bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych. Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej? Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować. Alternatywą(...)spożycia. Nie trzeba ich odpiekać w piekarniku czy tosterze. Wszystkie produkty, aby uniknąć zanieczyszczenia w sklepie, są szczelnie zapakowane. W ofercie znajdują się m.in. miękkie i puszyste bezglutenowe bułki czy chleb z prosem, jak również chleby pełnoziarniste ( Bezglutenowy Chleb Witalny ) czy na zakwasie ryżowym ( Bezglutenowy Chleb Rustykalny ). Mi najbardziej do gustu przypadł Bezglutenowy Chleb Owsiany z dużą ilością ziaren
Chilli Czosnek i OliwaDomowy kebab w bułce – to propozycja na fast food przygotowany od A do Z w warunkach domowych – z własnoręcznie zrobionym pieczywem i mięskiem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab w bułce – Składniki: Kebab bułka – składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego
Kulinarne PrzebojeBułki z samopszy, płaskurki i orkiszu, to ostatnio nasze ulubione bułki. Idealnie puszyste, mięsiste, po prostu cudne. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, kolację jak i do domowych burgerów. Z podanych ilości wychodzi u mnie 12 sztuk. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim(...)bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków
Smaczne Zdrowesłodkawego i orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej lub żytniej lub pół na pół garść orzechów włoskich, posiekaj drobno ok. 2 łyżki startego sera żółtego sól, biały pieprz ok. 1 łyżeczki curry 2 jajka, rozmąć(...)panierki: 1 jajko i parę łyżek bułki tartej, jajko rozmąć w osobnej miseczce, bułkę umieść w osobnej miseczce olej kokosowy nierafinowany do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie ugotuj marchewkę zgodnie z przepisem Gotujemy marchewkę w szybkowarze ugotowane marchewki obierz i zmiksuj w robocie, po czym przełóż do większej miski na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz szczyptę soli podsmażaj
Szybko SzybkowarKiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc miękkie i puszyste BUŁKI DO HAMBUREGRÓW i na naszym stole przez dwa kolejne dni rządziło porządne mięcho w bułce. Tym domowym cheeseburgerom absolutnie niczego nie brakuje, w tej kombinacji dodatków wyszły przepyszne! Szykujemy wszystkie(...)składniki. Bułki hamburgerowe przecinamy na pół – można je jeść od razu, ale można tez podgrzać – zgrillować i zrumienić. Rozcięcia skrapiamy oliwą lub smarujemy cienko masłem i grillujemy bułki na patelni lub w elektrycznym grillu przez kilka minut. Spody bułek smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy prażoną cebulką i nakładamy po 2 liście sałaty rzymskiej. Na dużej patelni wysmażamy plastry bekonu na rumiano
Karo in the Kitchenwłasnym domu! A jak to zrobić żeby burger był lepszy niż w restauracji? Po pierwsze dobrej jakości składniki: świeża sałata i pomidor to podstawa. Dobre ogórki konserwowe, smaczna bułka i własnej roboty sos do burgerów to w zasadzie wszystko czego Wam trzeba na sam początek, ale pamiętajcie, że podstawą do każdego burgera jest dobry kotlet. W wersji bezmięsnej takie kotlety(...)jesteście już gotowi na przygotowanie własnych turboburgerów? To do dzieła! Wegański burger idealny Składniki na 1 burgera Składniki Burgery przygotowane wg. przepisu nr 1 lub przepisu nr 2 , bułka do burgerów, 2 ogórki konserwowe, 4 plastry pomidora, liść sałaty, cebulka prażona (opcjonalnie), sos do burgera: 2 łyżeczki gęstego keczupu 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy), 1 łyżeczka musztardy dijon
Pełna LodówkaKiedy szykowałam TEN wołowy klops z jalapeño i wędzonym serem doskonale wiedziałam, że nie zjemy na raz całego i będzie go trzeba odgrzewać. Nazajutrz upiekłam więc miękkie i puszyste BUŁKI DO HAMBUREGRÓW i na naszym stole przez dwa kolejne dni rządziło porządne mięcho w bułce. Tym domowym cheeseburgerom absolutnie niczego nie brakuje, w tej kombinacji dodatków wyszły przepyszne! Szykujemy wszystkie(...)składniki. Bułki hamburgerowe przecinamy na pół – można je jeść od razu, ale można tez podgrzać – zgrillować i zrumienić. Rozcięcia skrapiamy oliwą lub smarujemy cienko masłem i grillujemy bułki na patelni lub w elektrycznym grillu przez kilka minut. Spody bułek smarujemy łyżeczką majonezu, posypujemy prażoną cebulką i nakładamy po 2 liście sałaty rzymskiej. Na dużej patelni wysmażamy plastry bekonu na rumiano
Karo in the Kitchenmąż ciągnie mnie na fast fooda (albo ja jego), często wybieramy burgery. Uwielbiam miejsca, gdzie podawane są z maślaną, miękką bułką i dużą ilością sosu. Mamy swoje miejsca, jednak nie zawsze mamy czas i chęci jechać w miasto. Ostatnio coraz częściej zaczynam przygotowywać burgery sama. Testuję różne smaki i wariacje – te z orientalną nutą podbiły nie tylko moje serce(...)nadaje mięsu charakteru. Nie ma ona zupełnie gładkiej struktury, są w niej widoczne cząstki ziaren czarnej gorczycy, więc idealnie nadaje się do przyprawiania. No i ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie proste do zrobienia! Zagniecie je nam mikser – my musimy jedynie tylko poczekać aż urosną. Burgery (4 szt.) : 600 g mielonej wołowiny 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka
Poezja smakuMój facet jest absolutnym fanem wszystkiego dobrego zamkniętego w bułce. On to sobie może, ektomorfik… Zjada trzy i jeszcze bezczelnie zapyta o deser. Ja też jestem fanką węgli, ale jakoś podchodzę do tego mniej entuzjastycznie – szczególnie wciskając jeansy na tyłek. Ta chrupiąca kanapka z wędzonym kurczakiem to tylko kilka prostych składników i pikantny sos, który wszystko zmienia. Nasz ‘obiad(...)bułce’ ma to do siebie, że zazwyczaj robi się go w kilka minut – nie inaczej jest tym razem. Jeśli macie naszykowane wszystkie potrzebne składniki zdążycie w 15 minut (nawet ze zrobieniem domowego majonezu w blenderze!). Nie muszę chyba pisać, że dobra kanapka to dobre składniki – świeże bułki, jędrna sałata, świeży ogórek. I przede wszystkim dobre mięso – naprawdę wędzone
Karo in the KitchenBułki razowe na zakwasie Przepyszne bułki razowe na zakwasie. Bułeczki są miękkie i puszyste a dzięki dodatkowi zakwasu lekko wilgotne, co sprawia, że utrzymują świeżość nawet przez kilka dni. W dobie „pompowanego” pieczywa takie domowe razowe bułki nadadzą każdemu posiłkowi starego – nowego smaku. Aby przygotować razowe bułki na zakwasie potrzebne są: 300g razowej mąki pszennej (typ 2000), 300g(...)najpierw przygotowuję rozczyn). Po wyrobieniu pozostawiam ciasto na około 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie
Gotuj Się Kto MożeKolejny przepis z mojej nowej cudnej książki Piotra Kucharskiego. Poznańskie bułki. Bułki g e n i a l n e ! Mimo iż trzeba wieczór wcześniej zrobić podmłodę, bułki proste do zrobienia. Dzięki tej metodzie, bułki nabierają smaku jak z mojego dzieciństwa, co prawda nie z Poznania, ale z Usteckiej piekarni ... mówiło się że najlepsze bułki u Marcińskich(...)wyrabiania maszynę do chleba, lub miksera z końcówkami w kształcie haka. Polecam! U nas w domu weszły na stałe do grafiku cotygodniowych wypieków. Przepis na 9 sporych bułek Podmłoda Wieczór wcześniej (najlepiej) 200 g mąki chlebowej 200 ml wody 1 g drożdży suchych instant lub 2 gramy drożdży świeżych Wymieszać wszystko dokładnie, zawinąć szczelnie folią spożywczą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: Burgery: Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona ); 1/2 średniej, żółtej papryki; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; 1 jajo; 2/3 szklanki bułki tartej; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); Sól; Pieprz. Sos: 1 szklanka majonezu; 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo) ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami(...)Chipotle); 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki; Sól; Pieprz. Dodatki: 4 bułki do hamburgerów; 1/4 główki sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 1 łyżka oleju do smażenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Czarną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą, bardzo dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi. Paprykę umyć
Gospodyni Miejskamoże być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem co w tej bułce się znalazło, a wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji. Składniki : (4 osoby) 4 duże bułki sałata masłowa 1-2 pomidory 1 cebula ser zółty w plastrach ogórek Kotlety(...)garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 1 czerstwa bułka sól, pieprz Sosy: musztarda ketchup majonez Nasz obiad zaczynamy od przygotowania naszego mięska. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, w połowie smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie bądź mleku. W międzyczasie
Justa próbuje gotowaćudanych, pysznych i puszystych bułkach orkiszowych na zakwasie zamarzyła mi się ich jeszcze doskonalsza wersja. Bardzo lubimy dodatek do bułek mąki żytniej, lubimy również dodatek ziaren. Te bułki to połączenie tego, co odpowiada nam najbardziej. Ja przygotowuję swoje bułki na zakwasie żytnim (zdecydowanie szybciej wyrasta niż orkiszowy), ale odważni mogą poeksperymentować z orkiszowym. Bułki będą wyrastały trochę dłużej, albo(...)ok.2-3h, w dość ciepłe miejsce. Po tym czasie (ciasto musi wyraźnie powiększyć swoją objętość), odrywam kawałki ciasta (dłońmi maczanymi w oliwie lub oprószonymi mąką) i formuję 8-10 bułek. Każdą odkładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam na ok.1-1,5h do napuszenia. Ja swoje bułki (kilka) nacięłam lekko nożem (nie jest to konieczne). Blachę z bułkami wstawiam
Smaczne ZdroweNadeszły chłodniejsze poranki i tym samym zwiększyło się, przynajmniej u mnie, zapotrzebowanie na ciepłe śniadania :D Dlatego dziś, dzielę się z Wami i polecam ogromnie bardzo śniadaniową i sycącą bułkę. Chrupiąca i wypełniona po brzegi ulubionymi dodatkami pozwoli dobrze zacząć dzień! Na przykład taką chmurną sobotę ;) Swoją bułkę wypełniłam świeżym szpinakiem, żółtym serem, pyszną szynką i jajkiem ale jeśli(...)nabiału, możecie wypełnić ją czym tylko chcecie! Podana ze świeżymi pomidorami skropionymi oliwą i doprawionymi ziołami, zyskuje na smaku jeszcze bardziej. Jeszcze jednym plusem jest to, że po bułki na takie śniadanie nie trzeba biec rano do sklepu, ponieważ te starsze świetnie się sprawdzą! Podpieczone w piekarniku zyskają drugie życie, a Wy ciekawie wykorzystacie pozostałe pieczywo nie marnując go! Taka
Kuchnia w Słońcu Skąpana