, ze wyszły bardzo smaczne. Trochę inne niż takie kupne, ale zdecydowanie smaczniejsze i nie takie sztuczne w smaku. Wszystkim bardzo smakowały. Miały być zamrożone na zapas, ale większość poszła od razu. Bułki(...)push({}); Składniki: 4szkl. mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżki cukru 1 czubata łyżeczka soli ok. 30g świeżych drożdży 120ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka + ok. 3 łyżki do posmarowania bułek ok. 60g masła 1 jajko ziarno sezamu do posypania bułek Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i ok. 3 łyżki mąki. Dolałam ciepłą wodę i wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Najlepsze domowe burgery 106

burgery do połączenie pysznych, soczystych i idealnie wypieczonych kotletów z wołowiny, świeżych warzyw m. in. pomidorów, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, sałaty bądź innych ulubionych warzyw, ulubionych sosów oraz świeżej bułki posypanej sezamem. Domowe burgery – Składniki Składniki na kotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów(...)długo, by nie ogrzać mięsa, przez co będzie ono twardsze i mięso będzie się rozpadało na patelni. Mięso uformuj na placki grubości około 2 centymetry, odrobinę większe od bułki, ponieważ kotlety kurczą się podczas procesu smażenia. Mięso można smażyć na suchej patelni, bądź na patelni z odrobiną oleju. Kotlety smaż na patelni (jeśli masz grillową to ją wykorzystaj, jednak może

To Musisz Wiedzieć
Kotlety mielone imprezowe na patyku 129

również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie. Co potrzeba: 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę(...)czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety w kształcie walca, nadziewamy go na patyczek do szaszłyka, a następnie ściskamy

Bułka z Chlebem
Klopsiki z mięsa mielonego z indyka z potrawką warzywną z jarmużem 93

pełną witamin Co potrzeba na klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 2 duże cebule, 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 1 jajko, ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia klopsików, olej do smażenia Co potrzeba na potrawkę: 100 g świeżego jarmużu, 1 esencja Knorr do duszonych warzyw, 2 pomidory, 1 duża, mięsista, czerwona papryka, 4 duże(...)łyżki oleju do smażenia, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru Wykonanie klopsików: Cebulę kroimy drobno, dusimy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, studzimy. Do miski dajemy mięso, jajko, bułkę tartą i wystudzoną cebulę, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka do tenisa ziemnego

Bułka z Chlebem
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 105

spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli. Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu . Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut. Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane w pojemniku. Przed podaniem trzeba je podgrzać, razem(...)bułkami, w mikrofali. Hamburgery razem z bułkami można też mrozić, trzeba je tylko szczelnie zapakować w woreczki do mrożenia. Czas przechowywania w zamrażalniku – 1 miesiąc. Hamburgery wegetariańskie i klasyczne Polecamy również inne przepisy na hamburgery wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger , wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy , przepis na idealnego hamburgera

Niedzielny kucharz
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 94

spoiwa składników, ale można je pominąć. Wart jednak wtedy dodać do masy nieco wody spod fasoli. Do hamburgerów z boczniaków polecamy bułeczki hamburgerowe domowego wyrobu . Proste do zrobienia jak bułka z masłem, bez wyrabiania, gotowe w 30-40 minut. Hamburgery razem z bułkami można przechowywać w lodówce przez 4 dni, szczelnie zapakowane w pojemniku. Przed podaniem trzeba je podgrzać, razem(...)bułkami, w mikrofali. Hamburgery razem z bułkami można też mrozić, trzeba je tylko szczelnie zapakować w woreczki do mrożenia. Czas przechowywania w zamrażalniku – 1 miesiąc. Hamburgery wegetariańskie i klasyczne Polecamy również inne przepisy na hamburgery wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger , wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy , przepis na idealnego hamburgera

Niedzielny kucharz
Nieoczywiste bułki ze szczypiorkiem i śmietaną 118

kolor wyraziście zielony. Tak powstają impresje pełne wiosennej nadziei i tak powstają pyszne potrawy Agaty, którą zainspirował zwykły-niezwykły szczypiorek. Kontynuujemy więc zielone menu, dopisując kolejną potrawę, czyli bułki ze szczypiorkiem i śmietaną. Nieoczywiste impresje kulinarne Obie lubimy nieoczywistości. Agata poszukuje ich w smakach, ja w słowach. I tak powstają słowa o smaku, które, mamy nadzieję, są smakowite:). Wiosenne wyjścia(...)sobie coś z niespodzianki. Kilka dni temu Agata odkryła, że ma u siebie mnóstwo soczystego szczypiorku. Wymyśliła więc, jak go wykorzystać inaczej niż zwykle. Tak powstały jej bułki ze szczypiorkiem i śmietaną. Bułki ze szczypiorkiem i śmietaną Składniki na 12-14 bułeczek: 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (115 g) 2 łyżki rozpuszczonego masła (29 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru

KulinarneImpresje.pl
Bułki orkiszowe 106

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bułki orkiszowe Bułki orkiszowe – kolejna odsłona domowego pieczywa tym razem z wykorzystaniem wartościowej mąki orkiszowej. Orkisz to odmiana pszenicy bardzo popularna w czasach starożytnych oraz w średniowieczu(...)się rozpisałam, ale dobroczynne właściwości orkiszu trudno przecenić. Zachęcam więc do stosowania w swojej kuchni mąki orkiszowej solo lub w połączeniu z mąkami innych zbóż. Dzisiejsze bułki są tylko częściowo orkiszowe, ponieważ miałam jedynie razową mąkę orkiszową a bułki upieczone jedynie na mące razowej są moim zdaniem zbyt ciężkie i wilgotne.  Składniki potrzebne

Gotuj Się Kto Może
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów 230

Najlepsza bułka do hamburgera powinna być maślana, miękka, a jednocześnie wilgotna (w żadnym wypadku sucha) i nie powinna się kruszyć. No i powinna być leciutko słodka. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta(...)kiepskiej bułce. Moja rada? Nie możesz kupić, zrób sobie sama.  Obiecałam moim chłopcom, że zrobię im takie prawdziwe burgery. Z wypasionym kotletem i ich ulubionymi dodatkami. A, że przy okazji można przemycić w kanapce naprawdę wiele dobroci, postanowiłam zrobić własne bułki. Nie są to bułki dietetyczne, bo nie to chciałam osiągnąć, ale są to takie bułki, że naprawdę smakują

Poezja Smaków - blog kulinarny
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 228

oraz olej. Powinno wyjść zwarte, ale miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia swojej objętości (no około godzinę). Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Następnie uformuj bułki – odrywaj kawałki ciasta, a w środek włóż ulubione nadzienie. Jeśli używasz mokrych owoców dodaj do nich trochę mąki ziemniaczanej. a jeśli owoce nie są zbyt słodkie – dodaj cukier(...)Gotowe drożdżówki wyłóż na posmarowaną olejem formę do pieczenia w odległości kilku centymetrów od siebie. Całość przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około 30 minut. Bułki włóż do nagrzanego piekarnika na około 20 – 30 minut (zależnie od wielkości bułek – powinny się zarumienić). Kiedy bułki ostygną polej je lukrem – wymieszaj cukier puder oraz sok z cytryny, a następnie

Via Gusto
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 249

wychodzimy z domu, płacimy i klika minut później mamy w dłoniach ciepłą bułę. W zaciszu domowej kuchni trzeba się trochę bardziej naskakać. Ja zawsze zaczynam od naszykowania dodatków – bułek, bekonu, sałaty, sera i sosu. Tym razem na zdjęciach bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw(...)wytapiam na dużej patelni bekon – szykując cztery hamburgery liczę dwa plastry bekonu na bułę. Na wytopiony z bekonu tłuszcz wrzucam bułki, przecięciem do dołu, żeby wchłonęły smak z boczku i lekko się przyrumieniły. Na każdym spodzie bułki rozsmarowuje łyżeczkę sosu, kładę po dwa liście sałaty rzymskiej i odsączony z tłuszczu, wysmażony na chrupko bekon. Teraz pora na burgery. Odmierzam sobie

Karo in the Kitchen
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 217

Pyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy zostają nam ziemniaki od obiadu. I choć ziemniaki nie bywają u nas codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków(...)były do bułek. Te bułki świetnie sprawdzają się także do domowych burgerów. Są super mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300g ugotowanych ziemniaków (puree ziemniaczane) - 300g (ml) wody - 20g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g oliwy z oliwek (lub zwykłej

Smaczne Zdrowe
Domowy hamburger 144

spotkania, ponieważ każdy może dodać to co lubi :) Składniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup  * majonez * 5 plasterków sera  Poziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką(...)każdym kotlecie. Ogień zmniejszamy na najniższy i smażymy kotlety dodatkowe 2 minuty aż ser się roztopi. Można tez przykryć patelnie przykrywką, w ten sposób ser rozpuści się szybciej. Bułki do hamburgerów przepoławiamy i kładziemy obie połówki na brytfance środkową częścią bułki na wierz. Pieczemy w piekarniku przez około 7 minut (190 stopni). Bułki najlepiej jeśli będą lekko przypieczone

Klasyka Gotowania
Burgery 121

nadaje się do eleganckiej konsumpcji :) Burger z łososiem /porcja na 2 burgery/ ok.250 g łososia świeżego sałata pomidor czerwona cebula awokado majonez anchois (opcjonalnie) sól, pieprz sos sojowy (opcjonalnie) bułki sezamowe Łososia doprawić solą, pieprzem i jeśli lubicie sosem sojowym (wtedy mniej soli). Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować z obu stron do zarumienienia. Bułki przekroić na pół i również(...)zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki.  Anchois pokroić na drobno, dołożyć do miseczki z majonezem i zmiksować blenderem. Przepis na majonez domowej roboty znajdziecie tutaj  klik . Na płaskiej części bułki posmarować majonezem z anchois, położyć liść sałaty, zgrillowanego łososia, paski awokado, plaster pomidora i cebuli. To wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną

Biały fartuszek
Domowa bułka tarta z ziołami 110

dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka bułki pszennej, wkładam do pojemnika i przechowuję w szafce. Później, takie wysuszone bułki, wystarczy włożyć do blendera i zmiksować na proszek. Gotowe, to takie proste!  Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku(...)takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnista słodka bułka 113

Pełnoziarnista słodka bułka Co za perypetie miałem, żeby w efekcie na mój stół trafiła pełnoziarnista słodka bułka … W związku z tym, że kupiłem niedawno mini piekarnik z Biedronki, postanowiłem go przetestować robiąc jakieś ciasto drożdżowe. Już wcześniej robiłem w nim mniejsze „wypieki” i do tego ładnie się spisywał, ale pora zmienić kaliber… Na pierwszy ogień poszła(...)poleciałem do marketu po mąkę pełnoziarnistą z zamysłem takim, że nie dość, że będzie zdrowiej, to w dodatku wiele bułeczka nie urośnie. Na szczęście nie przeliczyłem się! Pełnoziarnista słodka bułka wyszła zbita, ale pyszna. Jestem w 100% zadowolony z końcowego efektu. Co prawda nie było to to, co na początku chciałem zrobić, ale jak najbardziej jestem szczęśliwy, że stało się

Blendman
Domowe Hamburgery 174

Zapraszam na Domowego tradycyjnego hamburgera Składniki: 5 bułek do hamburgerów ( ja nabywam prosto od piekarza) 500 g mięsa mielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup(...)majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw do mięsa mielonego, garść bułki tartej ( jeżeli mięso będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich płaskie ale nie za cienkie placki i obtaczamy je lekko

W Moim Magicznym Domu
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 175

większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha bułka 3 jajka 10 suszonych pomidorów z oleju 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianu 1 łyżka posiekanego oregano 1 łyżka mielonego(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone masło, do posmarowania formy bułka tarta, do posypania formy Przygotowanie: Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone

SzczyptaSmaQ
Jajka Sadzone Zapiekane w Bułkach 151

Witam serdecznie Propozycja na inne podanie jajek sadzonych bo zapiekanych w bułce, przepis jest bardzo prosty a tak podane jajka sadzone bardzo efektownie wyglądają i są smaczne. Będziemy potrzebować: jajka duże okrągłe bułki tyle samo sztuk co jajek 1 pomidor kilka plastrów boczku kilka listków świeżej bazylii masło o temperaturze pokojowej sól, pieprz folia aluminiowa Link do filmu z przygotowania(...)Jajka sadzone w bułce https://www.youtube.com/watch?v=lG0DZ8U25Kc Przygotowanie: Najpierw smażę boczek na patelni tak żeby się zrumienił. Wystudzony boczek kroję na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroję w półplasterki razem ze skórką. Z bułek odcinam górę i wybieram palcami miąższ (dokładnie pokazałam to na filmiku). Końcowe przygotowanie jajek sadzonych: Bułki w środki delikatnie smaruję masłem ( użyłam do tego małej łyżeczki). Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki filipińskie po polsku 170

mojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu . listonic(...)plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia'; document.write(" "); Składniki na 16 małych bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej

moj przepis na
Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko. 156

Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki(...)pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta

Smakowy Raj
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 159

Nowy Rok tuż-tuż. Jeśli nie macie pomysłu na rodzinny obiad, oto i on! Kotlety wołowe cudownie aromatyzowane pieczoną cebulką, w sosie cebulowym, zagęszczonym bułką tartą. Kotlety nadziewałam farszem z pieczonej cebulki, zgodnie z recepturą naszych przodków. Serwowałam je z purée ziemniaczanym i dużą ilością sałatki. Powstało danie kompletne, proste i przepyszne! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 8 min Otwieranie(...)MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z pieczonej cebuli Składniki 1 i 1/2 cebuli, obierz i przetnij na pół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz

Szybko Szybkowar
Bułki nocne 45

wiem, że przede mną nieco luźniejszy dzień i leniwe przedpołudnie, rezygnuję z pieczenia chleba na korzyść bułek. Lubię zagniatać je wieczorem, by wyrastały i dojrzewały całą noc. W zamian nad ranem mam bułki o chrupiącej skórce i cudownie pachnące mieszkanie 😊😋 Składniki (na 8 bułek): 400 g mąki pszennej typ 630  100 g mąki pszennej razowej(...)gładko. Przykryć ściereczką i odstawić na noc. Rano dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować miseczkę z wodą. Ponownie wyrobić ciasto. Rękoma zanurzanymi w wodzie uformować 8 bułek. Ułożyć je na blasze. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Gdy piekarnik się nagrzeje, bułki ponacinać na wierzchu. Wstawić blachę z bułkami do piekarnika, zmniejszyć temperaturę

Weekendy w domu i ogrodzie
Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei 57

Szwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy  Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki.   Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża.  Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt(...)Przed pieczeniem bułki smarujemy jajem i posypujemy solą i kminkiem. Po upieczeniu możemy je przekroić i wypełnić dodatkami, podobnie jak bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zup lub serów.   Fastenwähe  – przepis Streusel Fastenwähe – maślane karnawałowe bułki SKŁADNIKI na 12 sztuk CIASTO 500 g mąki pszennej tortowej 10 g soli 10 g ekstraktu

Tajemnice Smaku
Gulerodsboller 106

Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala(...)lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem. Ja namawiam - uprażony słonecznik ma wyjątkowy smak i nadaje chrupkości. Składniki (na 9 bułek): 50 g słonecznika + łyżka lub dwie do posypania 50 ml wody 500 g mąki pszennej typu 650 łyżeczka soli 25 g drożdży pół łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienne bułki do burgerów 90

Dzisiejszy przepis jest efektem wielu przeróżnych wypieków bułek do burgerów. Dotychczas każdy z wypróbowanych przeze mnie przepisów z sieci nie nadawał się do tego, by go powtórzyć, a tym bardziej podzielić się nim na moim blogu. Szukałam bułek, które nie byłyby zbyt puchate i były wytrawne, bo większość publikowanych w internecie przepisów to bułki - jak dla mnie - zbyt słodkie(...)przez to nienadające się do połączenia z wytrawnymi kotletami. Postanowiłam opracować własny przepis na idealne bułki do burgerów. Po roku prób i błędów udało się! 😊 Dziś zapraszam na bułki w wersji jesiennej lub późno letnie. Składniki (na 8 bułek): 400 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 (używam orkiszowej) 25 g drożdży 250 ml letniego mleka

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki pszenne drożdżowe 63

Bułki pszenne drożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)Posmarowane jajkiem bu\u0142eczki posypa\u0107 ziarenkami wedle uznania.\r","Piec 30 minut w 200st."],"recipeYield":"9 bu\u0142ek","keywords":"bu\u0142ki,dro\u017cd\u017cowe,pszenne","totalTime":"PT1H10M"} Drukuj Bułki pszenne drożdżowe Czas przygotowania: 40 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y Porcje: 9 bułek Składniki: 450g mąki pszennej, 280g ciepłej, przegotowanej wody, 40g oleju

Bardzo Gruby Smok
Hot dogi śniadaniowe w bułkach pszennych 133

Śniadaniowy fast food w zdrowszej wersji, zamiast tradycyjnych bułek lub kanapek. Pomysł na domowe hot dogi z bułek pszennych dostępnych w niemalże każdym markecie: Lidlu, Biedronce, czy Kauflandzie. Bułki nadziane parówkami drobiowymi, kiszoną kapustką i posypane prażoną cebulką. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Miniaturowe domowe hot dogi \u015bniadaniowe","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/hot-dogi-sniadaniowe.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)Danie: Śniadanie Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie i Pieczenie 10 min. Kalorie 240 kcal Pomysł na domowe hot dogi śniadaniowe z wykorzystaniem tradycyjnych bułek pszennych, kapusty kiszonej, parówki i prażonej cebulki. Składniki: 4 niewielkie bułki pszenne 4 parówki dobrej jakości 8 łyżek kiszonej kapusty 4 łyżki smażonej cebulki DODATKOWO ketchup sos tysiąca wysp Sposób

ProstePesto.pl
Drożdżówki z truskawkami 70

masła 3/4 szklanki mleka letniego 4 łyżki cukru 1 żółtko 1 średnie jajko 1 paczuszka suszonych drożdży lub 14 g świeżych 1 szczypta soli 300 g truskawek 5 łyżek bułki tartej 1 białko do posmarowania wierzchu drożdżówek 1 garść płatków migdałowych Składniki na kruszonkę 1/2 szklanki mąki pszennej 7 łyżek cukru kilka kropli aromatu migdałowego opcjonalnie 50 g masła Instructions(...)Następnie ciasto należy przerobić, podzielić na 10 - 12 równych części. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia z ciasta uformować okrągłe bułeczki, układać je w sporej odległości od siebie, bułki sporo urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C Ze składników na kruszonkę zagnieść zwarte, sklejające się ciasto, do czasu posypania bułek kruszonkę można

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i mango 82

kruszonką i udekorowane lukrem to propozycja deseru na letnie popołudnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i lekkie, w surowej postaci dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki przy formowaniu bułek, ponieważ będą po upieczeniu twarde. Do formowania bułek najlepiej użyć oleju, którym przed formowaniem drożdżówek należy wysmarować dłonie, to ułatwi pracę z ciastem. Połączenie truskawek i mango jest wspaniałe(...)średnie jajko Składniki na kruszonkę 50 g masła zimnego 60 g mąki 30 g cukru Dodatkowo 2 szklanki truskawek 1/2 średniego mango 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 1 białko + 1 łyżka mleka Składniki na lukier 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Instructions Przygotowanie ciasta Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 92

mleczko kokosowe , dodać  cukier  puder, utrzeć lukier w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, lukier powinien być na tyle płynny, żeby łatwo dał rozprowadzić się na bułkach. Piekarnik  rozgrzać  do temperatury  180  st C. Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić  wgłębienie  w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem(...)małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia  nasypać  łyżeczkę wiórków  kokosowych . Następnie nałożyć przygotowane  truskawki . Wszystkie bułki  pomalować  roztrzepanym  jajkiem , a następnie obficie posypać  kruszonką . Drożdżówki wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut, upieczone drożdżówki powinny być rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie pomalować  lukrem . 💭 Wskazówki Ciasto jest bardzo delikatne

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt Oat Rolls 91

Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt and Oat Rolls Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, to polecam dzisiejsze bułki orkiszowo-owsiane. Są bardzo proste w przygotowaniu, a z tych proporcji upieczecie dużą blachę pysznych, domowych bułeczek drożdżowych. Jeśli chcecie upiec bułki orkiszowo-owsiane na śniadanie, możecie zagnieść ciasto drożdżowe wieczorem i pozwolić wyrastać mu przez noc w lodówce. Ciasto rośnie też oczywiście metodą tradycyjną(...)pozostawione w ciepłym miejscu. W tym przepisie na domowe bułki możecie zastosować zamiennie mąkę pszenną lub jasną orkiszową. Gotowe pieczywo ma puszyste wnętrze i miękką, delikatną skórkę. Przepis na bułki orkiszowe z mąką owsianą to świetny pomysł na troszkę inne domowe pieczywo, na pewno Wam posmakują. Polecam, smacznego:) Przepis na bułki orkiszowo-owsiane: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej

Lekcje w kuchni
Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 77

Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu.  Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem. Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie(...)zdrowie. A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Di gotuje
Sycące bułki pszenne 89

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie(...)wlać podgrzaną wodę (ok. 30 o C), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Bułki pszenne naciąć, włożyć do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Bułki do hamburgerów 73

dajemy się ponieść zachciankom i przygotowujemy sobie fastfoodowe jedzenie w domowej, bardziej zdrowej wersji. Już wypiekaliśmy placki na tortille, piekliśmy pizze na własnym spodzie, a teraz przyszedł czas na bułki do hamburgerów . Składniki na bułki do hamburgerów 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli(...)krótko wyrobić. Zrobić wałek, podzielić go na 8 równych części. Formować okrągłe bułeczki, zawijając brzegi ciasta pod spód, lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut. Wyrośnięte bułki do hamburgerów posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na dolny poziom zimnego piekarnika wsunąć dużą blachę z gorącą wodą, na środkowym poziomie umieścić

niecodziennikpary
Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki 120

Jutro pierwszy dzień astronomicznej wiosny ♥ Z tej okazji na zielony przełom sezonów zapraszam wszystkich Słonecznej Kuchni na absolutnie wspaniałego burgera w domowych bułkach! :) Pyszna, chrupiąca buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią. Miedzy cienkimi warstwami zielonego, aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny(...)przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością warzyw i wszystkich zielonych przyjaciół ;) No i jeszcze te bułki! Bardzo proste i typowo hamburgerowe. Wchłaniają w siebie wszystkie smaki i aromaty wydobywające się ze składników ciepłej kanapki, a do tego są puszyste, miękkie i mogą być opieczone właśnie tak, jak lubicie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki rybne 148

obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, lub przyprawa do ryb do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku(...)połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy kotlety, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej bułki

Blog kulinarny S9.PL
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 182

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 180

posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora . Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego , jajeczna , z makreli czy paprykarzem bez ryżu . Składniki(...)bułki brokułowe (6 sztuk): 350 g startego surowego brokułu 5 jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać

Ola la LCHF
Bułki śmietankowe odrywane 362

Mega puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne bułki śmietankowe odrywane. Idealne do szkoły dla dzieci, na śniadanie lub kolację. Smakują również bez żadnych dodatków. Super!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże  lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję(...)czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach. Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo 1 białko 100 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu. Smietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Domowe hot dogi 193

prawie tradycyjna, jednak opierać się będzie na zdrowszych zamiennikach. I nie martwcie się, nie będę Wam kazała jeść sojowych parówek, czy innych takich wynalazków Podstawą hot dogów są oczywiście bułki – tutaj polecam wypiek własny. W przepisie domowe bułki do hot dogów podałam Wam przykładowy przepis. Drugi składnik – parówka . I tutaj pojawia się pierwszy problem – tradycyjne parówki(...)Oczywiście wybór dodatków należy do Was. Nadal uważasz, że lepiej kupić hot doga na stacji? Wypróbuj mój przepis i jeszcze raz odpowiedz sobie na to pytanie Domowe hot dogi Bułki do hot dogów (ja przygotowałam według tego przepisu KLIK ) Kiełbaski drobiowe/kabanosy Sałata Ogórek kiszony Pomidorki koktajlowe Prażona cebulka 3 łyżki ajwaru Łyżka majonezu + musztarda Bułki do hot dogów możesz kupić

365 dni dookoła kuchni
Pachnące bułeczki cebulkowe na dobry początek dnia 109

jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Kiedy Agata je przygotuje, znikają błyskawicznie. Spróbujcie sami trochę tak poczarować w kuchni… Bułeczki cebulkowe Składniki na 9 bułek: 190 ml ciepłej wody 4 łyżki ciepłego mleka (65 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 łyżeczka soli (7 g) 1,5 łyżki roztopionego masła(...)minut do godziny. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy w celu jego odpowietrzenia, dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę (dłonie zwilżamy olejem, ułatwi nam to formowanie bułek, bo ciasto jest dosyć klejące), którą umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię każdej bułki mocno spłaszczamy dłonią. Przykrywamy bułki bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

KulinarneImpresje.pl
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 121

Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową wybrała dla nas Ania w ramach Piekarni Amber . Ciekawa byłam tego przepisu. Wydawało mi się, że pomysł trzymania drożdży w roztworze solnym nie ma szans ma powodzenie. Na szczęscie jestem otwarta na różne nowinki i podjęłam wyzwanie Amber. Ku mojemu zaskoczeniu bułeczki urosły wspaniale i mają fantastyczny miękisz. Smakują jak z najlepszej piekarni(...)upiec te bułeczki pszenne. Do przepisu będę wracała nie raz. Nie ma to jak domowe pieczywo . Polecam przepis który w oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie brioszki z malinami 517

wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest(...)środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle co „kot napłakał”, albo kiedy w jagodziankach jagody zastępowane są dżem. Brioszki z malinami Składniki na 15 sztuk: Ciasto: – 250 ml mleka – 0,5 kg mąki – 4 żółtka – 40 g drożdży świeżych – pół łyżeczki soli – 4 łyżki cukru – 100 g masła (rozpuszczonego

Relaxtime
Bułki śniadaniowe 121

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu(...)godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, utworzyć wałek i podzielić ciasto na 12 równych części lub odważyć po 80 g każdą bułkę. Wówczas wyszło mi 13 sztuk. Z każdej porcji uformować kulkę i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach. Nakryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia

O kuchni z uczuciem
Bułki do hamburgerów 168

Proste do zrobienia bułki pszenne do hamburgerów i nie tylko. Bez polepszaczy i konserwantów. Przygotowanie, łącznie z upieczeniem zajmie nam ok. 3 godziny. Ilość składników na 6 bułek: 420 g mąki pszennej typ 550 do 650 ok. 190 g letniej wody 28 g masła ogrzanego do temp. pokojowej 1 duże jajko 50 g cukru 8 g soli 3 g drożdży(...)godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłą bułkę, a następnie lekko ją spłaszczyć. Uformowane bułki  przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Przed

Przepisy na domowy ser i chleb
Zwijane pszenne bułki domowe 224

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki(...)zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną 121

Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki . Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam(...)piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej

codojedzenia
Ania, bułki i warkocze... 158

Domowa zwykła bułka, to coś bardzo smacznego:)nasze  Dzieci wiedzą o tym  najlepiej:) Bułka niby to nic takiego, a jednak, jest to przede wszystkim  pachnący chlebem cały dom!  Wczoraj Ania upiekła tyle bułek, że dla małej armii by wystarczyło :) Napracowała się, ale efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki(...)też chciała coś zrobić, no i powstały desery truskawkowe:)...dziewczyny spisały się na medal :) Ciesze się, że dzieci skorzystały z mojego "marudzenia" i potrafią już same przygotować takie cuda. Bułka też doskonale sprawdza się na męskim śniadaniu :) Jak widać z prostych rzeczy można przygotować coś bardzo pysznego:) Bułki są dobre na kolację i na śniadanie :), w domu i w szkole

chleba naszego
Bułki pszenne klasyczne 145

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują wyśmienicie :) Na przepis natrafiłam  tutaj . Gorąco polecam!!! Składniki: 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka drobnego cukru 7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody(...)minut. Dodać drożdże do mąki, wlać ciepłą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można w czasie wyrabiania podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, bo bułki wyjdą twarde. Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. Po wyrośnięciu ciasto

kuchnia doski
Bułki do hot dogów. 177

Nigdy nie kupuję paczkowanych bułek do hot dogów czy hamburgerów. Na te drugie publikowałam przepis jakiś czas temu (znajdziecie go  tutaj ), a po te do hot dogów zapraszam dzisiaj. Fakt jest taki, że przepisów można używać zamiennie, zmieniając jedynie kształt bułeczek. Niemniej jednak dzisiejszy przepis jest nieco inny i zaręczam, że bułki wychodzą przepyszne. Delikatne, mięciusie, puchate, nieprzytłaczające smakiem(...)wręcz idealnie komponujące się ze smakiem kiełbaski i warzyw. Należy je jednak piec ostrożnie. Bułki nie mogą się zbytnio zarumienić i nie mogą być pieczone z termoobiegiem, gdyż zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą do obrazu mięciutkiego hot doga. Gdy zostanie Wam kilka bułek bez problemu możecie je zamrozić lub przeznaczyć na kanapki, taka bułka

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 213

roku nie zrobią w ogóle jagodzianek – jagody są za drogie. Są, bo 25zł za kilogram to naprawdę duża suma. Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Zmartwienia won. Oto i on! Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Tak samo(...)cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące.   Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby

Karo in the Kitchen
Bułki orkiszowe na piwie 93

tego nikt nie powinien mieć wątpliwości :) Zatem postanowiłem połączyć moje dwie pasje w całkiem smaczną jedną całość: picie piwa z pieczeniem chleba. I wyszły mi z tego naprawdę smaczne bułki na piwie. Z chrupiącą skórką i bardzo miękkim środkiem. Idealne. I do tego posypane różnymi ziarenkami. I z mąki orkiszowej, czyli podobno takiej najzdrowszej. Zatem nie pozostaje już(...)orkiszowymi wspomógł mnie sklep e-maka.pl . Wspominałem już o nim kilkakrotnie. I za każdym razem pisałem, że jak dotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem, bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :) Składniki na 12 bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 550 250 g mąki orkiszowej typ 1850 250 ml jasnego piwa 100 ml wody 20 g świeżych drożdży

Marder&Marder Manufacture
Bardzo puszyste białe bułeczki 139

Wiem, że białe pieczywo nie jest zdrowe. Wiem, aż za dobrze, że od każdej bułki rosną boczki (tak na marginesie,to lepiej jeść parzystą liczbę, żeby boczki były symetryczne ;) Wiem, że pieczywo razowe daje więcej korzyści. A mimo wszystko zjadam te bułki. Ba! Nie dość, że zjadam to, jeszcze sama je piekę i karmię nimi rodzinę. A to wszystko dlatego(...)już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji pierwszej środy listopada zapraszam na baaaardzo puszyste bułeczki. Dla tych,którzy wolą razowe pieczywo polecam: Bułki pszenne z pełnego ziarna Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem Składniki na 12 bułek: 24 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suszonych) 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka

Pełny talerz
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 139

prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje(...)autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku w 180°C, wcześniej zawijając bułki w folię aluminiową. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 40g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 190 g mleka ½ łyżki cukru 6 g drożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania