bułki - 33263 przepisów (strona:38/2218)

jajko zapiekane w bułce - najlepsze 136

życiu zrobiłam, ktoś z Góry postanowił sprowadzić mnie na ziemię. Uwaga! Nie pomijajcie masła czosnkowego, bo jest w przepisie najważniejsze! Masło jest istnym nośnikiem smaku. Zawsze. Już lepiej pominąć bułkę lub jajko :) Pamiętajmy, że to śniadanie i będziemy mieli cały dzień na spalenie spożytych kalorii, w dowolny - ulubiony sposób. A po takim śniadaniu udany dzień gwarantowany. W razie czego można(...)składać reklamacje :) Składniki: (podaję na 2 bułki) - 2 dowolne, ulubione bułki - 2 jajka - 2 plasterki wędliny (u mnie serrano) - szczypiorek - 2 łyżki sera cheddar masło czosnkowe: - 2 łyżki miękkiego masła - 2 ząbki czosnku - szczypta soli ziołowej - szczypta pieprzu Masło mieszam z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiam na bok. Odkrajam wierzch bułki (w miarę jak najwyżej, aby powstała

Cook&Love
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 213

pigw . Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do tego ciasta. Tylko dlatego, że nie lubię przesłodzonego ciasta drożdżowego. Pomyślałam, że zawsze można bułki posypać cukrem pudrem, jeśli komuś brakuje w nich słodyczy. Składniki (na 24 bułki) : 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdzy 70 g cukru pół łyżeczki(...)soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu 1 duże jajko 1 małe jajko (do posmarowania bułek) ok. 12 łyżek musu z pigwy Masło stopić w rondelku. Dodać do niego kardamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Do suchych składników dolać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki dyniowe z twarogiem i rozmarynem 96

Moje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Bułki dyniowe wyrosły jak zwariowane. Dodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę(...)kardamonu. Bułeczki idealne do żółtego sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree 200 wiejskiego twarogu 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 50 ml oliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj

codojedzenia
Bułki pszenne 141

Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie.  Składniki na 6 bułek: 300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 90 ml letniego mleka 130 ml letniej wody Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać(...)wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części (po ok. 90 g każda) i uformować z nich okrągłe bułki. Bułki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i posypać mąką.  Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Kiedy bułki wyrosną, w każdej bułce zrobić „przedziałek

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 110

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące(...)minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 12-15 minut. Bułeczki muszą lekko urosnąć i nabrać rumieńców. Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć bułki na raszkach, żeby odparowały i ostygły. Bułki są rewelacyjne, polecam. Thermomix – do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki, miksować 2 minuty, obroty 1, temp

Kuchnia Pokoleń
Bułki do hamburgerów 206

znaczy to, że jesteś w mniejszości. Szczególnie, jeśli jesteś mężczyzną!  Ja nie jadam hamburgerów w restauracjach typu fast food czy innych z jednego i oczywistego powodu - przez okropne bułki. :( Na drugim miejscu stawiam równie ohydne, gotowe sosy w plastikowych butelkach bleeee ... :( Gdyby jeszcze bliżej przyjrzeć się samym bułkom - tym gotowym, dostępnym również w marketach, można paść i nie wstać(...)więcej ... Lista ohydności wymieniona na opakowaniu nie ma końca, a dłuuuuuuuuga data przydatności (czasem paroletnia!) mówi sama za siebie!  Gotowe bułki do hamburgerów i hot dogów, tortille czy pity niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi, domowymi wypiekami. To produkty bardzo mocno przetworzone, wytwarzane z oczyszczonej, wysokoglutenowej mąki pszennej.  Praktycznie wszystkie tego typu wyroby zawierają konserwanty, polepszacze smaku i zapachu

Garniec Magalie
Bułki z mąki orkiszowej 141

Lubię domowe pieczywo, trochę z tym pracy, ale warto. Ciasto na bułki rozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką i sałatą, oj pycha Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, wlać połowę letniego mleka. Dodać łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżkę miodu, wymieszać, przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę(...)miskę z ciastem folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Ja zostawiłam przez całą noc,ale możecie zostawić ciasto tak długo, aż wyrośnie. Z tej porcji wychodzi około 8 podłużnych bułek. Jak już ciasto jest wyrośnięte uformować bułki. Rozłożyć bułki na lekko naoliwionej blaszce. Posmarować u góry lekko oliwą i obsypać dowolnymi nasionami. Zostawić do ponownego wyrośnięcia, obowiązkowo bułki przykryć. Nagrzać

Kuchnia Pokoleń
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 173

bułki razowe na zakwasie Niewiele rzeczy jest lepszych, od śniadania w dniu wolnym od pracy.  A jeżeli za oknem przywita nas słoneczny poranek, zaś na śniadanie podamy świeże i pachnące, własnoręcznie zrobione razowe bułeczki, to  niewiele więcej potrzeba do pełni szczęścia. sposób wypieku sześciu sporych bułek zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu(...)szklanka letniej wody do wypieku bułek 1 szklanka mąki pszennej razowej 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli woda sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej

Miód i pieprz
Bułki śniadaniowe II 78

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)dotrwać... Eeehh, są naprawdę pyszne. Lekko słone. Zrobiłem ich 8 sztuk, zanim usiadłem do pisania tego przepisu już było 7, a teraz trzymam w dłoni i podgryzam kolejną bułkę. Zatem zostało 6. A godzina jeszcze młoda, zdążę zjeść jeszcze minimum 2, może 3. Minimum. Czyli może więcej... Zobaczymy jak to będzie. 500 g mąki tortowej 270 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Bułki maślane 1309

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie!   Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka(...)posmarowania bułek Sezam – do posypania bułek       Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło

Kulinarne Przeboje
Bułki na miodzie 109

Miękkie, puszyste i lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego(...)wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie

Ugotować
Bułki na jogurcie naturalnym 108

Idealnie miękkie, puszyste i delikatne - bułki na bazie jogurtu naturalnego z sezamową posypką. Zachowują świeżość przez 2-3 dni.   Składniki na 12 bułek: niepełne 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500) 2 jajka mały jogurt naturalny (około 200 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży) 1/4 kostki(...)sobą wymieszać.  3. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat

Ugotować
Bułeczki pszenne 113

Miękkie, puszyste i bardzo smaczne domowe bułki pszenne. Idealne na weekendowe śniadanie. Świetnie smakują na słodko jak i słono. Ponadto poniższe bułki zachowują świeżość  przez 2 dni. Jeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo ( klik ).  Składniki na 12 bułeczek: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 szklanki letniego mleka(...)godzinie) z ciasta wyrobić wałek, który podzielić na 12 kawałków. Ciasto po wyrośnięciu  Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na blat do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia). Z każdego kawałka uformować bułkę Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Po około

Ugotować
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 156

drożdży instant) 6 soli 30 g cukru pudru 12 g pełnego mleka w proszku 1 jajko  62 g wody odrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułek zielone części liści pora  Przygotowanie bułek: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli robisz go do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)używasz). W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić sobie odrobinę jajka do poglazurowania bułek. Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Po wymieszaniu wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj około 20 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszove Biove 112

Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie(...)wskazuje, jest z mąki orkiszowej. Delikatny miąższ, aczkolwiek odrobinę bardziej zwarty niż w Biove tradycyjnym na pszennej mące, delikatnie chrupiąca skórka, wyraźnie wyczuwalny smak orkiszu...pycha! :-) Składniki (na 4 bułki a 170 g): 500 g mąki orkiszowej (typ 700) 290 g letniego mleka 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 5 g słodu jęczmiennego 20 g oliwy

Grahamka, weka i kajzerka