bułki - 33426 przepisów (strona:33/2229)

Burgery z czarnej fasoli 58

fasoli ugotowanej we własnej kuchni. Jeśli wybierzecie tę drugą opcję i pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu fasoli 🙂 Burgery z czarnej fasoli mogą być serwowane tak jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z przeróżnymi dodatkami i sosami lub jako tradycyjny obiad z surówką, ziemniakami lub kaszą. Ta druga opcja ucieszy zapewne osoby na diecie bezglutenowej, choć w przepisie pojawia się tarta bułka(...)zastąpić ją większą ilością płatków jaglanych. Jak smakują burgery? Odpowiem, że wyśmienicie, są soczyste z dużą ilością ziół i aromatycznych przypraw, a w towarzystwie świeżych warzyw i z domową bułką hamburgerową to naprawdę jedzenie pierwsza klasa. Świetne na ciepło i na zimno więc burgera można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Polecam ! Print Burgery z czarnej fasoli .wprm-recipe

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki makowe 59

Czas czytania: 3 min Bułki makowe Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast jest makowiec . Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo po prostu boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia. To oczywiście czasami zdarza się i to nawet(...)lodówce , aby następnego dnia je upiec. Bułeczki długo zachowują świeżość, ale można odświeżać je przez podgrzanie ich i podanie ciepłe z kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego! Print Bułki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Paluchy drożdżowe 91

Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej(...)mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika

Waniliowe Improwizacje
Kotlety mielone 84

się do maszynki. Wybierając miskę do mięsa mielonego, weź nieco większą, tak by zmieściły się wszystkie składniki. Za chwilę będziesz w niej wyrabiał mięso na kotlety. Kotlety mielone Czerstwą bułkę (mieszczącą się w dłoni), włóż do miseczki i zalej ją całą szklanką mleka, aby napęczniała. Weź jedną, średniej wielkości cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni z odrobiną(...)tłuszczu, ostudź. Do miski, w której zmieliłeś mięso dodaj ostudzoną, podsmażoną cebulę. Z bułki odciśnij nadmiar mleka i wbij jedno jajko. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 3 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku. Wszystkie składniki połącz ze sobą, mieszając ręką. Wyrabiaj mięso tak długo, aż przyjmie gładką i delikatną konsystencję, a składniki się ze sobą połączą. Kotlety

ugotuj-przepis.pl
Bułki z ziołami / Herb Rolls 55

Bułki z ziołami / Herb Rolls Dziś łatwy przepis na pyszne bułki z ziołami . To mój kolejny przepis związany z testami naturalnych przypraw od Knorra, których gotowe mieszanki sprawdzają się w pieczywie idealnie. Jeśli wolicie, możecie skomponować dowolną mieszankę ulubionych ziół i dodać je do bułek. Bułki z ziołami są idealną bazą do smacznych kanapek. Zawierają mąkę pełnoziarnistą, ale są puszyste(...)środku. Mają miękką skórkę i długo zachowują świeżość. Polecam, smacznego:) Polecam tez moje bułki paprykowe  i wiele innych przepisów na bułki . Przepis na bułki ziołowe: na 12 bułek: 2 szklanki ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży, 4 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 8 łyżek oliwy lub oleju, 5 szklanek mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą; plus trochę

Lekcje w kuchni
Bułki filipińskie po polsku 103

mojprzepisna.pl | Bułki filipińskie po polsku ;) Ja wiem że Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu . [:Listonic(...)szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej miski wsypać resztę mąki, resztę wody

moj przepis na
Bułki pszenno gryczane na mleku 47

Domowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki(...)miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Ciasto możemy podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułki lub zrolować w wałek i pokroić nożem na dowolne kształty. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Tajemnice Smaku
Bułki pszenne przygotowane metodą solno – drożdżową 52

cyklu „Wypiekanie na śniadanie”*. Tym razem propozycja wspólnego wypiekania bułek metodą solno – drożdżową. Zaintrygował mnie ten przepis, no bo jak to możliwe – sól, woda, drożdże? A jednak można. Bułki są bardzo proste w wykonaniu, ładnie wyrastają, są puszyste, miękkie i smaczne. Przepis z bloga Matka Wariatka.net , ja zmieniłam mąkę typ 650 na chlebową typ 750, bo taka akurat(...)była w domu. Składniki na 12 bułek ROZTWÓR SOLNO – DROŻDŻOWY 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży CIASTO 500 g mąki pszennej typ 750 200 g wody 15 g płynnego miodu 10 g masła roztwór solno – drożdżowy Wykonanie ROZTWÓR SOLNO – DROŻDŻOWY Dzień przed pieczeniem do słoika wlewamy wodę, dodajemy sól, zakręcamy słoik. Mieszamy

Tajemnice Smaku
Babeczki maślane z brzoskwinią 100

mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 6 połówek brzoskwiń z syropu, 100 g masła + trochę do posmarowania foremek, bułka tarta do posypania foremek Wykonanie: Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką, tak, żeby wgłębienia pokryły się bułką tartą. Nadmiar strzepujemy. Masło roztapiamy i studzimy. Brzoskwinie odsączamy

Bułka z Chlebem
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 131

orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach(...)oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny , dodajemy przecier

Bułka z Chlebem
Zapiekane tosty z konfiturą 109

Jeden z najprostszych dań śniadaniowych. Do tej pory jednak preferowałam klasyczną wersję, tylko przypieczona bułka. Jednak od kąt zrobiłam tą wersję z konfitura to od razu ja pokochała. Zapiekane tosty z konfiturą przygotowuje się równie szybko co jej tradycyjną wersję. Są przy tym smaczne i bardzo łatwe. Oczywiście w przygotowanie tego dania można poprosić dzieci o pomoc. Na pewno się(...)szybkie śniadania, których przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu. Moim zdaniem zapiekane tosty z konfiturą są doskonałe na każdą okazję. Polecam! Składniki: 150 g konfitury truskawkowej 120 g bułki tartej 100 ml oleju 50 ml mleka 2 jajka 2 bułki słodkie Bułki powinny być najlepiej wczorajsze. Bułki kroimy na pół. Smarujemy każdą bułkę konfiturą. Składamy kanapkę. W naczyniu mieszamy jajko

Ciasta z tradycjami
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 170

bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych.  Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?  Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne, aby się tym zajmować. Alternatywą(...)spożycia. Nie trzeba ich odpiekać w piekarniku czy tosterze. Wszystkie produkty, aby uniknąć zanieczyszczenia w sklepie, są szczelnie zapakowane.  W ofercie znajdują się m.in. miękkie i puszyste bezglutenowe bułki czy chleb z prosem, jak również chleby pełnoziarniste ( Bezglutenowy Chleb Witalny ) czy na zakwasie ryżowym ( Bezglutenowy Chleb Rustykalny ). Mi najbardziej do gustu przypadł Bezglutenowy Chleb Owsiany z dużą ilością ziaren

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy kebab w bułce 139

Domowy kebab w bułce – to propozycja na fast food przygotowany od A do Z w warunkach domowych – z własnoręcznie zrobionym pieczywem i mięskiem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab w bułce – Składniki: Kebab bułka – składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego

Kulinarne Przeboje